Opleiding ACT Coach

Start ACT Coach opleiding donderdag 23 september 2021
Lees meer over onze opleiding ACT Coach
Opleiding ACT Coach StressWise Academy

Opleiding ACT Coach StressWise Academy

Opleiding ACT Coach bij StressWise Academy

De ACT Coach opleiding is een eenjarige opleiding, waarbij je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt en leert ermee te werken. Je leert creatieve coachvaardigheden en effectieve gesprekstechnieken en je krijgt volop de ruimte om ermee te oefenen. In de opleiding ACT Coach zet je bovendien een belangrijke en ingrijpende stap in het verbinden met jezelf en met je omgeving. De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT.

Download de opleidingsgids
opleiding act coach

Inhoud ACT Opleiding

In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen (op de opleiding, maar ook thuis en op je werk) op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld. We werken bij StressWise Academy vanuit onze vijf kernwaarden: betekenis geven, verbinden, kwetsbaar zijn, compassievol zijn en jezelf ontwikkelen. Je vergroot je persoonlijke en professionele ruimte. Je leert te werken met de basisvaardigheden van ACT om effectief als ACT coach te kunnen werken, je doet ruime ervaring op met mindfulness en doet kennis op van de nieuwste stroming binnen de psychologie: positieve psychologie. Je ontdekt wat het voor jou betekent om te leven en te werken met een hart zo groot als de wereld.

Neem nu contact op

ACT opleiding

Coaching en Gesprekstechnieken

Hoe voer je een gesprek? Welke interventie is nodig? Hoe ondersteun je een ander om in zijn of haar kracht te zijn, onafhankelijk en in verbinding met het eigen liefdevolle hart. Het professioneel voeren van gesprekken speelt een belangrijke rol, waarbij het leren van de technieken en vaardigheden ondersteunend zijn aan het ontdekken van je eigenheid als coach en aan een compassievolle benadering met creativiteit, inventiviteit en diversiteit in interventiemogelijkheden. Met ‘een hart zo groot als de wereld’ als basis voor elke ondersteuning.

Opleiding ACT bij StressWise Academy

Na de Opleiding ACT Coach

Na afronding van de opleiding tot ACT Coach kun je professioneel aan de slag als ACT coach, voor jezelf of de organisatie of instelling waar je werkt. Ook kun je je verbinden met StressWise Nederland en mogelijk een samenwerking aangaan. De ACT coaches van StressWise zijn vooral werkzaam in het bedrijfsleven waar veel vraag naar ACT coaches is. Volgend jaar starten we met een tweede leerjaar waarin je je verder kunt verdiepen in het vak van coach en wordt klaargestoomd om te werken met individuele werknemers en (management) teams. Ook kun je besluiten om in te stromen in het tweede jaar van de opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut als je meer in de richting wilt van ondersteuning bij psychologische problematiek.

ACT therapie opleiding Groningen

De opleiding bestaat uit 14 lesdagen

Dag 1. Coachen met een hart zo groot als de wereld
Dag 2. Hexaflex
Dag 3. Coaching en coachingsvaardigheden
Dag 4. Mindfulness, hier en nu, bereidheid – Introductie en coachingsvaardigheden
Dag 5. Waarden en toegewijde actie
Dag 6. Communicatie en coachingsvaardigheden
Dag 7. Defusie
Dag 8. Zelf en creativiteit in coachen
Dag 9 en 10. Retraite: compassie en meditatie
Dag 11. Filosofie – ontspanning en adem
Dag 12. Positieve Psychologie en ACT – coachingsvaardigheden
Dag 13. Alles bij elkaar laten komen
Dag 14. Afsluiting

ACT Coach, lestijden, investering en studiebelasting

Lestijden:
10:00 – 13:00 uur
14:00 – 17:00 uur
18:00 – 21:00 uur

Het lesgeld bedraagt €2.985. Gespreide betaling in tien keer is mogelijk middels automatische incasso.

De studiebelasting bedraagt ongeveer zes uur per week.

Opleiding psychosociaal therapeut

Literatuur voor de opleiding ACT Coach

Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen (2019), Voluit leven
Joost Crasborn & Ellis Buis (2015), Hoe boek voor de coach
Russ Harris (2020), Acceptatie en commitment therapie in de praktijk
Sharon Salzberg (2020), Liefdevolle vriendelijkheid
Irene Kyojo Bakker, de kracht van aandacht (hand-out)
Harrie Kolsteeg (2017), Mindfulnesstraining werkboek (wordt uitgereikt)

Mocht je nog geen hart hebben dat zo groot is als de wereld, dan krijg je het als je hier de opleiding volgt. Wat een fijne plek is dit zeg! Ik leer ontzettend veel. Ik kan iedereen de StressWise Academy aanbevelen.

- Hans Peter, Almere
Wat is ACT? Wat is Acceptatie en Commitment Therapie?

Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

ACT en Mindfulness opleidingen bij StressWise Academy

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.

ACT en Positieve Psychologie

ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.

ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise psychologen Nederland

StressWise Academy is Onderdeel van StressWise Psychologen Nederland

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de complementaire gezondheidszorg en de cliënten van StressWise. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Schrijf je direct in

 

Opleidingsgids ACT Opleidingen van StressWise Academy in de regio Hilversum Utrecht Amsterdam

De ACT Coach Opleiding binnen onze Academy

De opleiding tot ACT coach maakt, samen met de opleiding Psychosociale Basiskennis, deel uit van het eerste jaar van de beroepsopleiding ACT & Psychosociaal Therapeut. Deze ACT therapie opleiding vormt de kern en de ruggengraat van StressWise Academy. Al onze opleidingen en nascholingen houden verband met deze opleiding voor therapeuten ‘met een hart zo groot als de wereld’. StressWise wil het leven van alle Nederlanders lichter maken. Dat doen wij onder anderen door professionals op te leiden en bij te scholen die werken vanuit compassie en ‘mens willen zijn’ in hun beroepsuitoefening. Help ons bij onze missie.

Download de opleidingsgids
Neem contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen