CREATIEF WERKEN BINNEN ACCEPTANCE & COMMITMENT THERAPY | Gratis met je STAP-budget

Leer creatieve werkvormen om je mogelijkheden als ACT professional uit te breiden

Schrijf je in

Schrijf je in voor Creatief werken binnen ACT

Eerstvolgende startdatum
maandag 5 juni 2023 in Amsterdam
Duur en studiebelasting
4 dagen | 6 uur per week
Investering
€995,-
Gratis met je STAP-budget
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat (bij 80% actieve deelname)
Focus
Beroepsspecifieke vaardigheden
Doelgroep
Professionals

Creatief werken binnen ACT: Ervaar de kracht van creatief werken binnen ACT

Acceptance & Commitment Therapy of ACT is een ‘evidence-based’ methodiek. Acceptatie en waarden-gedreven handelen spelen hierin een grote rol. Door toepassing van ACT leer je anderen enerzijds accepteren wat er niet veranderd kan worden en ongemak te dragen. Anderzijds versterk je de verbinding met de eigen waarden door met hen betekenisvolle acties te formuleren en uit te voeren.

Creatief werken spreekt naast taal, andere delen van onze hersenen aan, zoals beeld, tast, geur, propositie en beweging. Creativiteit stimuleert ervaringsgericht werken. Het helpt bij het verbinden van hoofd, hart en lichaam. Het geeft woorden, herinneringen zorgen en gedachten een vaste vorm, die vastgepakt kan worden en losgelaten. Het maakt de innerlijke wereld van de cliënt of coachee zichtbaar, tastbaar. Het geeft de ander extra mogelijkheden om zich uit te drukken naast taal. Na het afronden van deze korte en krachtige training kun je creatieve werkvormen proces gericht inzetten binnen individuele ACT trajecten.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
5 jun 2023 maandag 5 juni 2023
Locatie
Amsterdam
Programma Creatief werken binnen ACT
5 juni 2023 | 9:00 - 17:00
1. Dag 1
19 juni 2022 | 9:00 - 17:00
2. Dag 2
26 juni 2023 | 9:00 - 17:00
3. Dag 3
3 juli 2023 | 9:00 - 17:00
4. Dag 4
Voor wie

Creatief werken binnen ACT, is het iets voor jou?

Deze 4-daagse ervaringsgerichte en creatieve training is uitermate geschikt voor hulpverleners en andere professionals in ACT die op zoek zijn naar nieuwe werkvormen, om hun ACT trajecten te verrijken. Professionals die hun cliënt naast taal ook andere vormen willen aanbieden om zich uit te drukken en zich te laten zien.

Je krijgt diverse creatieve werkvormen aangereikt. Hierbij maken we gebruik van simpele materialen die in elke praktijk ruimte aanwezig zijn (thee, koffie, suiker, post-its, pen etc.) en ook van kunstenaars materialen zoals klei, verf, pastel, steen etc. 
Je leert op welke wijze de creatieve werkvorm ingezet kan worden om de psychologische flexibiliteit van anderen te vergroten. Daarbij wordt je eigen creativiteit aangesproken. Je vergroot en verbreedt met deze praktische korte ACT training je arsenaal aan creatieve werkvormen, waarmee je cliënt of coachee zijn of haar innerlijke wereld kan verkennen en laten zien.

Schrijf je in

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de training Creatief werken binnen ACT

Deze opleiding is bedoeld voor professionals die reeds anderen begeleiden met ACT. Je hebt ervaring met ACT en bijvoorbeeld een ACT basis cursus van drie à vier dagen gevolgd. Ervaring met creatieve materialen en werkvormen is niet nodig. Tijdens deze creatieve ACT training ervaar je zelf de creatieve werkvormen. Hoe het is om je innerlijk wereld zichtbaar te maken. We delen onze ervaringen, zodat je ook van anderen hoort wat een bepaalde werkvorm kan oproepen. Je leert binnen welk proces van ACT je de creatieve werkvorm in kan zetten ten behoeve van psychologische flexibiliteit. Je zult in rollenspellen oefenen met het geven van instructies, het begeleiden van weerstand bij degene die je begeleidt en het evalueren van het beeld dat is gecreëerd.

Ingebed in de theoretische basis van ACT biedt deze vierdaagse training een creatieve verrijking en uitbreiding van de werkvormen die jij beschikbaar hebt als ACT professional.

Programma

Creatief werken binnen ACT, programma

De betekenis van ACT ligt op het raakvlak van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. We richten onze energie bij ACT op datgene wat waardevol en betekenisvol is. En dus belangrijk. Ook richten we ons op het belang van het accepteren van ongemak, hindernissen overbruggen en een compassievolle houding naar onszelf.

Op de eerste dag proeven, voelen en ervaren we een breed scala aan creatieve materialen en werkvormen rondom de ACT processen defusie en acceptatie. We ervaren die in beide rollen: begeleider en coachee. We onderzoeken de toegevoegde waarde van creatieve werkvormen bij psychosociale hulpverlening. Op dag 2 werken we met creatieve werkvormen binnen de processen het observerende zelf, contact met hier en nu en compassie. Op de derde lesdag staan waarden, omgaan met weerstand en toegewijde actie centraal.

Op dag 4 brengen we gevoelens, gedachten en gewenst gedrag tot leven met behulp van dramatechnieken. Op een speelse manier gebruiken wij drama om een evenwicht te vinden tussen ervaren en beschouwen, introspectie en actie. We gaan op deze laatste dag op zoek naar hoe drama een extra dimensie en een andere invalshoek kan geven aan de rijkdom van ACT en de zes zuilen. We gaan op een creatieve en speelse manier gedachten en gevoelens bewust opzoeken en vormgeven en we oefenen met gewenst gedrag.

Deze training vraagt een open, nieuwsgierige houding en bewustzijn van regels en overtuigingen rondom creativiteit. Het vraagt jou om jouw innerlijke wereld te tonen. En tevens bij de innerlijke wereld van een ander te kunnen zijn, zonder het te willen oplossen. ‘Niet weten’ en het toelaten daarvan als startpunt voor verandering staat centraal in deze vierdaagse Creatieve ACT training.

StressWise Academy biedt hiermee een training ACT voor hulpverleners en professionals die richting geeft aan zowel jouw creatieve leven, als het leven van je cliënten of coachees. Aan het einde van de training ontvang je een certificaat. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit certificaat is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

De leeslijst bestaat uit een aantal keuzeboeken. Het is belangrijk dat je je zelfstandig voorbereidt op het werken vanuit creativiteit. Graag dragen we hiervoor een aantal opties aan:

 • Creativiteit geen kunst van Lia Nijman
 • Wreck this journal van Keri Smith
 • Mindfulness & the Art of Drawing van Wendy Ann Greenhalgh

Wanneer je zelf literatuur hebt die goed aansluit bij de ACT en Creativiteit mag je deze in overleg ook inzetten.

Resultaat

Het resultaat van Creatief werken binnen ACT

Tijdens deze opleiding maak je kennis met het gebruik van creatieve werkvormen binnen Acceptance & Commitment Therapy en ontwikkel je de volgende competenties:

 • Je kunt binnen de basisprincipes van ACT procesgericht creatieve werkvormen toepassen;
 • Je hebt kennisgemaakt van een breed scala aan creatieve materialen en technieken;
 • Je kunt samen met je cliënten of coachees reflecteren op het creatieve werk;
 • Je hebt geleerd hoe je om kunt gaan met weerstand bij creatief werken;
 • Je kunt cliënten of coachees op creatieve wijze leren flexibeler om te gaan met gedachten, zodat zij een vriendschappelijker relatie aangaan met zichzelf;
 • Je kunt binnen je praktijk werken met meer dan taal, namelijk tast, beweging, propositie, geur en smaak;
 • Je eigen creativiteit wordt gestimuleerd.

Na afronding van deze korte en krachtige opleiding ontvang je het certificaat Creatief werken binnen ACT.

Wat brengt Creatief werken binnen ACT jou persoonlijk?

De Creatieve ACT voor professionals-training duurt vier dagen. Deze opleiding verrijkt Acceptance & Commitment Therapy met creatieve werkvormen en je doet er zelf ervaring mee op, hoe het is om je op een andere wijze dan met taal uit te drukken en je innerlijke wereld te (v)erkennen. Juist doordat je Creatieve ACT echt belééft. Daarin onderscheiden wij ons van andere opleidingsinstituten. Onze ACT voor professionals-training is een creatieve ontwikkelingskans in je carrière. Met deze korte opleiding breid je je arsenaal aan werkvormen uit met een moderne vorm van begeleiding.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
 • Maandag: 10:00 - 16:00
 • Woensdag: 10:00 - 16:00
 • Donderdag: 10:00 - 16:00
Kosten & STAP-budget

Creatief werken binnen ACT, kosten & STAP-budget

Deze nascholing voor ACT professionals kost €995. Dit is inclusief (online-) oefenmateriaal.

Met de training Creatief werken binnen ACT focus je je als professional op beroepsspecifieke vaardigheden. Je ontvangt een certificaat (bewijs van deelname) bij 80% actieve deelname. Doordat deze nascholing voor ACT-professionals jouw beroepsspecifieke vaardigheden vergroot, is deze training gratis te volgen als je gebruikmaakt van je STAP-budget.

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op maandag 1 mei om 10.00 uur. Schrijf je dus vóór maandag 1 mei in als je je STAP-budget wilt inzetten voor deze boeiende ACT nascholing.

Schrijf je in

Stap-voor-STAP-plan
Wil jij €1000 korting op jouw opleiding of een gratis training? Zo werkt het:
1
Schrijf je in voor een opleiding of training

Vul het inschrijfformulier in en vink de optie ’STAP-budget’ aan.

2
Je ontvangt je STAP-aanmeldbewijs

Wij mailen je binnen enkele weken het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar dit bewijs goed.

3
Vraag jouw STAP-budget aan bij het UWV

Dien je aanvraag in op maandag 1 mei om 10.00 uur. Bekijk hier de instructies. Je ontvangt van ons een e-mail met duidelijke instructies.

4
Start met je opleiding of training

Je ontvangt binnen vier weken na je aanvraag een bevestiging van het UWV. Je kunt starten met je opleiding of training!

Docenten

Door wie wordt Creatief werken binnen ACT gegeven?

Voor StressWise Academy werken uitsluitend ACT professionals die door ons zelf zijn opgeleid. Dit zijn hoog gekwalificeerde therapeuten en coaches die hun ACT-kennis en vaardigheden continu verbreden en verdiepen. De ACT therapeut of coach van StressWise Academy is tijdens het gehele traject je persoonlijke coach en mentor, en helpt jou om je doelen te behalen. Wil je eerst kennismaken met de therapeut/coach? Laat het ons weten.

Terug naar trainingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Schrijf je in voor Creatief werken binnen ACT
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locaties
Onze opleidingen vinden plaats in Hilversum, Groningen, Amsterdam en Rotterdam