Opleiding PSBK, Psychosociale Basiskennis

Ga aan de slag als erkend therapeut met PSBK - laagste prijsgarantie

Start
Schrijf je in
Onze PSBK opleiding is ervarings- en praktijkgericht. Na afronding voldoe jij 100% aan de eisen en kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars.

Binnenkort starten we weer een nieuwe opleiding Psychosociale Basiskennis

Duur en studiebelasting
9 maanden | 12 uur per week | 25 EC
Investering
1450,-
Niveau
HBO
Accreditaties
CPION
Diploma
Psychosociale Basiskennis van Stichting Hoger Onderwijs (SHO)

PSBK: Psychosociale Basiskennis Opleiding – CPION erkend en laagste prijsgarantie

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Dit is tevens een voorwaarde om lid te worden van een beroepsvereniging die is aangesloten bij de zorgverzekeraar. De Psychosociale Basiskennis opleiding van StressWise Academy is een CPION erkende registeropleiding volgens PLATO normen. Je krijgt een officieel diploma van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland. Onze PSBK opleiding is ervarings- en praktijkgericht en wij garanderen de laagste studiekosten. Na afronding kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit zorgverzekeraars. Meld je hieronder aan.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Voor wie

Is de opleiding PSBK iets voor jou?

Sinds begin 2017 is het voor alle therapeuten in de complementaire gezondheidszorg verplicht gesteld om een certificaat PSBK te behalen. Met dit certificaat kunnen therapeuten therapie aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding via zorgverzekeraars. Deze opleiding is bedoeld om in deze behoefte te voorzien en staat open voor alle therapeuten die hun werkveld wensen te verbreden. En natuurlijk voor alle professionals die psychosociale kennis op HBO niveau willen opdoen. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, hbo werk- en denkniveau wordt aangeraden.

Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen.
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding PSBK Psychosociale Basiskennis?

De PSBK opleiding is opgedeeld in drie delen met een ruime spreiding over negen maanden, zodat je ruim de tijd hebt de stof tot je te nemen en te verwerken. In het eerste deel van de PSBK opleiding duiken we in het vakgebied van de psychologie met zijn theorieën en meest voorkomende behandelmethoden. We doorlopen onder meer de ontwikkeling en levensloop van de mens aan de hand van sprekende voorbeelden. Het tweede deel van de opleiding focust op medische basiskennis. Functionele anatomie geeft kennis en inzicht in de bouw en de functie van een gezond individu. In de opleiding komen – naast basale anatomie en functies – verschillende onderzoeksmethoden aan de orde. De werking van het hart, prikkelgeleiding en de interactie met de longen en ademhaling zijn complexe systemen. De werking en de meest voorkomende ziekten, afwijkingen en klachten worden uitgelicht. Het laatste deel van de PSBK opleiding bestaat voor een groot deel uit psychopathologie. Angst en stemmingsstoornissen en andere persoonlijkheidsstoornissen, aandachtsstoornissen en eetstoornissen. Aan de hand van beelden en verhalen zullen de meest voorkomende ziektebeelden langskomen.

PSBK onderwerpen: inleiding in de psychologie, ontwikkelingspsychologie en leren, persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie, geheugen, emotie en stress, zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering, fysiologie en anatomie, hart en longen, neurologie, endocrinologie, dermatologie, geriatrie en psychopathologie
Programma

Programma

Dag 1. Inleiding in de psychologie
Dag 2. Ontwikkelingspsychologie en leren
Dag 3. Persoonlijkheidsontwikkeling en sociale psychologie
Dag 4. Geheugen, emotie en stress
Dag 5. Basisbegrippen & kritisch denken in de psychosociale praktijk: Zorgstelsel, verwijzing en gespreksvoering.
Dag 6. Fysiologie en anatomie
Dag 7. Hart en longen
Dag 8. Neurologie | Endocrinologie
Dag 9. Dermatologie | Geriatrie
Dag 10. Psychopathologie 1
Dag 11. Psychopathologie 2
Dag 12. Herkansingen
Dag 13. Eindtoets

Aan het einde van elke lesdag maak je een toets die met voldoende/ onvoldoende wordt beoordeeld. Op dag 12 kun je de onvoldoende beoordeelde toetsen herkansen. De laatste dag van de opleiding PSBK staat in het teken van terugblikken, reflectie en de eindtoets. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van het diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding en voldoendes op alle deeltoetsen en de eindtoets. De eindtoets kan op een nader vast te stellen moment worden ingehaald op de locatie. Onze PSBK opleiding heeft een zeer hoog slagingspercentage van bijna 100%.

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. 
Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

We werken in de opleiding Psychosociale Basiskennis met enkele gezaghebbende standaardwerken op het gebied van psychologie, anatomie en psychopathologie. Als je deze boeken nieuw aanschaft ben je een flink bedrag kwijt, zo’n €250. Advies: probeer ze tweedehands te verkrijgen. Wij werken uit de laatste edities, je kunt eventueel gebruik maken van een eerdere druk als je wilt besparen op de aanschaf.

 • Zimbardo,Johnson & Mc Cann (8e druk), Psychologie een inleiding 2017 | ISBN: 9789043034593

 • Nevid, Rathus & Green (10e druk), Psychiatrie een inleiding Maart 2021 | ISBN: 9789043038126

 • Grégoire, van Straaten – Huygens, Trompert (5e druk) Anatomie en fysiologie van de mens 2020 | ISBN: 9789006435450

 • Jungen, Ij. & Zaagman – van Buuren (1e druk) Pathologie 2004 | ISBN: 9789031345731

Actief zijn, voelen en doen wat de ander nodig heeft op basis van de door zijn of haar gevoelde behoeften is essentieel bij Acceptance & Commitment Therapy.
Leeruitkomsten

Het resultaat van de PSBK opleiding

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als therapeut én in je dagelijkse leven.

 • Je kunt stresssignalen in een vroeg stadium herkennen en de juiste behandelmethode toepassen
 • Je kunt de opgedane medische basiskennis toepassen in de praktijk door ziektebeelden te herkennen
 • Je kunt alarmsignalen herkennen en weet hier adequaat naar te handelen
 • Je kunt kritisch denken, wat je stimuleert om je te blijven ontwikkelen binnen je eigen vakgebied

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Psychosociale Basiskennis van de Stichting Hoger Onderwijs Nederland en kun je aan de slag als erkend therapeut met vergoeding via zorgverzekeraars als je bent ingeschreven bij een beroepsvereniging voor therapeuten.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
 • Maandag: 10:00 - 16:00
 • Woensdag: 10:00 - 16:00
 • Donderdag: 10:00 - 16:00
De opleiding ACT Therapeut is - net als onze andere opleidingen - sterk ervaringsgericht.

Wat brengt de opleiding Psychosociale Basiskennis jou?

Na afloop van deze opleiding beschik je over de benodigde basiskennis, attituden en vaardigheden op het psychosociale en psychopathologische vlak om op veilige en verantwoorde wijze je werk als therapeut te kunnen uitvoeren. De opleiding PSBK van StressWise Academy is CPION erkend (SHO-Registeropleiding). Hierdoor kun je psychosociale therapie aanbieden die in aanmerking komt voor vergoeding via een zorgverzekeraar. De PSBK opleiding is tevens interessant voor professionals die basiskennis willen opdoen van onder andere psychologie en psychopathologie.

De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis van 12 lesdagen inclusief examengeld en herkansingen bedragen slechts €1485. Mocht je elders een officieel CPION erkend PSBK diploma kunnen halen voor minder, dan betalen wij het verschil aan jou terug.
Kosten

Wat kost de opleiding Psychosociale Basiskennis?

StressWise Academy is een CRKBO erkend opleidingsinstituut. Dit zegt iets over de kwaliteit van ons instituut en daardoor zijn onze opleidingen vrijgesteld van BTW. Hierdoor en doordat onze opleidingen in samenhang worden ontwikkeld kunnen wij de opleiding PSBK met laagste prijsgarantie aanbieden. De kosten voor de volledige opleiding Psychosociale Basiskennis inclusief examengeld en herkansingen bedragen €1450.

Schrijf je in

Docenten

Door wie wordt de opleiding Psychosociale Basiskennis gegeven?

De opleiding PSBK wordt door docenten gegeven die tevens werkzaam zijn in de alledaagse praktijk. Britta Albers is hoofddocent PSBK. Na haar studie Toegepaste Onderwijskunde heeft zij gewerkt als docent in het HBO, coach, mindfulness trainer en opleider van therapeuten en coaches. Zij heeft zich ontwikkeld tot deskundige op het gebied van psychosociale kennis. Drs. Alex Leupen is bijna 30 jaar werkzaam als homeopathisch arts en reeds 25 jaar docent. Ook is hij columnist bij verschillende internationale tijdschriften. Dr. Femke Buwalda is sinds 2001 werkzaam als psycholoog en docent. Haar focus ligt op de dynamiek tussen lichaam en psyche, waar zij veelvuldig onderzoek naar heeft gedaan. Dit heeft geresulteerd in een proefschrift en verschillende publicaties.

Terug naar opleidingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Schrijf je in voor de Opleiding PSBK: Psychosociale Basiskennis
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locaties
Onze opleidingen vinden plaats in Hilversum, Groningen, Amsterdam en Rotterdam