Relatietherapeut opleiding IBCT relatietherapie

Laat je opleiden tot IBCT relatietherapeut

Start dinsdag 14 mei 2024 in Online
Schrijf je in
Relatietherapeut ACT opleiding omvat drie modules en is daarmee een volledige en praktische opleiding tot relatietherapeut

Schrijf je in voor de opleiding Relatietherapie IBCT

Eerstvolgende startdatum
dinsdag 14 mei 2024 in Online
Duur en studiebelasting
4 dagen en drie keer intervisie | 18 uur per week
Investering
1495 ,-
Niveau
HBO
Diploma
Deelcertificaat Relatietherapeut ACT - IBCT

IBCT relatietherapie – Integrative Behavioral Couple Therapy

De module IBCT Relatietherapie is de eerste module in de volledige opleiding Relatietherapeut ACT. De module IBCT Relatietherapie kan je ook los volgen. IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy – is een moderne, kortdurende en zeer effectief gebleken vorm van relatietherapie, gefundeerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het motto van IBCT is: accepteer wat je niet kan veranderen en stop je energie in die dingen die je op een positieve manier kan beïnvloeden. In IBCT help je partners eerst onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren. Daarna coach je ze bij het aanbrengen van positieve veranderingen in hun relatie: je helpt ze meer positieve energie in hun relatie brengen, beter communiceren en samen problemen oplossen zonder ruzie. In deze module krijg je alle informatie en tools aangereikt die je daar als therapeut voor nodig hebt. De module IBCT Relatietherapie is zowel online als op locatie (in Hilversum) te volgen.

De Relatietherapeut ACT opleiding is de eerste relatietherapie opleiding in Nederland waarin je volledig en gedegen wordt opgeleid tot een moderne relatietherapeut. Wij raden je aan het gehele jaarprogramma te volgen. Zie daarvoor de Relatietherapeut ACT registeropleiding in het opleidingen overzicht. Lees hieronder verder over module 1, IBCT relatietherapie.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
14 mei 2024 dinsdag 14 mei 2024
Locatie
Online
Programma Relatietherapeut IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy
14 mei 2024 | 09:30 - 16:30
1. Acceptatie van verschillen
Introductie in de Integrative Behavioral Couple Therapy
21 mei 2024 | 09:30 - 16:30
2. Tolerantie van verschillen
Behoefteverkenning en het stimuleren van tolerantie
4 juni 2024 | 09:30 - 16:30
3. Uitwisseling van positief gedrag & Communicatie
Hoe verbeter je het communicerend vermogen van partners?
11 juni 2024 | 09:30 - 16:30
4. Problemen oplossen & Integratie van IBCT-thema's
Uitdagingen binnen de IBCT en afronding van het traject
Startdatum
5 okt 2024 zaterdag 5 oktober 2024
Locatie
Hilversum
Programma Relatietherapeut IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy
5 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
1. Acceptatie van verschillen
Introductie in de Integrative Behavioral Couple Therapy
12 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
2. Tolerantie van verschillen
Behoefteverkenning en het stimuleren van tolerantie
9 november 2024 | 10:00 - 17:00
3. Uitwisseling van positief gedrag & Communicatie
Hoe verbeter je het communicerend vermogen van partners?
16 november 2024 | 10:00 - 17:00
4. Problemen oplossen & Integratie van IBCT-thema's
Uitdagingen binnen de IBCT en afronding van het traject
De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT.
Voor wie

Is de opleiding IBCT Relatietherapie iets voor jou?

Ben je benieuwd of het werken met stellen iets voor je is? Of werk je al met stellen en ben je benieuwd naar de IBCT-methode? Dan kan deze module iets voor je zijn. De module staat open voor HBO- en WO-geschoold professionals in de sociale sector (psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners) die graag aan de slag willen met stellen of dit al doen. Kennis van ACT is een pre. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je de korte ACT Basis opleiding van StressWise Academy volgen.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Een korte en intensive opleiding waarbij er heel veel practisch wordt geoefend. Ook Het IBCT traject is een goed doordacht pragmatisch trajrct met gelukkig ook nog ruimte voor je eigen invulling.

Henriëtte Rutten, Rotterdam

Wederom genoten van de goed georganiseerde IBCT Relatie opleiding. Top docent. Onderbouwd en diepgaand. Veel praktisch kunnen oefenen en ACT vaardigheden kunnen invoegen.

Jolanda, Rotterdam

Heel mooi, zeker aan te bevelen.

Ellis, Utrecht

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp

Perfect, zeker aan te bevelen.

Eva Bakker, Utrecht
In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT partners eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren.

Wat leer je in de opleiding IBCT Relatietherapie?

Tijdens deze module maak je kennis met IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. In IBCT help je partners eerst onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren. Daarna coach je ze bij het aanbrengen van positieve veranderingen in hun relatie: je  helpt ze meer positieve energie in hun relatie brengen, beter communiceren en samen problemen oplossen zonder ruzie.  In deze module krijg je alle informatie en tools aangereikt die je daar als therapeut voor nodig hebt. 

Schrijf je in Download de opleidingsgids

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten.
Programma

Het programma van de IBCT relatietherapie opleiding

In deze module krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten. De module vindt plaats op vier lesdagen, waarbij tussen de lesdagen telkens intervisie is gepland. Je doet dus drie keer intervisie met een aantal medecursisten. Daarnaast bekijk je thuis zes demonstratievideo’s waarin Pieternel Dijkstra technieken uit IBCT voordoet. De module wordt afgesloten met een praktijkopdracht waarbij je laat zien wat je hebt geleerd en hierop reflecteert. Het gaat daarbij niet zozeer om een beoordeling, maar om een extra leerervaring. Aan het eind van de module wordt het diploma IBCT Relatietherapie uitgereikt.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Pieternel Dijkstra is verbonden aan de opleiding tot relatietherapeut ACT voor het relatietherapeuten Register
Docenten

Dr. Pieternel Dijkstra, hoofddocent van de IBCT relatietherapie opleiding

Een team van uitstekend opgeleide en ervaren docenten en mentoren verzorgen de lesdagen en begeleiden je tijdens je leerproces. Het team staat onder leiding van dr. Pieternel Dijkstra. Zij zal alle lesdagen verzorgen dan wel aanwezig zijn. Pieternel werkt als psycholoog, wetenschapper, relatietherapeut, en auteur. Ze heeft diverse boeken geschreven op het gebied van relaties, ACT en IBCT.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Maarten van Zwieten, docent van de IBCT relatietherapie opleiding

Maarten van Zwieten is docent bij zowel de IBCT relatietherapie opleiding als de jaaropleiding tot relatietherapeut. Daarnaast is hij hoofddocent PSBK (psychosociale basiskennis). Maarten hecht veel waarde aan gedegen theoretische kennis die praktisch toepasbaar is in de praktijkvoering en legt geregeld dit verband tijdens de lesdagen. Net als alle andere docenten bij StressWise Academy heeft Maarten een eigen praktijk, in zijn geval een praktijk als relatietherapeut.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Wat leer je in de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis?

Wat ga je lezen?

 • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT Relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.
 • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Werkboek IBCT Relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom.

De boeken zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

In de opleiding leer je o.a. hoe je de partners kunt helpen om onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren en negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen.
Resultaat

Wat kun je verwachten van de IBCT Relatietherapie opleiding?

Na de opleiding heb je de volgende competenties ontwikkeld:

 • Je kunt technieken toepassen om de emotionele acceptatie en tolerantie tussen partners te stimuleren.
 • Je kunt analyseren welke communicatiepatronen partners in de weg zitten en hoe ze deze kunnen ombuigen
 • Je kunt technieken toepassen die de positieve emoties en interacties in de relatie versterken
 • Je kunt technieken inzetten om de communicatieve en probleemoplossende vaardigheden van partners te versterken.
 • Je kunt reflecteren op je eigen kwaliteiten en valkuilen als IBCT-relatietherapeut

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Na de relatietherapie opleiding van StressWise Academy kom je in het kwaliteitsregister en kun je met StressWise samenwerken
Na de opleiding

Wat mag je verwachten na het behalen van je diploma?

Op de laatste dag van de opleiding doe je examen en ontvang je (bij voldoende resultaat) het diploma IBCT Relatietherapie, een deelcertificaat van de jaaropleiding tot Relatietherapeut ACT.

IBCT behoort tot de meest onderzochte relatietherapieën ter wereld en behoort samen met EFT tot de meest uitgevoerde methodieken voor relatietherapie in Nederland. Na het behalen van het IBCT Relatietherapie certificaat kun je zelfstandig aan de slag met deze methodiek.

De opleiding IBCT maakt onderdeel uit van de jaaropleiding Relatietherapeut ACT. Als je besluit deze opleiding te doen krijg je voor de IBCT module vrijstelling. Met het certificaat Relatietherapeut ACT kun je geregistreerd worden als register relatietherapeut A in het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten. Het Register is openbaar en plaatst jouw profiel op de website, zodat voor iedereen zichtbaar is dat je aan de hoge kwaliteitsstandaard (en ethische standaarden) van het register voldoet.

Je mag met je IBCT diploma op zak verwachten dat je:

 • aan de hand van IBCT een methode in hand hebt waarmee je het relatietherapie-traject stap-voor-stap kunt doorlopen;
 • je eigen praktijk voor relatietherapie kunt vestigen;
 • een uurtarief als zelfstandige van 100/uur of meer kunt vragen;
 • extra zichtbaarheid kunt genereren door de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een online platform voor relatietherapeuten (RelatietherapieWijzer).

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Cursisten die bij NFG of een andere beroepsvereniging zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten.
Accreditatie

Accreditatie van de opleiding Relatietherapie IBCT

De module is geaccrediteerd bij SKB, Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie (NBTP), Registerplein, VGCT, LV-POH, en NVRG. Cursisten die bij het NFG, NVPA of mindfulness zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden vermeld op een website voor IBCT-therapeuten zodat andere IBCT-therapeuten en mogelijke cliënten jou kunnen vinden.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De kosten van de opleiding bedragen €995. Dit bedrag is inclusief boeken, materialen en toegang tot digitaal portaal
Kosten

Wat kost de opleiding IBCT Relatietherapie?

De module IBCT Relatietherapie is onderdeel van de jaaropleiding Relatietherapeut ACT, en kan ook los gevolgd worden. De module IBCT Relatietherapie beslaat vier lesdagen, drie intervisie sessies en een praktijkopdracht. De kosten van deze module bedragen 1495.

Het handboek ‘Behandelprotocol IBCT relatietherapie’ en het bijbehorende werkboek kosten samen ongeveer 50 en zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten. Bij inschrijving krijg je gratis online toegang tot de demonstratievideo’s en andere interessante tools die je kan gebruiken in IBCT.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Belasting voordeel voor zzp-ers voor een opleiding bij StressWise Academy
Belastingvoordeel

Zo krijg je mogelijk een flink deel van je studiekosten terug

De opleiding IBCT Relatietherapie is een flinke investering. Wij denken daarom graag met je mee, bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te bieden om de studiekosten in delen te betalen. Maar wist je dat je eventueel een flink deel van je studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Het gaat er dan om dat je kosten maakt voor het op peil houden van je kennis. De belastingdienst zegt hierover: ‘Als studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om uw vakkennis op peil te houden. Als u kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.’ – Dus als je reeds werkzaam bent als therapeut en de opleiding doet met als doel ‘je vakkennis op peil te houden’ kun je naar onze mening gebruikmaken van dit belastingvoordeel.

Het citaat is afkomstig van de website van de belastingdienst. Als je meer wilt weten kun je contact opnemen met de belastingdienst of met je boekhouder. StressWise Academy aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het hier genoemde belastingvoordeel. Ons doel is slechts om je een tip te geven over een mogelijkheid om studiekosten terug te vragen. Doe er je voordeel mee als je in aanmerking komt.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Hoe effectief is IBCT-relatietherapie?

IBCT is een van de best onderbouwde en meest effectieve vormen van relatietherapie die er is. Uit onderzoek blijkt dat na IBCT-relatietherapie 70% van de stellen een flinke verbetering of herstel ervaart van de relatie. Zelfs jaren na beëindiging van de IBCT-relatietherapie boeken veel stellen nog verbetering in hun relatie. De therapie zet dus iets positiefs in de relatie in gang waardoor de relatie verder kan blijven groeien. Wat er verbetert is de tevredenheid met de relatie van beide partners, het vermogen om samen problemen op te lossen, de communicatie over gevoelens en de hoeveelheid positiviteit die partners in de relatie ervaren. Stellen met kinderen hebben na de therapie ook minder vaak onenigheid over de opvoeding  van de kinderen.

Wat is het verschil tussen IBCT- en EFT-relatietherapie?

De belangrijkste verschillen tussen IBCT en EFT zijn samen te vatten onder de volgende punten:

Onderliggende uitgangspunten
IBCT vindt zijn basis in de tweede en derde generatie cognitieve gedragstherapie (die weer gebaseerd is op de leertheorie). IBCT ziet de bron van relatieproblemen in het onvermogen om te gaan met onderlinge verschillen. Verschillen kunnen daarbij te maken hebben verschillen in persoonlijkheid, opvoeding, achtergrond, behoeften, wensen, hechting, etc. In IBCT leren partners deze verschillen – en andere zaken aan hun partner die ze niet kunnen veranderen – accepteren. Daarnaast leren ze beter communiceren. Uit onderzoek blijkt dat IBCT de hechting van partners in positieve zin verandert. Het is alleen geen expliciet doel van IBCT, zoals bij EFT wel het geval is (gebaseerd op de gehechtheidstheorie).

Rol van de therapeut
In IBCT is de therapeut rolmodel en coach, maar geen ‘hechtingsfiguur’, zoals bij EFT wel het geval is.

Belang van thuis oefenen
IBCT gaat er vanuit dat het grootste deel van het werk thuis moet gebeuren. Nieuwe vaardigheden en inzichten beklijven alleen als je ze herhaalt en oefent (leertheorie), en als je merkt dat ze voordelen bieden en ze eigen worden. Tot het gedachtengoed van EFT behoort dat het opdoen van nieuwe inzichten en het aanleren van ander gedrag primair plaatsvindt in de sessies zelf. Dit legt een bepaalde druk bij de therapeut: het moet immers in de sessie gebeuren.

Ervaren complexiteit
Wat we van cursisten horen die ook een cursus EFT hebben gevolgd of ermee werken is dat ze IBCT als laagdrempeliger ervaren. Ze geven aan het fijn te vinden dat bij IBCT de technieken relatief eenvoudig aan te leren zijn en dat de oefeningen voor cliënten veel houvast bieden. Zeker voor beginnend therapeuten is de laagdrempeligheid van IBCT prettig. Het IBCT protocol en het werkboek voor cliënten geven richting aan de therapie, een mogelijke invulling aan de sessies en oefeningen voor thuis die helder en goed zijn uitgewerkt. Dat maakt het leven van de (beginnend) relatietherapeut wat gemakkelijker.

Zijn er verschillen tussen de Online IBCT en de IBCT op locatie?

Er zijn twee verschillen tussen de Online IBCT en de IBCT op locatie in Hilversum. Allereerst de prijs: de IBCT op locatie kost €1495; de Online IBCT kost €1295. Daarnaast verschillen de lestijden: een lesdag op locatie duurt van 9:00 tot 16:00; een online lesdag duurt van 9:30 tot 16:30. De toelatingseisen, inhoud en opbouw van de fysieke en online-variant komen verder overeen.

Is de opleiding Relatietherapeut geaccrediteerd?

De opleiding Relatietherapeut IBCT is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Als je bij NFG of een andere beroepsvereniging bent aangesloten, kom je in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden opgenomen in het IBCT relatietherapeuten register.

Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?

Je kunt een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd in om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit na het seintje niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.

Wat is het maximum aantal studenten per lesgroep?

De maximale groepsgrootte voor onze opleidingen bedraagt 20 studenten.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de Opleiding Relatietherapeut IBCT
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
De IBCT opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum