Ervaringsgerichte korte MCT-a therapeut opleiding
MCT Metacognitieve Therapie opleiding, 4 dagen

MCT-a Metacognitieve Therapie opleiding in februari 2022 in Hilversum
Lees meer
Leer MCT Metacognitieve therapie en help je cliënten van piekergedachten af en verlicht depressie

De MCT-a therapie opleiding is een korte en ervaringsgerichte opleiding van vier dagen waarin je kennismaakt met metacognitieve therapie en deze effectieve therapie in verschillende settings leert gebruiken.

MCT-a Metacognitieve therapie opleiding hbo niveau, 4 dagen

De MCT-a therapie opleiding is een korte en ervaringsgerichte opleiding van vier dagen waarin je kennismaakt met metacognitieve therapie en deze effectieve therapie in verschillende settings leert gebruiken. De standaard setting is 1-op-1, zoals bij een reguliere therapeutische interventie. Onze MCT-a opleiding gaat verder. Wij hebben ervaren dat MCT heel goed is toe te passen in kleine (vanaf twee personen) en middelgrote groepen in de vorm van een MCT-a training. Met toevoeging van ACT en mindfulness oefeningen.

Download de opleidingsgids
Ontvang tot 1 januari 37% retour
Profiteer nu: tot 1 januari krijg je 37% belastingvoordeel als je in 2022 en/of 2023 deze opleiding volgt
Het was al bekend dat MCT veel beter aanslaat dan CGT bij cliënten met (extreem) piekergedrag en GAD.

MCT leert je afstand te nemen tot gedachten

In 2021 is de aandacht voor metacognitieve therapie weer volledig teruggekeerd. Het was al bekend dat MCT veel beter aanslaat dan CGT bij cliënten met (extreem) piekergedrag en GAD. In 2021 verscheen het boek van Callesen dat MCT vooral in verband brengt met behandeling van depressie. Wij zagen veel potentie in het boek van Callesen. Alleen, uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat zelfhulpboeken niet erg effectief zijn. Dit heeft verschillende oorzaken; een ervan is dat motivatie afneemt door het alleen volgen van de adviezen. Begeleiding is dus noodzakelijk. En daarnaast geeft het boek geen verdieping over ervaren klachten die naast somberheid kunnen ontstaan, of wellicht de oorzaak en/of een gevolg zijn. Daarom hebben wij de MCT-a methodiek ontwikkeld.

MCT-a is een protocol van 6 tot 8 sessies met verdieping op 3 gebieden: mindfulness en ACT oefeningen, gedragsexperiment en een specifieke afsluiting.

MCT-a therapie als flexibele en ervaringsgerichte methodiek

MCT-a is een protocol van 6 tot 8 sessies met verdieping op 3 gebieden: mindfulness en ACT oefeningen, gedragsexperiment en een specifieke afsluiting. Het geheel is flexibel inzetbaar en kan op maat worden aangepast in overleg met de cliënt(en). Dit zorgt ervoor dat maximaal profijt kan worden getrokken van MCT, en dus voor een optimaal resultaat. Binnen MCT-a is ACT een waardevolle toevoeging in het aanleren van ruimte te creëren tussen het ‘zelf’ en de metacognities. Er is een heel scala aan oefeningen beschikbaar die kunnen worden ingezet afhankelijk van de ‘behoefte’ van de client.

Wat betekent het om professionals en teams te coachen in organisaties? En wat betekent WerkGeluk voor jou? In deze laatste module bereid je je voor op het echte werk.

Leer MCT therapie in een korte opleiding van 4 dagen

Dag 1: We starten met uitleg van de DSMV stoornissen GAD, OCD, diverse vormen van depressie en suïcide uitingen. We leren de stoornissen te herkennen aan de hand van filmpjes en casuïstiek. Je krijgt uitleg van de basics van CGT (cognitieve gedragstherapie) en we oefenen met een g-schema. We lopen de geschiedenis van MCT bij GAD door en laten zien hoe het in CGT is ingebed en bespreken het MCT protocol GAD (Colin van der Heijden). We besluiten deze leerzame dag met een korte uitleg van de richtlijn behandeling depressie.

Dag 2: MCT bij depressie in een nieuw perspectief (naar Callesen, 2021), ofwel MCT-a. Hoe gaan ACT en mindfulness samen met MCT, en hoe niet? We lopen het nieuwe MCT-a methodiek door, inclusief enkele bijlagen uit ACT en MCT die goed te gebruiken zijn bij MCT-a. Ten slotte oefenen we met de eerste sessie.

Hoe MCT-a in kleine en grote groepen te geven. Protocol voor groepsessies oefenen in en voor de groep. Bespreken en evalueren van de thema’s rondom je eigen therapeut zijn binnen MCT-a. Feestelijke afsluiting met het MCT-a Meta Master diploma.

2. Doe ervaring op met metacognitieve therapie en word een Meta Master

Lesdag 3: We oefenen met de doorloop van MCT-a, sessies 2-8, en met de oefeningen uit de bijlagen.

Lesdag 4: Hoe MCT-a in kleine en grote groepen te geven. Protocol voor groepsessies oefenen in en voor de groep. Bespreken en evalueren van de thema’s rondom je eigen therapeut zijn binnen MCT-a. Feestelijke afsluiting met het MCT-a Meta Master diploma.

Vraag om meer info of meld je aan

Na afronding van onze korte opleiding MCT-a Metacognitieve therapie kun je solliciteren bij StressWise als MCT-a therapeut en trainer.

Mogelijkheden na de MCT-a therapie opleiding

Na afronding van onze korte opleiding MCT-a Metacognitieve therapie kun je solliciteren bij StressWise als MCT-a therapeut en trainer. StressWise heeft regelmatig parttime vacatures en soms ook fulltime. Daarnaast kun je altijd als zzp-er aan de slag in een samenwerking met StressWise. Je krijgt dan via het platform cliënten toegewezen. Wij noemen dat WerkGarantie.

Lees meer over WerkGarantie

Leef meer, denk minder. Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst. Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.

Literatuur voor de MCT Metacognitieve therapie opleiding

  • Callesen, P. (2021). Leef meer, denk minder. (verplicht)
  • Heiden, C. van der. (2009). Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst. (aanbevolen)
  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk. (aanbevolen)
De MCT Metacognitieve therapie opleiding kost €995. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in.

Wat zijn de kosten van de MCT therapie opleiding?

De MCT Metacognitieve therapie opleiding kost €995. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in. De kosten voor de verplichte literatuur zijn ongeveer €20 (Van der Heiden). De overige boeken van de literatuurlijst hierboven zijn niet verplicht, bij aanschaf van deze twee boeken kun je rekenen op ongeveer €100 extra. Je kunt ze zien als basis en naslagwerk voor een gedegen kennismaking met MCT en ACT.

Door wie wordt de MCT therapie opleiding gegeven?

De MCT opleiding wordt gegeven door Dr. Bettine Schreuders. Bettine is sinds 2019 betrokken bij StressWise Academy als programma manager. Zij heeft 20 jaar ervaring als psycholoog NIP, zowel in de gespecialiseerde GGZ, als in haar eigen praktijk. Door haar wens om tot verdieping en zingeving te komen heeft zij een studie aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht gevolgd. Daarna deed zij haar promotieonderzoek in de huisartsgeneeskunde. Bettine heeft diverse publicaties op haar naam staan en is auteur van het handboek ‘Protocollen voor begeleiding van mensen met psychische klachten: handleiding voor POH-GGZ en overige zorgprofessionals.’

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-7-2021

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag 24-2-2021

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde 22-6-2021

Een hele leuke en leerzame ervaring, de 4-daagse introductiecursus in ACT bij StressWise. Ik heb ervan genoten en de wijsheid in ACT kunnen ervaren. Fijne docenten die de groep op een menselijke en bekwame manier meenemen. Aanrader!

Hieke, Haren 29-6-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-6-2021

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-7-2021
Veelgestelde vragen

Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?

Je kunt een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd in om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit na het seintje niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.

Is al duidelijk of de opleiding gaat starten?

De opleidingen starten gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een groep binnen zijn. Dit is sinds de start van de eerste groep in 2018 ieder half jaar het geval geweest, dus wij hebben geen reden om te verwachten dat dit komende jaren anders zal lopen.

Is de opleiding inclusief of exclusief BTW?

De opleiding is vrijgesteld van BTW, de bedragen die je ziet zijn dus ook de bedragen die je betaalt.

Welke opleidingen biedt StressWise Academy aan?

Wij bieden 6 verschillende opleidingen aan:

  • ACT Basisopleiding (4 dagen)
  • ACT Coach (1 jaar)
  • ACT Therapeut (2 jaar) HBO-niveau, SKB-B geaccrediteerd
  • Psychosociaal Therapeut (3 jaar) HBO-niveau, SKB-A geaccrediteerd
  • Psychosociale Basiskennis (1 jaar) CPION geaccrediteerd en voldoet aan de PLATO eisen
  • Relatietherapie (half jaar)

Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar?

Ja, de kosten zijn fiscaal aftrekbaar, zolang je geen ov-abonnement / studiefinanciering / lening / beurs van DUO ontvangt en de opleiding relevant is voor je (toekomstige) beroep. Let op: deze gunstige regeling geldt wel alleen nog in 2021, vanaf 2022 wordt deze afgeschaft en zijn de opleidingskosten niet meer aftrekbaar.

Locaties
StressWise Academy opent in 2022 ook een locatie in Amsterdam
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

StressWise Academy is Onderdeel van StressWise

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de complementaire gezondheidszorg en de cliënten van StressWise. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Download de opleidingsgids

Omhoog