MASTERCLASS SEKSUALITEIT IN RELATIETHERAPIE

Leer partners te begeleiden bij seksuele problematiek

Start woensdag 1 februari 2023 in Hilversum
Schrijf je in

Schrijf je in voor de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie

Eerstvolgende startdatum
woensdag 1 februari 2023 in Hilversum
Duur en studiebelasting
2 dagen | 20 uur
Investering
€590,-
Gratis met je STAP-budget
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat

Tweedaagse MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie, op 1 en 15 februari

Seksualiteit is voor de meeste stellen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Het geeft ontspanning, plezier en emotionele verbinding. Het seksleven van partners is echter gevoelig voor stress en problemen in andere gebieden van de relatie. Ervaren partners veel stress op bijvoorbeeld het gebied van geld, werk, of de kinderen dan werkt dat vaak in negatieve zin door in de seksuele relatie. Partners hebben minder of geen zin meer om met elkaar te vrijen. Neemt de relatiestress af dan knapt het seksleven vaak ook wel weer op. Maar dat is niet altijd het geval: het seksleven van partners herstelt zich niet altijd (vanzelf). De MasterClass is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om om te gaan met vraagstukken of problemen rondom seksualiteit binnen relaties. Ook kun je je inschrijven nadat je een van onze korte opleidingen relatietherapie, waaronder de vierdaagse opleiding ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT), hebt afgerond.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
1 feb 2023 woensdag 1 februari 2023
Locatie
Hilversum
Programma MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie
1 februari 2023 | 09:30 - 16:30
1. Kennismaking
Introductie in de theorie en vorming van intervisiegroepjes
15 februari 2023 | 09:30 - 16:30
2. Reflectie
Bespreken van de intervisie en afsluiting
ACT opleidingen bij StressWise Academy

Is de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie iets voor jou?

Deze MasterClass is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om om te gaan met vraagstukken of problemen rondom seksualiteit binnen relaties. Ook kun je je inschrijven nadat je een van onze korte opleidingen relatietherapie, waaronder de vierdaagse opleiding ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT), hebt afgerond.

Je krijgt concrete technieken aangereikt om specifieke thema's vorm te geven, waaronder systemische reframing en een stappenplan voor decision-based forgiveness.

Wat ga je leren tijdens de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie?

In deze workshop krijg je, in 2 dagen, kennis en handvatten voor het begeleiden van stellen waarbij seksualiteit een belangrijk probleemgebied vormt. Inzichten uit de seksuologie worden gecombineerd met technieken uit de relatietherapie om te komen tot een effectieve, evidence-based aanpak.

De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.

Programma

De MasterClass bestaat uit twee dagen van 09:30 tot 16.30 uur met een interval van twee weken. Op de eerste opleidingsdag vorm je met een aantal andere deelnemers een intervisiegroepje waarin je tussen lesdag 1 en 2 samenkomt zonder docent. In deze groepjes voer je een deel van het huiswerk uit met gebruik van eigen casuïstiek. De inzichten die je tijdens de intervisiebijeenkomst opdoet worden in de lesdag daarna besproken in de gehele groep. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst met je intervisiegroep.

Bij deze MasterClass vindt geen toetsing plaats. Je krijgt een bewijs van deelname als je:

 • Beide lesdagen en de intervisie-bijeenkomst aanwezig bent geweest. Zo niet, maak je een vervangende opdracht die als voldoende moet worden beoordeeld.
 • Actief en constructief hebt deelgenomen in de groep
De te bestuderen literatuur en andere materialen kun je downloaden in het online opleidingsportaal.

Wat ga je lezen?

 • Dijkstra, P. (2021). Los in bed. Gids voor een lichter leven; speciale uitgave van Psychologie Magazine, 80 – 87. 
 • Henckens, J.M.J., & Everaerd, W.T.A.M. (2020). Seks is emotie.  Tijdschrift voor Seksuologie, 44, 79-83. 
 • Ter Kuile, M., Brauer, M., & Laan, E. (2009). De Female Sexual Function Index (FSFI) en de Female Sexual Distress Scale (FSDS): psychometrische eigenschappen in een Nederlandse populatie. Tijdschrift voor Seksuologie,33, 207-222. 

De te bestuderen literatuur en andere materialen worden via een link naar je toegestuurd, waarna je deze kunt downloaden.

De Masterclass is gericht op vergroting van zowel kennis als vaardigheden. Naast plenaire uitleg wordt er gewerkt met casuïstiek, rollenspelen en reflectie op in te zetten tools en technieken. 

Het resultaat van de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie

De MasterClass is gericht op vergroting van zowel kennis als vaardigheden. Naast plenaire uitleg wordt er gewerkt met casuïstiek, rollenspelen en reflectie op in te zetten tools en technieken. Na de opleiding kun je:

 • Seksuele tevredenheid en seksueel functioneren van partners in kaart brengen
 • Onderling begrip stimuleren op seksueel gebied door (o.a.) psycho-educatie
 • Negatieve interactiepatronen inzake seks ombuigen door onthechting
 • Respectvolle communicatie over verschillen in wensen en grenzen stimuleren
 • Helpen zoeken naar compromissen op seksueel gebied
 • Helpen bij het ‘nieuw leven inblazen’ van het seksleven van de partners
 • Reflecteren op de uitdagingen die een seksueel open relatie met zich meebrengt

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
 • Dinsdagmiddag (13:00 - 16:00)
 • Woensdagmiddag (13:00 - 16:00)
 • Vrijdagochtend (10:00 - 13:00)
Cursisten kunnen scholingspunten krijgen voor deze Masterclass van beroepsvereniging NFG.

Wat brengt de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie jou persoonlijk?

Na actieve deelname aan de MasterClass ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie komt in aanmerking voor opleidingspunten van beroepsvereniging NFG. Daarnaast is de Masterclass geaccrediteerd door NVRG (en daarmee door het NVPA). Relatietherapeuten met een eigen praktijk nodigen wij met nadruk uit tot samenwerking met StressWise na afronding van de MasterClass. Bezoek de website van StressWise voor meer informatie.

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie is een waardevolle verdieping voor relatietherapeuten.

Wat kost de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie?

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie is een waardevolle verdieping voor relatietherapeuten. Deze boeiende nascholing kost €590, inclusief toegang tot het digitale opleidingsportaal en de online materialen die daarin te vinden zijn.

Vraag meer informatie

De docent van de relatietherapie opleiding bij StressWise Academy

Door wie wordt de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie gegeven?

De MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra, sociaal psycholoog, docent, relatietherapeut en auteur. Pieternel deed veel onderzoek naar hoe mensen reageren op (vermeend) overspel van hun partner. Pieternel heeft diverse boeken geschreven op het gebied van psychologie, derde generatie gedragstherapie, ACT en relaties. De opleiding wordt gegeven op locatie StressWise Academy, ‘s-Gravelandseweg 65 te Hilversum.

Terug naar opleidingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021

Een hele leuke en leerzame ervaring, de 4-daagse introductiecursus in ACT bij StressWise. Ik heb ervan genoten en de wijsheid in ACT kunnen ervaren. Fijne docenten die de groep op een menselijke en bekwame manier meenemen. Aanrader!

Hieke, Haren 29-06-2021

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde 22-06-2021

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag 24-02-2021
Schrijf je in voor de MasterClass Seksualiteit in Relatietherapie
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locaties
Onze opleidingen vinden plaats in Hilversum, Groningen, Nijmegen en (binnenkort) Rotterdam