MASTERCLASS SEKSUALITEIT IN RELATIETHERAPIE

Leer partners te begeleiden bij seksuele problematiek

Start
Schrijf je in

Schrijf je in voor de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie

Duur en studiebelasting
2 dagen | 20 uur
Investering
590,-
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat
Focus
Beroepsspecifieke vaardigheden
Doelgroep
Professionals

Online MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie, op 12 en 22 maart

Seksualiteit is voor de meeste stellen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Het geeft ontspanning, plezier en emotionele verbinding. Het seksleven van partners is echter gevoelig voor stress en problemen in andere gebieden van de relatie. Ervaren partners veel stress op bijvoorbeeld het gebied van geld, werk, of de kinderen dan werkt dat vaak in negatieve zin door in de seksuele relatie. Partners hebben minder of geen zin meer om met elkaar te vrijen. Neemt de relatiestress af dan knapt het seksleven vaak ook wel weer op. Maar dat is niet altijd het geval: het seksleven van partners herstelt zich niet altijd (vanzelf). De MasterClass is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om om te gaan met vraagstukken of problemen rondom seksualiteit binnen relaties. Ook kun je je inschrijven nadat je een van onze korte opleidingen relatietherapie, waaronder de vierdaagse opleiding ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT), hebt afgerond.

Schrijf je in
Lesdata en tijden
ACT opleidingen bij StressWise Academy
Voor wie

Is de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie iets voor jou?

Deze MasterClass is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om om te gaan met vraagstukken of problemen rondom seksualiteit binnen relaties. Ook kun je je inschrijven nadat je een van onze korte opleidingen relatietherapie, waaronder de vierdaagse opleiding ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT), hebt afgerond.

Schrijf je in
Je krijgt concrete technieken aangereikt om specifieke thema's vorm te geven, waaronder systemische reframing en een stappenplan voor decision-based forgiveness.
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie?

In deze workshop krijg je, in 2 dagen, kennis en handvatten voor het begeleiden van stellen waarbij seksualiteit een belangrijk probleemgebied vormt. Inzichten uit de seksuologie worden gecombineerd met technieken uit de relatietherapie om te komen tot een effectieve, evidence-based aanpak.

Schrijf je in
De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.
Programma

Programma

De MasterClass bestaat uit twee dagen van 09:30 tot 16.30 uur met een interval van twee weken. Op de eerste opleidingsdag vorm je met een aantal andere deelnemers een intervisiegroepje waarin je tussen lesdag 1 en 2 samenkomt zonder docent. In deze groepjes voer je een deel van het huiswerk uit met gebruik van eigen casuïstiek. De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.

Bij deze MasterClass vindt geen toetsing plaats. Je krijgt een bewijs van deelname als je:

 • Beide lesdagen en de intervisie-bijeenkomst aanwezig bent geweest. Zo niet, maak je een vervangende opdracht die als voldoende moet worden beoordeeld.
 • Actief en constructief hebt deelgenomen in de groep
Schrijf je in
Pieternel Dijkstra is verbonden aan de opleiding tot relatietherapeut ACT voor het relatietherapeuten Register
Docent

Door wie wordt de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie gegeven?

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra, sociaal psycholoog, docent, relatietherapeut en auteur. Pieternel deed veel onderzoek naar hoe mensen reageren op (vermeend) overspel van hun partner. Pieternel heeft diverse boeken geschreven op het gebied van psychologie, derde generatie gedragstherapie, ACT en relaties.

Schrijf je in
De te bestuderen literatuur en andere materialen kun je downloaden in het online opleidingsportaal.
Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

 • Henckens, J.M.J., & Everaerd, W.T.A.M. (2020). Seks is emotie.  Tijdschrift voor Seksuologie, 44, 79-83. 
 • Penne, I. & Borms, R. (2019). Het bevorderen van intimiteit in sekstherapie: een kwestie van zoeken naar verbinding of differentiatie? Tijdschrift voor Seksuologie, 43, 144-154. 
 • Digitale reader met handouts voor clienten.

Verder wordt de volgende literatuur aanbevolen:

 • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.

De te bestuderen literatuur en andere materialen worden via een link naar je toegestuurd, waarna je deze kunt downloaden.

Schrijf je in
De Masterclass is gericht op vergroting van zowel kennis als vaardigheden. Naast plenaire uitleg wordt er gewerkt met casuïstiek, rollenspelen en reflectie op in te zetten tools en technieken. 
Resultaat

Het resultaat van de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie

De MasterClass is gericht op vergroting van zowel kennis als vaardigheden. Naast plenaire uitleg wordt er gewerkt met casuïstiek, rollenspelen en reflectie op in te zetten tools en technieken. Na de opleiding kun je:

 • Seksuele tevredenheid en seksueel functioneren van partners in kaart brengen
 • Onderling begrip stimuleren op seksueel gebied door (o.a.) psycho-educatie
 • Negatieve interactiepatronen inzake seks ombuigen door onthechting
 • Respectvolle communicatie over verschillen in wensen en grenzen stimuleren
 • Helpen zoeken naar compromissen op seksueel gebied
 • Helpen bij het ‘nieuw leven inblazen’ van het seksleven van de partners
 • Reflecteren op de uitdagingen die een seksueel open relatie met zich meebrengt
Schrijf je in

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Cursisten kunnen scholingspunten krijgen voor deze Masterclass van beroepsvereniging NFG.

Wat brengt de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie jou persoonlijk?

Na actieve deelname aan de MasterClass ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie komt in aanmerking voor opleidingspunten van beroepsvereniging NFG. Daarnaast is de Masterclass geaccrediteerd door NVRG (en daarmee door het NVPA). Relatietherapeuten met een eigen praktijk nodigen wij met nadruk uit tot samenwerking met StressWise na afronding van de MasterClass. Bezoek de website van StressWise voor meer informatie.

Schrijf je in
Investering

Wat kost de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie?

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie is een waardevolle verdieping voor relatietherapeuten. Deze boeiende nascholing vindt plaats via Zoom en kost €590, inclusief toegang tot de online lesmaterialen.

Schrijf je in

 

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren. Fijne mix van docenten met kennis. Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.

Wilma Werkheim, VREELAND

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen

Ik heb de opleiding tot ACT coach ervaren als een professionele opleiding met veel diepgang en ruimte tot zelfontwikkeling. Er wordt een stevige basis gelegd met coachvaardigheden en hoe ACT vorm te geven in je eigen praktijk/werkveld. Ik heb geleerd om me meer kwetsbaar en eerlijk naar mezelf toe op te stellen. Ik kan beter naar mijn gevoel en signalen van mijn lichaam luisteren. En doordat ik mijn waarden nu helder heb kan ik concrete stappen gaan zetten richting mijn gewenste toekomst.

Ingrid, Breda

Afgelopen jaar heb ik heel veel verschillende tools mogen leren die mij een goed fundament geven om als coach aan de slag te gaan. De opleiding werkt met een duidelijke model wat richting en houvast geeft voor de aanpak van coachingsgesprekken.

Lara, Alphen aan den Rijn

Ik vond de cursus helder en zeer praktisch uitvoerbaar.

Maria, Groesbeek

Een korte en intensive opleiding waarbij er heel veel practisch wordt geoefend. Ook Het IBCT traject is een goed doordacht pragmatisch trajrct met gelukkig ook nog ruimte voor je eigen invulling.

Henriëtte Rutten, Rotterdam
Schrijf je in voor de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier