Opleiding ACT Therapeut NFG

Start 2-jarige opleiding ACT Therapeut 7 september 2020
Meer informatie

Opleiding ACT Therapeut bij StressWise Academy

De opleiding tot ACT therapeut is een tweejarige post-HBO opleiding in deeltijd. Als je in korte tijd (psychosociaal) therapeut wilt worden en reeds beschikt over een HBO opleiding dan is deze ACT opleiding zeer geschikt voor jou. Door onze samenwerking met beroepsvereniging NFG kun je na afronding van deze ACT opleiding als erkend therapeut aan de slag. Via een lidmaatschap van NFG kun je je diensten als psychosociaal therapeut eenvoudig laten vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Je kunt na de opleiding tot ACT therapeut voor jezelf beginnen en/of via StressWise Nederland aan de slag. Als zzp-er kun je al tijdens de ACT opleiding voor StressWise aan de slag. Eventueel in loondienst. Hieraan is een sollicitatieprocedure verbonden.

ACT Therapeut, jaar 1

Je onderzoekt, ontwikkelt en verdiept in dit eerste jaar van de opleiding ACT therapeut je professionele competenties als therapeut. Je leert om te gaan met je eigen kwetsbaarheid en dat van de ander. Je ontwikkelt je tot een toegewijde therapeut die vanuit een diep doorleeft proces van mededogen. Je werkt met mensen die extra psychologische veerkracht nodig hebben. Je hebt een sterk besef van je persoonlijke waarden en weet die vorm te geven in je werk. Betekenis geven, verdieping en liefdevolle vriendelijkheid vormen de rode draad in dit leerjaar van deze intensieve ervaringsgerichte opleiding tot ACT therapeut. Aan het eind van dit jaar ben je een creatieve ACT therapeut. Je werkt vanuit compassie en je weet hoe je onder verschillende omstandigheden zelf stevig en krachtig kunt blijven.

ACT Therapeut, jaar 2

In dit tweede jaar van de opleiding tot ACT therapeut ga je een stap verder in de ontwikkeling van je eigenheid als ACT therapeut. ACT is voor jou een methode die je op een vrije manier kunt verbinden met je hart en met je andere competenties als therapeut. Je leert ook te werken met ACT binnen relatietherapie en in het werken met groepen. Je werkt vanuit een diep besef dat naast vreugde ook pijn een onderdeel van het leven is en je kunt daar vanuit evenwicht en met een open ‘mind’ mee omgaan. Verbinden, medevreugde en gelijkmoedigheid vormen de rode draad in dit afsluitende jaar van de opleiding tot ACT therapeut.

Kans op baangarantie

StressWise is een groeiend bedrijf. We zien het aantal bezoekers wekelijks toenemen op onze website en dit resulteert in een groeiende vraag naar psychologische hulp. Om aan deze vraag te voldoen leiden wij therapeuten ‘met een hart zo groot als de wereld’ op, die écht van betekenis willen zijn en die worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Door bij StressWise Academy de Verkorte Opleiding tot ACT Therapeut te volgen maak je kans op baangarantie bij StressWise. Om te kunnen starten met de Verkorte opleiding dien je in het bezit te zijn van een HBO of WO diploma (mensgericht). Vooropleidingen die in aanmerking komen zijn o.a. psychologie, maatschappelijk werk, verpleegkunde, geneeskunde, gezondheidswetenschappen, (ortho)pedagogiek en SPH. We kunnen hier niet volledig zijn, dus als je denkt in aanmerking te kunnen komen kun je een sollicitatiebrief sturen aan onze operationeel directeur, Arjen Hartsema.

Lees meer over onze baangarantie in de studiegids.

Studiegids downloaden

ACT Therapeut en Psychosociale Basiskennis

In de opleiding tot ACT therapeut heb je belangrijke en ingrijpende stappen gezet in het verbinden met jezelf en je omgeving, om vanuit deze basis met mensen te werken. Je hebt je persoonlijke en professionele ruimte vergroot. Je hebt geleerd te werken met ACT en je hebt ontdekt wat het voor jou betekent om te leven en te werken met een hart zo groot als de wereld. Naast deze gedegen vorming als therapeut is het van belang dat je voldoende kennis hebt van zaken als het menselijk functioneren, psychopathologie en maatschappelijke inbedding van het beroep van ACT therapeut. Al deze kennis doe je op in de opleiding PSBK (Psychosociale basiskennis) van StressWise Academy. Deze deeltijd opleiding duurt 8 maanden en is goed te combineren met het eerste of het tweede jaar van de opleiding tot ACT therapeut. Uiteraard kun je PSBK ook na de ACT therapeut-opleiding doen. Als je psycholoog, arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker bent, of een ander ‘mensgericht’ beroep uitoefent heb je vrijstelling voor PSBK.

Mogelijkheden na de opleiding tot ACT Therapeut

Na afronding van de tweejarige (verkorte) beroepsopleiding kun je je zelfstandig vestigen als ACT Therapeut. Je kunt je als lid aanmelden bij beroepsvereniging NFG, waardoor je gebruik kunt maken van alle voordelen die dit lidmaatschap je biedt, waaronder vergoeding van je diensten door zorgverzekeraars. Als je wilt kun je via StressWise Nederland aan de slag met de cliënten van StressWise door het geven van therapie, relatietherapie en/of trainingen. Uiteraard kun je daarnaast ook inzetten op een zelfstandige praktijk als ACT therapeut waarbij je een eigen cliëntenbestand opbouwt. Verbinding met StressWise mag wel (dat vinden we prachtig), maar het hoeft natuurlijk niet.

Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptatie en Commitment Therapie is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het coachingstraject. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van de opleiding tot ACT therapeut en de beroepspraktijk. Tijdens deze verkorte opleiding werk je dagelijks aan je eigen mindfulness beoefening, en dat maakt de opleiding tot ACT therapeut bij StressWise uniek in Nederland. Je ervaringen met Mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ACT therapeut. Je cultiveert tijdens de opleiding een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar je cliënt én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT therapeut is in onze visie een ‘mindfulle’ therapeut.

ACT en positieve psychologie

De GGZ is curatief van aard; zij richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het daadwerkelijk om het bevorderen van geestelijke gezondheid (in plaats van het bestrijden van ziekte). Aandacht voor wat goed gaat in je leven, voor datgene waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Dat is wat positieve psychologie kan brengen. Dit maakt positieve psychologie een geweldige aanvulling op mindfulness en ACT. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering.

Toelating voor de tweejarige ACT opleiding

De tweejarige opleiding tot ACT therapeut is een verkorte opleiding, afgeleid van de driejarige beroepsopleiding ACT & Psychosociaal therapeut. Dus in plaats van drie jaar kun je met de juiste vooropleiding bij StressWise Academy in slechts twee jaar ACT therapeut worden. Hierbij gelden enkele toelatingsvoorwaarden, zoals een afgeronde ‘mensgerichte’ HBO opleiding, theoretische en praktische kennis van ACT en ervaring met ACT en mindfulness. Ook zonder ‘mensgerichte’ HBO opleiding kun je in aanmerking komen voor het verkorte traject. Hou er dan wel rekening mee dat je de opleiding PSBK van StressWise Academy tevens dient te volgen om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de beroepsvereniging.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise Nederland

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in mindfulness en ACT, Acceptatie en Commitment Therapie. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de complementaire gezondheidszorg en de cliënten van StressWise. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Contact opnemen
Voor deelname, aanvragen van een studiegids of vragen en opmerkingen.