Je begeleiding wordt vergoed door zorgverzekeraars
ACT Therapeut opleiding, post-hbo deeltijd, 2 jaar

Start ACT Therapeut opleiding donderdag 20 januari in Nijmegen en dinsdag 15 februari in Hilversum
Lees meer
Je kunt lid worden van een beroepsvereniging voor therapeuten, waardoor je diensten als ACT en psychosociaal therapeut worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Als je in relatief korte tijd ACT én Psychosociaal Therapeut wilt worden en beschikt over een ‘mensgerichte’ hbo of wo opleiding dan is de ACT Therapeut opleiding geschikt voor jou.

ACT Therapeut opleiding post-hbo, 2 jaar

De ACT Therapeut opleiding is een tweejarige post-hbo opleiding in deeltijd. Als je in relatief korte tijd ACT én Psychosociaal Therapeut wilt worden en beschikt over een ‘mensgerichte’ hbo of wo opleiding dan is de ACT Therapeut opleiding geschikt voor jou. Na afronding van deze opleiding kun je geheel zelfstandig als erkend therapeut aan de slag. Je kunt lid worden van een beroepsvereniging voor therapeuten, waardoor je diensten als psychosociaal therapeut worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ook met werkgarantie via StressWise.

Download de opleidingsgids
Ontvang tot 1 januari 37% retour
Profiteer nu: tot 1 januari krijg je 37% belastingvoordeel als je in 2022 en/of 2023 deze opleiding volgt
Om te kunnen starten met onze ACT therapie opleiding dien je in het bezit te zijn van een regulier mensgericht hbo of wo diploma.

Hoe kom je in aanmerking voor deze post-hbo opleiding?

Om te kunnen starten met onze ACT therapie opleiding dien je in het bezit te zijn van een regulier mensgericht hbo of wo diploma. Vooropleidingen die in aanmerking komen zijn onder andere (toegepaste) psychologie, (ortho) pedagogiek, pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk. Daarnaast heb je een Basisopleiding in ACT gevolgd. Als dat nog niet het geval is kun je de 4-daagse ACT Basis opleiding bij StressWise Academy volgen. Neem voor meer informatie of advies contact op met onze organisatie manager Jen van Horen. Zij kan je precies vertellen wanneer je in aanmerking komt voor de ACT Therapeut opleiding.

Je onderzoekt, ontwikkelt en verdiept in dit eerste jaar van onze ACT therapie opleiding je professionele competenties als therapeut.

ACT Therapeut jaar 1, een toegewijde therapeut die handelt vanuit compassie

Je onderzoekt, ontwikkelt en verdiept in dit eerste jaar van onze ACT therapie opleiding je professionele competenties als therapeut. Je leert om te gaan met je eigen kwetsbaarheid en dat van de ander. Je ontwikkelt je in dit eerste jaar tot een toegewijde therapeut die vanuit een diep doorleefd proces van mededogen zijn cliënten kan ondersteunen. Je werkt met mensen die extra psychologische veerkracht nodig hebben. Je hebt een sterk besef van je persoonlijke waarden en weet die vorm te geven in je werk. Betekenis geven, verdieping en liefdevolle vriendelijkheid vormen de rode draad in dit eerste leerjaar van deze intensieve ervaringsgerichte ACT therapeut opleiding. Je werkt vanuit compassie en je weet hoe je onder verschillende omstandigheden zelf stevig en krachtig kunt blijven.

Na de ACT Therapeut opleiding heb je een flinke ontwikkeling doorgemaakt, beroepsmatig en persoonlijk. Je bent een stevige therapeut met diepgang die werkt vanuit mededogen.

ACT Therapeut jaar 2, een stevige therapeut met diepgang

In dit tweede en afrondende jaar van de opleiding ACT Therapeut ga je een stap verder in de ontwikkeling van je eigenheid als therapeut. ACT is voor jou een methode die je op een vrije manier kunt verbinden met je hart en met je andere competenties als ACT therapeut. Je leert ook werken met groepen en er is aandacht voor ACT binnen relatietherapie. Je werkt vanuit het besef dat naast vreugde ook pijn een onderdeel van het leven is en je kunt daar vanuit evenwicht en met een ‘open mind’ mee omgaan. Verbinden, medevreugde en gelijkmoedigheid vormen de rode draad in dit afsluitende jaar van onze opleiding tot ACT therapeut. Na de opleiding ACT Therapeut heb je een flinke ontwikkeling doorgemaakt, beroepsmatig en persoonlijk. Je bent een stevige therapeut met diepgang die werkt vanuit mededogen. Je ontvangt het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut.

Vraag meer info of meld je aan

De opleiding ACT Therapeut is - net als onze andere opleidingen - sterk ervaringsgericht.

Programma: 12 lesdagen per jaar, intervisie, supervisie, leertherapie en stage

De ACT Therapeut opleiding is – net als onze andere opleidingen – sterk ervaringsgericht. Dat betekent dat je regelmatig contact hebt met je docenten en je medestudenten. Het studiejaar bestaat uit 12 lesdagen en twee een afsluitende dagen, waarin praktijkexamens worden afgenomen en (aan het eind van de opleiding) het diploma wordt uitgereikt. Tijdens de opleiding werk je aan een portfolio, waarin je materiaal verzamelt van de opdrachten die je hebt gedaan. Denk aan intervisie en supervisie verslagen, een beschrijving van leertherapie en een stageverslag.

Na afronding van de tweejarige opleiding ACT Therapeut kun je je zelfstandig vestigen als ACT therapeut en Samenwerken met StressWise.

Mogelijkheden na de ACT Therapeut opleiding

Na afronding van de tweejarige ACT Therapeut opleiding kun je je zelfstandig vestigen als ACT therapeut. Je kunt je aanmelden als lid bij een beroepsvereniging van therapeuten, waardoor je gebruik kunt maken van alle voordelen die een dergelijk lidmaatschap je biedt, waaronder vergoeding van je begeleiding door zorgverzekeraars en btw-vrijstelling. Je kunt gemakkelijk een samenwerking aangaan met het psychologen-platform van StressWise. Je krijgt als afgestudeerd ACT Therapeut een werkgarantie, waardoor je verzekerd bent van cliënten. StressWise neemt ook graag goede therapeuten in dienst. We hebben regelmatig nieuwe vacatures voor ACT therapeuten en psychologen.

Lees meer over werkgarantie

Er worden enkele heel inspirerende boeken gelezen over ACT.

Wat ga je lezen?

In jaar 1 van de opleiding:

  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
  • Jansen, G. & Batink, T. (2014). Time to ACT.
  • Seys, A. & A-Tjak, J. (2018). Intervisie met impACT.
  • Smalley, S. & Winston, D. (2014). In het moment: mindfulness.
  • Westrup, D. & Wright, J. (2017). ACT voor groepen.

In jaar 2 van de opleiding:

  • Brugman, K. & Collewijn, B. (2010). Ik (k)en mijn ikken
  • Harris, R. (2019). ACT With Love.
  • Hulsbergen, M. (2016). Mindfulness: de aandachtsvolle therapeut.
  • Strosahl, K., Robinson, P. & Gustavsson, T. (2016). In het moment met ACT.
De opleiding is geaccrediteerd bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB-B.

Accreditatie voor de ACT Therapeut opleiding

De ACT Therapeut opleiding is geaccrediteerd bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB, in de categorie SKB-B: Basis- of vervolgopleiding 1 tot 2 jaar. Belangrijk, want zo kun je na diplomering lid worden van een beroepsvereniging voor therapeuten (zoals NFG) waardoor vergoeding van je begeleiding door zorgverzekeraars mogelijk wordt. Daarnaast zijn er andere voordelen, zoals btw-vrijstelling. Als je lid wordt van een beroepsvereniging is samenwerking met StressWise mogelijk. Als zelfstandig partner van StressWise krijg je cliënten aangereikt vanuit het platform. StressWise neemt ook graag goede ACT therapeuten in dienst. Als je dat wilt is een sollicitatieprocedure aan de orde.

De opleiding tot ACT Therapeut kost €2985 per jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.

Wat kost de ACT Therapeut opleiding?

De tweejarige ACT Therapeut opleiding kost €2985 per jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in. Alleen kosten voor boeken, supervisie en leertherapie komen hier bij op. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar. De kosten voor supervisie en leertherapie zijn afhankelijk van de supervisor en de leertherapeut. StressWise Academy heeft zelf supervisors aangewezen die de opleiding goed kennen en een redelijk tarief rekenen.

Vraag meer informatie of meld je aan

StressWise Academy in de binnenstad van groningen naast de Martinitoren

Door wie en waar wordt de ACT Therapeut opleiding gegeven?

De ACT Therapeut opleiding wordt gegeven door Drs. Petra van der Graaf-Ritskes en Drs. Maaike Welfing. Daarnaast zijn er gastdocenten verbonden aan de opleiding die hun specialisme delen met de studenten. Petra is psycholoog en heeft jaren als trainer en coach gewerkt op het gebied van persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap. Zij heeft een eigen psychologiepraktijk. Maaike is ACT trainer, lifecoach en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. In 2010 kwam ze in aanraking met ACT. Tot 2016 heeft Maaike bijgedragen aan het invoeren van ACT bij GGZ Drenthe, als trainer en als opleider van nieuwe trainers. De opleiding wordt gegeven op de locaties van StressWise Academy in Hilversum, Nijmegen en Groningen.

Terug naar opleidingen overzicht

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Een hele leuke en leerzame ervaring, de 4-daagse introductiecursus in ACT bij StressWise. Ik heb ervan genoten en de wijsheid in ACT kunnen ervaren. Fijne docenten die de groep op een menselijke en bekwame manier meenemen. Aanrader!

Hieke, Haren 29-6-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-6-2021

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-7-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-7-2021

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag 24-2-2021

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde 22-6-2021
Veelgestelde vragen

Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?

Je kunt een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd in om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit na het seintje niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.

Is al duidelijk of de opleiding gaat starten?

De opleidingen starten gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een groep binnen zijn. Dit is sinds de start van de eerste groep in 2018 ieder half jaar het geval geweest, dus wij hebben geen reden om te verwachten dat dit komende jaren anders zal lopen.

Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar?

Ja, de kosten zijn fiscaal aftrekbaar, zolang je geen ov-abonnement / studiefinanciering / lening / beurs van DUO ontvangt en de opleiding relevant is voor je (toekomstige) beroep. Let op: deze gunstige regeling geldt wel alleen nog in 2021, vanaf 2022 wordt deze afgeschaft en zijn de opleidingskosten niet meer aftrekbaar.

Wat is het maximum aantal studenten van de ACT opleiding?

Maximaal 18 studenten per groep.

Welke toelatingseisen zijn er voor de tweejarige opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut?

Dit is een Post HBO opleiding, je hebt een diploma van een reguliere menswetenschappelijke HBO vooropleiding en een ACT Basisopleiding nodig. Verder verwachten we dat je ervaring hebt met een-op-een hulpverleningsgesprekken.

Is de tweejarige opleiding ACT & Psychosociaal Therapeut geaccrediteerd?

Ja deze opleiding heeft een SKB-B accreditatie.

Is het haalbaar om te blijven werken naast de opleiding?

Ja, je hebt gemiddeld 1-2 lesdagen per maand en je stage, leerwerk en opdrachten kun je zelf om je werkdagen heen plannen. Met een voltijdbaan en een druk privé-leven is dit uiteraard lastiger te combineren dan met een deeltijdbaan en voldoende vrije tijd.

Wat is het verschil tussen de opleidingen Psychosociaal Therapeut en ACT Therapeut?

De opleiding Psychosociaal Therapeut is een driejarige opleiding op HBO niveau. Deze staat open voor iedereen die HBO denkniveau heeft ongeacht vooropleiding of achtergrond.

De opleiding ACT Therapeut is een verkort traject, waarbij je alleen de laatste twee studiejaren van de driejarige opleiding volgt. Dit verkorte traject kun je zien als een Post HBO opleiding en dit is alleen mogelijk als je al een reguliere mensgerichte HBO opleiding hebt afgerond, zoals bijvoorbeeld (toegepaste) psychologie, (ortho)pedagogiek of maatschappelijk werk. Als je al ervaring hebt met een-op-een hulpverleningsgesprekken en als je al een ACT Basisopleiding hebt gevolgd.

De opleiding Psychosociaal Therapeut bestaat uit de eenjarige opleiding ACT Coach + de tweejarige opleiding tot ACT Therapeut. Je krijgt dan dus twee diploma’s: na jaar 1 als ACT Coach en na jaar 3 als ACT & Psychosociaal Therapeut.

Mensen die de opleiding ACT Therapeut volgen stromen in, in het tweede jaar van de driejarige opleiding. Zij ontvangen bij afronding van de opleiding hetzelfde diploma als ACT & Psychosociaal Therapeut. Het zijn dus verschillende routes met een zelfde resultaat.

 

Wat verdient een psychosociaal therapeut gemiddeld per maand?

Dit is volkomen afhankelijk van de hoeveelheid klanten die je per maand begeleidt en voor welk tarief. Stel dat je 5 dagen per week 6 klanten per dag begeleidt voor 80,- euro per klant, dan zit je op 9120,- euro inkomsten per maand. Er vanuit gaand dat je ongeveer 40% belasting moet afdragen, houdt je zo’n 5472,- euro per maand over. Daar gaan dan nog kosten vanaf voor huur van een ruimte en eventueel materialen. In de praktijk is het voor de meeste mensen niet haalbaar om 5 dagen per week 6 klanten per dag te vinden om te begeleiden. Daarom werken veel therapeuten bijvoorbeeld 2-3 dagen ergens in loondienst en 2-3 dagen in hun eigen praktijk. Enkele belangrijke factoren om als therapeut succesvol te worden zijn een goede website, bereikbaarheid en marketing. StressWise heeft dit als platform fantastisch geregeld en verwelkomt therapeuten van StressWise Academy graag om daarvan mee te profiteren. Bovendien neemt StressWise veel praktische zaken uit handen zodat jij je aandacht kunt richten op de relatie met de klant en de inhoud van de therapie.

Locaties
StressWise Academy opent in 2022 ook een locatie in Amsterdam
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie.

Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk.

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.

In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT.

ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.

ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag.

ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, en andere derde generatie cognitieve gedragstherapeutisch methoden. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de (complementaire) geestelijke gezondheidszorg en de cliënten van StressWise psychologen. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Download de opleidingsgids
Omhoog