Mindfulness MBSR training | Gratis met je STAP-budget

Verbeter je stressmanagement met deze bewezen methode

Schrijf je in

Schrijf je in voor de training Mindfulness MBSR

Duur en studiebelasting
8 weken | 2,5 uur per week
Investering
495,-
Niveau
MBO/HBO
Diploma
Certificaat (bij 80% actieve deelname)
Focus
Verbeteren van zelfmanagement
Scholing
Gericht op vergroten algemene inzetbaarheid
Doelgroep
Mensen met professionele ambities

Mindfulness MBSR: leer effectief omgaan met stress, verandering en onzekerheid

De training Mindfulness Based Stress Reduction is wereldwijd bekend als dé mindfulness training. MBSR is wetenschappelijk bewezen effectief voor het verminderen van stress en het verbeteren van concentratie. Mindfulness MBSR heeft als zodanig de focus op het verbeteren van zelfmanagement en richt zich op mensen met professionele ambities. Na het afronden van deze training kun je effectief omgaan met werkstress, verandering en onzekerheid.

Je kunt Mindfulness MBSR volgen op een locatie bij jou in de buurt óf online. Deze mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur. Je wordt begeleid door een VMBN of VVM gecertificeerde mindfulness trainer. De trainer bespreekt de theorie achter mindfulness en leert je aan de hand van oefeningen deze theorie in de praktijk te brengen. Je ontvangt van ons een werkboek zodat je thuis aan de slag kunt met deze theorie en oefeningen.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Voor wie

Is de Mindfulness MBSR training iets voor jou?

Heb je last van werkstress en word je hierdoor belemmerd in je werk of carrière? Heb je moeite om te gaan met veranderingen en onzekerheid? Vind je het lastig om je aan te passen aan nieuwe situaties? Weet je niet goed hoe je met bepaalde gevoelens moet omgaan? Volg dan de training Mindfulness MBSR bij StressWise Academy.

Mindfulness MBSR is voor mensen met professionele ambities. Deze training kent geen specifieke vereisten qua vooropleiding en is dus voor iedereen toegankelijk.

Schrijf je in

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens Mindfulness MBSR training?

Mindfulness MBSR leert je verschillende vaardigheden die zowel in je persoonlijke als je professionele leven van belang zijn. Je vergroot met Mindfulness MBSR vooral je zelfmanagement. Je leert hoe je om kunt gaan met stress, waardoor je vanuit rust en overzicht kunt werken en gericht kunt werken aan het verbeteren van je (professionele) prestaties. Je leert ook hoe je beter om kunt gaan met onzekerheid en hoe je je kunt aanpassen aan onverwachte situaties. Met mindfulness train je je aandacht, waardoor je ook je concentratievermogen versterkt.

Programma

Mindfulness MBSR programma

MBSR of Mindfulness Based Stress Reduction is een wetenschappelijk bewezen effectief programma voor vermindering van stress en beter omgaan met uitdagende situaties en omstandigheden. Deze thema’s komen aan bod:

 • Herken je automatische patronen;
 • Onderzoek obstakels voor minder stress;
 • Respecteer grenzen en reguleer emoties;
 • Signaleer stress en vergroot je stressmanagement;
 • Maak bewuste keuzes;
 • Doorzie je (negatieve) gedachten, maak een einde aan onzekerheid;
 • Integreer mindfulness in je dagelijks leven;
 • Pas succesvol toe van wat je hebt geleerd.

Toetsing vindt niet plaats aan de hand van een paper of examen, maar in de vorm van praktische oefeningen. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit certificaat is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele cursus.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

Tijdens deze training lees je het Mindfulnesstraining Werkboek van Harrie Kolsteeg. Dit werkboek krijg je uitgereikt aan het begin van de training. Bij online training krijg je het boek van tevoren thuisgestuurd. Het staat vol praktische tips en inspiratie en biedt goede handvatten zowel tijdens als na de mindfulness training.

Resultaat

Het resultaat van Mindfulness MBSR

Tijdens de Mindfulness MBSR training leer je vaardigheden die je goed kunt gebruiken op je werk én in je dagelijks leven. Je werkt met name aan de competentie zelfmanagement:

 • Je herkent stresssignalen eerder en weet beter met stress om te gaan;
 • Je vergroot je aanpassingsvermogen waardoor je beter om kunt gaan met onverwachte situaties;
 • Je kunt gevoelens beter reguleren;
 • Je kunt beter omgaan met onzekerheden.

Na afronding van de cursus krijg je op basis van aanwezigheid en actieve deelname een certificaat van StressWise Academy waarmee je je cv kunt verrijken.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.
Kosten & STAP-budget

Mindfulness MBSR, kosten & STAP-budget

Mindfulness MBSR is een wetenschappelijk bewezen training voor stressreductie van acht dagdelen met een doorloop van acht weken en kost €495. Dit is inclusief begeleiding door de trainer, (online-) oefenmateriaal en een werkboek.

Door Mindfulness MBSR vergroot je vaardigheden op het gebied van stressmanagement, aanpassingsvermogen, het reguleren van gevoelens en het omgaan met onzekerheden. Uitermate belangrijke kwaliteiten die onmisbaar zijn bij het waarmaken van je professionele ambities. Met Mindfulness MBSR focus je je op het verbeteren van zelfmanagement. Je ontvangt een certificaat (bewijs van deelname) bij 80% actieve deelname. Doordat Mindfulness MBSR jouw algemene inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroot, is deze training gratis te volgen als je gebruikmaakt van je STAP-budget.

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op maandag 3 juli om 10.00 uur. Schrijf je dus vóór maandag 3 juli in als je je STAP-budget wilt inzetten voor Mindfulness MBSR.

Schrijf je in

Docenten

Door wie wordt Mindfulness MBSR training gegeven?

Voor StressWise Academy werken uitsluitend mindfulness professionals geregistreerd bij een van de twee beroepsverenigingen van mindfulness trainers VMBN en VVM. Dit zijn hoog gekwalificeerde professionals die hun mindfulness-kennis en vaardigheden continu verbreden en verdiepen. De mindfulness trainer van StressWise Academy is tijdens het gehele traject je persoonlijke coach en mentor, en helpt jou om je doelen te behalen. Wil je eerst kennismaken met de trainer? Laat het ons weten.

Terug naar trainingen overzicht

Dagblad Trouw, 14 november 2021

Werkstress schakelt werknemers veel langer uit dan andere oorzaken van verzuim, blijkt uit nieuwe cijfers. Het komt het vaakst voor bij werknemers die ‘met mensen werken’.

Een deadline die nadert, een beoordelingsgesprek dat niet helemaal lekker liep, een lading mails die nog moet worden weggewerkt en dan ook nog die vervelende collega op die om de haverklap vraagt waar dat rapport toch blijft. Werkstress kan er behoorlijk inhakken, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Meer dan andere vormen van uitval.

Wie is geveld door werkstress en daardoor in de ziektewet belandt zit relatief langer thuis dan werknemers die om andere redenen moeten verzuimen. In een enquête over arbeidsomstandigheden noemde 6,7 procent van de werkenden dat werkdruk de belangrijkste reden was voor hun laatste afwezigheid op de werkvloer. Dat zijn volgens het CBS en TNO in de praktijk bijna 520.000 arbeidskrachten. Zij waren twee keer zo lang uit de running dan wanneer zij of hun collega’s iets anders onder de leden hadden. Maar als dat er te veel worden en je hebt geen hulpmiddelen zoals een collega die een taak kan overnemen, dan gaat het over in werkstress.

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO werd een groep die model staat voor werkend Nederland (in de leeftijd van 15 tot 75 jaar) gevraagd naar de laatste keer verzuim, eventueel langer dan een jaar geleden. De mensen die door werkgerelateerde spanningen uitvielen waren gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar. Terwijl de gemiddelde afwezigheid van een werknemer bij verzuim 17 werkdagen is.

Wat werkstress nu precies is, valt nog niet zo gemakkelijk te duiden. Het is de subjectieve ervaring van werkdruk. Werkdruk is een handig woord, waardoor mensen niet meteen naar zichzelf hoeven kijken. Je bent slachtoffer van druk die je wordt opgelegd, je schrijft het vaak toe aan iets buiten jezelf. Maar vaak zit er iets anders achter. Dan blijkt bijvoorbeeld dat je met de baan die je hebt niet op de juiste plek zit. Vaststaat in ieder geval dat het verschijnsel zich het meest prominent manifesteert in beroepen waarbij je met mensen werkt. Pedagogische beroepen zoals werk in de zorg en onderwijs staan steevast hoog genoteerd op het werkstresslijstje van het CBS en TNO. Nu werkt bijna iedereen met mensen, maar in de zorg en het onderwijs zijn het de mensen (patiënten, leerlingen) waarom het draait. En die kunnen stress geven.

Mindfulness MBSR helpt je met stressmanagement. Doe nu de training bij StressWise Academy.

Schrijf je in

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Heel leerzaam, verhelderend, duidelijk en zeker ook met humor onderwezen.
De docent heeft niet alleen ons als groep, mij individueel, maar ook zichzelf uitgedaagd en kwetsbaar opgesteld.

Dat vind ik heel mooi!

Janneke, Amsterdam

Een heel fijn jaar gehad. Veel geleerd. Veel inzichten opgedaan. De sfeer was heel erg fijn.

Anoniem, O

Top opleiding en top docenten. Ik ben dankbaar voor wat ik heb geleerd. Ik kan nu als zelfstandig ACT-therapeut aan de slag en heb daar ontzettend veel zin in.

Jantine, Utrecht

Mede door de lockdown is met name de start rommelig geweest. Verder vond ik dat we niet tijdig op de hoogte werden gebracht van veranderingen (behalve daar waar het corona betrof). Eea was niet helder gecommuniceerd (boekenlijsten, wijzigen in wat we moesten lezen, ineens toch een andere druk) en de toetsen waren zeer wisselend van aard. Daardoor was het voor mij koffiedik kijken of ik iets wel of niet zou gaan halen. Dit gold ook voor de eindtoets. Hierin werden tevens vragen gesteld die we zowel niet in het boek als tijdens de les hebben gehad (3 van de 25). Tevens werd aangegeven dat er niet naar details gevraagd zou worden, maar dat was in de eindtoets zeker wel het geval.

Het zou mij erg hebben geholpen als we aan het eind van de lessen de koppeling hadden besproken naar de rode en gele vlaggen. Dit is tot op het laatst voor mij onduidelijk geweest.

Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb gehaald.

Frouke, Culemborg

De opbouw van de lessen, de opdrachten en de intervisie met medestudenten sluiten goed om gelijk zelf in de dagelijkse praktijk ACT toepassen. Hierdoor krijgt je goed zicht en kan je direct ervaren wat ACT voor iemand (in dit geval jezelf) kan betekenen.

Wat goed helpt is de aanbevolen literatuur te lezen.

De trainers zijn flexibiel en staan open voor aanpassen in het belang van de groep.

Amanda, Hilversum

Kennis, ontwikkeling, vertrouwen en inmiddels de start als ACT coach.

Jeroen, Mijdrecht

Dingen die ik uitstekend vond:
– focus op leren en toepassen van ACT technieken in de praktijk
– motiverend en bekrachtigend manner van feedback geven
– het ervaren en eigen maken van ACT op basis van echte casussen

Ik vond het een geweldige opleiding en ik kom er uit met competenties, zelfverzekerdheid en als betere mens. Het is geen passief leren vanuit de schoolbank maar vanuit actief eigen maken van ACT tijdens prachtig geleide lessen door de twee docenten.

A, E

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht
Schrijf je in voor Mindfulness MBSR
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locaties
Onze opleidingen vinden plaats in Hilversum, Groningen, Amsterdam en Rotterdam