MCTA, Metacognitieve therapie en ACT opleiding

Met MCTA angst, depressie en piekeren verminderen

Start vrijdag 1 december 2023 in Hilversum
Schrijf je in
Leer MCT Metacognitieve therapie en help je cliënten van piekergedachten af en verlicht depressie

Schrijf je in voor de korte opleiding MCTA, Metacognitieve therapie en ACT

Eerstvolgende startdatum
vrijdag 1 december 2023 in Hilversum
Duur en studiebelasting
3 dagen en twee keer intervisie | 22 uur
Investering
995,-
Niveau
HBO
Diploma
Certificaat MCTA (bij 80% actieve deelname)

MCT en ACT: Metacognitieve therapie vanuit de derde generatie gedragstherapie

Metacognitieve therapie (MCT) staat al jarenlang bekend als effectieve behandeling bij angststoornissen. Prof. dr. Colin van der Heiden, klinisch psycholoog en psychotherapeut, heeft hier in Nederland een handzame handleiding voor professionals voor geschreven. Colin neemt je mee in de stappen die metacognitieve therapie tot een bijzondere effectieve therapie maken.

Pia Callesen beschrijft in haar toegankelijke boek ‘Leef meer, denk minder’ hoe metacognitieve therapie van toepassing kan zijn op de behandeling van depressie. Dag 2 en 3 staan in het teken van deze visie, waarbij ACT- en (detached) mindfulnessoefeningen worden geïntegreerd. In deze ervaringsgerichte driedaagse opleiding leer je de waarde van metacognitieve therapie bij angst, depressie en (vooral ook) piekergedachten kennen en deze in verschillende settings te gebruiken. Na afronding ontvang je het MCTA certificaat.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
1 dec 2023 vrijdag 1 december 2023
Locatie
Hilversum
Programma MCTA Metacognitieve therapie en ACT
1 december 2023 | 10:00 - 17:00
1. Introductie MCT en depressie
DSMV-stoornissen, herkenning en G-schema
22 december 2023 | 10:00 - 17:00
2. MCT en ACT: MCT-a
MCT-a, casuïstiek en evaluatie
19 januari 2024 | 10:00 - 17:00
3. Afsluiting
Bespreken intervisie en diploma-uitreiking
In de eenjarige opleiding Relatietherapeut ACT word je opgeleid tot een bekwaam en integer relatietherapeut die evidence-basded te werk gaat.
Voor wie

Is de korte opleiding MCTA, Metacognitieve therapie en ACT, iets voor jou?

De opleiding staat open voor HBO- en WO-geschoolde professionals in de sociale sector (psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers, poh-ggz, docenten, trainers, coaches en andere hulpverleners) die graag aan de slag willen met stellen of dit al doen. Het is prettig als je kennis hebt van ACT. Mocht je nog geen kennis hebben van ACT, dan kun je de korte ACT Basis opleiding van StressWise Academy volgen.

In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT partners eerst om elkaar beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren.
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding MCTA, Metacognitieve therapie en ACT?

Tijdens deze training komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Welke angst/piekerstoornissen zijn er en hoe herken je deze?
  • MCT: Metacognitieve therapie, het protocol
  • MCT bij sombere/depressieve klachten
  • ACT en (detached) mindfulness
  • MCTA: hoe gaan MCT en ACT samen, en hoe niet?

Schrijf je in Download de opleidingsgids

In de opleiding krijg je een heldere leidraad aangereikt voor relatietherapie en leer je technieken en oefeningen die je meteen kunt inzetten.
Programma

Het programma van MCTA, Metacognitieve therapie

Je krijgt uitleg van de basics van cognitieve gedragstherapie (CGT) en we lopen de geschiedenis van metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angststoornis (GAS) door. Verder laten we zien hoe metacognitieve therapie is ingebed in CGT en bespreken we het MCT protocol bij angst (Colin van der Heijden). We kijken naar een nieuw perspectief op MCT bij depressie (Callesen, 2021), ofwel MCTA. Hoe gaan ACT en mindfulness samen met MCT, en hoe niet? We lopen de nieuwe MCTA methodiek door, inclusief enkele bijlagen uit ACT en MCT die goed te gebruiken zijn bij MCTA.

We oefenen met de doorloop van MCTA en bespreken en evalueren thema’s rondom je eigen therapeut zijn binnen MCTA. Na afronding krijg je het MCTA Certificaat.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

Tijdens deze korte MCTA opleiding ga je aan de slag met de volgende literatuur:

  • Heiden, C. van der. (2009). Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst.
  • Callesen, P. (2021). Leef meer, denk minder.
  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk. (optioneel)

De boeken zijn niet inbegrepen bij het cursusgeld.

In de opleiding leer je o.a. hoe je de partners kunt helpen om onderlinge verschillen beter te accepteren en tolereren en negatieve communicatiepatronen in hun relatie om te buigen.
Leeruitkomsten

Na deze korte MCTA opleiding:

  • Ben je bekend met de metacognitieve visie op angst en de daarop gebaseerde therapeutische implicaties.
  • Heb je kennis van de toepassing van cognitief-gedragstherapeutische interventies gericht op metacognities, en kun je deze toepassen.
  • Kun je zelfstandig aan de slag met metacognitieve therapie bij cliënten die worstelen met angst- en depressieve klachten vanuit een ACT-visie. Dat kan door deze methodiek toe te voegen aan je gereedschapskist als therapeut in je eigen praktijk of de organisatie waar je werkzaam bent.
  • Kun je eventueel samenwerken met StressWise als zelfstandig MCTA therapeut en trainer.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
  • Maandag: 10:00 - 16:00
  • Woensdag: 10:00 - 16:00
  • Donderdag: 10:00 - 16:00
De kosten van de opleiding bedragen €995. Dit bedrag is inclusief boeken, materialen en toegang tot digitaal portaal
Kosten

Wat kost de opleiding MCTA?

De MCTA training bestaat uit drie lesdagen. De kosten van de opleiding zijn €995.

De boeken op de aanbevolen literatuurlijst zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten.

Schrijf je in

Docenten

Door wie wordt de opleiding Metacognitieve therapie en ACT gegeven?

De opleiding MCTA wordt gegeven door Prof. dr. Colin van der Heiden en Merle Wils. Colin is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is als klinisch psycholoog werkzaam voor Mental Mints in Zoetermeer en Vink PC in Ridderkerk. Daarnaast werkt hij als onderzoeker voor de Parnassia Groep en is hij als bijzonder hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Merle Wils is hoofddocent bij StressWise Academy. Zij maakt in deze opleiding de koppeling tussen ‘Leef meer denk minder’ en ACT. Merle is ACT & Psychosociaal therapeut, gecertificeerd beroepscoach en trainer. Ze heeft daarnaast communicatie en filosofie gestudeerd. Als hoofddocent bij StressWise Academy houdt ze zich onder meer bezig met ontwikkeling van opleidingen en is zij tevens het aanspreekpunt voor docenten.

Terug naar opleidingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Schrijf je in voor de Opleiding MCTA, Metacognitieve therapie en ACT
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
Deze opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum.