Lesdagen en lestijden

Wat zijn de lestijden?

De lestijden verschillen per opleiding en zijn als volgt:

 • Lestijden ACT Basis: 10:00 – 17:00 uur;
 • Lestijden ACT Coach: 10:00 – 21:00 uur;
 • Lestijden ACT Therapeut: 10:00 – 17:00 uur;
 • Lestijden ACT & Psychosociaal therapeut: 10:00 – 21:00 uur (jaar 1), 10:00 – 17:00 uur (jaar 2, jaar 3);
 • Lestijden PSBK: 09:30 – 18:00 uur;
 • Lestijden Relatietherapeut: 09:30 – 16:30 uur.

Hoe zit het met pauzes tijdens de lesdagen?

Tijdens de lesdagen worden er voldoende pauzes ingepland voor toiletbezoek en een kop koffie of thee. Voor de lunchpauze heb je meestal een uur de tijd om te doen wat jij nodig hebt om weer vol energie de les in te gaan. Je kunt je eigen lunch meenemen of ergens in de buurt, afhankelijk van de leslocatie, iets te eten halen. Even lekker naar buiten voor een wandeling kan je ook helpen om weer helemaal op te laden. Bij opleidingen waarbij je ook in de avond les hebt, is er een uur pauze voordat het avondprogramma van start gaat.

Tijdsinvestering en studiebelasting

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Coach?

De studiebelasting van de opleiding ACT Coach bedraagt gemiddeld 6 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen en intervisie. In totaal volg je 13 uur intervisie.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Therapeut?

De studiebelasting van de opleiding ACT Therapeut bedraagt gemiddeld 6 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen, leertherapie, supervisie, intervisie en je stage. Tijdens de opleiding volg je in totaal 15 uur supervisie, 15 uur leertherapie, 15 uur intervisie en maak je in totaal 55 stage uren.

Wat is de studiebelasting van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De studiebelasting van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) bedraagt 10 tot 15 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut?

De studiebelasting van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bedraagt gemiddeld 6 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen, leertherapie, supervisie, intervisie en je stage. In het eerste jaar volg je in totaal 13 uur intervisie. In het tweede en derde jaar van de opleiding volg je in totaal 15 uur supervisie, 15 uur intervisie, 15 uur leertherapie en maak je in totaal 55 stage uren.

Investering en kosten

Wat zijn de kosten voor supervisie?

Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in totaal 15 uur supervisie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) supervisor. Je gaat zelf op zoek naar een supervisor. Je kunt kosten besparen door supervisie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten). We bieden je de mogelijkheid om te kiezen voor een supervisor die aangesloten is bij StressWise Academy. We kunnen helaas niet garanderen dat deze supervisoren ook plek beschikbaar hebben, maar we brengen je graag met hen in contact. De tarieven van deze supervisors zijn als volgt:

 • Supervisie individueel: € 85,- per uur
 • Supervisie met 2 studenten: € 50,- per uur per persoon
 • Supervisie met 3-6 studenten: € 40,- per uur per persoon

Kan ik gebruik maken van een betalingsregeling?

Het lesgeld van de opleiding kan in termijnen betaald worden. Een gespreide betaling in tien keer is mogelijk.

Wat zijn de kosten voor leertherapie?

Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in totaal 15 uur leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut. Je kunt kosten besparen door leertherapie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten).

 

 

Hoeveel lesgeld betaal ik voor een opleiding?

Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. Het lesgeld verschilt per opleiding:

 • ACT Basis: € 850,-
 • ACT Coach: €3295,-
 • ACT Therapeut: € 3295,- per studiejaar
 • ACT & Psychosociaal Therapeut: € 3295,- per studiejaar
 • Psychosociale Basiskennis (PSBK): € 1450,-
 • Relatietherapeut IBCT / EFT: 1495,-

Wat zijn de kosten voor studieboeken?

De kosten voor de aanschaf van studieboeken verschilt per opleiding. Hieronder zie je per opleiding wat de kosten voor studieboeken ongeveer zijn. Je kunt geld besparen door tweedehandsboeken aan te schaffen. Enkele boeken zijn ook als ebook verkrijgbaar, wanneer je een e-reader hebt, kun je op die manier ook geld besparen.

 • ACT Coach: circa € 150,-
 • ACT Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
 • ACT & Psychosociaal Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
 • Psychosociale Basiskennis (PSBK): € 200,- tot € 300,-

Kan ik studiefinanciering ontvangen voor de opleidingen?

De opleidingen van StressWise Academy geven je helaas geen recht om studiefinanciering aan te vragen bij DUO.

Zijn de studiekosten fiscaal aftrekbaar?

Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Allereerst is deze regeling alleen van toepassing op studiekosten die zijn gemaakt tot en met het jaar 2021. Vanaf 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. De overheid heeft deze regeling vervangen door het STAP-budget. Voor studiekosten die je tot en met het jaar 2021 hebt gemaakt, geldt verder de voorwaarde dat je in die periode geen recht had op studiefinanciering van DUO. Daarnaast is het belangrijk dat de opleiding bedoeld is voor je (toekomstige) beroep. Dit zijn voorwaarden van de Belastingdienst. Voor meer informatie over het aftrekken van studiekosten, kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Is het lesgeld inclusief of exclusief btw?

Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. De bedragen die je ziet, zijn dus de bedragen die je betaalt.

Met welke kosten kan ik rekening houden?

Naast het lesgeld wat je betaalt voor een opleiding zijn er extra kosten waar je rekening mee kunt houden. Dit verschilt per opleiding. Voor elke opleiding heb je natuurlijk studieboeken nodig waarvan de kosten per opleiding verschillen. Voor de opleidingen ACT Therapeut en ACT & Psychosociaal Therapeut zijn er daarnaast bijkomende kosten voor het volgen van supervisie en leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut en supervisor. Je kunt kosten besparen door supervisie en leertherapie in groepsvorm te volgen. Je deelt de kosten dan met andere deelnemers. Tot slot vragen we om een eigen bijdrage voor de retraites van de opleidingen ACT Coach, ACT Therapeut en ACT & Psychosociaal Therapeut. Per studiejaar neem je deel aan een door ons georganiseerde retraite. De eigen bijdrage voor een retraite is € 60,- en dit is inclusief eten, drinken en de overnachting.

STAP-budget

Voor welke opleidingen kan ik het STAP-budget aanvragen?

StressWise Academy is gestart met de aanvraag van STAP voor al onze opleidingen. Wanneer onze aanvraag afgerond is, zullen we op onze website precies vermelden hoe je in aanmerking komt voor de subsidie.

Kan ik al gebruik maken van het STAP-budget?

StressWise Academy is gestart met de aanvraag van STAP. Wanneer onze aanvraag afgerond is, zullen we op onze website precies vermelden hoe je in aanmerking komt voor de subsidie.

Wat is het STAP-budget?

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Deze subsidie heet STAP, dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Meer informatie over het STAP-budget vind je hier.

Start opleiding en groepsgrootte

Wat is het maximum aantal studenten per lesgroep?

De maximale groepsgrootte verschilt per opleiding. Voor de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) hanteren we een maximale groepsgrootte van 20 studenten. Voor de overige opleidingen hanteren we een maximale groepsgrootte van 18 studenten.

Wanneer is de start van een opleiding gegarandeerd?

De start van een opleiding is gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een lesgroep binnen zijn.

Afwezigheid en inhaalmogelijkheden

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT Coach?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Is dit niet mogelijk, dan haal je de lesdag in bij een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld. 

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De aanwezigheidsplicht van de opleiding Psychosociale Basiskennis is 85%. Er is een inhaaldag waarop je voor de gemiste lesdag de bijbehorende toets kunt maken. De opdracht die hoort bij de gemiste lesdag lever je ook gewoon in.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut of ACT Therapeut?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Is dit niet mogelijk, dan haal je de lesdag in bij een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.

Stoppen of annuleren

In de algemene voorwaarden staat dat je de helft van het cursusgeld verschuldigd bent als je een maand van tevoren annuleert. Geldt dit ook als je bijvoorbeeld door ziekte of ziekenhuisopname zou moeten annuleren?

Er wordt in alle redelijkheid gekeken naar wat mogelijk is. Als je een paar weken ziek bent of een tijdje met gips rondloopt kun je meestal nog prima aan de opleiding deelnemen en is het een kwestie van zorgen dat je op de hoogte wordt gebracht van de gemiste lesstof. Krijg je onverwachts een diagnose met ingrijpende/langdurige gevolgen of krijg je onverhoopt een ernstig ongeluk, waardoor deelname aan de opleiding een probleem wordt dan zullen de annuleringskosten in principe worden kwijtgescholden.

Kan je ook na het tweede jaar van de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut stoppen?

In principe niet, het tweede en derde jaar van de opleiding ACT en Psychosociaal Therapeut horen bij elkaar. Dit betekent dat we tijdens je aanmelding voor het tweede jaar automatisch een plek voor je reserveren in het derde jaar van de opleiding. Er is geen instroommogelijkheid in het derde jaar, dus wanneer iemand stopt na het tweede jaar blijft een (gewilde) plek onbenut en dit is onwenselijk. Bovendien krijg je pas na afronding van de gehele opleiding je diploma, het is voor jezelf dus ook zonde om te stoppen voordat je deze behaald hebt.

Als je bij inschrijving opgeeft dat je de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut wil volgen, maar na het eerste jaar toch wil stoppen, worden er dan kosten in rekening gebracht?

Nee hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Het eerste jaar is een losse module, waarna je gewoon kunt stoppen als je dit wenst en een diploma ontvangt. Als het je intentie is om de volledige driejarige opleiding te volgen, dan is het fijn als je dit aangeeft op het inschrijfformulier. We houden dan een plek voor je gereserveerd voor het tweede en derde jaar van de opleiding. Mocht het zo zijn dat je na het eerste jaar toch niet door wilt studeren, dan horen we dit graag zo snel mogelijk, zodat we dan een instromer kunnen uitnodigen voor je plek in het tweede en derde jaar. Je bent na inschrijving alleen het cursusgeld voor
het eerste jaar verschuldigd, pas tegen het einde van het eerste jaar schrijf je je officieel in voor de rest van de opleiding en ben je ook het cursusgeld daarvoor verschuldigd.