Relatietherapeut opleiding IBCT relatietherapie

Laat je opleiden tot IBCT relatietherapeut

Start zaterdag 5 oktober 2024 in Hilversum
Schrijf je in
Relatietherapeut ACT opleiding omvat drie modules en is daarmee een volledige en praktische opleiding tot relatietherapeut

Schrijf je in voor de opleiding Relatietherapie IBCT

Eerstvolgende startdatum
zaterdag 5 oktober 2024 in Hilversum
Duur en studiebelasting
4 dagen en drie keer intervisie | 18 uur per week
Investering
1495 ,-
Niveau
HBO
Diploma
Deelcertificaat Relatietherapeut ACT - IBCT

Na 4 dagen aan de slag als IBCT Relatietherapeut

De module IBCT Relatietherapie vormt de eerste module van de volledige opleiding tot Relatietherapeut, maar kan ook los gevolgd worden. IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy – is een moderne, kortdurende en zeer effectieve vorm van relatietherapie, gebaseerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het motto van IBCT is: accepteer wat je niet kunt veranderen en richt je energie op de dingen die je positief kunt beïnvloeden.

In de IBCT Relatietherapie module leer je partners eerst hun onderlinge verschillen beter te accepteren en te tolereren. Vervolgens coach je hen in het aanbrengen van positieve veranderingen in hun relatie. Je helpt hen meer positieve energie in hun relatie te brengen, beter te communiceren en problemen samen op te lossen zonder ruzie. In deze module krijg je alle informatie en tools aangereikt die je als therapeut nodig hebt om dit proces te begeleiden. De module IBCT Relatietherapie is zowel online als op locatie in Hilversum te volgen.

De Relatietherapeut ACT opleiding is de eerste opleiding in Nederland die je volledig en gedegen opleidt tot een moderne relatietherapeut. Wij raden je aan om het hele jaarprogramma te volgen om volledig te profiteren van deze unieke opleiding. Voor meer informatie, bekijk de Relatietherapeut ACT registeropleiding in ons opleidingenoverzicht. Lees hieronder verder over module 1: IBCT Relatietherapie.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
5 okt 2024 zaterdag 5 oktober 2024
Locatie
Hilversum
Programma Relatietherapeut IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy
5 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
1. Acceptatie van verschillen
Introductie in de Integrative Behavioral Couple Therapy
12 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
2. Tolerantie van verschillen
Behoefteverkenning en het stimuleren van tolerantie
9 november 2024 | 10:00 - 17:00
3. Uitwisseling van positief gedrag & Communicatie
Hoe verbeter je het communicerend vermogen van partners?
16 november 2024 | 10:00 - 17:00
4. Problemen oplossen & Integratie van IBCT-thema's
Uitdagingen binnen de IBCT en afronding van het traject
Startdatum
5 okt 2024 zaterdag 5 oktober 2024
Locatie
Online
Programma Relatietherapeut IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy
5 oktober 2024 | 09:30 - 16:30
1. Acceptatie van verschillen
Introductie in de Integrative Behavioral Couple Therapy
12 oktober 2024 | 09:30 - 16:30
2. Tolerantie van verschillen
Behoefteverkenning en het stimuleren van tolerantie
9 november 2024 | 09:30 - 16:30
3. Uitwisseling van positief gedrag & Communicatie
Hoe verbeter je het communicerend vermogen van partners?
16 november 2024 | 09:30 - 16:30
4. Problemen oplossen & Integratie van IBCT-thema's
Uitdagingen binnen de IBCT en afronding van het traject
De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT.
Voor wie

Is de opleiding IBCT Relatietherapie iets voor jou?

Ben je benieuwd of het werken met stellen iets voor je is? Of werk je al met stellen en ben je benieuwd naar de IBCT-methode? Dan kan deze module iets voor je zijn. De module staat open voor HBO- en WO-geschoold professionals in de sociale sector (psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners) die graag aan de slag willen met stellen of dit al doen. Kennis van ACT is een pre. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je de korte ACT Basis opleiding van StressWise Academy volgen.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Heel leerzaam, verhelderend, duidelijk en zeker ook met humor onderwezen.
De docent heeft niet alleen ons als groep, mij individueel, maar ook zichzelf uitgedaagd en kwetsbaar opgesteld.

Dat vind ik heel mooi!

Janneke, Amsterdam

Een heel fijn jaar gehad. Veel geleerd. Veel inzichten opgedaan. De sfeer was heel erg fijn.

Anoniem, O

De opbouw van de lessen, de opdrachten en de intervisie met medestudenten sluiten goed om gelijk zelf in de dagelijkse praktijk ACT toepassen. Hierdoor krijgt je goed zicht en kan je direct ervaren wat ACT voor iemand (in dit geval jezelf) kan betekenen.

Wat goed helpt is de aanbevolen literatuur te lezen.

De trainers zijn flexibiel en staan open voor aanpassen in het belang van de groep.

Amanda, Hilversum

Kennis, ontwikkeling, vertrouwen en inmiddels de start als ACT coach.

Jeroen, Mijdrecht

Dingen die ik uitstekend vond:
– focus op leren en toepassen van ACT technieken in de praktijk
– motiverend en bekrachtigend manner van feedback geven
– het ervaren en eigen maken van ACT op basis van echte casussen

Ik vond het een geweldige opleiding en ik kom er uit met competenties, zelfverzekerdheid en als betere mens. Het is geen passief leren vanuit de schoolbank maar vanuit actief eigen maken van ACT tijdens prachtig geleide lessen door de twee docenten.

A, E

Top opleiding en top docenten. Ik ben dankbaar voor wat ik heb geleerd. Ik kan nu als zelfstandig ACT-therapeut aan de slag en heb daar ontzettend veel zin in.

Jantine, Utrecht

Mede door de lockdown is met name de start rommelig geweest. Verder vond ik dat we niet tijdig op de hoogte werden gebracht van veranderingen (behalve daar waar het corona betrof). Eea was niet helder gecommuniceerd (boekenlijsten, wijzigen in wat we moesten lezen, ineens toch een andere druk) en de toetsen waren zeer wisselend van aard. Daardoor was het voor mij koffiedik kijken of ik iets wel of niet zou gaan halen. Dit gold ook voor de eindtoets. Hierin werden tevens vragen gesteld die we zowel niet in het boek als tijdens de les hebben gehad (3 van de 25). Tevens werd aangegeven dat er niet naar details gevraagd zou worden, maar dat was in de eindtoets zeker wel het geval.

Het zou mij erg hebben geholpen als we aan het eind van de lessen de koppeling hadden besproken naar de rode en gele vlaggen. Dit is tot op het laatst voor mij onduidelijk geweest.

Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb gehaald.

Frouke, Culemborg

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht
In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT partners eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren.

Wat leer je in de opleiding IBCT Relatietherapie?

Tijdens deze module maak je kennis met IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. In IBCT help je partners eerst onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren. Daarna coach je ze bij het aanbrengen van positieve veranderingen in hun relatie: je  helpt ze meer positieve energie in hun relatie brengen, beter communiceren en samen problemen oplossen zonder ruzie.  In deze module krijg je alle informatie en tools aangereikt die je daar als therapeut voor nodig hebt. 

Schrijf je in Download de opleidingsgids

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten.
Programma

Het programma van de IBCT relatietherapie opleiding

In deze module krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten. De module vindt plaats op vier lesdagen, waarbij tussen de lesdagen telkens intervisie is gepland. Je doet dus drie keer intervisie met een aantal medecursisten. Daarnaast bekijk je thuis zes demonstratievideo’s waarin Pieternel Dijkstra technieken uit IBCT voordoet. De module wordt afgesloten met een praktijkopdracht waarbij je laat zien wat je hebt geleerd en hierop reflecteert. Het gaat daarbij niet zozeer om een beoordeling, maar om een extra leerervaring. Aan het eind van de module wordt het diploma IBCT Relatietherapie uitgereikt.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Pieternel Dijkstra is verbonden aan de opleiding tot relatietherapeut ACT voor het relatietherapeuten Register
Docenten

Dr. Pieternel Dijkstra, hoofddocent van de IBCT relatietherapie opleiding

Een team van uitstekend opgeleide en ervaren docenten en mentoren verzorgen de lesdagen en begeleiden je tijdens je leerproces. Het team staat onder leiding van dr. Pieternel Dijkstra. Zij zal alle lesdagen verzorgen dan wel aanwezig zijn. Pieternel werkt als psycholoog, wetenschapper, relatietherapeut, en auteur. Ze heeft diverse boeken geschreven op het gebied van relaties, ACT en IBCT.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Maarten van Zwieten, docent van de IBCT relatietherapie opleiding

Maarten van Zwieten is docent bij zowel de IBCT relatietherapie opleiding als de jaaropleiding tot relatietherapeut. Daarnaast is hij hoofddocent PSBK (psychosociale basiskennis). Maarten hecht veel waarde aan gedegen theoretische kennis die praktisch toepasbaar is in de praktijkvoering en legt geregeld dit verband tijdens de lesdagen. Net als alle andere docenten bij StressWise Academy heeft Maarten een eigen praktijk, in zijn geval een praktijk als relatietherapeut.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Wat leer je in de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis?

Wat ga je lezen?

 • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT Relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.
 • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Werkboek IBCT Relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom.

De boeken zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

In de opleiding leer je o.a. hoe je de partners kunt helpen om onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren en negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen.
Resultaat

Wat kun je verwachten van de IBCT Relatietherapie opleiding?

Na de opleiding heb je de volgende competenties ontwikkeld:

 • Je kunt technieken toepassen om de emotionele acceptatie en tolerantie tussen partners te stimuleren.
 • Je kunt analyseren welke communicatiepatronen partners in de weg zitten en hoe ze deze kunnen ombuigen
 • Je kunt technieken toepassen die de positieve emoties en interacties in de relatie versterken
 • Je kunt technieken inzetten om de communicatieve en probleemoplossende vaardigheden van partners te versterken.
 • Je kunt reflecteren op je eigen kwaliteiten en valkuilen als IBCT-relatietherapeut

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Na de relatietherapie opleiding van StressWise Academy kom je in het kwaliteitsregister en kun je met StressWise samenwerken
Na de opleiding

Wat mag je verwachten na het behalen van je diploma?

Op de laatste dag van de opleiding doe je examen en ontvang je (bij voldoende resultaat) het diploma IBCT Relatietherapie, een deelcertificaat van de jaaropleiding tot Relatietherapeut ACT.

IBCT behoort tot de meest onderzochte relatietherapieën ter wereld en behoort samen met EFT tot de meest uitgevoerde methodieken voor relatietherapie in Nederland. Na het behalen van het IBCT Relatietherapie certificaat kun je zelfstandig aan de slag met deze methodiek.

De opleiding IBCT maakt onderdeel uit van de jaaropleiding Relatietherapeut ACT. Als je besluit deze opleiding te doen krijg je voor de IBCT module vrijstelling. Met het certificaat Relatietherapeut ACT kun je geregistreerd worden als register relatietherapeut A in het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten. Het Register is openbaar en plaatst jouw profiel op de website, zodat voor iedereen zichtbaar is dat je aan de hoge kwaliteitsstandaard (en ethische standaarden) van het register voldoet.

Je mag met je IBCT diploma op zak verwachten dat je:

 • aan de hand van IBCT een methode in hand hebt waarmee je het relatietherapie-traject stap-voor-stap kunt doorlopen;
 • je eigen praktijk voor relatietherapie kunt vestigen;
 • een uurtarief als zelfstandige van 100/uur of meer kunt vragen;
 • extra zichtbaarheid kunt genereren door de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een online platform voor relatietherapeuten (RelatietherapieWijzer).

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Cursisten die bij NFG of een andere beroepsvereniging zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten.
Accreditatie

Accreditatie van de opleiding Relatietherapie IBCT

De module is geaccrediteerd bij SKB, Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie (NBTP), Registerplein, VGCT, LV-POH, en NVRG. Cursisten die bij het NFG, NVPA of mindfulness zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden vermeld op een website voor IBCT-therapeuten zodat andere IBCT-therapeuten en mogelijke cliënten jou kunnen vinden.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De kosten van de opleiding bedragen €995. Dit bedrag is inclusief boeken, materialen en toegang tot digitaal portaal
Kosten

Wat kost de opleiding IBCT Relatietherapie?

De module IBCT Relatietherapie is onderdeel van de jaaropleiding Relatietherapeut ACT, en kan ook los gevolgd worden. De module IBCT Relatietherapie beslaat vier lesdagen, drie intervisie sessies en een praktijkopdracht. De kosten van deze module bedragen 1495.

Het handboek ‘Behandelprotocol IBCT relatietherapie’ en het bijbehorende werkboek kosten samen ongeveer 50 en zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten. Bij inschrijving krijg je gratis online toegang tot de demonstratievideo’s en andere interessante tools die je kan gebruiken in IBCT.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Belasting voordeel voor zzp-ers voor een opleiding bij StressWise Academy
Belastingvoordeel

Zo krijg je mogelijk een flink deel van je studiekosten terug

De opleiding IBCT Relatietherapie is een flinke investering. Wij denken daarom graag met je mee, bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te bieden om de studiekosten in delen te betalen. Maar wist je dat je eventueel een flink deel van je studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Het gaat er dan om dat je kosten maakt voor het op peil houden van je kennis. De belastingdienst zegt hierover: ‘Als studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om uw vakkennis op peil te houden. Als u kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.’ – Dus als je reeds werkzaam bent als therapeut en de opleiding doet met als doel ‘je vakkennis op peil te houden’ kun je naar onze mening gebruikmaken van dit belastingvoordeel.

Het citaat is afkomstig van de website van de belastingdienst. Als je meer wilt weten kun je contact opnemen met de belastingdienst of met je boekhouder. StressWise Academy aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het hier genoemde belastingvoordeel. Ons doel is slechts om je een tip te geven over een mogelijkheid om studiekosten terug te vragen. Doe er je voordeel mee als je in aanmerking komt.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Zijn er verschillen tussen de Online IBCT en de IBCT op locatie?

Er zijn twee verschillen tussen de Online IBCT en de IBCT op locatie in Hilversum. Allereerst de prijs: de IBCT op locatie kost €1495; de Online IBCT kost €1295. Daarnaast verschillen de lestijden: een lesdag op locatie duurt van 9:00 tot 16:00; een online lesdag duurt van 9:30 tot 16:30. De toelatingseisen, inhoud en opbouw van de fysieke en online-variant komen verder overeen.

Is de opleiding Relatietherapeut geaccrediteerd?

De opleiding Relatietherapeut IBCT is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Als je bij NFG of een andere beroepsvereniging bent aangesloten, kom je in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden opgenomen in het IBCT relatietherapeuten register.

Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?

Stuur een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd is om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit (na het seintje van onze kant) niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.

Wat is het maximum aantal studenten per lesgroep?

De maximale groepsgrootte voor onze opleidingen bedraagt 20 studenten.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de Opleiding Relatietherapeut IBCT
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
De IBCT opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum