Opleiding PSBK, Psychosociale Basiskennis

CPION erkende psychosociale basiskennis opleiding (PSBK) met laagste prijsgarantie

Start maandag 14 oktober 2024 in Hilversum
Schrijf je in
Onze PSBK opleiding is ervarings- en praktijkgericht. Na afronding voldoe jij 100% aan de eisen en kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars.

Schrijf je in voor PSBK, Psychosociale Basiskennis

Eerstvolgende startdatum
maandag 14 oktober 2024 in Hilversum
Duur en studiebelasting
9 maanden | 13,5 uur per week | 25 EC
Investering
1650,-
Niveau
HBO
Accreditaties
CPION
Diploma
Psychosociale Basiskennis van Stichting Hoger Onderwijs (SHO)

Psychosociale Basiskennis opleiding – CPION erkend en laagste prijsgarantie

Sinds begin 2017 moeten therapeuten in de complementaire gezondheidszorg een certificaat Psychosociale Basiskennis (PSBK) behalen om lid te kunnen worden van een beroepsvereniging die is aangesloten bij zorgverzekeraars. De PSBK opleiding van StressWise Academy in Hilversum is CPION-erkend en voldoet aan de PLATO-normen, resulterend in een officieel diploma van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland.

Onze ervaringsgerichte en praktijkgerichte PSBK opleiding, die bestaat uit 13 lesdagen, biedt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden. Wij garanderen de laagste studiekosten zonder in te boeten op kwaliteit. Met een PSBK certificaat kun je vergoedingen van zorgverzekeraars ontvangen, wat je diensten aantrekkelijker maakt voor cliënten.

Zet de volgende stap in je professionele ontwikkeling en meld je aan voor de PSBK opleiding van StressWise Academy.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
14 okt 2024 maandag 14 oktober 2024
Locatie
Hilversum
Programma PSBK: Psychosociale Basiskennis
14 oktober 2024 | 10:00 - 18:00
1. Inleiding in de psychologie
Psychologie: het is meer dan je denkt. Wat is psychologie en wat is het niet?
25 november 2024 | 10:00 - 18:00
2. Ontwikkelingspsychologie en leren (online)
Hoe worden wij zoals we zijn? Over groei en ontwikkeling tijdens het leven.
16 december 2024 | 10:00 - 18:00
3. Persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie (online)
Waarom gedragen wij ons zoals wij ons gedragen? Over gedragspatronen en sociale context.
13 januari 2025 | 10:00 - 18:00
4. Geheugen, emotie en stress (online)
Wat is de invloed van ons brein? Over herinneren, gevoel en spanning.
3 maart 2025 | 10:00 - 18:00
5. Zorgstelsel, verwijzing, gespreksvoering en medische basisbegrippen
14 april 2025 | 10:00 - 18:00
6. Fysiologie en anatomie
Hoe werkt ons lichaam? Over de bouw en de functies van het menselijk lichaam.
12 mei 2025 | 10:00 - 18:00
7. Hart en longen
Wat hebben we nodig aan bloed en zuurstof? Over bloed, aders, zuurstof en energie.
26 mei 2025 | 10:00 - 18:00
8. Neurologie | Endocrinologie
Hoe werkt ons zenuw- en klierstelsel? Over het zenuwstelsel en klieren.
23 juni 2025 | 10:00 - 18:00
9. Dermatologie | Geriatrie
Wat maakt ouderen kwetsbaar? Over de huid, nagels, haar en kwetsbare ouderen.
1 september 2025 | 10:00 - 18:00
10. Psychopathologie 1 (online)
Omgaan met cliënten met psychische problemen. Over psychische stoornissen en diagnose.
22 september 2025 | 10:00 - 18:00
11. Psychopathologie 2
Omgaan met cliënten met psychische problemen. Over psychische stoornissen en diagnose.
6 oktober 2025 | 10:00 - 12:00
12. Herkansingen
De mogelijkheid om dagtoetsen in te halen.
27 oktober 2025 | 10:00 - 18:00
13. Eindtoets en afsluiting
Het examen en de afsluiting van de opleiding.
Voor wie

Is de opleiding PSBK iets voor jou?

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Met dit certificaat kunnen therapeuten therapie aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding via zorgverzekeraars. Deze opleiding is bedoeld om in deze behoefte te voorzien en staat open voor alle therapeuten die hun werkveld wensen te verbreden. En natuurlijk voor alle professionals die psychosociale kennis op HBO niveau willen opdoen. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, hbo werk- en denkniveau wordt aangeraden.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Webinar

Webinar PSBK Opleiding op maandagavond 8 juli

Op maandagavond 8 juli organiseert StressWise Academy een Webinar voor de PSBK opleiding. In 60 minuten leer je deze opleiding beter kennen en kun je jouw vragen stellen aan hoofddocent Maarten van Zwieten. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken en besluiten of de PSBK opleiding bij je past.

Reserveer je plek

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren. Fijne mix van docenten met kennis. Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.

Wilma Werkheim, VREELAND

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle

Afgelopen jaar heb ik heel veel verschillende tools mogen leren die mij een goed fundament geven om als coach aan de slag te gaan. De opleiding werkt met een duidelijke model wat richting en houvast geeft voor de aanpak van coachingsgesprekken.

Lara, Alphen aan den Rijn

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali Pickering, Amsterdam

Ik vond de cursus helder en zeer praktisch uitvoerbaar.

Maria, Groesbeek
Wat leer je in de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis?

Wat leer je in de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis?

De PSBK opleiding is opgedeeld in drie delen met een ruime spreiding over negen maanden, zodat je ruim de tijd hebt de stof tot je te nemen en te verwerken. In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden. We doorlopen onder meer de ontwikkeling en levensloop van de mens aan de hand van sprekende voorbeelden. Het tweede deel van de opleiding focust op medische basiskennis. Functionele anatomie geeft kennis en inzicht in de bouw en de functie van een gezond individu. In de opleiding komen – naast basale anatomie en functies – verschillende onderzoeksmethoden aan de orde. De werking van het hart, prikkelgeleiding en de interactie met de longen en ademhaling zijn complexe systemen. De werking en de meest voorkomende ziekten, afwijkingen en klachten worden uitgelicht. Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

PSBK onderwerpen: inleiding in de psychologie, ontwikkelingspsychologie en leren, persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie, geheugen, emotie en stress, zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering, fysiologie en anatomie, hart en longen, neurologie, endocrinologie, dermatologie, geriatrie en psychopathologie
Programma

Programma

Dag 1. Inleiding in de psychologie
Dag 2. Ontwikkelingspsychologie en leren
Dag 3. Persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie
Dag 4. Geheugen, emotie en stress
Dag 5. Basisbegrippen & kritisch denken in de psychosociale praktijk: Zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering.
Dag 6. Fysiologie en anatomie
Dag 7. Hart en longen
Dag 8. Neurologie | Endocrinologie
Dag 9. Dermatologie | Geriatrie
Dag 10. Psychopathologie 1
Dag 11. Psychopathologie 2
Dag 12. Herkansingen
Dag 13. Eindtoets

Aan het einde van elke lesdag maak je een toets die met voldoende/ onvoldoende wordt beoordeeld. Op dag 12 kun je de onvoldoende beoordeelde toetsen herkansen. De laatste dag van de opleiding PSBK staat in het teken van terugblikken, reflectie en de eindtoets. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van het diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding en voldoendes op alle deeltoetsen en de eindtoets. De eindtoets kan op een nader vast te stellen moment worden ingehaald op de locatie. Onze PSBK opleiding heeft een zeer hoog slagingspercentage van bijna 100%.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Docenten

Maarten van Zwieten, hoofddocent PSBK Psychosociale Basiskennis

De opleiding PSBK wordt door docenten gegeven die tevens werkzaam zijn in de alledaagse praktijk. Maarten van Zwieten is hoofddocent PSBK. Als psychosociaal therapeut en coach heeft hij praktijken in Utrecht en Barneveld. Hij is een ervaren en laagdrempelige docent die ook betrokken is bij opleidingen over relatietherapie en ACT en graag zijn ervaring deelt met (beginnende) collega’s. Hij is opgeleid in TA psychotherapie, IBCT relatietherapie, ACT en verschillende andere psychosociale disciplines.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Arthur Renckens, docent PSBK Medische Basiskennis

Arthur Renckens is de docent Medische Basiskennis. Arthur is sinds negen jaar docent aan de huisartsenopleiding van het UMC Utrecht waar hij les geeft aan huisartsen in opleiding. Hij is 30 jaar apotheekhoudend huisarts geweest in Haaften in een duopraktijk. Als zodanig heeft hij een tiental co-assistenten begeleid en zes huisartsen in opleiding. Arthur verzorgt de medische onderwerpen in de PSBK opleiding.

Zowel Maarten als Arthur hechten veel waarde aan gedegen theoretische kennis die praktisch toepasbaar is in de praktijkvoering en leggen geregeld dit verband tijdens de lesdagen.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Maarten van Zwieten, hoofddocent PSBK vertelt

In deze video vertelt Maarten van Zwieten over de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis. Luister naar zijn verhaal over de inhoud, het programma, de uitdagingen en je toekomstperspectief.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. 

Wat ga je lezen?

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. Als je deze boeken nieuw aanschaft ben je een flink bedrag kwijt, zo’n €250. Advies: probeer ze tweedehands te verkrijgen. Wij werken uit de laatste edities, je kunt eventueel gebruik maken van een eerdere druk als je wilt besparen op de aanschaf.

 • Zimbardo,Johnson & Mc Cann (8e druk), Psychologie een inleiding 2017 | ISBN: 9789043034593

 • Nevid, Rathus & Green (10e druk), Psychiatrie een inleiding Maart 2021 | ISBN: 9789043038126

 • Grégoire, van Straaten – Huygens, Trompert (5e druk) Anatomie en fysiologie van de mens 2020 | ISBN: 9789006435450

 • Jungen, Ij. & Zaagman – van Buuren (1e druk) Pathologie 2004 | ISBN: 9789031345731

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Actief zijn, voelen en doen wat de ander nodig heeft op basis van de door zijn of haar gevoelde behoeften is essentieel bij Acceptance & Commitment Therapy.
Resultaat

Wat kun je verwachten van de PSBK opleiding

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als therapeut én in je dagelijkse leven.

 • Je kunt stresssignalen in een vroeg stadium herkennen en de juiste behandelmethode toepassen
 • Je kunt de opgedane medische basiskennis toepassen in de praktijk door ziektebeelden te herkennen
 • Je kunt alarmsignalen herkennen en weet hier adequaat naar te handelen
 • Je kunt kritisch denken, wat je stimuleert om je te blijven ontwikkelen binnen je eigen vakgebied

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Psychosociale Basiskennis van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland en kun je aan de slag als erkend therapeut met vergoeding via zorgverzekeraars als je bent ingeschreven bij een beroepsvereniging voor therapeuten.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Wat mag je verwachten na het behalen van je PSBK-diploma?
Na de opleiding

Wat mag je verwachten na het behalen van je PSBK-diploma?

Na afloop van de PSBK opleiding beschik je over de benodigde basiskennis, attituden en vaardigheden op het psychosociale en psychopathologische vlak om op veilige en verantwoorde wijze je werk als therapeut te kunnen uitvoeren. De opleiding PSBK van StressWise Academy is CPION erkend (SHO-Registeropleiding). Hierdoor kun je psychosociale therapie aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding via een zorgverzekeraar. De PSBK opleiding is tevens interessant voor professionals die basiskennis willen opdoen van onder andere psychologie en psychopathologie.

Met een diploma in Psychosociale Basiskennis (PSBK) kun je dus verschillende richtingen opgaan, afhankelijk van je interesses en verdere opleiding.

 • Therapeutische Praktijk. Als (aankomend) therapeut gebruik je je PSBK-diploma gewoonlijk als aanvulling op je primaire opleiding. Het biedt je de basiskennis over psychosociale processen die nuttig kan zijn in je praktijk.
 • Aanvullende kwalificatie voor zorgprofessionals. Voor professionals in de gezondheidszorg, zoals fysiotherapeuten of verpleegkundigen, kan het PSBK-diploma extra kennis en vaardigheden bieden om hun patiënten beter te ondersteunen op psychosociaal gebied.
 • Voorwaarde voor beroepsregistratie. Beroepsverenigingen vereisen een PSBK-diploma voor registratie. Dit kan van belang zijn als je je wilt aansluiten bij een beroepsvereniging als de NFG en/of als je je diensten wilt aanbieden via de aanvullende zorgverzekering.
 • Persoonlijke ontwikkeling. Naast professioneel gebruik kan het PSBK-diploma ook waardevol zijn voor persoonlijke ontwikkeling, door een beter begrip te ontwikkelen van psychosociale processen.
 • Opstap naar verdere studie. Het PSBK-diploma kan ook dienen als een opstap naar verdere studie in psychologie, counseling, of aanverwante gebieden.
 • Preventieve zorg en voorlichting. Professionals in de preventieve zorg of voorlichting kunnen de kennis uit deze opleiding gebruiken om cliënten beter te informeren en te ondersteunen.
 • HR en bedrijfsleven. In het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in HR-functies, kan de kennis van psychosociale processen helpen bij het omgaan met werknemers en het creëren van een gezonde werkomgeving.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

CPION erkenning van het diploma PSBK Psychosociale Basiskennis van StressWise Academy
CPION erkend

Erkenning van het diploma PSBK Psychosociale Basiskennis van StressWise Academy

Het PSBK-diploma van StressWise Academy is erkend door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) en heeft daardoor extra waarde.

 • Kwaliteitsborging. CPION-erkenning betekent dat onze opleiding voldoet aan de PLATO kwaliteitsnormen. Dit geeft aan dat de inhoud van de opleiding grondig en relevant is voor het veld van psychosociale zorg.
 • Beroepsregistratie. Veel beroepsverenigingen in de complementaire zorg vereisen een CPION-erkend diploma voor registratie. Dit is ook belangrijk als je als therapeut je diensten wilt aanbieden via de zorgverzekering
 • Geloofwaardigheid en professionaliteit. Een CPION-erkend diploma kan de geloofwaardigheid en professionaliteit van jou als therapeut verhogen, zowel in de ogen van cliënten als collega’s in het veld.
 • Vertrouwen van cliënten. Cliënten die op zoek zijn naar complementaire zorg kunnen specifiek zoeken naar therapeuten met een CPION-erkend diploma, omdat dit een bepaald niveau van deskundigheid en betrouwbaarheid aangeeft.
De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis van 12 lesdagen inclusief examengeld en herkansingen bedragen slechts €1485. Mocht je elders een officieel CPION erkend PSBK diploma kunnen halen voor minder, dan betalen wij het verschil aan jou terug.
Kosten

Wat kost de opleiding Psychosociale Basiskennis?

StressWise Academy is een CRKBO erkend opleidingsinstituut. Dit zegt iets over de kwaliteit van ons instituut en daardoor zijn onze opleidingen vrijgesteld van BTW. Hierdoor en doordat onze opleidingen in samenhang worden ontwikkeld kunnen wij de opleiding PSBK met laagste prijsgarantie aanbieden. De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis inclusief examengeld en herkansingen bedragen 1650.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Belasting voordeel voor zzp-ers voor een opleiding bij StressWise Academy
Belastingvoordeel

Zo krijg je mogelijk een flink deel van je studiekosten terug

Ondanks dat we goedkoper zijn dan vergelijkbare opleidingen, is de opleiding PSBK toch ook weer een flinke investering. Wij denken daarom graag met je mee, bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te bieden om de studiekosten in delen te betalen. Maar wist je dat je eventueel een flink deel van je studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Het gaat er dan om dat je kosten maakt voor het op peil houden van je kennis. De belastingdienst zegt hierover: ‘Als studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om uw vakkennis op peil te houden. Als u kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.’ – Dus als je reeds werkzaam bent als relatietherapeut en de opleiding doet met als doel ‘je vakkennis op peil te houden’ kun je naar onze mening gebruikmaken van dit belastingvoordeel.

Het citaat is afkomstig van de website van de belastingdienst. Als je meer wilt weten kun je contact opnemen met de belastingdienst of met je boekhouder. StressWise Academy aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het hier genoemde belastingvoordeel. Ons doel is slechts om je een tip te geven over een mogelijkheid om studiekosten terug te vragen. Doe er je voordeel mee als je in aanmerking komt.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Hoe wordt er getoetst bij de opleiding PSBK?

Je psychosociale basiskennis wordt getoetst door middel van schriftelijke tentamens tijdens de lesdagen en in de vorm van een eindtoets. Daarnaast krijg je de opdracht om mindmaps in te leveren en om een oefen anamnese te doen tijdens een van de lesdagen.

Is de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) geaccrediteerd?

De opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) voldoet aan de PLATO-eisen en is geaccrediteerd door CPION.

Kan ik met een docent bellen voor meer informatie over de opleiding PSBK?

Ja, dat kan. Maak een belafspraak met Maarten van Zwieten, de hoofddocent van deze opleiding. In maximaal een kwartier beantwoord Maarten over de telefoon je vragen over de opleiding PSBK psychosociale basiskennis. We vragen je het gesprek even voor te bereiden door je vragen van tevoren op te schrijven. Stuur Maarten een bericht via 06 voor het maken van een afspraak.

Uit hoeveel lesdagen bestaat de opleiding PSBK?

Uit 12 lesdagen, de 13e lesdag is bedoeld voor studenten die iets in te halen hebben.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

De aanwezigheidsplicht van de opleiding Psychosociale Basiskennis is 85%. Er is een inhaaldag waarop je voor de gemiste lesdag de bijbehorende toets kunt maken. De opdracht die hoort bij de gemiste lesdag lever je ook gewoon in.

Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

Voor deze opleiding zijn geen toelatingseisen, iedereen kan zich hiervoor aanmelden.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
De PSBK opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum