Voice dialogue opleiding

Leer voice dialogue vaardigheden in twee weekenden door ermee te werken

Start zaterdag 28 september 2024 in Hilversum
Schrijf je in
Twee jonge vrouwen discussiëren aan tafel

Schrijf je in voor onze Voice Dialogue opleiding

Eerstvolgende startdatum
zaterdag 28 september 2024 in Hilversum
Duur en studiebelasting
4 dagen | 17,5 uur per week | 2,5 EC
Investering
1495,-
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat (bij 80% actieve deelname)

Voice Dialogue opleiding van 4 dagen: leer op een speelse én diepgaande manier te werken met Voice Dialogue

Voice Dialogue biedt een speelse en verruimende benadering van het werken met mensen. Het uitgangspunt is dat een mens gezien kan worden als een verzameling van ‘ikken’ met elk hun eigen belangen, gevoelens en gedachten. Het verkennen, begrijpen en waarderen van deze interne ‘individuen’ en hun soms tegenstrijdige motieven vormt de kern van Voice Dialogue. De principes van Voice Dialogue sluiten naadloos aan op de ACT-methodiek en kunnen uitstekend in combinatie daarmee worden toegepast.

In onze vierdaagse Voice Dialogue opleiding richten we ons op het gebruik van Voice Dialogue in de beroepspraktijk. Na afronding van de opleiding ben je in staat om de basisprincipes van Voice Dialogue toe te passen en heb je zelf ervaren welke kracht het werken met Voice Dialogue met zich meebrengt.

Deze intensieve kennismaking is ideaal voor professionals in coaching, therapie en begeleiding die zowel op professioneel als persoonlijk vlak willen groeien. Ontdek de waarde van Voice Dialogue en schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
28 sep 2024 zaterdag 28 september 2024
Locatie
Hilversum
Programma Voice Dialogue
28 september 2024 | 10:00 - 17:00
1. Lesdag 1
29 september 2024 | 10:00 - 17:00
2. Lesdag 1
26 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
3. Lesdag 1
27 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
4. Lesdag 1
Ontdek of Voice Dialogue iets voor jou is en of je de opleiding wil doen
Voor wie

Is onze Voice Dialogue opleiding iets voor jou?

Onze Voice Dialogue opleiding is bedoeld voor professionals die met mensen werken; coaches, therapeuten, psychologen of mensen die in een andere functie coachend aanwezig (willen) zijn. Met Voice Dialogue ‘faciliteer’ je de ander om zijn of haar eigen ‘ikken’ te leren kennen. We spreken daardoor ook wel over een ‘Voice Dialogue-facilitator’. De weg naar het leren faciliteren loopt onder andere via het leren kennen van je eigen ‘ikken’; wie in jou is (of zijn) er bijvoorbeeld aanwezig tijdens het begeleiden van een cliënt? Een opleiding Voice Dialogue betekent daarmee wat ons betreft automatisch dat je naast je professionele ontwikkeling, ook aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling. Ben je dus geïnteresseerd in het aangereikt krijgen van nieuwe ‘tools’ voor je werk als professional, én wil je tevens een persoonlijke ontwikkelingsslag slaan? Dan is onze Voice Dialogue opleiding echt iets voor jou.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren. Fijne mix van docenten met kennis. Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.

Wilma Werkheim, VREELAND

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle

Afgelopen jaar heb ik heel veel verschillende tools mogen leren die mij een goed fundament geven om als coach aan de slag te gaan. De opleiding werkt met een duidelijke model wat richting en houvast geeft voor de aanpak van coachingsgesprekken.

Lara, Alphen aan den Rijn

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali Pickering, Amsterdam

Ik vond de cursus helder en zeer praktisch uitvoerbaar.

Maria, Groesbeek
Jonge vrouw schrijft op het bord
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de Voice Dialogue opleiding?

 • Tijdens deze vierdaagse Voice Dialogue opleiding maak je kennis met de basisprincipes van Voice Dialogue. We bieden beknopt het theoretisch kader aan dat in de 80er jaren van de vorige eeuw werd ontwikkeld door de Amerikaanse psychotherapeuten Hal en Sidra Stone. Daarbij staan ‘interne relaties’ centraal. Hoe verhouden onze ‘ikken’ zich tot het geheel, tot jou en vice versa? Hoe ontstaan ze? Wat is hun relatie met kwetsbaarheid en zelfkritiek? Op welke manier leidt het bewustzijn van de verschillende ikken tot psychologische flexibiliteit en keuzeruimte?
 • Daarnaast geven we praktische uitleg over het toepassen van Voice Dialogue. Welke vragen stel je? Hoe bouw je een sessie op en wat kun je doen als je vastloopt? Hoe gebruik je je eigen lichaam? Wat is resoneren of induceren en hoe doe je dat? Hoe ga je om met kwetsbare, boze of zwijgzame ‘ikken’? Hoe werk je met de interne criticus? Deze en vele andere vragen komen aan de orde.
 • De belangrijkste component in deze Voice Dialogue opleiding is echter het ervaringsleren. Dat betekent dat je vooral Voice Dialogue sessies faciliteert en ondergaat. Dat doe je onder de bezielde begeleiding van onze ervaren therapeut-docenten Hesther en Niels.
 • Na afloop van deze korte en krachtige Voice Dialogue opleiding heb je een nieuwe invalshoek gewonnen om naar de vraagstukken van je cliënten te kijken en ben je in staat een Voice Dialogue-sessie te faciliteren. De ‘bijvangst’ is groei in je eigen psychologische flexibiliteit, doordat je een aantal meer of minder vertrouwde ‘ikken’ in jezelf hebt leren kennen en begrijpen.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Jonge vrouw met schooltas op haar rug
Programma

Programma

 • We trappen het programma af met kennismaken. Met elkaar, met het theoretisch kader achter Voice Dialogue en met (alvast een paar van) je eigen ‘ikken’. We behandelen op de eerste dag de opbouw van een Voice Dialogue sessie en de attitude van de Voice Dialogue facilitator of therapeut.
 • Op dag twee zoomen we in op de attitude van de Voice Dialogue facilitator of therapeut. Presence, het gebruik van je lichaam, lichaamssignalen en energie staan daarbij centraal.
 • Op de derde dag besteden we aandacht aan verschillende soorten ‘ikken’ en gaan we dieper in op de functie van de interne criticus en zijn relatie tot kwetsbaarheid.
 • Op dag vier besteden we aandacht aan het gebruik van Voice Dialogue in de beroepspraktijk. De plaatsing ervan in een traject en het combineren met andere methodieken komen aan bod, maar ook het inzetten van de principes van Voice Dialogue voor het blijven aanscherpen van jezelf als professional.
 • Elke dag is een aantal uren ingeruimd om – vooral door te doen en van alles uit te proberen – het faciliteren van Voice Dialogue in de vingers te krijgen. Ook is er iedere dag een demosessie van de docenten. Wij vinden het ‘afkijken van de kunst’ en het naar aanleiding daarvan kunnen bevragen van de docenten, een fijne manier van leren. Aan het einde van de laatste dag ontvang je een certificaat.
 • Wil je meer informatie over het programma? Dan kan je onze studiegids downloaden met onderstaande button.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Deze foto geeft een beeld van de trainers voor de opleiding Voice Dialogue
Docenten

Door wie wordt onze Voice Dialogue opleiding gegeven?

De Voice Dialogue opleiding wordt gegeven door Niels Smit en Hesther le Grand.

Hesther is opgeleid als Creatief Therapeut, relatietherapeut, coach, regisseur en Voice Dialogue facilitator. Samen met Niels Smit Duyzentkunst heeft ze een coach- en (relatie)therapiepraktijk aan huis op een prachtige wierde in het Reitdiepdal boven Groningen. Voice Dialogue is, sinds ze daarmee in 2007 in aanraking kwam, een passie en een manier van leven geworden. Daarbij zijn mentale vrijheid en bewegingsruimte, acceptatie’, ‘(zelf)compassie’ en het mogen blijven spelen’ sleutelbegrippen. En precies in die begrippen sluit Voice Dialogue wonderlijk mooi aan op ACT. Toekomstig ACT-therapeuten in aanraking brengen met Voice Dialogue vindt ze een cadeau.

Niels werkt als Voice Dialogue-opleider en facilitator, coach/therapeut, componist, uitvoerend musicus, acteur, regisseur en dramadocent. Met een eindeloze interesse en nieuwsgierigheid combineert hij zijn kennis en ervaringen op al deze gebieden steeds weer op nieuwe manieren in alles wat hij doet. Voice Dialogue is daarin een rode draad; het zien, accepteren en ‘aan’ zetten van de vele vlakken van het kristal dat ieder mens is. Niels is afgestudeerd als creatief therapeut, regisseur en Voice Dialogue-Master. Voor Stresswise verzorgt hij samen met Hesther, met veel plezier de opleidingsdagen Voice Dialogue.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Mannen met blote voeten in het zand
Leeruitkomsten

Het resultaat van de Voice Dialogue opleiding

Na het voltooien van de opleiding Voice Dialogue kun je de basisprincipes van Voice Dialogue toepassen en inzetten als interventie. Je kunt daarmee:

 • Vraagstukken van cliënten ‘vertalen’ naar ‘ikken’ en er daardoor anders, op een frisse manier, naar kijken. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken rondom interne spanningen, dilemma’s, angst, zelfkritiek, somberheid, onzekerheid, conflicten of stress;
 • Cliënten ondersteunen zichzelf en eventueel belemmerend gedrag anders te begrijpen en waarderen en een mildere relatie aan te gaan met zichzelf;
 • Luisteren naar je eigen lichaam en je lijf inzetten als gereedschap voor je interventies;
 • Op een luchtige, speelse manier ingewikkelde thema’s onderzoeken;
 • Vaker achterover leunen, omdat het in Voice Dialogue expliciet niet jouw taak is problemen op te lossen, maar de client alleen te ondersteunen in het zelf ontdekken dat de antwoorden intern al aanwezig zijn.

Na afloop van deze korte Voice Dialogue opleiding ontvang je een certificaat.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Deze boeken en literatuur lees je in de Voice Dialogue opleiding
Lesmateriaal

Welke boeken heb je nodig?

Ter voorbereiding op de Voice Dialogue opleiding lees je het boek:

Ik (k)en mijn Ikken van Karin Brugman & Judith Budde, EAN 9789058715241.

Wil je meer lezen? Van de docenten krijg je tijdens de Voice Dialogue opleiding een uitgebreide literatuurlijst. Mocht je de lijst vooraf al willen ontvangen, geef het dan aan bij je inschrijving.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Hand met het label: Human erop.
Resultaten

Wat kan je verwachten van de opleiding Voice Dialogue?

Het leren kijken door de bril van Voice Dialogue en het leren kennen, begrijpen en omarmen van je ‘ikken’ zorgt voor een mildere relatie met jezelf en meer ademruimte en keuzevrijheid. Dat geldt voor de cliënt waarmee je werkt, en het geldt ook voor jezelf als je Voice Dialogue leert te faciliteren door het zelf te ondergaan.

De ‘ikken’ waarmee we gefuseerd (samengesmolten) zijn maken de dienst uit in alles wat we in ons dagelijks leven doen. Iemand die gefuseerd is met een perfectionistische ‘ik’ zal zeggen: ‘Ik ben een perfectionist’. Na een Voice Dialogue sessie met die perfectionist verandert die zin in ‘Ik heb een perfectionist’. Ineens ontstaat dan ruimte om intern andere ‘ikken’ te ontdekken die de dingen ontspannen. Vanaf dat moment kun je mét waardering voor de inspanningen van die perfectionist, soms ook kiezen een andere ik aan het woord te laten.

Je gaat dus naar huis met een tas vol nieuw gereedschap én een nieuwe relatie met een aantal van je ‘ikken’ en daarmee een beetje (of flink wat) meer keuze- en handelingsvrijheid.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Jonge vrouw schrijft op een notitieblok
Kosten

Wat kost onze Voice Dialogue opleiding?

De Voice Dialogue opleiding vindt plaats in twee weekenden op onze locatie in hilversum en kost 1495.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

 

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de Voice Dialogue opleiding
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
Deze opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum.