Accreditatie en erkenning
Wat zijn de kosten om me aan te sluiten bij een beroepsvereniging?
Om je aan te sluiten bij een beroepsvereniging is er sprake van een bepaalde investering. Je betaalt eenmalige kosten bij inschrijving, maar ook doorlopende kosten om geaccrediteerd te blijven. Dit zijn kosten die je direct aan de beroepsvereniging betaalt, bijvoorbeeld bij een visitatie. Maar het gaat ook om kosten die verbonden zitten aan nascholing om recht te blijven houden op je accreditatie.
Kijk ook op de volgende pagina's van NFG en NVPA voor meer informatie over de concrete kosten die bij lidmaatschap komen kijken. Hoe meld ik me aan bij een beroepsvereniging?
Wanneer je je opleiding hebt afgerond die nodig is voor een lidmaatschap bij beroepsverenigingen zoals NFG en NVPA, kan je je simpelweg aanmelden op de site van deze verenigingen. Om je op weg te helpen hebben we een link bijgevoegd voor de NFG en de NVPA waar je je aan kan melden. Je wordt verder geholpen met je aanmelding op hun website. Wat is het verschil tussen SKB-A en SKB-B accreditatie?
Opleidingen met een SKB-A accreditatie worden gezien als een officiële HBO-opleiding van minimaal 3 jaar. Onze opleiding ACT & Psychosociaal therapeut valt onder deze accreditatie. Iedereen die een HAVO- of MBO-opleiding heeft afgerond, kan meedoen met deze opleiding.
Opleidingen met een SKB-B accreditatie worden gezien als een officiële post-HBO opleiding. Onze opleiding ACT therapeut valt onder deze accreditatie en deze opleiding is toegankelijk voor professionals in een mensgericht werkveld. Bekijk ook de veelgestelde vragen rondom toelatingseisen voor meer informatie over de eisen die nodig zijn om aan deze opleiding mee te doen.
Beide accreditaties komen in aanmerking voor gedeeltelijke vergoedingen bij zorgverzekeraars en bieden andere voordelen zoals BTW-vrij factureren. Het is dus niet het geval dat de ene vorm van accreditatie meer voordeel heeft op dit gebied dan de andere vorm. Er wordt dus wel een onderscheid gemaakt tussen deze twee soorten opleiding (HBO en post-HBO). Kan ik een opleiding inzetten voor PE-punten?
Wanneer je een opleiding wilt inzetten voor PE-punten kunnen wij dit bij voldoende aanmeldingen aanvragen. Dit dient 6 weken tot uiterlijk 1 week voor de start van de opleiding aan ons doorgegeven te worden om de aanmelding op tijd te voltooien. Dit geeft geen garantie tot toekenning. De branchevereniging bepaalt dit zelf. Een opleiding die al is gestart komt niet meer in aanmerking voor PE punten.
Is de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) geaccrediteerd?
De opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) voldoet aan de PLATO-eisen en is geaccrediteerd door CPION.
Is de opleiding Relatietherapeut geaccrediteerd?
De opleiding Relatietherapeut IBCT is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Als je bij NFG of een andere beroepsvereniging bent aangesloten, kom je in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden opgenomen in het IBCT relatietherapeuten register.
Kan ik mij na de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut ook BIG laten registreren?
Nee, een BIG-registratie is alleen mogelijk voor de volgende 9 beroepen: apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige. Dit zijn allemaal gespecialiseerde geneeskundige beroepen en niet te vergelijken met het beroep psychosociaal therapeut of andere gerelateerde opleidingen die we aanbieden.
Kan ik me ook aansluiten bij andere beroepsverenigingen dan de NFG?
StressWise Academy heeft een samenwerking met de beroepsvereniging NFG. Je kunt je ook aansluiten bij andere beroepsverenigingen die de SKB accreditatie erkennen. Je kunt bijvoorbeeld ook lid worden van de beroepsvereniging NVPA. Ook zij erkennen onze opleiding. Heb ik PSBK nodig om mij te registreren in het VPMW register van de NFG (voor vergoeding via zorgverzekeraars)?
Sinds 2017 heeft iedere therapeut die zich bij een beroepsvereniging wil aansluiten, om voor een vergoeding van zorgverzekeraars in aanmerking te komen, verplicht een PSBK-certificaat nodig. Bepaalde reguliere mensgerichte hbo en wo opleidingen kunnen vrijstelling geven voor PSBK. Staat je opleiding in de rechterkolom van de beslisboom? Dan heb je vrijstelling van PSBK en hoef je geen certificaat te halen. Staat je opleiding in de linkerkolom van de beslisboom? Dan heb je een vrijstelling voor MBK, wat onderdeel is van de PSBK opleiding. Staat je opleiding er niet tussen of twijfel je, stuur dan je cv naar info@stresswiseacademy.nl. Dan bekijken we samen of je vooropleiding voldoet. Als je geen vrijstelling hebt, kun je bij StressWise Academy een opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) volgen. Na afronding ontvang je het PSBK-certificaat. Meer informatie over de opleiding vind je hier. Kan ik mij na de opleiding ACT Coach registreren in het Coachregister van de NFG?
Na het afronden van de ACT Coach opleiding kun je lid worden van het Coachregister van de NFG. Je kunt je registreren als hbo-coach of als mbo-coach. Bekijk ook dit document voor meer informatie over dit register. Curriculum, lesmethode en toetsing
Bij welke opleidingen moet je een kennistoets doen?
Aan het begin van het derde jaar van de ACT & Psychosociaal Therapeut opleiding en aan het begin van het tweede jaar van de ACT therapeut opleiding maak je een kennistoets. Deze kennistoets test je kennis over ACT, gebaseerd op het boek 'ACT in de praktijk' van Russ Harris. Welke onderdelen zijn onderdeel van het portfolio
Voor de ACT-opleidingen bestaat het portfolio uit de volgende delen:
1) Algemeen reflectieverslag over de groei van jou als therapeut. Dit verslag is vanuit jouw persoonlijke perspectief.
2) 6 zuilen oefening. Deze oefening doe je vaak aan het begin van de opleiding en is een zelfreflectie oefening over het proces waar je nu in zit in relatie tot de zuilen van ACT.
3) Praktijkverslag. Dit verslag gaat over jouw professionele groei in relatie tot je oefensessies.
4) Lesdag verslagen. Voor de meeste lesdagen maak je een kort reflectieverslag waarin je aangeeft welke zuil van ACT het meeste aanwezig was tijdens de lesdag.
5) Intervisie verslagen. Samen met je groepje waarmee je intervisie doet schrijf je per sessie een samenvatting van wat er is besproken en de afspraken die zijn gemaakt.
6) Urenverantwoording. Je maakt ook een overzicht met een template die we je geven over de uren supervisie, intervisie, leertherapie en oefensessies die je hebt gedaan.
7) Je geeft aan welke boeken je hebt gelezen voor de boekenclub. Deze boekenclub is er om je te ondersteunen in het eigen maken van de theorie rondom ACT.
Bij andere opleidingen zoals de Relatietherapie jaaropleiding kunnen de onderdelen wat verschillen, maar dit geeft je een beeld van wat je ongeveer kan verwachten.
Welke onderwijsmethoden worden er gebruikt tijdens onze opleidingen?
Hoe worden de retraites vormgegeven?
De retraites hebben een thema die als rode draad door het weekend heen zit verwoven. Een voorbeeld van een thema is de 'vier hartskwaliteiten' waarin je de kwaliteiten liefdevolle vriendelijkheid, compassie, mededogen en medevreugde ontdekt met elkaar. De retraites hebben als doel om verdieping te vinden in jezelf en samen als groep. Je doet groepsoefeningen, meditaties en maakt het samen gezellig in de avond met spelletjes en goede gesprekken.
Welke opleidingen hebben een retraite?
Onze ACT jaaropleidingen hebben een retraite. Dit gaat dus om de ACT coach, ACT therapeut (2 keer) en ACT & Psychosociaal therapeut (3 keer) opleidingen. Sommige retraites heb je op een locatie in Alphen a/d Rijn waar je met je lesgroep een weekend overnacht. Andere retraites zijn op onze eigen locatie in Hilversum zonder overnachting. Is het mogelijk om aanvullende modules te volgen?
Het is altijd mogelijk om extra modules te doen. Als je bijvoorbeeld de 2-jarige ACT-therapeut opleiding doet, krijg je een lesdag rondom Voice Dialogue. Veel studenten vinden dit te weinig en je kunt er dan voor kiezen om de 4-daagse opleiding Voice Dialogue te doen. Een andere module die erg populair is, is de IBCT-module en de ACT basis opleiding als aanvullende module. IBCT is vaak een vervolgmodule, terwijl de ACT-basis vaak een goed fundament legt voor jaaropleidingen. Hoe krijgt praktijkgericht leren vorm in de opleidingen?
Tijdens de opleiding staat de ervaring centraal. Je bent natuurlijk ook bezig met theorie en het bespreken van hulpverlening, maar het belangrijkste is om het zelf te ervaren in de praktijk. Dit doe je enerzijds door met je zelf te oefenen met eigen thema's.Je startpunt is altijd jezelf; jij bent je beste proefpersoon. De oefeningen en tools die je leert tijdens de opleiding kan je daarom perfect met jezelf uitoefenen. Aan de andere kant ervaar je dit ook door met de thema's van anderen te werken. Daarnaast oefen je tijdens lesdagen met medestudenten. Bovendien doe je bij jaaropleidingen oefensessies met proefcliënten, en krijg je supervisie, leertherapie en intervisie. Dit zijn allemaal elementen om je te ondersteunen in het praktijkgericht leren.
Op welke manier wordt de voortgang van studenten bijgehouden?
De docenten van jouw lesgroep houden een oog in het zeil rondom je voortgang. Zo zijn de docenten vaak aanwezig bij oefeningen die je uitvoert tijdens lesdagen en geven ze je persoonlijk feedback. Ook is er sprake van supervisie en intervisie waarin je voortgang wordt bijgehouden. Aan het einde van elk jaar is er sprake van een portfoliogesprek en een eindopdracht. Deze eindopdracht bestaat uit een deel van een sessie live uitvoeren of uit het laten zien van een videofragment die je samen bekijkt en behandeld. De portfolio en de eindopdracht zijn alleen onderdeel van jaaropleidingen zoals de ACT Therapeut opleiding en niet van kortere opleidingen zoals de ACT basis en de Voice Dialogue opleiding. Moet ik stage lopen en wat wordt er in dat geval verwacht?
De driejarige opleiding Psychosociaal Therapeut en de tweejarige opleiding ACT Therapeut bevatten een stage, de overige opleidingen niet.
Bij de driejarige opleiding start je vanaf het tweede jaar met de praktijkstage. Bij de tweejarige opleiding vanaf het eerste jaar van de opleiding. Je hoeft niet meteen bij aanvang van het studiejaar te starten met je stage, als je eerst nog even de tijd nodig hebt om de stage te regelen is dat geen enkel probleem.
De stage bestaat uit het psychosociaal begeleiden van cliënten met een basis van ACT. Als dit mogelijk is binnen je huidige werk, kun je die cliëntsessies gewoon meetellen als praktijkstage. Zo niet, dan kun je via je eigen netwerk opzoek gaan naar cliënten om te begeleiden.
Je loopt in totaal 100 uur stage, verdeeld over twee studiejaren. Binnen deze stage-uren vallen bijvoorbeeld ook de verslaglegging en supervisie over de stage. Minimaal 55 uur van die 100 uur stage moet echt bestaan uit het begeleiden van cliënten. Bijvoorbeeld 25 uur in het eerste studiejaar (denk aan 2 cliënten, 8 sessies van 1,5 uur per cliënt) en 30 uur in het tweede jaar (denk aan 3 cliënten, 6-7 sessies van 1,5 uur per cliënt).
Er hoeft geen begeleider bij deze sessies aanwezig te zijn. Je wordt beoordeeld op basis van een portfolio waarin je stageverslag, intervisieverslagen en supervisie te zien zijn en op basis van een (opgenomen) interventie die je aan de groep en de docent presenteert tijdens de lesdag.
Hoe wordt er getoetst bij de opleiding PSBK?
Je psychosociale basiskennis wordt getoetst door middel van schriftelijke tentamens tijdens de lesdagen en in de vorm van een eindtoets. Daarnaast krijg je de opdracht om mindmaps in te leveren en om een oefen anamnese te doen tijdens een van de lesdagen.
Docenten en begeleiding
Hoe wordt omgegaan met feedback en evaluaties van studenten over de docenten?
Aan het einde van iedere opleiding krijgen studenten een eindevaluatie toegestuurd. Wij nemen deze feedback mee en proberen er zoveel mogelijk door te verbeteren. In het kader van transparantie, kun je er als student voor kiezen om deze antwoorden (anoniem of op naam) op review-platform Kiyoh te publiceren.
Is er een mogelijkheid om buiten de lesuren om vragen te stellen?
Ja. Het is via verschillende kanalen mogelijk om buiten de lesuren je vragen te stellen. StressWise Academy werkt met Trello, een platform waar alle opleidingsinformatie gebundeld wordt en waar je je opdrachten kunt inleveren. Via Trello kun je ook vragen stellen aan je docent. We zien echter ook vaak dat studenten zelf een Whatsapp-groep oprichten waar veel vragen in beantwoord worden. Kan ik kennismaken met de docenten voordat ik me inschrijf?
StressWise Academy organiseert regelmatig een open dag en Webinars, die mede als doel hebben om onze docenten en aspirant-studenten kennis te laten maken. Tijdens deze events krijg je alle tijd en ruimte om je vragen te stellen. Daarnaast is er (in veel gevallen) ook 1-op-1 contact met de docent aan het einde van een inschrijftraject. Wie zijn de docenten en wat is hun achtergrond?
Het docententeam van StressWise Academy bestaat uit een enthousiaste groep van trainers, coaches en (ACT-)professionals. Je kunt meer over hen vinden op deze pagina of op onze opleidingspagina's. Kosten en financiering
Kan ik nog STAP-budget aanvragen voor jullie opleidingen?
Nee, het is niet meer mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor een opleiding of training van StressWise Academy. Sinds 3 juli kun je alleen STAP-budget inzetten voor OCW-erkende scholing. Ben je ZZP'er? Dan zijn je studiekosten aftrekbaar voor de belasting. Wat zijn de kosten voor supervisie?
Voor de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut, ACT Therapeut en Relatietherapeut ACT heb je te maken met kosten voor supervisie. Je kunt kosten besparen door supervisie in groepsvorm te volgen (bijvoorbeeld samen met je studiegenoten).
Kan ik gebruik maken van een betalingsregeling?
Het lesgeld van de opleiding kan in termijnen betaald worden. Een gespreide betaling in maximaal zes keer is mogelijk. Bij inschrijving kun je aangeven dat je de opleiding in termijnen wenst te betalen, geef hierbij ook aan in hoeveel termijnen je wil betalen. Het mogelijke aantal termijnen is altijd afhankelijk van de duur van de opleiding/training. Het beheren van termijnbetalingen vergt extra administratieve inspanningen; om die reden vragen wij voor een termijnbetaling een meerprijs.
Wat zijn de kosten voor leertherapie?
Tijdens de opleidingen ACT & Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut volg je in twee jaar in totaal 15 uur leertherapie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de (door jou gekozen) leertherapeut.
Hoeveel lesgeld betaal ik voor een opleiding?
Alle opleidingen van StressWise Academy zijn vrijgesteld van btw. Het lesgeld verschilt per opleiding:
- ACT Basis: 895
- ACT Coach: 3.895
- ACT Therapeut: 3.895 per studiejaar
- ACT & Psychosociaal Therapeut: 3.895 per studiejaar
- Relatietherapeut ACT: 4.195
- IBCT Relatietherapie: 1.495
- Psychosociale Basiskennis: 1.650
Betaalt je werkgever, dan hanteren wij een zakelijk tarief van +15%. Wat zijn de kosten voor studieboeken?
De kosten voor de aanschaf van studieboeken verschilt per opleiding. Hieronder zie je per opleiding wat de kosten voor studieboeken ongeveer zijn. Je kunt geld besparen door tweedehandsboeken aan te schaffen. Enkele boeken zijn ook als ebook verkrijgbaar, wanneer je een e-reader hebt, kun je op die manier ook geld besparen.
- ACT Coach: circa € 150,-
- ACT Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
- ACT & Psychosociaal Therapeut: circa € 150,- per studiejaar
- ACT Basis: circa € 35
- Psychosociale Basiskennis (PSBK): € 200,- tot € 300,-
Wat kost de Jaaropleiding Relatietherapeut ACT?
De jaaropleiding Relatietherapeut ACT kost 4.195. Gespreid betalen is mogelijk in 6 termijnen.
Houd rekening met bijkomende kosten voor literatuur en supervisie.
Kan ik gebruik maken van het ‘Leven lang leren Krediet’?
Nee.
Kan ik studiefinanciering ontvangen voor de opleidingen?
De opleidingen van StressWise Academy geven je helaas geen recht om studiefinanciering aan te vragen bij DUO.
Zijn de studiekosten voor de Relatietherapie ACT opleiding fiscaal aftrekbaar?
Vanaf 2022 zijn studiekosten niet meer zonder meer aftrekbaar van de belasting. De overheid heeft deze regeling toen vervangen door het STAP-budget. Ook het STAP-budget is inmiddels niet meer beschikbaar. Maar onder voorwaarden kun je toch een flink deel van je studiekosten terug krijgen van de belastingdienst. Het gaat er dan om dat je kosten maakt voor het op peil houden van je kennis. De belastingdienst zegt hierover: 'Als studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om uw vakkennis op peil te houden. Als u kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.' Dus als je reeds werkzaam bent als relatietherapeut en de opleiding doet met als doel ‘je vakkennis op peil te houden’ kun je gebruikmaken van belastingvoordeel en tot ongeveer 1.500 terugkrijgen.
Het citaat is afkomstig van de website van de belastingdienst. Als je meer wilt weten kun je contact opnemen met de belastingdienst of met je boekhouder. StressWise Academy aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het hier genoemde belastingvoordeel. Ons doel is slechts om je een tip te geven over een mogelijkheid om studiekosten terug te vragen. Doe er je voordeel mee als je in aanmerking komt.
Ondersteuning en advies
Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?
Stuur een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd is om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit (na het seintje van onze kant) niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.
Is het haalbaar om te blijven werken naast de opleiding?
Ja, je hebt gemiddeld 1-2 lesdagen per maand en je stage, leerwerk en opdrachten kun je zelf om je werkdagen heen plannen. Met een voltijdbaan en een druk privé-leven is dit uiteraard lastiger te combineren dan met een deeltijdbaan en voldoende vrije tijd.
Praktische zaken
Wat gebeurt er wanneer er niet genoeg aanmeldingen zijn voor een lesgroep?
Meestal kunnen we starten op de startdatum die we aangeven voor de opleiding. Toch komt het soms voor dat er nog niet genoeg aanmeldingen zijn. Dan kunnen we de opleiding een of twee maanden verplaatsen. We willen zo snel mogelijk starten, maar we hebben ook veel kosten bij het draaien van een lesgroep. Dat is de reden dat we soms kiezen voor de optie uitstellen. We laten dit altijd ruim van tevoren weten.
Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn?
Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Wanneer hier ruimte voor is kan er in uitzonderlijke gevallen een les worden ingehaald binnen een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.
Wat zijn de lestijden?
De lestijden verschillen per opleiding en zijn als volgt:
- Lestijden ACT Basis: 10:00 - 17:00 uur;
- Lestijden ACT Coach: 10:00 - 21:00 uur;
- Lestijden ACT Therapeut: 10:00 - 17:00 uur;
- Lestijden ACT & Psychosociaal therapeut: 10:00 - 21:00 uur (jaar 1), 10:00 - 17:00 uur (jaar 2, jaar 3);
- Lestijden PSBK: 09:30 - 18:00 uur;
- Lestijden Relatietherapeut: 09:30 - 16:30 uur.
Als je bij inschrijving opgeeft dat je de driejarige opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut wil volgen, maar na het eerste jaar toch wil stoppen, worden er dan kosten in rekening gebracht?
Nee hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Het eerste jaar is een losse module, waarna je gewoon kunt stoppen als je dit wenst en een diploma ontvangt. Als het je intentie is om de volledige driejarige opleiding te volgen, dan is het fijn als je dit aangeeft op het inschrijfformulier. We houden dan een plek voor je gereserveerd voor het tweede en derde jaar van de opleiding.
Wat is het maximum aantal studenten per lesgroep?
De maximale groepsgrootte voor onze opleidingen bedraagt 20 studenten.
Hoe zit het met pauzes tijdens de lesdagen?
Tijdens de lesdagen worden er voldoende pauzes ingepland voor toiletbezoek en een kop koffie of thee. Voor de lunchpauze heb je meestal een uur de tijd om te doen wat jij nodig hebt om weer vol energie de les in te gaan. Je kunt je eigen lunch meenemen of ergens in de buurt, afhankelijk van de leslocatie, iets te eten halen. Even lekker naar buiten voor een wandeling kan je ook helpen om weer helemaal op te laden. Bij opleidingen waarbij je ook in de avond les hebt, is er een uur pauze voordat het avondprogramma van start gaat.
Toekomstperspectief
Hoe meld ik me aan bij een beroepsvereniging?
Wanneer je je opleiding hebt afgerond die nodig is voor een lidmaatschap bij beroepsverenigingen zoals NFG en NVPA, kan je je simpelweg aanmelden op de site van deze verenigingen. Om je op weg te helpen hebben we een link bijgevoegd voor de NFG en de NVPA waar je je aan kan melden. Je wordt verder geholpen met je aanmelding op hun website. Wat verdient een psychosociaal therapeut gemiddeld per maand?
Dit is volkomen afhankelijk van de hoeveelheid klanten die je per maand begeleidt en voor welk tarief. Stel dat je 5 dagen per week 6 klanten per dag begeleidt voor 80,- euro per klant, dan zit je op 9120,- euro inkomsten per maand. Er vanuit gaand dat je ongeveer 40% belasting moet afdragen, houdt je zo’n 5472,- euro per maand over. Daar gaan dan nog kosten vanaf voor huur van een ruimte en eventueel materialen. In de praktijk is het voor de meeste mensen niet haalbaar om 5 dagen per week 6 klanten per dag te vinden om te begeleiden. Daarom werken veel therapeuten bijvoorbeeld 2-3 dagen ergens in loondienst en 2-3 dagen in hun eigen praktijk. Enkele belangrijke factoren om als therapeut succesvol te worden zijn een goede website, bereikbaarheid en marketing. StressWise heeft dit als platform fantastisch geregeld en verwelkomt therapeuten van StressWise Academy graag om daarvan mee te profiteren. Bovendien neemt StressWise veel praktische zaken uit handen zodat jij je aandacht kunt richten op de relatie met de klant en de inhoud van de therapie.
Kan ik mij na de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut ook BIG laten registreren?
Nee, een BIG-registratie is alleen mogelijk voor de volgende 9 beroepen: apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige. Dit zijn allemaal gespecialiseerde geneeskundige beroepen en niet te vergelijken met het beroep psychosociaal therapeut of andere gerelateerde opleidingen die we aanbieden.
Kan ik me ook aansluiten bij andere beroepsverenigingen dan de NFG?
StressWise Academy heeft een samenwerking met de beroepsvereniging NFG. Je kunt je ook aansluiten bij andere beroepsverenigingen die de SKB accreditatie erkennen. Je kunt bijvoorbeeld ook lid worden van de beroepsvereniging NVPA. Ook zij erkennen onze opleiding. Heb ik PSBK nodig om mij te registreren in het VPMW register van de NFG (voor vergoeding via zorgverzekeraars)?
Sinds 2017 heeft iedere therapeut die zich bij een beroepsvereniging wil aansluiten, om voor een vergoeding van zorgverzekeraars in aanmerking te komen, verplicht een PSBK-certificaat nodig. Bepaalde reguliere mensgerichte hbo en wo opleidingen kunnen vrijstelling geven voor PSBK. Staat je opleiding in de rechterkolom van de beslisboom? Dan heb je vrijstelling van PSBK en hoef je geen certificaat te halen. Staat je opleiding in de linkerkolom van de beslisboom? Dan heb je een vrijstelling voor MBK, wat onderdeel is van de PSBK opleiding. Staat je opleiding er niet tussen of twijfel je, stuur dan je cv naar info@stresswiseacademy.nl. Dan bekijken we samen of je vooropleiding voldoet. Als je geen vrijstelling hebt, kun je bij StressWise Academy een opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) volgen. Na afronding ontvang je het PSBK-certificaat. Meer informatie over de opleiding vind je hier. Kan ik mij na de opleiding ACT Coach registreren in het Coachregister van de NFG?
Na het afronden van de ACT Coach opleiding kun je lid worden van het Coachregister van de NFG. Je kunt je registreren als hbo-coach of als mbo-coach. Bekijk ook dit document voor meer informatie over dit register. Waar moet ik aan voldoen om mij na de tweejarige opleiding ACT Therapeut te kunnen registreren in het VPMW register van de NFG?
Na het afronden van de opleiding ACT Therapeut kun je je laten registreren in het VPMW register van de NFG. Naast het diploma ACT Therapeut van StressWise Academy is het van belang basiskennis te hebben van psychologie en psychopathologie. Dat zit je je vooropleiding of je kunt het verkrijgen met een PSBK-certificaat. Verder heb je een diploma van een regulier mensgerichte hbo- of wo-opleiding nodig. De overige voorwaarden die de NFG stelt, vind je op hun website. Waar moet ik aan voldoen om mij na de driejarige opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut te kunnen registreren in het VPMW register van de NFG?
Na het afronden van de opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut kun je je laten registreren in het VPMW register van de NFG. Naast je diploma van de StressWise Academy heb je Psychosociale Basiskennis (PSBK) nodig of een vrijstelling hiervan. Verder heb je een diploma op minimaal havo of mbo4 niveau nodig of een 21+ toets. De overige voorwaarden die de NFG stelt, vind je op hun website. Wat kun je na het volgen van onze ACT opleidingen
Met het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut kun je je eigen praktijk als psychosociaal therapeut starten. Met lidmaatschap van een beroepsverenihging als NFG of NVPA krijg je via zorgverzekeraars vergoedingen voor cliënten die aanvullend zijn verzekerd. Als afgestudeerd ACT Therapeut heb je dezelfde voordelen als psychosociaal therapeut. Als ACT coach kun je je eigen praktijk opzetten of je nieuw verworven coachvaardigheden inzetten in je huidige functie of een toekomstige baan. We helpen je graag met je carrière na de opleiding. Via ons nieuwe platform ACTtherapie.nl geven we je een podium waarop je jezelf kunt presenteren als therapeut of coach. Onze ACT opleidingen worden ook vaak gezien als waardevolle trajecten voor persoonlijke ontwikkeling. Neem contact met ons op voor meer uitleg over toekomstperspectieven. Toelatingseisen
Wat is een 21+ toets?
Een 21+ toets is een toelatingsexamen voor volwassenen die geen reguliere middelbare schooldiploma hebben, zoals een havo- of vwo-diploma, en die willen instromen in een hbo- of universitaire opleiding in Nederland. Deze toets biedt een alternatieve route om toegang te krijgen tot hoger onderwijs voor personen van 21 jaar of ouder. De toets beoordeelt de kennis, vaardigheden en capaciteiten van de kandidaat om te bepalen of ze in staat zijn om succesvol een hbo- of universitaire opleiding te volgen. De verschillende onderdelen van een 21+ toets zijn een capaciteitentest, een taaltoets en een kennistoets.
Succesvol slagen voor de 21+ toets geeft je als toekomstige student de mogelijkheid om je in te schrijven voor onze opleiding ACT coach en ACT & Psychosociaal therapeut. Je hebt de 21+ toets alleen nodig wanneer je geen opleiding op MBO4- of HAVO-niveau hebt afgerond. Welke toelatingseisen zijn er voor de Voice Dialogue Opleiding?
Voor de opleiding Voice Dialogue is hbo denk- en werkniveau nodig. Verder vereist de opleiding (coach)ervaring met individuele hulpverlening of groepswerk.
Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding Relatietherapeut ACT?
De opleiding Relatietherapeut ACT is geschikt voor hbo- en wo-geschoolde professionals in de sociale sector (psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners) die graag aan de slag willen met stellen of dit al doen. Als je als relatietherapeut geregistreerd wilt worden in het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten is deze opleiding een voorwaarde. Onze jaaropleiding tot relatietherapeut is op dit moment namelijk de enige opleiding die toegang geeft tot dit register. Voor deelname aan de opleiding is het van essentieel belang dat je over enige kennis beschikt op het gebied van hulpverlening en gespreksvaardigheden. Mocht je geen eerdere opleiding hebben gevolgd waar dit een onderdeel van is, dan bieden wij de mogelijkheid voor een toelatingsexamen, vraag hiernaar bij inschrijving of mail het secretariaat op info@stresswiseacademy.nl. Ook onze opleiding PSBK, psychosociale basiskennis reikt je die kennis aan. Verder is kennis van ACT belangrijk. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je bij StressWise Academy de korte vierdaagse ACT Basis opleiding volgen. Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding ACT Basis?
Voor de opleiding ACT Basis is hbo denk- en werkniveau nodig. Verder vereist de opleiding (coach)ervaring met individuele hulpverlening.
Hoe kom ik in aanmerking voor de opleiding Psychosociaal Therapeut?
De driejarige opleiding Psychosociaal Therapeut is een opleiding op HBO niveau. De opleiding staat open voor iedereen die een MBO4 diploma, een HAVO diploma of een 21+ toets heeft behaald. Heb je dat (nog) niet? Neem dan contact op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Wij kunnen indien nodig een 21+ toets voor je faciliteren.
Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?
Voor deze opleiding zijn geen toelatingseisen, iedereen kan zich hiervoor aanmelden.
Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding ACT Coach?
Voor deze opleiding is hbo denk- en werkniveau nodig (hoe kunnen mensen bepalen of ze dit hebben, wanneer ze geen HBO of WO hebben afgerond?). Je hebt daarnaast een diploma op havo of mbo4 niveau nodig. Heb je geen diploma van dit niveau? Dan kan je ook een 21+ toets doen waar je minimaal 21 jaar voor moet zijn. Een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen? Stuur dan je cv naar info@stresswiseacademy.nl.
Welke toelatingseisen zijn er voor de tweejarige opleiding ACT Therapeut?
Dit is een post hbo opleiding. Je beschikt over een reguliere mensgerichte hbo of wo opleiding. Staat je opleiding in de rechterkolom van de beslisboom? Dan voldoet je opleiding en heb je ook vrijstelling van PSBK. Staat je opleiding in de linkerkolom? Dan krijg je vrijstelling voor de medische module binnen de PSBK-opleiding. Daarnaast heb je ervaring met het geven van individuele hulpverlening (zoals coaching of therapie) en heb je een ACT basisopleiding afgerond van minimaal 4 lesdagen. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen of staat je opleiding niet in de beslisboom, stuur dan je cv naar info@stresswiseacademy.nl. We controleren graag of je mee kunt doen aan de opleiding. Welke toelatingseisen zijn er voor de driejarige opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut?
Voor deze opleiding is hbo denk- en werkniveau nodig. Je hebt daarnaast een diploma op havo of mbo4 niveau nodig. Heb je geen diploma van dit niveau? Dan kan je ook een 21+ toets doen waar je minimaal 21 jaar voor moet zijn. Een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen? Stuur dan je cv naar info@stresswiseacademy.nl.