Lesdagen en lestijden

Wat zijn de lestijden?

De lestijden verschillen per opleiding en zijn als volgt:

 • Lestijden ACT Basis: 10:00 – 17:00 uur;
 • Lestijden ACT Coach: 10:00 – 21:00 uur;
 • Lestijden ACT Therapeut: 10:00 – 17:00 uur;
 • Lestijden ACT & Psychosociaal therapeut: 10:00 – 21:00 uur (jaar 1), 10:00 – 17:00 uur (jaar 2, jaar 3);
 • Lestijden PSBK: 09:30 – 18:00 uur;
 • Lestijden Relatietherapeut: 09:30 – 16:30 uur.

Hoe zit het met pauzes tijdens de lesdagen?

Tijdens de lesdagen worden er voldoende pauzes ingepland voor toiletbezoek en een kop koffie of thee. Voor de lunchpauze heb je meestal een uur de tijd om te doen wat jij nodig hebt om weer vol energie de les in te gaan. Je kunt je eigen lunch meenemen of ergens in de buurt, afhankelijk van de leslocatie, iets te eten halen. Even lekker naar buiten voor een wandeling kan je ook helpen om weer helemaal op te laden. Bij opleidingen waarbij je ook in de avond les hebt, is er een uur pauze voordat het avondprogramma van start gaat.

Tijdsinvestering en studiebelasting

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Coach?

De studiebelasting van de opleiding ACT Coach bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen en intervisie. In totaal volg je 13 uur intervisie.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Therapeut?

De studiebelasting van de opleiding ACT Therapeut bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen, leertherapie, supervisie, intervisie en je praktijkuren. Tijdens de opleiding volg je in totaal 15 uur supervisie, 15 uur leertherapie, 15 uur intervisie en maak je in totaal 55 praktijkuren met.

Wat is de studiebelasting van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De studiebelasting van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) bedraagt 10 tot 15 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut?

De studiebelasting van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen, leertherapie, supervisie, intervisie en je stage. In het eerste jaar volg je in totaal 13 uur intervisie. In het tweede en derde jaar van de opleiding volg je in totaal 15 uur supervisie, 15 uur intervisie, 15 uur leertherapie en maak je in totaal 55 stage uren.

Investering en kosten

Wat zijn de kosten voor supervisie?

Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in totaal 15 uur supervisie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) supervisor. Je gaat zelf op zoek naar een supervisor. Je kunt kosten besparen door supervisie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten). We bieden je de mogelijkheid om te kiezen voor een supervisor die aangesloten is bij StressWise Academy. We kunnen helaas niet garanderen dat deze supervisoren ook plek beschikbaar hebben, maar we brengen je graag met hen in contact. De tarieven van deze supervisors zijn als volgt:

 • Supervisie individueel: € 85,- per uur
 • Supervisie met 2 studenten: € 50,- per uur per persoon
 • Supervisie met 3-6 studenten: € 40,- per uur per persoon

Kan ik gebruik maken van een betalingsregeling?

Het lesgeld van de opleiding kan in termijnen betaald worden. Een gespreide betaling in tien keer is mogelijk.

Wat zijn de kosten voor leertherapie?

Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in totaal 15 uur leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut. Je kunt kosten besparen door leertherapie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten).

 

 

Hoeveel lesgeld betaal ik voor een opleiding?

Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. Het lesgeld verschilt per opleiding:

 • ACT Basis: € 1195,-
 • ACT Coach: €3595,-
 • ACT Therapeut: € 3595,- per studiejaar
 • ACT & Psychosociaal Therapeut: € 3595,- per studiejaar
 • Jaaropleiding Relatietherapeut: €3895,-
 • Relatietherapeut IBCT / EFT: 1495,-

Wat zijn de kosten voor studieboeken?

De kosten voor de aanschaf van studieboeken verschilt per opleiding. Hieronder zie je per opleiding wat de kosten voor studieboeken ongeveer zijn. Je kunt geld besparen door tweedehandsboeken aan te schaffen. Enkele boeken zijn ook als ebook verkrijgbaar, wanneer je een e-reader hebt, kun je op die manier ook geld besparen.

 • ACT Coach: circa € 150,-
 • ACT Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
 • ACT & Psychosociaal Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
 • Psychosociale Basiskennis (PSBK): € 200,- tot € 300,-

Kan ik studiefinanciering ontvangen voor de opleidingen?

De opleidingen van StressWise Academy geven je helaas geen recht om studiefinanciering aan te vragen bij DUO.

Zijn de studiekosten fiscaal aftrekbaar?

Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Allereerst is deze regeling alleen van toepassing op studiekosten die zijn gemaakt tot en met het jaar 2021. Vanaf 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. De overheid heeft deze regeling vervangen door het STAP-budget. Voor studiekosten die je tot en met het jaar 2021 hebt gemaakt, geldt verder de voorwaarde dat je in die periode geen recht had op studiefinanciering van DUO. Daarnaast is het belangrijk dat de opleiding bedoeld is voor je (toekomstige) beroep. Dit zijn voorwaarden van de Belastingdienst. Voor meer informatie over het aftrekken van studiekosten, kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Is het lesgeld inclusief of exclusief btw?

Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. De bedragen die je ziet, zijn dus de bedragen die je betaalt.

Met welke kosten kan ik rekening houden?

Naast het lesgeld wat je betaalt voor een opleiding zijn er extra kosten waar je rekening mee kunt houden. Dit verschilt per opleiding. Voor elke opleiding heb je natuurlijk studieboeken nodig waarvan de kosten per opleiding verschillen. Voor de opleidingen ACT Therapeut en ACT & Psychosociaal Therapeut zijn er daarnaast bijkomende kosten voor het volgen van supervisie en leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut en supervisor. Je kunt kosten besparen door supervisie en leertherapie in groepsvorm te volgen. Je deelt de kosten dan met andere deelnemers.

STAP-budget

Ik heb mijn STAP-budget al gebruikt, kan ik op een andere manier vergoeding krijgen?

Naast het STAP-budget kun je ook een vergoeding ontvangen via je werkgever. Werkgevers investeren graag in jouw carrière en/of gezondheid en veel bedrijven hebben hier dan ook speciale budgetten voor beschikbaar. Informeer bij je werkgever voor de opties.

Wat gebeurt er als mijn STAP-budget aanvraag wordt afgewezen?

Als jouw STAP-aanvraag wordt afgewezen heb je verschillende opties:

1) Je kunt ervoor kiezen je inschrijving te annuleren. We ontvangen je annulering graag zo snel mogelijk per e-mail (info@stresswiseacademy.nl). Wanneer je dit uiterlijk 1 maand na het STAP aanvraag moment doet en minimaal 2 weken voor de startdatum van de opleiding/training, zullen wij geen annuleringskosten in rekening brengen. Daarna en voor andere redenen van annulering gelden onze algemene voorwaarden.

2) Je kunt bij het volgende aanvraag moment opnieuw proberen het STAP-budget aan te vragen. De startdatum van de opleiding of training waar je je voor hebt ingeschreven moet wel minimaal 4 weken na de datum van aanvraag van het STAP-budget starten. Wanneer je het nog een keer wilt proberen, laat dit dan zo snel mogelijk weten per e-mail (info@stresswiseacademy.nl). Het secretariaat stuurt je dan een nieuw aanmeldbewijs toe voor de nieuwe aanvraag.

3) Je blijft gewoon ingeschreven en volgt de training op eigen kosten en/of vraagt je werkgever om een financiële vergoeding.

Wanneer hoor ik of mijn STAP-aanvraag is goedgekeurd?

Binnen vier weken nadat je aanvraag is ingediend laat het UWV weten of je aanvraag is goedgekeurd. Via stapuwv.nl kun je de status van je aanvraag bekijken.

Het lijkt mij lastig om STAP-budget aan te vragen. Kunnen jullie mij helpen?

Je moet jouw STAP-budget zelf aanvragen bij het UWV. Wij zullen je echter zoveel mogelijk bij de hand nemen. Zo ontvang je van ons mails met duidelijke instructies en ‘friendly reminders’. Ook kun je op deze pagina meer lezen over het STAP-budget. Toch nog vragen? Bel dan met onze STAP-lijn via 088-2032640 en wij helpen je verder.

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Je ontvangt het STAP-aanmeldbewijs zo snel mogelijk na je inschrijving en uiterlijk vóór het STAP aanvraagmoment. Zorg er wel voor dat je bij je inschrijving aangeeft gebruik te willen maken van STAP, zodat wij weten dat je een aanmeldbewijs wilt ontvangen. Stond je al ingeschreven, is het de eerste keer niet gelukt en wil je het bij een volgend aanvraag moment nog een keer proberen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het secretariaat per e-mail (info@stresswiseacademy.nl). Het secretariaat zal dan een nieuw STAP-aanmeldbewijs voor je maken en e-mailen.

Daarbij is het een regel van het UWV dat de opleiding of training minimaal 4 weken na je aanvraag moet starten en uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Een aanvraagtijdvak duurt twee maanden. Het volgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli om 10.00 uur.

Wanneer kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

Elke twee maanden start er een nieuw aanvraagtijdvak. Het volgende aanvraagtijdvak begint op maandag 3 juli om 10.00 uur. Tijdens het vorige aanvraagmoment was het STAP-budget binnen twee uur op. Wij raden je daarom aan om op maandag 3 juli ruim vóór 10.00 uur klaar te zitten. Zo vergroot jij jouw kans op STAP-budget aanzienlijk.

Daarbij is het een regel van het UWV dat de opleiding of training minimaal 4 weken na je aanvraag moet starten en uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Een aanvraagtijdvak duurt twee maanden. Het volgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli om 10.00 uur.

Waar kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

Je kunt jouw STAP-budget aanvragen via stapuwv.nl. Het volgende aanvraagmoment start op maandag 3 juli om 10.00 uur. Om STAP-budget aan te vragen heb je een DigiD en een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Wanneer je tijdens je inschrijving aangeeft gebruik te willen maken van het STAP-budget, ontvang je van ons een STAP-aanmeldbewijs per e-mail. Je kunt je inschrijven voor een opleiding of training via het online inschrijfformulier.

Hoe kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget aanvragen gaat als volgt:

1) Schrijf je in voor een opleiding en/of training die in aanmerking komt voor STAP-budget. Inschrijven doe je via het online inschrijfformulier. Geef daarin aan dat je gebruik wilt maken van STAP. Daarbij is het een regel van het UWV dat de opleiding of training minimaal 4 weken na je aanvraag moet starten en uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Een aanvraagtijdvak duurt twee maanden. Het volgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli om 10.00 uur.

2) Na de bevestiging van je inschrijving ontvang je van ons zo snel mogelijk een STAP-aanmeldbewijs. Uiterlijk vóór het eerstvolgende STAP aanvraagmoment.

3) Vraag op maandag 3 juli om 10.00 uur je STAP-budget aan via stapuwv.nl. Je hebt het STAP-aanmeldbewijs nodig en een DigID.

4) Binnen vier weken ontvang je bericht over de goedkeuring. Je kunt starten met je opleiding of training.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aanspraak te maken op STAP-budget?

Als je voldoet aan de volgende voorwaarden, kom je in aanmerking voor het STAP-budget:

– Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd;
– Je woont in Nederland;
– Je ontvangt momenteel géén studiefinanciering;
– Je hebt dit kalenderjaar nog niet eerder STAP-budget toegekend gekregen.
– Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Schrijf je dan hier in voor een opleiding of training.

Daarbij is het een regel van het UWV dat de opleiding of training minimaal 4 weken na je aanvraag moet starten en uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Een aanvraagtijdvak duurt twee maanden. Het volgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli om 10.00 uur.

Waarom moet ik mij ruim vóór het STAP aanvraagmoment inschrijven voor een opleiding of training?

Je kunt jouw STAP-budget aanvragen bij het UWV tijdens verschillende aanvraagmomenten. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op maandag 3 juli om 10.00 uur. Om te zorgen dat je op deze dag STAP-budget kunt aanvragen, moet je je ruim vóór maandag 3 juli inschrijven voor een opleiding of training van StressWise Academy. Dan hebben wij voldoende tijd om je inschrijving te verwerken, je een STAP-aanmeldbewijs toe te sturen, en je nuttige informatie toe te sturen over de aanvraag van het STAP-budget. Je kunt je inschrijven voor een opleiding en/of training via het online inschrijfformulier.

Daarbij is het een regel van het UWV dat de opleiding of training minimaal 4 weken na je aanvraag moet starten en uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Een aanvraagtijdvak duurt twee maanden. Het volgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli om 10.00 uur.

Voor welke opleidingen en trainingen kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je kunt jouw STAP-budget inzetten voor elke opleiding of training van StressWise Academy. Daarbij is het een regel van het UWV dat de opleiding of training minimaal 4 weken na je aanvraag moet starten en uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Een aanvraagtijdvak duurt twee maanden. Het volgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli om 10.00 uur.

 

 

 

Wat is het STAP-budget?

Met het STAP-budget kun je jaarlijks €1.000 subsidie ontvangen om een training of opleiding te volgen. Je kunt jouw STAP-budget gebruiken om €1000 korting op een opleiding te ontvangen óf een gratis training te volgen bij StressWise Academy. Meer weten over het STAP-budget? Bel dan met onze STAP-lijn via 088-2032640, of schrijf je direct in voor een training door hier te klikken.

Start opleiding en groepsgrootte

Wat is het maximum aantal studenten per lesgroep?

De maximale groepsgrootte verschilt per opleiding. Voor de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) hanteren we een maximale groepsgrootte van 20 studenten. Voor de overige opleidingen hanteren we een maximale groepsgrootte van 18 studenten.

Wanneer is de start van een opleiding gegarandeerd?

De start van een opleiding is gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een lesgroep binnen zijn.

Afwezigheid en inhaalmogelijkheden

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT Coach?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Wanneer hier ruimte voor is kan er in uitzonderlijke gevallen een les worden ingehaald binnen een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De aanwezigheidsplicht van de opleiding Psychosociale Basiskennis is 85%. Er is een inhaaldag waarop je voor de gemiste lesdag de bijbehorende toets kunt maken. De opdracht die hoort bij de gemiste lesdag lever je ook gewoon in.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut of ACT Therapeut?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Wanneer hier ruimte voor is kan er in uitzonderlijke gevallen een les worden ingehaald binnen een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.

Stoppen of annuleren

In de algemene voorwaarden staat dat je de helft van het cursusgeld verschuldigd bent als je een maand van tevoren annuleert. Geldt dit ook als je bijvoorbeeld door ziekte of ziekenhuisopname zou moeten annuleren?

Er wordt in alle redelijkheid gekeken naar wat mogelijk is. Als je een paar weken ziek bent of een tijdje met gips rondloopt kun je meestal nog prima aan de opleiding deelnemen en is het een kwestie van zorgen dat je op de hoogte wordt gebracht van de gemiste lesstof. Krijg je onverwachts een diagnose met ingrijpende/langdurige gevolgen of krijg je onverhoopt een ernstig ongeluk, waardoor deelname aan de opleiding een probleem wordt dan zullen de annuleringskosten in principe worden kwijtgescholden.

Kan je ook na het tweede jaar van de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut stoppen?

In principe niet, het tweede en derde jaar van de opleiding ACT en Psychosociaal Therapeut horen bij elkaar. Dit betekent dat we tijdens je aanmelding voor het tweede jaar automatisch een plek voor je reserveren in het derde jaar van de opleiding. Er is geen instroommogelijkheid in het derde jaar, dus wanneer iemand stopt na het tweede jaar blijft een (gewilde) plek onbenut en dit is onwenselijk. Bovendien krijg je pas na afronding van de gehele opleiding je diploma, het is voor jezelf dus ook zonde om te stoppen voordat je deze behaald hebt.

Als je bij inschrijving opgeeft dat je de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut wil volgen, maar na het eerste jaar toch wil stoppen, worden er dan kosten in rekening gebracht?

Nee hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Het eerste jaar is een losse module, waarna je gewoon kunt stoppen als je dit wenst en een diploma ontvangt. Als het je intentie is om de volledige driejarige opleiding te volgen, dan is het fijn als je dit aangeeft op het inschrijfformulier. We houden dan een plek voor je gereserveerd voor het tweede en derde jaar van de opleiding. Mocht het zo zijn dat je na het eerste jaar toch niet door wilt studeren, dan horen we dit graag zo snel mogelijk, zodat we dan een instromer kunnen uitnodigen voor je plek in het tweede en derde jaar. Je bent na inschrijving alleen het cursusgeld voor
het eerste jaar verschuldigd, pas tegen het einde van het eerste jaar schrijf je je officieel in voor de rest van de opleiding en ben je ook het cursusgeld daarvoor verschuldigd.