TRAINING MCT-A: METACOGNITIEVE THERAPIE | Gratis met je STAP-budget

Help anderen hun piekergedachten te controleren

Start
Schrijf je in
Leer MCT Metacognitieve therapie en help je cliënten van piekergedachten af en verlicht depressie

Schrijf je in voor de training MCT-a: Metacognitieve therapie

Duur en studiebelasting
3 dagen en twee keer intervisie | 22 uur
Investering
€995,-
Gratis met je STAP-budget
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat (bij 80% actieve deelname)
Focus
Beroepsspecifieke vaardigheden
Doelgroep
Professionals

Training MCT-a: Metacognitieve therapie

Metacognitieve therapie staat al jarenlang bekend als effectieve behandeling bij angststoornissen. Als in 2021 ‘Leef meer, denk minder’ van Pia Callesen verschijnt, dat metacognitieve therapie verbindt met de behandeling van depressie, zien wij direct enorm veel potentie in dit boek. Door MCT-a te combineren met ACT- en mindfulnessoefeningen is er een waardevolle, ervaringsgerichte driedaagse opleiding ontstaan waarin jij de waarde van metacognitieve therapie leert kennen en deze in verschillende settings leert te gebruiken. Na afronding ontvang jij het MCT-a. Meta Master Diploma.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Voor wie

Is de training MCT-a: Metacognitieve therapie iets voor jou?

Deze training is bedoeld voor therapeuten, coaches en trainers die hun gereedschapskist willen uitbreiden met kennis over MCT en ACT. Je leert angststoornissen en depressie herkennen en krijgt methodieken aangereikt die als effectieve oplossing kunnen bieden. Zo biedt deze training een mooie verbreding van je kennis en mogelijkheden als therapeut, coach of trainer.

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de training MCT-a: Metacognitieve therapie?

Tijdens deze training komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • DSMV-stoornissen: welke angststoornissen zijn er en hoe herken je deze?
 • Depressie en uitingen van suicide
 • MCT: Metacognitieve therapie
 • ACT en mindfulness
 • MCT-a: hoe gaan MCT en ACT samen, en hoe niet?
MCT-a is een protocol van 6 tot 8 sessies met verdieping op 3 gebieden: mindfulness en ACT oefeningen, gedragsexperiment en een specifieke afsluiting.
Programma

Programma

We starten met uitleg van de DSMV stoornissen GAD, OCD, diverse vormen van depressie en suïcide uitingen. We leren de stoornissen te herkennen aan de hand van filmpjes en casuïstiek. Je krijgt uitleg van de basics van CGT (cognitieve gedragstherapie) en we oefenen met een g-schema. We lopen de geschiedenis van MCT bij GAD door en laten zien hoe het in CGT is ingebed en bespreken het MCT protocol GAD (Colin van der Heijden). We kijken naar een nieuw perspectief (naar Callesen, 2021), ofwel MCT-a. Hoe gaan ACT en mindfulness samen met MCT, en hoe niet? We lopen het nieuwe MCT-a methodiek door, inclusief enkele bijlagen uit ACT en MCT die goed te gebruiken zijn bij MCT-a. We oefenen met de doorloop van MCT-a en bespreken en evalueren thema’s rondom je eigen therapeut zijn binnen MCT-a. Na afronding krijg je het MCT-a Meta Master diploma.

Leef meer, denk minder. Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst. Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

Tijdens de training MCT-a: Metacognitieve therapie ga je aan de slag met de volgende literatuur:

 • Callesen, P. (2021). Leef meer, denk minder. (verplicht, aangeraden voor de training te lezen)
 • Heiden, C. van der. (2009). Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst. (optioneel)
 • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk. (optioneel)
Het was al bekend dat MCT veel beter aanslaat dan CGT bij cliënten met (extreem) piekergedrag en GAD.
Resultaat

Het resultaat van de training MCT-a: Metacognitieve therapie

Na afronding van deze training kun je zelfstandig aan de slag met metacognitieve therapie. Dat kan door deze methodiek toe te voegen aan je gereedschapskist als therapeut in je eigen praktijk of de organisatie waar je werkzaam bent. Als je wilt kun je solliciteren bij StressWise als MCT-a therapeut en trainer. StressWise heeft regelmatig parttime vacatures en soms ook fulltime.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
 • Maandag: 10:00 - 16:00
 • Woensdag: 10:00 - 16:00
 • Donderdag: 10:00 - 16:00
Kosten & STAP-budget

Maak gebruik van je STAP-budget en volg deze training gratis

De overheid wil goede scholing mogelijk maken voor een brede doelgroep. Daarom kunnen kunnen werkenden en werkzoekenden vanaf 2022 tot €1.000 STAP-budget aanvragen voor een opleiding of training. Je kunt dit budget gebruiken om de training MCT-a gratis te volgen. Schrijf je in voor deze training via het inschrijfformulier en geef aan dat je gebruik wil maken van je STAP-budget. Wij helpen je met de aanvraag, zodat deze soepel verloopt. Jij hoeft alleen maar je STAP-budget aanvraag in te dienen bij het UWV. Lees hieronder meer in ons stap-voor-stappenplan.

Schrijf je in

Stap-voor-STAP-plan
Wil jij €1000 korting op jouw opleiding of een gratis training? Zo werkt het:
1
Schrijf je in voor een opleiding of training

Vul het inschrijfformulier in en vink de optie ’STAP-budget’ aan.

2
Je ontvangt je STAP-aanmeldbewijs

Wij mailen je binnen enkele weken het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar dit bewijs goed.

3
Vraag jouw STAP-budget aan bij het UWV

Dien je aanvraag in op dinsdag 28 februari om 10.00 uur. Bekijk hier de instructies. Je ontvangt van ons een e-mail met duidelijke instructies.

4
Start met je opleiding of training

Je ontvangt binnen vier weken na je aanvraag een bevestiging van het UWV. Je kunt starten met je opleiding of training!

Docent

Door wie wordt de training MCT-a gegeven?

De training MCT-a wordt gegeven door Merle Wils. Zij wordt gedreven door liefdevolle nieuwsgierigheid. Ze doet dit vanuit een combinatie van (zelf)onderzoek, filosofie en wetenschap. Daarbij is Merle gecertificeerd beroepscoach, psychosociaal ACT therapeut, The Work facilitator en trainer. Ze heeft het trainers en coachvak vanuit huis meegekregen en heeft daarnaast communicatie en filosofie gestudeerd. Met een achtergrond als ‘head of production’ in de filmwereld heeft ze creatief en in oplossingen leren denken. Als hoofddocent bij StressWise Academy houdt ze zich onder meer bezig met ontwikkeling van opleidingen en is zij tevens het aanspreekpunt voor docenten. Merle geeft les aan verschillende opleidingen.

Terug naar trainingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Schrijf je in voor de training MCTa, Metacognitieve therapie
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locaties
Onze opleidingen vinden plaats in Hilversum, Groningen, Amsterdam en Rotterdam