Relatietherapeut in je eigen praktijk of bij StressWise
Relatietherapeut opleiding, hbo deeltijd

Start relatietherapie opleiding module 1 IBCT woensdag 26 januari 2022
Lees meer
Relatietherapeut opleiding, relatietherapie op basis van ACT bij StressWise Academy

Relatietherapeut opleiding, hbo deeltijd

Eerstvolgende startdatum
woensdag 26 januari 2022 in Hilversum
Duur en studiebelasting
4 dagen en 3x intervisie | 18 uur per week | 3 EC
Investering
€995
Accreditaties
SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG

Relatietherapie opleiding Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT)

Onze volledige ‘Relatietherapeut ACT’ opleiding bestaat uit drie losse modules van vier dagen die je los van elkaar kunt volgen. Het betreft een kleine serie modules relatietherapie op basis van ACT, IBCT en EFT. Module 1 ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’ (IBCT) vindt plaats op woensdag 26 januari en 2, 9 en 16 februari. En tevens op 31 mei en 7, 21 en 28 juni 2022. IBCT is een moderne, kortdurende en zeer effectief gebleken vorm van relatietherapie gefundeerd op de derde generatie gedragstherapie. Module 2 is een integratie van diverse methodieken relatietherapie en besteedt ook ruime aandacht aan intake en houding. Deze module relatietherapie staat later in 2022 gepland. Module 3 van de complete Relatietherapeut ACT opleiding is in voorbereiding.

Download de opleidingsgids
De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT.

Korte IBCT Relatietherapie opleiding, voor wie?

Module 1 van de Relatietherapeut ACT opleiding van StressWise Academy is een intensieve training van vier dagen op hbo niveau. De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT (en liefst ook enige ervaring met ACT). Kortom voor iedereen met een hbo of wo achtergrond die zich graag een gestructureerde, praktische en innovatieve werkwijze eigen wil maken om te werken met relatieproblemen in partnerrelaties. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je bij ons de korte ACT Basis opleiding volgen ter voorbereiding van de Relatietherapie IBCT opleiding.

In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT partners eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren.

Relatietherapeut ACT opleiding module 1, eerst accepteren, daarna veranderen

Volgens IBCT komen veel relatieproblemen voort uit verschillen tussen partners die zij niet goed van elkaar kunnen accepteren. Partners verzanden hierdoor in een strijd, in plaats van dat ze samen de problemen van het leven aanpakken. In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT de partners daarom eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren. Daarna wordt gewerkt aan wat stellen wél kunnen en willen veranderen. Deze combinatie van acceptatie en verandering is uniek aan en kenmerkend voor IBCT. De werkwijze en effectiviteit van IBCT kan inmiddels rekenen op stevige wetenschappelijke evidentie.

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten.

Programma: vier intensieve lesdagen en drie intervisie momenten

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten. De opleiding vindt plaats op vier lesdagen, waarbij tussen de lesdagen telkens intervisie is gepland. Je doet dus drie keer intervisie met een aantal medecursisten. De opleiding wordt afgesloten met een praktische toets waarbij je laat zien wat je hebt geleerd en hierop reflecteert. Het gaat daarbij niet zozeer om een beoordeling maar om een extra leerervaring.

In de opleiding leer je o.a. hoe je de partners kunt helpen om onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren en negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen.

IBCT relatietherapie, wat kun je ermee?

De opleiding is bedoeld voor hbo- en wo-geschoolde professionals die (willen) werken met stellen. In de opleiding leer je hoe je de partners kunt helpen om:

  • Onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren;
  • Negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen;
  • Open en eerlijk te verwoorden wat ze voelen en willen
  • ‘Oud zeer’ in de relatie te verwerken;
  • Samen op een constructieve manier problemen op te lossen;
  • Toekomstbestendige afspraken en compromissen te maken die recht doen aan beider behoeften.
Boeken die onderdeel zijn van de opleiding tot Relatietherapeut ACT

Relatietherapie IBCT, literatuur en digitaal opleidingsportaal

  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT Relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.
  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Werkboek IBCT Relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom.

De boeken zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld.

De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Cursisten die bij NFG of een andere beroepsvereniging zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten.

Accreditaties voor deze korte relatietherapie opleiding

De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Cursisten die bij NFG of een andere beroepsvereniging zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden opgenomen in het IBCT relatietherapeuten register. Samenwerking met StressWise ligt voor de hand. Als zelfstandig partner van StressWise krijg je cliënten aangereikt vanuit het platform. StressWise neemt graag goede relatietherapeuten in dienst. Als je dat wilt is een sollicitatieprocedure aan de orde. Kijk eens op de website van StressWise. Meer informatie vind je onder het kopje vacatures.

De kosten van de opleiding bedragen €995. Dit bedrag is inclusief boeken, materialen en toegang tot digitaal portaal

Wat kost de 4-daagse relatietherapie opleiding IBCT?

De Relatietherapie opleiding IBCT is onderdeel van de Relatietherapeut ACT opleiding. De volledige opleiding bestaat uit 12 lesdagen en een serie intervisie. Module 1 IBCT Integrative Behavioral Couple Therapy, beslaat vier lesdagen en drie intervisie sessies. De kosten van de opleiding bedragen €995. Het handboek ‘Behandelprotocol IBCT relatietherapie’ en het bijbehorende werkboek kosten samen ongeveer €50. Je krijgt gratis toegang tot het opleidingsportaal. Zonder verdere kosten kun je je laten registreren in het IBCT-register voor relatietherapeuten.

Vraag meer informatie

ACT Opleidingen voor midden en zuid Nederland

Door wie wordt deze opleiding relatietherapie gegeven?

Module 1 van de Relatietherapeut ACT opleiding van StressWise Academy wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra. Zij werkt als psycholoog, onderzoeker en auteur. De laatste jaren werkt ze vooral vanuit de derde generatie gedragstherapie, waar IBCT (en ook ACT) een onderdeel van is. Pieternel heeft diverse boeken geschreven op het gebied van psychologie, derde generatie gedragstherapie, ACT en nu dus ook over IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. Pieternel wordt bijgestaan door Jolande Rommens-Musquetier. De opleiding wordt gegeven op locatie StressWise Academy, ‘s-Gravelandseweg 65 te Hilversum.

Terug naar opleidingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Een hele leuke en leerzame ervaring, de 4-daagse introductiecursus in ACT bij StressWise. Ik heb ervan genoten en de wijsheid in ACT kunnen ervaren. Fijne docenten die de groep op een menselijke en bekwame manier meenemen. Aanrader!

Hieke, Haren 29-6-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-6-2021

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-7-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-7-2021

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag 24-2-2021

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde 22-6-2021
Veelgestelde vragen

Waar wordt de opleiding Relatietherapeut ACT gegeven?

StressWise Academy is gevestigd in Hilversum in Villa Keizerstoren op ‘s-Gravelandseweg 65. De villa ligt op de grens van de levendige binnenstad en een van de bossen die zo kenmerkend zijn voor de regio ’t Gooi. Op een weg die het centrum van Hilversum verbindt met het Korversbos en de landgoederen van ‘s-Graveland. De afstand tot het centrum van Hilversum en het bos is ongeveer 500 meter. Er is voldoende parkeerruimte in de directe omgeving. Het NS station Hilversum Centraal ligt op ongeveer 10 minuten lopen. Het pand ligt in een omgeving met prachtige lanen en op steenworp afstand van het karakteristieke stadhuis van Dudok. Wandelen in de omgeving is een feest, én kan aanzetten tot reflectie.  

 

Wat kost de vierdaagse opleiding Relatietherapeut ACT?

De opleidingskosten bedragen €995, gespreide betaling is mogelijk in 10 termijnen.

Hoe kom ik in aanmerking voor de opleiding Relatietherapeut ACT?

Deze opleiding is in principe bedoeld voor therapeuten en psychologen die hun aanbod willen uitbreiden met relatietherapie op basis van ACT. De opleiding is daarnaast opengesteld voor geïnteresseerden uit andere beroepsgroepen. Informeer in dat geval bij onze organisatie manager om de mogelijkheden te bespreken. Het is noodzakelijk dat je de basis van ACT al goed beheerst, daarom stellen wij als toelatingseis dat je al een ACT Basisopleiding hebt afgerond.

Geldt het belastingvoordeel ook voor jullie opleiding tot relatietherapeut ACT?

Bij StressWise Academy kun je je studiekosten aftrekken voor belastingvoordeel, dit geldt ook voor de opleiding Relatietherapeut ACT. Deze regeling geldt alleen nog in 2021, dus wees er op tijd bij als je hier gebruik van wilt maken.

Je mag je studiekosten aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Als je de aangifte inkomstenbelasting invult met je studiekosten wordt automatisch berekend wat je aftrek is. Je mag maximaal € 15.000 per jaar aftrekken. Als je  jonger dan 30 bent en in de standaard studie-periode zit, dan is er geen maximum. Let erop dat je niet in aanmerking komt als je al recht hebt op studiefinanciering via DUO. Je kunt het lesgeld en benodigde leermiddelen zoals boeken, aftrekken van je belasting.  Als je een ‘fiscale partner’ hebt mag je ook zijn of haar studiekosten aftrekken. Kosten van een laptop, tablet, printer, reiskosten of de inrichting van je studeerkamer mag je helaas niet aftrekken van je belasting.

*Je kunt geen rechten ontlenen aan de tips die wij je hier geven. Mocht je meer willen weten dan kun je terecht bij de belastingdienst of je belastingadviseur. Let op: deze mooie regeling komt volgend jaar, in 2022, te vervallen.

Hoe effectief is IBCT-relatietherapie?

IBCT is een van de best onderbouwde en meest effectieve vormen van relatietherapie die er is. Uit onderzoek blijkt dat na IBCT-relatietherapie 70% van de stellen een flinke verbetering of herstel ervaart van de relatie. Zelfs jaren na beëindiging van de IBCT-relatietherapie boeken veel stellen nog verbetering in hun relatie. De therapie zet dus iets positiefs in de relatie in gang waardoor de relatie verder kan blijven groeien. Wat er verbetert is de tevredenheid met de relatie van beide partners, het vermogen om samen problemen op te lossen, de communicatie over gevoelens en de hoeveelheid positiviteit die partners in de relatie ervaren. Stellen met kinderen hebben na de therapie ook minder vaak onenigheid over de opvoeding  van de kinderen.

Wat is het verschil tussen IBCT- en EFT-relatietherapie?

De belangrijkste verschillen tussen IBCT en EFT zijn samen te vatten onder de volgende punten:

Onderliggende uitgangspunten
IBCT vindt zijn basis in de tweede en derde generatie cognitieve gedragstherapie (die weer gebaseerd is op de leertheorie). IBCT ziet de bron van relatieproblemen in het onvermogen om te gaan met onderlinge verschillen. Verschillen kunnen daarbij te maken hebben verschillen in persoonlijkheid, opvoeding, achtergrond, behoeften, wensen, hechting, etc. In IBCT leren partners deze verschillen – en andere zaken aan hun partner die ze niet kunnen veranderen – accepteren. Daarnaast leren ze beter communiceren. Uit onderzoek blijkt dat IBCT de hechting van partners in positieve zin verandert. Het is alleen geen expliciet doel van IBCT, zoals bij EFT wel het geval is (gebaseerd op de gehechtheidstheorie).

Rol van de therapeut
In IBCT is de therapeut rolmodel en coach, maar geen ‘hechtingsfiguur’, zoals bij EFT wel het geval is.

Belang van thuis oefenen
IBCT gaat er vanuit dat het grootste deel van het werk thuis moet gebeuren. Nieuwe vaardigheden en inzichten beklijven alleen als je ze herhaalt en oefent (leertheorie), en als je merkt dat ze voordelen bieden en ze eigen worden. Tot het gedachtengoed van EFT behoort dat het opdoen van nieuwe inzichten en het aanleren van ander gedrag primair plaatsvindt in de sessies zelf. Dit legt een bepaalde druk bij de therapeut: het moet immers in de sessie gebeuren.

Ervaren complexiteit
Wat we van cursisten horen die ook een cursus EFT hebben gevolgd of ermee werken is dat ze IBCT als laagdrempeliger ervaren. Ze geven aan het fijn te vinden dat bij IBCT de technieken relatief eenvoudig aan te leren zijn en dat de oefeningen voor cliënten veel houvast bieden. Zeker voor beginnend therapeuten is de laagdrempeligheid van IBCT prettig. Het IBCT protocol en het werkboek voor cliënten geven richting aan de therapie, een mogelijke invulling aan de sessies en oefeningen voor thuis die helder en goed zijn uitgewerkt. Dat maakt het leven van de (beginnend) relatietherapeut wat gemakkelijker.

Locaties
StressWise Academy opent in 2022 ook een locatie in Amsterdam
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
Relatietherapeut ACT opleiding module 2, begin 2022
Na deze module heb je kennis van diverse methodieken, kun je een geweldige intake verzorgen en heb je een stevige houding ontwikkeld
ACT opleidingen bij StressWise Academy

Module 2. Relatietherapie methodieken, intake en houding

De basisopleiding relatietherapie geeft je als coach of therapeut voldoende handvaten om zelfstandig relatietherapie te beoefenen. Na de basisopleiding ben je in staat een vruchtbaar intakegesprek te voeren. Je kunt rapport maken met beide partners en een klimaat creëren waarin beiden zich veilig en gehoord voelen. Je kunt disfunctionele patronen in relaties en conflicten herkennen en ermee werken. Je leert diverse interventie technieken kennen die effectief zijn in relatietherapie. Je bent je bewust van valkuilen en contra-indicaties. En je bent in staat om op jezelf in de rol van relatietherapeut te reflecteren en om te gaan met triggers die je ervaart tijdens de sessies.

ACT opleidingen bij StressWise Academy

De rol van relatietherapeut verschilt duidelijk van die van therapeut

In relatietherapie heb je – anders dan als therapeut of coach – te maken met twee cliënten. Maar er is ook nog een derde partij, namelijk de relatie zelf. Ook zul je merken dat je in relatietherapie op een heel andere manier wordt uitgedaagd. Je kunt op een manier getriggerd worden die je niet ervaart in individuele therapie. In module 2 kijken we daarom niet alleen naar interventies, theorieën en technieken, maar ook naar jou in je (nieuwe) rol als relatietherapeut. Hoe gaan wij zelf om met gevoelens van gekwetstheid en bijvoorbeeld verlatingsangst in relaties? Welke afweermechanismen herkennen we bij onszelf Wat zijn onze eigen triggers? Hoe meer we ons daar van bewust zijn, hoe beter we contact kunnen maken met onze cliënten en hoe beter we kunnen voorkomen dat we overspoeld of partijdig worden.

Module 2 start begin 2022
Mocht je geïnteresseerd zijn in deelname, reserveer dan nu alvast vrijblijvend je plek via bovenstaand formulier
StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, en andere derde generatie cognitieve gedragstherapeutisch methoden. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de (complementaire) geestelijke gezondheidszorg en de cliënten van StressWise psychologen. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Download de opleidingsgids