MASTERCLASS SEKSUALITEIT IN RELATIETHERAPIE

Leer partners te begeleiden bij seksuele problematiek

Start
Schrijf je in

Schrijf je in voor de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie

Duur en studiebelasting
2 dagen | 20 uur
Investering
590,-
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat
Focus
Beroepsspecifieke vaardigheden
Doelgroep
Professionals

Online MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie, op 12 en 22 maart

Seksualiteit is voor de meeste stellen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Het geeft ontspanning, plezier en emotionele verbinding. Het seksleven van partners is echter gevoelig voor stress en problemen in andere gebieden van de relatie. Ervaren partners veel stress op bijvoorbeeld het gebied van geld, werk, of de kinderen dan werkt dat vaak in negatieve zin door in de seksuele relatie. Partners hebben minder of geen zin meer om met elkaar te vrijen. Neemt de relatiestress af dan knapt het seksleven vaak ook wel weer op. Maar dat is niet altijd het geval: het seksleven van partners herstelt zich niet altijd (vanzelf). De MasterClass is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om om te gaan met vraagstukken of problemen rondom seksualiteit binnen relaties. Ook kun je je inschrijven nadat je een van onze korte opleidingen relatietherapie, waaronder de vierdaagse opleiding ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT), hebt afgerond.

Schrijf je in
Lesdata en tijden
ACT opleidingen bij StressWise Academy
Voor wie

Is de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie iets voor jou?

Deze MasterClass is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om om te gaan met vraagstukken of problemen rondom seksualiteit binnen relaties. Ook kun je je inschrijven nadat je een van onze korte opleidingen relatietherapie, waaronder de vierdaagse opleiding ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT), hebt afgerond.

Schrijf je in
Je krijgt concrete technieken aangereikt om specifieke thema's vorm te geven, waaronder systemische reframing en een stappenplan voor decision-based forgiveness.
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie?

In deze workshop krijg je, in 2 dagen, kennis en handvatten voor het begeleiden van stellen waarbij seksualiteit een belangrijk probleemgebied vormt. Inzichten uit de seksuologie worden gecombineerd met technieken uit de relatietherapie om te komen tot een effectieve, evidence-based aanpak.

Schrijf je in
De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.
Programma

Programma

De MasterClass bestaat uit twee dagen van 09:30 tot 16.30 uur met een interval van twee weken. Op de eerste opleidingsdag vorm je met een aantal andere deelnemers een intervisiegroepje waarin je tussen lesdag 1 en 2 samenkomt zonder docent. In deze groepjes voer je een deel van het huiswerk uit met gebruik van eigen casuïstiek. De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.

Bij deze MasterClass vindt geen toetsing plaats. Je krijgt een bewijs van deelname als je:

 • Beide lesdagen en de intervisie-bijeenkomst aanwezig bent geweest. Zo niet, maak je een vervangende opdracht die als voldoende moet worden beoordeeld.
 • Actief en constructief hebt deelgenomen in de groep
Schrijf je in
Pieternel Dijkstra is verbonden aan de opleiding tot relatietherapeut ACT voor het relatietherapeuten Register
Docent

Door wie wordt de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie gegeven?

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra, sociaal psycholoog, docent, relatietherapeut en auteur. Pieternel deed veel onderzoek naar hoe mensen reageren op (vermeend) overspel van hun partner. Pieternel heeft diverse boeken geschreven op het gebied van psychologie, derde generatie gedragstherapie, ACT en relaties.

Schrijf je in
De te bestuderen literatuur en andere materialen kun je downloaden in het online opleidingsportaal.
Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

 • Henckens, J.M.J., & Everaerd, W.T.A.M. (2020). Seks is emotie.  Tijdschrift voor Seksuologie, 44, 79-83. 
 • Penne, I. & Borms, R. (2019). Het bevorderen van intimiteit in sekstherapie: een kwestie van zoeken naar verbinding of differentiatie? Tijdschrift voor Seksuologie, 43, 144-154. 
 • Digitale reader met handouts voor clienten.

Verder wordt de volgende literatuur aanbevolen:

 • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.

De te bestuderen literatuur en andere materialen worden via een link naar je toegestuurd, waarna je deze kunt downloaden.

Schrijf je in
De Masterclass is gericht op vergroting van zowel kennis als vaardigheden. Naast plenaire uitleg wordt er gewerkt met casuïstiek, rollenspelen en reflectie op in te zetten tools en technieken. 
Resultaat

Het resultaat van de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie

De MasterClass is gericht op vergroting van zowel kennis als vaardigheden. Naast plenaire uitleg wordt er gewerkt met casuïstiek, rollenspelen en reflectie op in te zetten tools en technieken. Na de opleiding kun je:

 • Seksuele tevredenheid en seksueel functioneren van partners in kaart brengen
 • Onderling begrip stimuleren op seksueel gebied door (o.a.) psycho-educatie
 • Negatieve interactiepatronen inzake seks ombuigen door onthechting
 • Respectvolle communicatie over verschillen in wensen en grenzen stimuleren
 • Helpen zoeken naar compromissen op seksueel gebied
 • Helpen bij het ‘nieuw leven inblazen’ van het seksleven van de partners
 • Reflecteren op de uitdagingen die een seksueel open relatie met zich meebrengt
Schrijf je in

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Cursisten kunnen scholingspunten krijgen voor deze Masterclass van beroepsvereniging NFG.

Wat brengt de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie jou persoonlijk?

Na actieve deelname aan de MasterClass ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie komt in aanmerking voor opleidingspunten van beroepsvereniging NFG. Daarnaast is de Masterclass geaccrediteerd door NVRG (en daarmee door het NVPA). Relatietherapeuten met een eigen praktijk nodigen wij met nadruk uit tot samenwerking met StressWise na afronding van de MasterClass. Bezoek de website van StressWise voor meer informatie.

Schrijf je in
Investering

Wat kost de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie?

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie is een waardevolle verdieping voor relatietherapeuten. Deze boeiende nascholing vindt plaats via Zoom en kost €590, inclusief toegang tot de online lesmaterialen.

Schrijf je in

 

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Heel leerzaam, verhelderend, duidelijk en zeker ook met humor onderwezen.
De docent heeft niet alleen ons als groep, mij individueel, maar ook zichzelf uitgedaagd en kwetsbaar opgesteld.

Dat vind ik heel mooi!

Janneke, Amsterdam

Een heel fijn jaar gehad. Veel geleerd. Veel inzichten opgedaan. De sfeer was heel erg fijn.

Anoniem, O

Top opleiding en top docenten. Ik ben dankbaar voor wat ik heb geleerd. Ik kan nu als zelfstandig ACT-therapeut aan de slag en heb daar ontzettend veel zin in.

Jantine, Utrecht

Mede door de lockdown is met name de start rommelig geweest. Verder vond ik dat we niet tijdig op de hoogte werden gebracht van veranderingen (behalve daar waar het corona betrof). Eea was niet helder gecommuniceerd (boekenlijsten, wijzigen in wat we moesten lezen, ineens toch een andere druk) en de toetsen waren zeer wisselend van aard. Daardoor was het voor mij koffiedik kijken of ik iets wel of niet zou gaan halen. Dit gold ook voor de eindtoets. Hierin werden tevens vragen gesteld die we zowel niet in het boek als tijdens de les hebben gehad (3 van de 25). Tevens werd aangegeven dat er niet naar details gevraagd zou worden, maar dat was in de eindtoets zeker wel het geval.

Het zou mij erg hebben geholpen als we aan het eind van de lessen de koppeling hadden besproken naar de rode en gele vlaggen. Dit is tot op het laatst voor mij onduidelijk geweest.

Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb gehaald.

Frouke, Culemborg

De opbouw van de lessen, de opdrachten en de intervisie met medestudenten sluiten goed om gelijk zelf in de dagelijkse praktijk ACT toepassen. Hierdoor krijgt je goed zicht en kan je direct ervaren wat ACT voor iemand (in dit geval jezelf) kan betekenen.

Wat goed helpt is de aanbevolen literatuur te lezen.

De trainers zijn flexibiel en staan open voor aanpassen in het belang van de groep.

Amanda, Hilversum

Kennis, ontwikkeling, vertrouwen en inmiddels de start als ACT coach.

Jeroen, Mijdrecht

Dingen die ik uitstekend vond:
– focus op leren en toepassen van ACT technieken in de praktijk
– motiverend en bekrachtigend manner van feedback geven
– het ervaren en eigen maken van ACT op basis van echte casussen

Ik vond het een geweldige opleiding en ik kom er uit met competenties, zelfverzekerdheid en als betere mens. Het is geen passief leren vanuit de schoolbank maar vanuit actief eigen maken van ACT tijdens prachtig geleide lessen door de twee docenten.

A, E

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht
Schrijf je in voor de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier