Lesdagen en lestijden

Wat zijn de lestijden?

De lestijden verschillen per opleiding en zijn als volgt:

 • Lestijden ACT Basis: 10:00 – 17:00 uur;
 • Lestijden ACT Coach: 10:00 – 21:00 uur;
 • Lestijden ACT Therapeut: 10:00 – 17:00 uur;
 • Lestijden ACT & Psychosociaal therapeut: 10:00 – 21:00 uur (jaar 1), 10:00 – 17:00 uur (jaar 2, jaar 3);
 • Lestijden PSBK: 09:30 – 18:00 uur;
 • Lestijden Relatietherapeut: 09:30 – 16:30 uur.

Hoe zit het met pauzes tijdens de lesdagen?

Tijdens de lesdagen worden er voldoende pauzes ingepland voor toiletbezoek en een kop koffie of thee. Voor de lunchpauze heb je meestal een uur de tijd om te doen wat jij nodig hebt om weer vol energie de les in te gaan. Je kunt je eigen lunch meenemen of ergens in de buurt, afhankelijk van de leslocatie, iets te eten halen. Even lekker naar buiten voor een wandeling kan je ook helpen om weer helemaal op te laden. Bij opleidingen waarbij je ook in de avond les hebt, is er een uur pauze voordat het avondprogramma van start gaat.

Tijdsinvestering en studiebelasting

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Coach?

De studiebelasting van de opleiding ACT Coach bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen en intervisie. In totaal volg je 13 uur intervisie.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Therapeut?

De studiebelasting van de opleiding ACT Therapeut bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen, leertherapie, supervisie, intervisie en je praktijkuren. Tijdens de opleiding volg je in totaal 15 uur supervisie, 15 uur leertherapie, 15 uur intervisie en maak je in totaal 55 praktijkuren met.

Wat is de studiebelasting van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De studiebelasting van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) bedraagt 10 tot 15 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut?

De studiebelasting van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen, leertherapie, supervisie, intervisie en je stage. In het eerste jaar volg je in totaal 13 uur intervisie. In het tweede en derde jaar van de opleiding volg je in totaal 15 uur supervisie, 15 uur intervisie, 15 uur leertherapie en maak je in totaal 55 stage uren.

Investering en kosten

Wat zijn de kosten voor supervisie?

Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in totaal 15 uur supervisie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) supervisor. Je gaat zelf op zoek naar een supervisor. Je kunt kosten besparen door supervisie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten). We bieden je de mogelijkheid om te kiezen voor een supervisor die aangesloten is bij StressWise Academy. We kunnen helaas niet garanderen dat deze supervisoren ook plek beschikbaar hebben, maar we brengen je graag met hen in contact. De tarieven van deze supervisors zijn als volgt:

 • Supervisie individueel: € 85,- per uur
 • Supervisie met 2 studenten: € 50,- per uur per persoon
 • Supervisie met 3-6 studenten: € 40,- per uur per persoon

Kan ik gebruik maken van een betalingsregeling?

Het lesgeld van de opleiding kan in termijnen betaald worden. Een gespreide betaling in maximaal zes keer is mogelijk. Bij inschrijving kun je aangeven dat je de opleiding in termijnen wenst te betalen, geef hierbij ook aan in hoeveel termijnen je wil betalen. Het mogelijke aantal termijnen is altijd afhankelijk van de duur van de opleiding/training. De laatste betaling dient altijd voor de laatste lesdag voldaan te zijn, zodat je het diploma kunt ontvangen. Navigeren en beheren van termijnbetalingen vergt extra administratieve inspanningen, om die reden vragen wij voor een termijnbetaling een eenmalige meerprijs van €25. Deze meerprijs stelt ons in staat om de kosten te dekken en tegelijkertijd flexibele betalingsregelingen aan te bieden.

Wat zijn de kosten voor leertherapie?

Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in totaal 15 uur leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut. Je kunt kosten besparen door leertherapie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten).

 

 

Hoeveel lesgeld betaal ik voor een opleiding?

Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. Het lesgeld verschilt per opleiding:

 • ACT Basis: € 1195,-
 • ACT Coach: €3595,-
 • ACT Therapeut: € 3595,- per studiejaar
 • ACT & Psychosociaal Therapeut: € 3595,- per studiejaar
 • Jaaropleiding Relatietherapeut: €3895,-
 • Relatietherapeut IBCT / EFT: 1495,-

Wat zijn de kosten voor studieboeken?

De kosten voor de aanschaf van studieboeken verschilt per opleiding. Hieronder zie je per opleiding wat de kosten voor studieboeken ongeveer zijn. Je kunt geld besparen door tweedehandsboeken aan te schaffen. Enkele boeken zijn ook als ebook verkrijgbaar, wanneer je een e-reader hebt, kun je op die manier ook geld besparen.

 • ACT Coach: circa € 150,-
 • ACT Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
 • ACT & Psychosociaal Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
 • ACT Basis: circa € 35
 • Psychosociale Basiskennis (PSBK): € 200,- tot € 300,-

Kan ik studiefinanciering ontvangen voor de opleidingen?

De opleidingen van StressWise Academy geven je helaas geen recht om studiefinanciering aan te vragen bij DUO.

Zijn de studiekosten voor de Relatietherapie ACT opleiding fiscaal aftrekbaar?

Vanaf 2022 zijn studiekosten niet meer zonder meer aftrekbaar van de belasting. De overheid heeft deze regeling toen vervangen door het STAP-budget. Ook het STAP-budget is inmiddels niet meer beschikbaar. Maar onder voorwaarden kun je toch een flink deel van je studiekosten terug krijgen van de belastingdienst. Het gaat er dan om dat je kosten maakt voor het op peil houden van je kennis. De belastingdienst zegt hierover: ‘Als studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om uw vakkennis op peil te houden. Als u kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.’ Dus als je reeds werkzaam bent als relatietherapeut en de opleiding doet met als doel ‘je vakkennis op peil te houden’ kun je gebruikmaken van belastingvoordeel en tot ongeveer 1.500 terugkrijgen.

Het citaat is afkomstig van de website van de belastingdienst. Als je meer wilt weten kun je contact opnemen met de belastingdienst of met je boekhouder. StressWise Academy aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het hier genoemde belastingvoordeel. Ons doel is slechts om je een tip te geven over een mogelijkheid om studiekosten terug te vragen. Doe er je voordeel mee als je in aanmerking komt.

Is het lesgeld inclusief of exclusief btw?

Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. De bedragen die je ziet, zijn dus de bedragen die je betaalt.

Met welke kosten kan ik rekening houden?

Naast het lesgeld wat je betaalt voor een opleiding zijn er extra kosten waar je rekening mee kunt houden. Dit verschilt per opleiding. Voor elke opleiding heb je natuurlijk studieboeken nodig waarvan de kosten per opleiding verschillen. Voor de opleidingen ACT Therapeut en ACT & Psychosociaal Therapeut zijn er daarnaast bijkomende kosten voor het volgen van supervisie en leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut en supervisor. Je kunt kosten besparen door supervisie en leertherapie in groepsvorm te volgen. Je deelt de kosten dan met andere deelnemers.

STAP-budget

Kan ik nog STAP-budget aanvragen voor jullie opleidingen?

Nee, het is niet meer mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor een opleiding of training van StressWise Academy. Sinds 3 juli kun je alleen STAP-budget inzetten voor OCW-erkende scholing. Ben je ZZP’er? Dan zijn je studiekosten aftrekbaar voor de belasting.

Start opleiding en groepsgrootte

Wat is het maximum aantal studenten per lesgroep?

De maximale groepsgrootte voor onze opleidingen bedraagt 20 studenten.

Wanneer is de start van een opleiding gegarandeerd?

De start van een opleiding is gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een lesgroep binnen zijn.

Afwezigheid en inhaalmogelijkheden

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT Coach?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Wanneer hier ruimte voor is kan er in uitzonderlijke gevallen een les worden ingehaald binnen een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De aanwezigheidsplicht van de opleiding Psychosociale Basiskennis is 85%. Er is een inhaaldag waarop je voor de gemiste lesdag de bijbehorende toets kunt maken. De opdracht die hoort bij de gemiste lesdag lever je ook gewoon in.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut of ACT Therapeut?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Wanneer hier ruimte voor is kan er in uitzonderlijke gevallen een les worden ingehaald binnen een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.

Stoppen of annuleren

In de algemene voorwaarden staat dat je de helft van het cursusgeld verschuldigd bent als je een maand van tevoren annuleert. Geldt dit ook als je bijvoorbeeld door ziekte of ziekenhuisopname zou moeten annuleren?

Er wordt in alle redelijkheid gekeken naar wat mogelijk is. Als je een paar weken ziek bent of een tijdje met gips rondloopt kun je meestal nog prima aan de opleiding deelnemen en is het een kwestie van zorgen dat je op de hoogte wordt gebracht van de gemiste lesstof. Krijg je onverwachts een diagnose met ingrijpende/langdurige gevolgen of krijg je onverhoopt een ernstig ongeluk, waardoor deelname aan de opleiding een probleem wordt dan zullen de annuleringskosten in principe worden kwijtgescholden.

Kan je ook na het tweede jaar van de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut stoppen?

In principe niet, het tweede en derde jaar van de opleiding ACT en Psychosociaal Therapeut horen bij elkaar. Dit betekent dat we tijdens je aanmelding voor het tweede jaar automatisch een plek voor je reserveren in het derde jaar van de opleiding. Er is geen instroommogelijkheid in het derde jaar, dus wanneer iemand stopt na het tweede jaar blijft een (gewilde) plek onbenut en dit is onwenselijk. Bovendien krijg je pas na afronding van de gehele opleiding je diploma, het is voor jezelf dus ook zonde om te stoppen voordat je deze behaald hebt.

Als je bij inschrijving opgeeft dat je de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut wil volgen, maar na het eerste jaar toch wil stoppen, worden er dan kosten in rekening gebracht?

Nee hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Het eerste jaar is een losse module, waarna je gewoon kunt stoppen als je dit wenst en een diploma ontvangt. Als het je intentie is om de volledige driejarige opleiding te volgen, dan is het fijn als je dit aangeeft op het inschrijfformulier. We houden dan een plek voor je gereserveerd voor het tweede en derde jaar van de opleiding. Mocht het zo zijn dat je na het eerste jaar toch niet door wilt studeren, dan horen we dit graag zo snel mogelijk, zodat we dan een instromer kunnen uitnodigen voor je plek in het tweede en derde jaar. Je bent na inschrijving alleen het cursusgeld voor
het eerste jaar verschuldigd, pas tegen het einde van het eerste jaar schrijf je je officieel in voor de rest van de opleiding en ben je ook het cursusgeld daarvoor verschuldigd.