CPION erkende PSBK opleiding, laagste prijsgarantie
Erkende PSBK, Psychosociale Basiskennis opleiding, 12 dagen

Start erkende PSBK opleiding maandag 31 januari 2022 in Hilversum
Lees meer
Onze PSBK opleiding is ervarings- en praktijkgericht. Na afronding voldoe jij 100% aan de eisen en kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars.

De Psychosociale Basiskennis opleiding van StressWise Academy is een CPION erkende registeropleiding volgens PLATO normen. Je krijgt een officieel diploma van de stichting Hoger Onderwijs Nederland.

PSBK Psychosociale Basiskennis opleiding- CPION erkend en laagste prijsgarantie

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Dit is tevens een voorwaarde om lid te worden van een beroepsvereniging die is aangesloten bij de zorgverzekeraar. De Psychosociale Basiskennis opleiding van StressWise Academy is een CPION erkende registeropleiding volgens PLATO normen. Je krijgt een officieel diploma van de stichting Hoger Onderwijs Nederland. Onze PSBK opleiding is ervarings- en praktijkgericht, van hoge kwaliteit en wij garanderen de laagste studiekosten. Na afronding kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars. Meld je hieronder aan.

Ontvang tot 1 januari 37% retour
Profiteer nu: tot 1 januari krijg je 37% belastingvoordeel als je in 2022 en/of 2023 deze opleiding volgt

Onze PSBK opleiding is licht verteerbaar, voedzaam én verbonden met de praktijk

Tijdens de 12 opleidingsdagen Psychosociale Basiskennis doe je ruime, brede en tegelijkertijd verdiepende kennis op van het vakgebied van de psychologie. Daarnaast behoort een ruime medische basiskennis tot het curriculum. Je krijg les in psychopathologie, ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie en neurologie. We behandelen het menselijk geheugen en bekijken hoe het kan dat we als mens kunnen leren. We staan stil bij verschillende visies op het mens zijn, persoonlijkheidsontwikkeling, emoties en stress. Je leert basale gespreksvaardigheden en je leert je houding als therapeut te vinden. Je verkent ook het werkveld binnen het psychosociale domein. Tijdens de lessen wordt aan de hand van casussen de leerstof tot leven gebracht. Een PSBK opleiding kan taaie stof zijn, dus maken we het lichter voor je door de inhoud te verbinden met de praktijk.

Download de opleidingsgids
PSBK onderwerpen: inleiding in de psychologie, ontwikkelingspsychologie en leren, persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie, geheugen, emotie en stress, zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering, fysiologie en anatomie, hart en longen, neurologie, endocrinologie, dermatologie, geriatrie en psychopathologie

PSBK opleiding in 12 lesdagen en herkansingen

Dag 1. Inleiding in de psychologie
Dag 2. Ontwikkelingspsychologie en leren
Dag 3. Persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie
Dag 4. Geheugen, emotie en stress
Dag 5. Basisbegrippen & kritisch denken in de psychosociale praktijk: Zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering.
Dag 6. Fysiologie en anatomie
Dag 7. Hart en longen
Dag 8. Neurologie | Endocrinologie
Dag 9. Dermatologie | Geriatrie
Dag 10. Psychopathologie 1
Dag 11. Psychopathologie 2
Dag 12. Herkansingen
Dag 13. Eindtoets

Bij de start van de PSBK opleiding krijg je inzicht in de opbouw van de opleiding en de eisen die gesteld worden voor het behalen van je officiële diploma van de stichting SHO.

PSBK opleiding, de eerste lesdag en corona

Op de eerste lesdag maak je kennis met de hoofddocent en je medestudenten. Wij streven ernaar de opleiding PSBK zoveel mogelijk op onze locatie te geven, ook in tijden van corona. Mocht dit niet lukken vanwege de maatregelen van de overheid dan verzorgen we een goede livestream via Zoom. We hebben daar inmiddels goede ervaringen mee. Bij de start van de PSBK opleiding krijg je inzicht in de opbouw van de opleiding en de eisen die gesteld worden voor het behalen van je officiële diploma van de stichting SHO. Na de eerste lesdag ga je thuis aan de slag met de voorbereiding van de tweede lesdag. Thuisstudie maakt een belangrijk deel uit van de PSBK opleiding. Meestal betreft dit het lezen van de lesstof die in de opleidingsdagen aan bod komt. De lesstof wordt in de lessen veelal aan de hand van praktijkcassussen en voorbeelden behandeld. Je hoeft je niet voor te bereiden op de start van onze PSBK opleiding. Op de eerste dag wordt alles duidelijk uitgelegd.

In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden. We doorlopen onder meer de ontwikkeling en levensloop van de mens aan de hand van sprekende voorbeelden.

PSBK opleiding deel 1: Psychosociale Basiskennis

De PSBK opleiding is opgedeeld in drie delen met een ruime spreiding over negen maanden, zodat je ruim de tijd hebt de stof tot je te nemen en te verwerken. In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden. We doorlopen onder meer de ontwikkeling en levensloop van de mens aan de hand van sprekende voorbeelden. Wat kunnen we zeggen over gedragingen, gevoelens en gedachten van het individu in relatie tot anderen en groepen. We worden voortdurend beïnvloed door anderen, ideeën en beelden. Je persoonlijkheid bepaalt mede je waarneming. Stress is een belangrijke factor voor gedrag, mentale problemen en psychosociale- en psychosomatische klachten. De rol van stress verklaart veel van onze problemen. We oefenen met verwijsgesprekken. Ter voorbereiding op de lesdagen medische basiskennis worden er een aantal medische begrippen en constructen behandeld.

Functionele anatomie geeft kennis en inzicht in de bouw en de functie van een gezond individu. In de opleiding komen - naast basale anatomie en functies - verschillende onderzoeksmethoden aan de orde. 

PSBK opleiding deel 2: Medische Basiskennis

Functionele anatomie geeft kennis en inzicht in de bouw en de functie van een gezond individu. In de opleiding komen – naast basale anatomie en functies – verschillende onderzoeksmethoden aan de orde. De werking van het hart, prikkelgeleiding en de interactie met de longen en ademhaling zijn complexe systemen. De werking en de meest voorkomende ziekten, afwijkingen en klachten worden uitgelicht. Hormonen zijn belangrijk in de motivatie voor en in de aansturing van gedrag. We zien dit bijvoorbeeld heel duidelijk op het gebied van verslaving. Alle gedrag heeft invloed op het brein en laat daar (zichtbaar) sporen na. Dit kan op zichzelf ook weer een motivatie tot gedrag zijn. Een interessante interactie die kan leiden tot bezoek aan een therapeut. De huid is het grootste(!) en ook nog eens het meest zichtbare orgaan. Het is belangrijk om te herkennen wanneer er sprake is van een huidziekte vanwege de invloed op de conditie van het individu. Zie hier een greep uit de interessante onderwerpen die we behandelen.

Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen.

PSBK opleiding deel 3: Psychosociale Basiskennis en afsluiting

Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen. Er zijn ook stoornissen met een bijzondere verschijningsvorm die niet zo vaak voorkomen. De belangrijkste stoornissen leer je allemaal te herkennen. Je eigen inbreng en een afsluitende ‘pub-quiz’ over de opgedane kennis psychopathologie maken deze lessen tot een enerverende ervaring. Om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten binnen het psychosociale werkveld is het zaak vakliteratuur bij te houden. Je leert ook om goed te kunnen reflecteren op je eigen werk. De laatste dag van de opleiding PSBK staat in het teken van terugblikken, reflectie en toetsen. Je maakt de eindtoets voor een officieel diploma. Mocht het tegen zitten, dan kun je altijd nog herkansen. Onze PSBK opleiding een zeer hoog slagingspercentage van bijna 100%. Wij loodsen je succesvol door deze opleiding heen.

De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis van 12 lesdagen inclusief examengeld en herkansingen bedragen slechts €1485. Mocht je elders een officieel CPION erkend PSBK diploma kunnen halen voor minder, dan betalen wij het verschil aan jou terug.

Lesgeld en studiekosten PSBK

StressWise Academy is een CRKBO erkend opleidingsinstituut. Dit zegt iets over de kwaliteit van ons instituut en daardoor zijn onze opleidingen vrijgesteld van BTW. Hierdoor en doordat onze opleidingen in samenhang worden ontwikkeld kunnen wij de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis met laagste prijsgarantie aanbieden. De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis van 12 lesdagen inclusief examengeld en herkansingen bedragen slechts €1485. Mocht je elders een officieel CPION erkend PSBK diploma kunnen halen voor minder, dan betalen wij het verschil aan jou terug. En je krijgt van ons dan ook nog een presentje met een waarde van €20. Aangezien de opleiding PSBK verband houdt met het beroep van therapeut, kun je een flink deel van de opleidingskosten ook nog eens aftrekken van je belasting. Voor de meeste mensen geldt hierbij het basistarief van 37,1% waardoor je uiteindelijk maximaal €1027 betaalt voor de PSBK opleiding.

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. 

PSBK literatuur, wat ga je lezen?

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. Als je deze boeken nieuw aanschaft ben je een flink bedrag kwijt, zo’n €250. Advies: probeer ze tweedehands te verkrijgen. Wij werken uit de laatste edities, je kunt eventueel gebruik maken van een eerdere druk als je wilt besparen op de aanschaf. De (nieuwe) boeken kun je (net als het lesgeld) aftrekken van de belasting, waardoor je een flink deel van de aanschafprijs kunt terugkrijgen.

  • Nevid, Rathus & Green (2020), Psychiatrie een inleiding
  • Zimbardo, Johnson & Mc Cann (2020), Psychologie een inleiding
  • Grégoire, Van Straaten, Huygens & Trompert (2017) Anatomie en fysiologie
  • Jungen, Zaagman & Van Buuren (2004) Pathologie

Vraag om meer info of meld je direct aan

ACT Opleidingen voor midden en zuid Nederland

Door wie wordt de PSBK opleiding gegeven?

De opleiding PSBK wordt door docenten gegeven die tevens werkzaam zijn in de alledaagse praktijk. Britta Albers is hoofddocent PSBK. Na haar studie Toegepaste Onderwijskunde heeft zij gewerkt als docent in het HBO, coach, mindfulness trainer en opleider van therapeuten en coaches. Zij heeft zich ontwikkeld tot deskundige op het gebied van psychosociale kennis. Drs. Alex Leupen is bijna 30 jaar werkzaam als homeopathisch arts en reeds 25 jaar docent. Ook is hij columnist bij verschillende internationale tijdschriften. Dr. Femke Buwalda is sinds 2001 werkzaam als psycholoog en docent. Haar focus ligt op de dynamiek tussen lichaam en psyche, waar zij veelvuldig onderzoek naar heeft gedaan. Dit heeft geresulteerd in een proefschrift en verschillende publicaties.

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-7-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-7-2021

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag 24-2-2021

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde 22-6-2021

Een hele leuke en leerzame ervaring, de 4-daagse introductiecursus in ACT bij StressWise. Ik heb ervan genoten en de wijsheid in ACT kunnen ervaren. Fijne docenten die de groep op een menselijke en bekwame manier meenemen. Aanrader!

Hieke, Haren 29-6-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-6-2021
Veelgestelde vragen

Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?

Je kunt een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd in om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit na het seintje niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.

Is al duidelijk of de opleiding gaat starten?

De opleidingen starten gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een groep binnen zijn. Dit is sinds de start van de eerste groep in 2018 ieder half jaar het geval geweest, dus wij hebben geen reden om te verwachten dat dit komende jaren anders zal lopen.

Wat kost de opleiding PSBK?

€ 1485,-.

Is de opleiding inclusief of exclusief BTW?

De opleiding is vrijgesteld van BTW, de bedragen die je ziet zijn dus ook de bedragen die je betaalt.

Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar?

Ja, de kosten zijn fiscaal aftrekbaar, zolang je geen ov-abonnement / studiefinanciering / lening / beurs van DUO ontvangt en de opleiding relevant is voor je (toekomstige) beroep. Let op: deze gunstige regeling geldt wel alleen nog in 2021, vanaf 2022 wordt deze afgeschaft en zijn de opleidingskosten niet meer aftrekbaar.

Uit hoeveel lesdagen bestaat de opleiding PSBK?

Uit 12 lesdagen, de 13e lesdag is bedoeld voor studenten die iets in te halen hebben.

Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK)?

Voor deze opleiding zijn geen toelatingseisen, iedereen kan zich hiervoor aanmelden.

Hoe wordt er getoetst bij de opleiding PSBK?

Je psychosociale basiskennis wordt getoetst door middel van schriftelijke tentamens tijdens de lesdagen en in de vorm van een eindtoets. Daarnaast krijg je de opdracht om mindmaps in te leveren en om een oefen anamnese te doen tijdens een van de lesdagen.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding PSBK?

De aanwezigheidsplicht is 85%, dus je kunt een les missen. Houd er wel rekening mee dat er iedere lesdag een toets wordt gemaakt en opdracht ingeleverd moet worden. Er wordt altijd een inhaaldag gepland waarop je dit indien nodig kunt inhalen. Informeer bij je docent op welke datum de inhaaldag van jouw groep gepland staat.

Wat is de studiebelasting van de opleiding PSBK?

De studiebelasting is gemiddeld ongeveer 15 uur per week.

Wat is het maximum aantal studenten van de PSBK opleiding?

Maximaal 20 studenten per groep.

Welke opleidingen biedt StressWise Academy aan?

Wij bieden 6 verschillende opleidingen aan:

  • ACT Basisopleiding (4 dagen)
  • ACT Coach (1 jaar)
  • ACT Therapeut (2 jaar) HBO-niveau, SKB-B geaccrediteerd
  • Psychosociaal Therapeut (3 jaar) HBO-niveau, SKB-A geaccrediteerd
  • Psychosociale Basiskennis (1 jaar) CPION geaccrediteerd en voldoet aan de PLATO eisen
  • Relatietherapie (half jaar)
Locaties
StressWise Academy opent in 2022 ook een locatie in Amsterdam
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

Waarom kiezen veel cursisten voor onze PSBK opleiding?

Onze PSBK opleiding trekt cursisten en (aankomend) therapeuten uit heel Nederland. Logisch, onze opleiding Psychosociale Basiskennis voldoet aan alle (PLATO) eisen en is erkend door CPION. Voor sommigen is PSBK een ‘moetje’ – misschien ook voor jou – en wij snappen dat heel goed. Daarom brengen onze docenten de leerstof op een leuke aansprekende manier over, mét behoud van kwaliteit. PSBK op een ervaringsgerichte manier met een verhaal hier en een ‘pubquiz’ daar. Ons instituut is centraal gelegen in Nederland (in Hilversum in een prachtige villa tussen Amsterdam en Utrecht in) en is gemakkelijk bereikbaar met Openbaar vervoer. StressWise Academy is CRKBO erkend en daardoor zijn al onze opleidingen BTW-vrijgesteld, wat direct al ruim 20% scheelt in het lesgeld. Ben jij enthousiast over of nieuwsgierig naar onze bijzondere PSBK opleiding? Download de opleidingsgids of geef aan dat je interesse hebt voor de PSBK opleiding in het formulier hieronder.

Download de opleidingsgids
Omhoog