ACT coach opleiding

Laat je opleiden tot ACT Coach

Start op dinsdag 17 september 2024 in Hilversum
In onze ACT Coach opleiding leer je je de basisbeginselen van ACT eigen maken en ermee te werken. Het is een volwaardige coach opleiding.

Schrijf je in voor de opleiding tot ACT Coach

Eerstvolgende startdatum
dinsdag 17 september 2024 in Hilversum
Duur en studiebelasting
1 jaar | 10 uur per week | 20 EC
Investering
3595,-
Niveau
HBO
Accreditaties
SKB-A als onderdeel ACT & Psychosociaal Therapeut
Diploma
ACT Coach

ACT Coach opleiding met opname in ACT Coach-pool en register

De ACT Coach opleiding is een eenjarige coach opleiding, waarbij je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt en leert ermee te werken. Je leert creatieve coachvaardigheden en effectieve gesprekstechnieken en je krijgt volop de ruimte om ermee te oefenen. In de ACT Coach opleiding zet je bovendien een belangrijke en ingrijpende stap in het verbinden met jezelf en met je omgeving. Deze opleiding kan ook als vooropleiding dienen voor de opleiding ACT therapeut. Je kan je ook direct inschrijven voor de gecombineerde driejarige opleiding ACT & Psychosociaal therapeut, waarin zowel de ACT coach opleiding als de ACT therapeut opleiding in verwerkt is.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
17 sep 2024 dinsdag 17 september 2024
Locatie
Hilversum
Programma ACT Coach
17 september 2024 | 10:00 - 21:00
1. Coachen met een Hart zo groot als de Wereld
Wie ben ik, wie ben jij, kunnen we nog meer zijn?
15 oktober 2024 | 10:00 - 21:00
2. Hexaflex
Wat is psychologische flexibiliteit, waar heb je invloed op?
19 november 2024 | 10:00 - 21:00
3. Coaching en Coachingsvaardigheden
De opbouw van een coachtraject, embodiment
17 december 2024 | 10:00 - 21:00
4. Mindfulness, Hier en Nu, Bereidheid
Welwillendheid, omgaan met voorspoed en tegenslag, een rustige geest
| 10:00 - 21:00
5. Retraite - Vriendelijkheid 1
Meditatie en reflectie, stilte en bezinning
| 10:00 - 17:00
6. Retraite - Vriendelijkheid 2
Compassie en liefdevolle vriendelijkheid
14 januari 2025 | 10:00 - 21:00
7. Waarden en Toegewijde Actie
Waar sta je voor en hoe wil je daarvoor gaan?
11 februari 2025 | 10:00 - 21:00
8. Communicatie en Compassie - Creatieve Hopeloosheid
Wijsheid in communicatie, persoonlijke realiteit en de werkelijkheid
11 maart 2025 | 10:00 - 21:00
9. Defusie
Niet anders denken maar anders omgaan met denken
8 april 2025 | 10:00 - 21:00
10. Zelf - Creativiteit in Coachen
ACT en het theater van het leven
13 mei 2025 | 10:00 - 21:00
11. Dansen met de Hexaflex - Filosofie
Verdieping van de zes zuilen van ACT, filosofie van het dagelijks leven
27 mei 2025 | 10:00 - 21:00
12. Positieve Psychologie en ACT - Coachingsvaardigheden
Obstakels versus hulpbronnen
24 juni 2025 | 10:00 - 21:00
13. Alles bij elkaar laten komen
Presentaties en workshops door studenten
8 juli 2025 | 10:00 - 21:00
14. Afsluiting
Presentaties en workshops door studenten, afsluiting van het jaar
De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT.
Voor wie

Is de opleiding ACT Coach iets voor jou?

De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT. Of je nu werkt in een organisatie waarbij coachende vaardigheden van belang zijn, of een zelfstandige coachpraktijk wilt starten, of je je vaardigheden als coach wilt opfrissen en uitbreiden met ACT, deze opleiding is door zijn ervaringsgerichte aanpak voor velen van grote waarde. De opleiding is op hbo niveau; een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle

Een korte en intensive opleiding waarbij er heel veel practisch wordt geoefend. Ook Het IBCT traject is een goed doordacht pragmatisch trajrct met gelukkig ook nog ruimte voor je eigen invulling.

Henriëtte Rutten, Rotterdam

Ik heb de opleiding tot ACT coach ervaren als een professionele opleiding met veel diepgang en ruimte tot zelfontwikkeling. Er wordt een stevige basis gelegd met coachvaardigheden en hoe ACT vorm te geven in je eigen praktijk/werkveld. Ik heb geleerd om me meer kwetsbaar en eerlijk naar mezelf toe op te stellen. Ik kan beter naar mijn gevoel en signalen van mijn lichaam luisteren. En doordat ik mijn waarden nu helder heb kan ik concrete stappen gaan zetten richting mijn gewenste toekomst.

Ingrid, Breda

Afgelopen jaar heb ik heel veel verschillende tools mogen leren die mij een goed fundament geven om als coach aan de slag te gaan. De opleiding werkt met een duidelijke model wat richting en houvast geeft voor de aanpak van coachingsgesprekken.

Lara, Alphen aan den Rijn

Heel mooi, zeker aan te bevelen.

Ellis, Utrecht

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde

Perfect, zeker aan te bevelen.

Eva Bakker, Utrecht

Wat leer je in de opleiding ACT Coach?

Tijdens deze opleiding maak je kennis met de theorie van ACT, Acceptance and Commitment Therapy.

 • Je leert de Zes Zuilen van ACT kennen;
 • Je maakt kennis met concepten als Mindfulness en Hexaflex;
 • Je leert fusie en defusie begrijpen en toepassen;
 • Je leert de toegevoegde waarde kennen van positieve psychologie;
 • Je wordt getraind in verschillende gespreks- en coachingstechnieken.

In de opleidingsgids kun je meer lezen over onze opleiding tot ACT coach en wat je daarin leert.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Je ontwikkelt je tot een coach die zich zeker kan voelen en stevig kan zijn in zijn of haar werk, zonder daarbij onkwetsbaar te hoeven zijn.
Programma

Dit is het programma van de opleiding ACT Coach

De opleiding tot ACT Coach bestaat uit 14 lesdagen. Tijdens de opleiding zijn er twee specifieke momenten waarop jouw ontwikkeling als coach centraal staat. Op de helft van de opleiding is de hoofdopleider aanwezig bij jouw intervisiegroep, waarin iedere student afzonderlijk een coachgesprek met een medestudent voert. Daarnaast krijg je tegen het eind van de opleiding een persoonlijke opdracht met de focus op ACT, waar je een paper over schrijft. Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT Coach. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Het gehele programma en opleidingsprofiel van de opleiding ACT coach vindt je in onze opleidingsgids.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Alexander is hoofdopleider bij StressWise Academy
Docenten

Alexander van Kleef, hoofddocent ACT Coach opleiding

Alexander is als trainer en coach al jaren betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hij schoolde zich in onder andere Psychodrama, Voice Dialogue, Mindfulness en ACT. Hij heeft meer dan 20 jaar meditatie ervaring. Inspiratie vindt Alexander voor een groot deel in vier universele kwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid. Bezinning, creativiteit en actie kenmerken zijn werk als docent. Alexander is mede-oprichter van StressWise Academy en geeft vorm en leiding aan de opleidingen ACT Coach en WerkGeluk Coach, en het eerste jaar van de beroepsopleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Jen van Horen, vaste docent ACT Coach opleiding

Jen is geregistreerd therapeut en trainer en geeft via StressWise workshops, coaching, training en therapie op het gebied van mindfulness en ACT. Ze is opgeleid tot maatschappelijk werker, mindfulness trainer, ACT Coach, ACT & Psychosociaal Therapeut en Relatietherapeut IBCT. Ze heeft ongeveer 10 jaar meditatie ervaring. Vanuit haar kennis en ervaring is zij werkzaam als docent voor de opleidingen tot ACT Coach, ACT Therapeut en de ACT Basis opleiding. Ook verzorgt zij samen met Alexander van Kleef de retraites die deel uit maken van de opleidingen ACT Coach en Therapeut.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

In deze ervaringsgerichte coachopleiding vinden we persoonlijke aandacht voor jou als student belangrijk. We gaan samen met jou op zoek naar hoe jij als coach uniek kunt zijn.

Wat ga je lezen?

 • Russ Harris (2020), Acceptatie en commitment therapie in de praktijk*
 • Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen (2019), Voluit leven | Het zelfhulpboek*
 • Sharon Salzberg (2020), Liefdevolle vriendelijkheid*
 • Harrie Kolsteeg (2017), 8-weekse ACT Training (wordt uitgereikt tijdens de start van de opleiding)
  *hoeft nog niet te worden aangeschaft

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Coachen met een hart zo groot als de wereld
Resultaat

Wat kun je verwachten van de opleiding ACT Coach?

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als coach én in je dagelijkse leven.

 • Je kunt jouw persoonlijke waarden tot uiting laten komen in je werk als coach
 • Je kunt op een creatieve manier gesprekstechnieken en oefeningen toepassen tijdens gesprekken met cliënten
 • Je kunt aanvoelen wanneer er welke interventie nodig is
 • Je kunt je eigen coachingstraject op een creatieve manier vormgeven

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Na afronding van de ACT Coach opleiding kun je professioneel aan de slag als ACT coach, voor jezelf of de organisatie of instelling waar je werkt.
Na de opleiding

Wat mag je verwachten na het behalen van je diploma?

Op de laatste dag van de opleiding doe je examen en ontvang je (bij voldoende resultaat) het diploma ACT Coach en…

 • Kun je als professioneel ACT coach aan de slag, voor jezelf of de organisatie of instelling waarvoor je werkt;
 • Kun je je verbinden met StressWise Nederland, hét platform dat vraag en aanbod voor ACT therapie en coaching samenbrengt;
 • Kun je instromen in het tweede jaar van de opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut als je meer in de richting wilt van ondersteuning bij psychologische problematiek.
 • Kan je een uurtarief vragen als zelfstandige van 90/uur of meer;
 • Kun je je zichtbaarheid vergroten door de mogelijkheid om je aan te sluiten bij ons online platform voor ACT coaches en therapeuten (ACT Therapeut Register).

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De ACT Coach opleiding kost €2.985 en duurt een jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.
Kosten

Wat kost de ACT Coach opleiding?

De opleiding tot ACT coach kost €3595 en duurt een jaar.

Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in, zoals extra begeleide intervisie. Alleen kosten voor boeken komen erbij. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Belasting voordeel voor zzp-ers voor een opleiding bij StressWise Academy
Belastingvoordeel

Zo krijg je mogelijk een flink deel van je studiekosten terug

De opleiding ACT Coach is een flinke investering. Wij denken daarom graag met je mee, bijvoorbeeld door je de mogelijkheid te bieden om de studiekosten in delen te betalen. Maar wist je dat je eventueel een flink deel van je studiekosten terug kunt krijgen van de belastingdienst? Het gaat er dan om dat je kosten maakt voor het op peil houden van je kennis. De belastingdienst zegt hierover: ‘Als studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als u kosten maakt in het belang van uw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om uw vakkennis op peil te houden. Als u kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.’ – Dus als je reeds werkzaam bent als relatietherapeut en de opleiding doet met als doel ‘je vakkennis op peil te houden’ kun je naar onze mening gebruikmaken van dit belastingvoordeel.

Het citaat is afkomstig van de website van de belastingdienst. Als je meer wilt weten kun je contact opnemen met de belastingdienst of met je boekhouder. StressWise Academy aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het hier genoemde belastingvoordeel. Ons doel is slechts om je een tip te geven over een mogelijkheid om studiekosten terug te vragen. Doe er je voordeel mee als je in aanmerking komt.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Is de opleiding ACT Coach geaccrediteerd?

De opleiding is geaccrediteerd als onderdeel (het eerste jaar) van de driejarige beroepsopleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (SKB-A accreditatie). De opleiding ACT Coach is op zichzelf niet geaccrediteerd, maar volledig opgezet volgens de richtlijnen van de SKB. Na het afronden van de ACT Coach opleiding kun je je inschrijven in het coach-register van de beroepsvereniging NFG. Daarnaast kun je doorstromen naar het tweede jaar van de ACT & Psychosociaal Therapeut opleiding.

Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding ACT Coach?

Voor deze opleiding is hbo denk- en werkniveau nodig. Je hebt een diploma op havo of mbo4 niveau nodig of een 21+ toets. Een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen? Stuur dan je cv naar info@stresswiseacademy.nl.

Wat is de studiebelasting van de opleiding ACT Coach?

De studiebelasting van de opleiding ACT Coach bedraagt gemiddeld 16 uur per week. Dit is inclusief de tijd die je besteedt aan de lesdagen en intervisie. In totaal volg je 13 uur intervisie.

Wat zijn de lestijden van de opleiding ACT Coach?

Tijdens de opleiding ACT Coach heb je les van 10:00 tot 21:00 uur.

Hoe wordt er getoetst bij de opleiding ACT Coach?

Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten, zoals het schrijven van een verslag en het doen van intervisie. Alle opdrachten en documenten verzamel je in een portfolio. Je vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van een coachings-/therapiesessie met een (proef-)cliënt.

Wat als ik een lesdag niet aanwezig kan zijn bij de opleiding ACT Coach?

Als je niet (de hele studiedag) aanwezig kunt zijn geef je dit minimaal 24 uur voorafgaand aan de studiedag door aan de hoofddocent. Er is een presentie-verplichting van 80%, waarbij de absentie door een opdracht vervangen wordt als dat mogelijk is. Wanneer hier ruimte voor is kan er in uitzonderlijke gevallen een les worden ingehaald binnen een andere groep. Eventueel wordt hiermee de uitreiking van je diploma uitgesteld.

Kan ik mij na de opleiding ACT Coach registreren in het Coachregister van de NFG?

Na het afronden van de ACT Coach opleiding kun je lid worden van het Coachregister van de NFG. Je kunt je registreren als hbo-coach of als mbo-coach.

Kan ik gebruik maken van een betalingsregeling?

Het lesgeld van de opleiding kan in termijnen betaald worden. Een gespreide betaling in maximaal zes keer is mogelijk. Bij inschrijving kun je aangeven dat je de opleiding in termijnen wenst te betalen, geef hierbij ook aan in hoeveel termijnen je wil betalen. Het mogelijke aantal termijnen is altijd afhankelijk van de duur van de opleiding/training. De laatste betaling dient altijd voor de laatste lesdag voldaan te zijn, zodat je het diploma kunt ontvangen. Navigeren en beheren van termijnbetalingen vergt extra administratieve inspanningen, om die reden vragen wij voor een termijnbetaling een eenmalige meerprijs van €25. Deze meerprijs stelt ons in staat om de kosten te dekken en tegelijkertijd flexibele betalingsregelingen aan te bieden.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de opleiding ACT Coach
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
Deze opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum.