ACT opleiding met een hart zo groot als de wereld
ACT Coach opleiding, hbo niveau deeltijd, 1 jaar

Start ACT Coach opleiding: maandag 17 januari 2022 in Hilversum
Lees meer
In onze ACT Coach opleiding leer je je de basisbeginselen van ACT eigen maken en ermee te werken. Het is een volwaardige coach opleiding.

De ACT Coach opleiding is een eenjarige opleiding, waarbij je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt en leert ermee te werken.

ACT Coach opleiding bij StressWise Academy

De ACT Coach opleiding is een eenjarige opleiding, waarbij je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt en leert ermee te werken. Je leert creatieve coachvaardigheden en effectieve gesprekstechnieken en je krijgt volop de ruimte om ermee te oefenen. In de ACT Coach opleiding zet je bovendien een belangrijke en ingrijpende stap in het verbinden met jezelf en met je omgeving.

Download de opleidingsgids
Ontvang tot 1 januari 37% retour
Profiteer nu: tot 1 januari krijg je 37% belastingvoordeel als je in 2022 en/of 2023 deze opleiding volgt
De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT.

Voor wie is de ACT Coach opleiding?

De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT. Of je nu werkt in een organisatie waarbij coachende vaardigheden van belang zijn, of een zelfstandige coachpraktijk wilt starten, of je je vaardigheden als coach wilt opfrissen en uitbreiden met ACT, deze opleiding is door zijn ervaringsgerichte aanpak voor velen van grote waarde. De opleiding is op hbo niveau; een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure.

In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld.

Inhoud ACT Opleiding

In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld. We werken bij StressWise Academy vanuit vijf kernwaarden: betekenis, verbinding, kwetsbaarheid, compassie en ontwikkeling. Je vergroot je persoonlijke en professionele ruimte in de opleiding en daarbuiten. Je leert te werken met de basisvaardigheden van ACT om effectief als ACT coach te kunnen werken, je doet ruime ervaring op met mindfulness en doet kennis op van positieve psychologie. Je ontdekt wat het voor jou betekent om te leven en te werken met een hart zo groot als de wereld.

Neem nu contact op

Het professioneel voeren van gesprekken speelt een belangrijke rol, waarbij het leren van de technieken en vaardigheden ondersteunend zijn aan het ontdekken van je eigenheid als coach.

Ontdek je eigenheid als coach met een compassie volle benadering

Hoe voer je een gesprek? Welke interventie is nodig? Hoe ondersteun je een ander om in zijn of haar kracht te zijn, onafhankelijk en in verbinding met het eigen liefdevolle hart? Het professioneel voeren van gesprekken speelt een belangrijke rol, waarbij het leren van de technieken en vaardigheden ondersteunend zijn aan het ontdekken van je eigenheid als coach en aan een compassievolle benadering met creativiteit, inventiviteit en diversiteit in interventiemogelijkheden. Met ‘een hart zo groot als de wereld’ als basis voor elke ondersteuning.

In deze ervaringsgerichte coachopleiding vinden we persoonlijke aandacht voor jou als student belangrijk. We gaan samen met jou op zoek naar hoe jij als coach uniek kunt zijn.

Je persoonlijke route naar een betekenisvolle coach begint hier

In deze ervaringsgerichte ACT coach opleiding vinden we persoonlijke aandacht voor jou als student belangrijk. We gaan samen met jou op zoek naar hoe jij als coach uniek kunt zijn. Vanuit jouw specifieke kennis, talenten en waarden. Naast individuele aandacht bij het oefenen tijdens de reguliere lessen zijn er twee specifieke momenten in de opleiding waarbij jij en jouw ontwikkeling als coach centraal staan. Op ongeveer de helft van de opleiding is hoofdopleider Alexander van Kleef een keer aanwezig bij jouw intervisiegroep waarbij iedere student afzonderlijk een coachgesprek met een medestudent voert. Hierbij kijken we naar je specifieke talenten als coach en waar nog ontwikkelmogelijkheden liggen voor jou.

Je ontwikkelt je tot een coach die zich zeker kan voelen en stevig kan zijn in zijn of haar werk, zonder daarbij onkwetsbaar te hoeven zijn.

En eindigt bij stevigheid en het gevoel kwetsbaar te mogen zijn

Daarnaast krijg je tegen het eind van de opleiding een persoonlijke opdracht met de focus op ACT, waar je een paper over schrijft. Bij deze opdracht betrek je alle zuilen van de ‘hexaflex’ op een persoonlijk issue, zodat je op een diepgaande manier de werking van ACT zelf kunt ervaren en ervaart in hoeverre ACT geïntegreerd is in de wisselwerking tussen hoofd, hart en handen. Aan de hand van dit verslag krijg je een individueel coachgesprek met de hoofddocent over het onderwerp van je verslag en over je vorderingen en welke acties je nog kunt ondernemen. Acties die in overeenstemming zijn met je persoonlijke waarden als coach. Je ontwikkelt je tot een coach die zich zeker kan voelen en stevig kan zijn in zijn of haar werk, zonder daarbij onkwetsbaar te hoeven zijn.

Coachen met een hart zo groot als de wereld

De ACT Coach opleiding bestaat uit 14 lesdagen

Dag 1. Coachen met een hart zo groot als de wereld
Dag 2. Hexaflex
Dag 3. Coaching en coachingsvaardigheden
Dag 4. Mindfulness, hier en nu, bereidheid – introductie
Dag 5 en 6. Retraite: vriendelijkheid
Dag 7. Waarden en toegewijde actie
Dag 8. Communicatie en compassie | Creatieve hopeloosheid
Dag 9. Defusie
Dag 10. Zelf en creativiteit in coachen
Dag 11. Dansen met de hexaflex | Filosofie
Dag 12. Positieve psychologie en ACT – coachingsvaardigheden
Dag 13. Alles bij elkaar laten komen
Dag 14. Afsluiting

Na afronding van de ACT Coach opleiding kun je professioneel aan de slag als ACT coach, voor jezelf of de organisatie of instelling waar je werkt.

Na de ACT Coach opleiding

Na afronding van de ACT Coach opleiding kun je als professioneel ACT coach aan de slag, voor jezelf of de organisatie of instelling waarvoor je werkt. Ook kun je je verbinden met StressWise Nederland en een samenwerking aangaan op basis van onze unieke ‘werkgarantie’. De ACT coaches van StressWise zijn vooral werkzaam in het bedrijfsleven waar veel vraag naar ACT coaches is. Als je geïnteresseerd bent in samenwerking, bekijk dan eens de website van StressWise. Je vindt meer info onder het kopje ‘vacatures’. In maart 2022 starten we met de vervolgopleiding WerkGeluk Coach. Daarin wordt je in 10 dagen opgeleid om als coach te kunnen werken met individuele werknemers en (management) teams. Ook kun je besluiten om in te stromen in het tweede jaar van de opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut als je meer in de richting wilt van ondersteuning bij psychologische problematiek.

Lees meer over werkgarantie

Er worden enkele heel inspirerende boeken gelezen over ACT.

Literatuur voor de ACT Coach opleiding

  • Bohlmeijer, E. & Hulsbergen, M. (2019). Voluit leven.
  • Crasborn, J. & Buis, E. (2015). Hoe boek voor de coach.
  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
  • Salzberg, S. (2020). Liefdevolle vriendelijkheid.
  • Bakker, I.K. (2017). De kracht van aandacht. (handout)
De opleiding is geaccrediteerd als onderdeel (het eerste jaar) van de driejarige beroepsopleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB.

Accreditatie voor de ACT Coach opleiding

De opleiding is geaccrediteerd als onderdeel (het eerste jaar) van de driejarige beroepsopleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB. Mocht je tegen het eind van de opleiding willen instromen in het tweede jaar van de therapeuten opleiding, dan heb je met deze ACT Coach opleiding al een geweldige stap gezet. Ook kun je ingeschreven worden in het coach-register van de NFG.

De ACT Coach opleiding kost €2.985 en duurt een jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.

Wat zijn de kosten van de ACT Coach opleiding?

De opleiding tot ACT Coach kost €2.985 en duurt een jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in, zoals extra begeleide intervisie. De kosten voor de literatuur zijn ongeveer €150.

ACT Opleidingen voor midden en zuid Nederland

Door wie en waar wordt de ACT Coach opleiding gegeven?

De ACT Coach opleiding wordt gegeven door Alexander van Kleef, medeoprichter van StressWise Academy. Alexander is als trainer en coach al meer dan 30 jaar betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hij schoolde zich in onder andere Psychodrama, Voice Dialogue, Mindfulness en ACT. Naast Alexander worden de lessen gegeven door de vaste docenten en gast docenten. Vaste docent drs. Imre Dietz is al ruim 25 jaar actief als psycholoog NIP. Vanaf 2013 combineert zij haar psychologiepraktijk met een docentschap aan de huisartsopleiding van de Universiteit Utrecht. Maaike Welfing is ACT trainer, lifecoach en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. Zij is als vaste docent betrokken bij de coach opleiding en hoofddocent van de ACT therapeut opleiding op onze locatie in Groningen. De ACT Coach opleiding wordt gegeven in Hilversum.

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-7-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-7-2021

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag 24-2-2021

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde 22-6-2021

Een hele leuke en leerzame ervaring, de 4-daagse introductiecursus in ACT bij StressWise. Ik heb ervan genoten en de wijsheid in ACT kunnen ervaren. Fijne docenten die de groep op een menselijke en bekwame manier meenemen. Aanrader!

Hieke, Haren 29-6-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-6-2021
Veelgestelde vragen

Is al duidelijk of de opleiding gaat starten?

De opleidingen starten gegarandeerd zodra er 12 aanmeldingen voor een groep binnen zijn. Dit is sinds de start van de eerste groep in 2018 ieder half jaar het geval geweest, dus wij hebben geen reden om te verwachten dat dit komende jaren anders zal lopen.

Ik wil me waarschijnlijk inschrijven, maar moet nog iets uitzoeken. Kan ik alvast een plek reserveren?

Je kunt een mailtje naar info@stresswiseacademy met dit verzoek. Indien dit nog mogelijk is, word je als optie op de lijst gezet. Je krijgt een seintje als het tijd in om je inschrijving definitief te maken. Houd er rekening mee dat als je dit na het seintje niet op tijd doet, je plek wel kan worden vergeven aan iemand die zich definitief inschrijft.

Is de opleiding inclusief of exclusief BTW?

De opleiding is vrijgesteld van BTW, de bedragen die je ziet zijn dus ook de bedragen die je betaalt.

Is de opleiding ACT Coach geaccrediteerd?

De opleiding ACT Coach is op zichzelf niet geaccrediteerd, maar is volledig opgezet volgens de richtlijnen van de SKB (Stichting keurmerk Beroepsopleidingen). Het is het eerste jaar van de driejarige opleiding Psychosociaal Therapeut die wel een SKB-A accreditatie heeft.

Is het haalbaar om te blijven werken naast de opleiding?

Ja, je hebt gemiddeld 1-2 lesdagen per maand en je stage, leerwerk en opdrachten kun je zelf om je werkdagen heen plannen. Met een voltijdbaan en een druk privé-leven is dit uiteraard lastiger te combineren dan met een deeltijdbaan en voldoende vrije tijd.

Wat is het maximum aantal studenten van de ACT opleiding?

Maximaal 18 studenten per groep.

Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding ACT Coach?

Voor deze opleiding is HBO denk- en werkniveau nodig. Neem bij twijfel contact met ons op.

Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar?

Ja, de kosten zijn fiscaal aftrekbaar, zolang je geen ov-abonnement / studiefinanciering / lening / beurs van DUO ontvangt en de opleiding relevant is voor je (toekomstige) beroep. Let op: deze gunstige regeling geldt wel alleen nog in 2021, vanaf 2022 wordt deze afgeschaft en zijn de opleidingskosten niet meer aftrekbaar.

Locaties
StressWise Academy opent in 2022 ook een locatie in Amsterdam
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie.

Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk.

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.

In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT.

ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.

ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag.

ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de complementaire gezondheidszorg en de cliënten van StressWise. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Download de opleidingsgids
Omhoog