Relatietherapeut opleiding IBCT relatietherapie | €1.000 korting met je STAP-budget

Laat je opleiden tot IBCT Relatietherapeut

Start dinsdag 8 november 2022 in Hilversum
Schrijf je in
Relatietherapeut ACT opleiding omvat drie modules en is daarmee een volledige en praktische opleiding tot relatietherapeut

Schrijf je in voor de Opleiding Relatietherapeut IBCT

Eerstvolgende startdatum
dinsdag 8 november 2022 in Hilversum
Duur en studiebelasting
4 dagen en drie keer intervisie | 18 uur per week
Investering
€1495,-
€1000 korting met je STAP-budget
Niveau
HBO
Diploma
Relatietherapeut ACT 1, IBCT

Relatietherapie opleiding IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy

De volledige Relatietherapeut ACT opleiding bestaat uit drie losse modules van vier dagen die je los van elkaar kunt volgen. De opleiding start met module 1: IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy. Dit is een moderne, kortdurende en zeer effectief gebleken vorm van relatietherapie, gefundeerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het motto van IBCT is: Accepteer wat je niet kan veranderen, en stop je energie in die dingen die je wel op een positieve manier kan beïnvloeden. De eerstvolgende IBCT relatietherapie opleiding waar je je weer voor kan inschrijven vindt plaats op zaterdag 11 en 18 februari en 18 en 25 maart 2023. Module 2 van de volledige opleiding Relatietherapeut ACT gaat in op de thema’s hechting en verbinding en besteedt tevens ruime aandacht aan belangrijke zaken als intake en houding. Deze module start weer 20 september 2022. Deel 3 ‘Seksualiteit & Intimiteit’, van de complete Relatietherapeut ACT jaaropleiding start in december 2022. Lees hieronder verder over de IBCT relatietherapie opleiding.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Volgeboekt
Startdatum
8 nov 2022 dinsdag 8 november 2022
Locatie
Hilversum
Programma Relatietherapeut ACT deel 1, IBCT Integrative Behavioral Couple Therapy
8 november 2022 | 10:00 - 17:00
1. Intake en Emotionele Acceptatie
Introductie in de Integrative Behavioral Couple Therapy
15 november 2022 | 10:00 - 17:00
2. Tolerantie
Behoefteverkenning en het stimuleren van tolerantie
29 november 2022 | 10:00 - 17:00
3. Uitwisselen van Positief Gedrag en Communicatietraining
Hoe verbeter je het communicerend vermogen van partners?
6 december 2023 | 10:00 - 17:00
4. Problemen Oplossen en Afronding Relatietherapie
Uitdagingen binnen de IBCT en afronding van het traject
Startdatum
11 feb 2023 zaterdag 11 februari 2023
Locatie
Hilversum
Programma Relatietherapeut ACT deel 1, IBCT Integrative Behavioral Couple Therapy
11 februari 2023 | 10:00 - 17:00
1. Intake en Emotionele Acceptatie
Introductie in de Integrative Behavioral Couple Therapy
18 februari 2023 | 10:00 - 17:00
2. Tolerantie
Behoefteverkenning en het stimuleren van tolerantie
18 maart 2023 | 10:00 - 17:00
3. Uitwisselen van Positief Gedrag en Communicatietraining
Hoe verbeter je het communicerend vermogen van partners?
25 maart 2023 | 10:00 - 17:00
4. Problemen Oplossen en Afronding Relatietherapie
Uitdagingen binnen de IBCT en afronding van het traject
De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT.

Is de opleiding IBCT Relatietherapie iets voor jou?

Module 1 van de Relatietherapeut ACT opleiding van StressWise Academy is een intensieve training van vier dagen op hbo niveau. De opleiding staat open voor psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, coaches en andere hulpverleners die basiskennis hebben van ACT (en liefst ook enige ervaring met ACT). Kortom voor professionals met een hbo of wo achtergrond die zich graag een gestructureerde, praktische en innovatieve werkwijze eigen wil maken om te werken met relatieproblemen in partnerrelaties. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je bij ons de korte ACT Basis opleiding volgen ter voorbereiding op de IBCT Relatietherapie opleiding.

In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT partners eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren.

Wat ga je leren tijdens de opleiding Relatietherapeut IBCT?

Tijdens deze module maak je kennis met IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. In IBCT help je partners eerst onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren. Daarna coach je ze bij het aanbrengen van positieve veranderingen in hun relatie: je  helpt ze meer positieve energie in hun relatie brengen, beter communiceren en samen problemen oplossen zonder ruzie.  In deze module krijg je alle informatie en tools aangereikt die je daar als therapeut voor nodig hebt. 

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten.

Programma

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten. De opleiding vindt plaats op vier lesdagen, waarbij tussen de lesdagen telkens intervisie is gepland. Je doet dus drie keer intervisie met een aantal medecursisten. Daarnaast bekijk je thuis zes demonstratievideo’s waarin Pieternel Dijkstra technieken uit de IBCT voordoet. De opleiding wordt afgesloten met een praktische toets waarbij je laat zien wat je hebt geleerd en hierop reflecteert. Het gaat daarbij niet zozeer om een beoordeling maar om een extra leerervaring. Aan het eind van de opleiding wordt het diploma IBCT Relatietherapie uitgereikt. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Boeken die onderdeel zijn van de opleiding tot Relatietherapeut ACT

Wat ga je lezen?

  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). IBCT Relatietherapie: Behandelprotocol in 10 sessies. Amsterdam: Boom.
  • Dijkstra, P. & Tamminga, A. (2020). Werkboek IBCT Relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie. Amsterdam: Boom.

De boeken zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld.

In de opleiding leer je o.a. hoe je de partners kunt helpen om onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren en negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen.

Het resultaat van de opleiding Relatietherapeut IBCT

De opleiding is bedoeld voor hbo- en wo-geschoolde professionals die (willen) werken met stellen. Na de opleiding heb je de volgende competenties ontwikkeld:

  • Je kunt technieken toepassen om de emotionele acceptatie en tolerantie tussen partners te stimuleren.
  • Je kunt analyseren  welke communicatiepatronen partners in de weg zitten en hoe ze deze kunnen ombuigen
  • Je kunt technieken inzetten om de communicatieve en probleemoplossende vaardigheden van partners te versterken.
  • Je kunt reflecteren op je eigen kwaliteiten en valkuilen als IBCT-relatietherapeut

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
  • Dinsdagmiddag (13:00 - 16:00)
  • Woensdagmiddag (13:00 - 16:00)
  • Vrijdagochtend (10:00 - 13:00)
De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, NIP-eerstelijnspsychologen, VGCT, FGzPt en NVRG. Cursisten die bij NFG of een andere beroepsvereniging zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten.

Wat brengt de opleiding Relatietherapeut IBCT jou persoonlijk?

De opleiding is geaccrediteerd bij SKB, Registerplein, , VGCT, LV-POH, en NVRG. Cursisten die bij het NFG, NVPA of MfN  zijn aangesloten komen in aanmerking voor opleidingspunten. Na diplomering kun je worden vermeld op een website voor IBCT-therapeuten zodat andere IBCT-therapeuten en mogelijke clienten jou kunnen vinden. StressWise neemt bovendien graag goede relatietherapeuten in dienst. Als je dat wilt is een sollicitatieprocedure aan de orde. Kijk eens op de website van StressWise. Meer informatie vind je onder het kopje vacatures.

De kosten van de opleiding bedragen €995. Dit bedrag is inclusief boeken, materialen en toegang tot digitaal portaal

Wat kost de opleiding Relatietherapeut IBCT?

De Relatietherapie opleiding IBCT is onderdeel van de Relatietherapeut ACT opleiding. De volledige opleiding bestaat uit 12 lesdagen en een serie intervisie. Module 1 IBCT Integrative Behavioral Couple Therapy, beslaat vier lesdagen en drie intervisie sessies. De kosten van de opleiding bedragen €1495. Met gebruik van je STAP-budget kost deze interessante relatietherapie opleiding slechts €495. Het handboek ‘Behandelprotocol IBCT relatietherapie’ en het bijbehorende werkboek kosten samen ongeveer €50. Bij inschrijving krijg  gratis online toegang tot de demonstratievideo’s en andere interessante tools die je kan gebruiken in IBCT.

Vraag meer informatie

Door wie wordt de opleiding Relatietherapeut IBCT gegeven?

Module 1 van de Relatietherapeut ACT opleiding van StressWise Academy wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra. Zij werkt als psycholoog, relatietherapeut,  en auteur. De laatste jaren werkt ze vooral vanuit de derde generatie cognitieve gedragstherapie, waar IBCT (en ook ACT) een onderdeel van is. Pieternel heeft diverse boeken geschreven op het gebied van psychologie, , ACT en nu dus ook over IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy. De opleiding wordt gegeven op locatie StressWise Academy, ‘s-Gravelandseweg 65 te Hilversum. 

Terug naar opleidingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Schrijf je in voor de Opleiding Relatietherapeut IBCT
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locaties
Onze opleidingen vinden plaats in Hilversum, Groningen, Amsterdam en Rotterdam