ACT basis opleiding

Ontwikkel basisvaardigheden van Acceptance & Commitment Therapy (ACT)

Start woensdag 4 september 2024 in Online
Schrijf je in
De ACT Basis opleiding is opgezet voor psychologen, coaches, trainers, therapeuten, maatschappelijk werkers, (ortho)pedagogen, docenten, praktijkondersteuners of andere mensen met een enigszins coachend beroep.

Schrijf je in voor onze ACT Basis opleiding

Eerstvolgende startdatum
woensdag 4 september 2024 in Online
Duur en studiebelasting
4 dagen | 17,5 uur per week | 2,5 EC
Investering
895,-
Niveau
HBO
Accreditaties
SKB
Diploma
Certificaat (bij 80% actieve deelname)

Korte ACT Basis opleiding: maak jezelf de ACT principes eigen door ermee te werken en te ervaren

Ben jij een professional die anderen helpt en wil je je vaardigheden uitbreiden met een effectieve methodiek? De ACT Basis opleiding biedt je de kans om je professioneel verder te ontwikkelen. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een ‘evidence-based’ methodiek en onderdeel van de derde generatie gedragstherapie, waarbij acceptatie en waarden een grote rol spelen. Met ACT leer je anderen om zaken te accepteren die niet veranderd kunnen worden en zich te committeren aan hun eigen waarden door belangrijke acties te formuleren en uit te voeren.

Deze 4-daagse opleiding is ideaal voor mensen met professionele ambities in coaching, begeleiding, therapie of training. Na het voltooien van de ACT Basis opleiding kun je de basisprincipes van ACT toepassen in je werk en je cliënten, collega’s of leerlingen begeleiden met deze moderne en effectieve methodiek.

De ACT Basis opleiding biedt je praktische tools en technieken om je arsenaal aan methodieken te vergroten en te verbreden met een van de meest populaire richtingen in de hedendaagse psychologie. Wil jij je professionele vaardigheden uitbreiden en meer impact te maken in je werk? Meld je dan aan voor onze ACT Basis opleiding.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
4 sep 2024 woensdag 4 september 2024
Locatie
Online
Programma ACT Basis opleiding
4 september 2024 | 10:00 - 17:00
1. Een Bevredigend en Vitaal Leven
Kennismaking met elkaar en met ACT
11 september 2024 | 10:00 - 17:00
2. Betrokken, Waardegericht Leven en Werken
Hoe kun je je leven leiden met je waarden als kompas?
25 september 2024 | 10:00 - 17:00
3. Herkennen en Omarmen
In contact komen met 'het hier en nu'
16 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
4. Gedachten en Zelfbeeld als Keurslijf
Geachten en overtuigingen, fusie en defusie
Startdatum
14 nov 2024 donderdag 14 november 2024
Locatie
Hilversum
Programma ACT Basis opleiding
14 november 2024 | 10:00 - 17:00
1. Een Bevredigend en Vitaal Leven
Kennismaking met elkaar en met ACT
21 november 2024 | 10:00 - 17:00
2. Betrokken, Waardegericht Leven en Werken
Hoe kun je je leven leiden met je waarden als kompas?
5 december 2024 | 10:00 - 17:00
3. Herkennen en Omarmen
In contact komen met 'het hier en nu'
12 december 2024 | 10:00 - 17:00
4. Gedachten en Zelfbeeld als Keurslijf
Geachten en overtuigingen, fusie en defusie
Actief zijn, voelen en doen wat de ander nodig heeft op basis van de door zijn of haar gevoelde behoeften is essentieel bij Acceptance & Commitment Therapy.
Voor wie

Is onze ACT Basis opleiding iets voor jou?

De ACT Basis opleiding is bedoeld voor professionals waarbij coaching, begeleiding, therapie of training deel uitmaakt van hun rol, die zichzelf op professioneel vlak willen ontwikkelen. Middels de ACT Basis opleiding krijg je tools om cliënten, collega’s of leerlingen te begeleiden op basis van de methodiek Acceptance & Commitment Therapy. Je vergroot en verbreedt met deze praktische korte ACT opleiding je arsenaal aan methodieken met een van de meest populaire richtingen in de hedendaagse psychologie: ACT. Deze opleiding biedt een mooie verruiming van het theoretische kader waarbinnen je werkt en van de mogelijkheden richting jouw cliënten of andere personen aan wie je hulpverlening biedt vanuit jouw professie.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

Heel leerzaam, verhelderend, duidelijk en zeker ook met humor onderwezen.
De docent heeft niet alleen ons als groep, mij individueel, maar ook zichzelf uitgedaagd en kwetsbaar opgesteld.

Dat vind ik heel mooi!

Janneke, Amsterdam

Een heel fijn jaar gehad. Veel geleerd. Veel inzichten opgedaan. De sfeer was heel erg fijn.

Anoniem, O

De opbouw van de lessen, de opdrachten en de intervisie met medestudenten sluiten goed om gelijk zelf in de dagelijkse praktijk ACT toepassen. Hierdoor krijgt je goed zicht en kan je direct ervaren wat ACT voor iemand (in dit geval jezelf) kan betekenen.

Wat goed helpt is de aanbevolen literatuur te lezen.

De trainers zijn flexibiel en staan open voor aanpassen in het belang van de groep.

Amanda, Hilversum

Kennis, ontwikkeling, vertrouwen en inmiddels de start als ACT coach.

Jeroen, Mijdrecht

Dingen die ik uitstekend vond:
– focus op leren en toepassen van ACT technieken in de praktijk
– motiverend en bekrachtigend manner van feedback geven
– het ervaren en eigen maken van ACT op basis van echte casussen

Ik vond het een geweldige opleiding en ik kom er uit met competenties, zelfverzekerdheid en als betere mens. Het is geen passief leren vanuit de schoolbank maar vanuit actief eigen maken van ACT tijdens prachtig geleide lessen door de twee docenten.

A, E

Top opleiding en top docenten. Ik ben dankbaar voor wat ik heb geleerd. Ik kan nu als zelfstandig ACT-therapeut aan de slag en heb daar ontzettend veel zin in.

Jantine, Utrecht

Mede door de lockdown is met name de start rommelig geweest. Verder vond ik dat we niet tijdig op de hoogte werden gebracht van veranderingen (behalve daar waar het corona betrof). Eea was niet helder gecommuniceerd (boekenlijsten, wijzigen in wat we moesten lezen, ineens toch een andere druk) en de toetsen waren zeer wisselend van aard. Daardoor was het voor mij koffiedik kijken of ik iets wel of niet zou gaan halen. Dit gold ook voor de eindtoets. Hierin werden tevens vragen gesteld die we zowel niet in het boek als tijdens de les hebben gehad (3 van de 25). Tevens werd aangegeven dat er niet naar details gevraagd zou worden, maar dat was in de eindtoets zeker wel het geval.

Het zou mij erg hebben geholpen als we aan het eind van de lessen de koppeling hadden besproken naar de rode en gele vlaggen. Dit is tot op het laatst voor mij onduidelijk geweest.

Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb gehaald.

Frouke, Culemborg

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven

Zowel voor mijzelf als in het werken met (proef)clienten heb ik al veel aan de opgedane kennis en ervaring van het eerste jaar. Laat het tweede jaar maar komen!!

Yvonne Klomp, Zwolle

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht
In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld.
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de ACT Basis opleiding?

In deze toegankelijke ACT Basis opleiding:

 • Maak je kennis met de verschillende onderdelen van ACT. De focus ligt bij ACT op een combinatie van stoppen en bewegen. Van binnen stil zijn en aan de buitenkant actief bijdragen. Je leert de oorsprong, effecten en toepassingen van ACT kennen. Ook leer je dat ACT erop is gericht om moeilijke gevoelens te accepteren en leer je over concepten als fusie en defusie.
 • Werk je aan je competenties als hulpverlener door je te focussen op beroepsspecifieke vaardigheden als methodisch handelen, communicatie richting cliënt, reflecteren en het uitbrengen van een professioneel advies. In combinatie met de theoretische basis van ACT biedt deze opleiding een prachtige verdieping en aanvulling voor jou als hulpverlener.
 • Leer je beter om te gaan met je eigen uitdagingen door jouw uitdagingen in je leven en werk in te brengen tijdens oefeningen. Op deze manier kan je ACT oefeningen op een echte manier oefenen zodat je ze ook kan toepassen op jouw cliënten, leerlingen en/of collega’s.
 • Leer je empathisch maar eerlijk feedback te geven op elkaar en deze feedback ook toe te passen, zodat je een betere hulpverlener kan worden.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De betekenis van ACT ligt op het raakvlak van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. We richten onze energie bij ACT op datgene wat waardevol en betekenisvol is.
Programma

Programma

De betekenis van ACT ligt op het raakvlak van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. We richten onze energie bij ACT op datgene wat waardevol en betekenisvol is. En dus belangrijk. Ook richten we ons op het belang van ongemak accepteren en hindernissen overbruggen.

Op de eerste dag nemen we je mee in een verkenning van de rijkdom en de vrijheid die ACT kan brengen. Op dag 2 leer je hoe te leven en te werken vanuit waarden, hoe waarden een richtsnoer kunnen worden voor je cliënten. ‘Zijn met wat is’ en het toelaten daarvan staat centraal op de derde dag van de ACT Basis opleiding. Op de laatste dag onderzoek je hoe een andere relatie aan te gaan met gedachten en een flexibele en vriendelijke relatie kunt aan te gaan met het zelf.

StressWise Academy biedt hiermee een ACT Basis opleiding die richting geeft aan jouw leven en het leven van je cliënten. Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit certificaat is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Wil je meer informatie over het programma? Dan kan je onze studiegids downloaden met onderstaande button.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Docenten

Door wie wordt onze ACT Basis opleiding gegeven?

De ACT Basis Opleiding wordt gegeven door Jen Van Horen. Jen is geregistreerd therapeut en trainer en geeft via StressWise workshops, coaching, training en therapie op het gebied van mindfulness en ACT. Ze is opgeleid tot maatschappelijk werker, mindfulness trainer, ACT Coach, ACT & Psychosociaal Therapeut en Relatietherapeut IBCT. Ze heeft ongeveer 10 jaar meditatie ervaring. Vanuit haar kennis en ervaring is zij werkzaam als docent voor de opleidingen tot ACT Coach, ACT Therapeut en de ACT Basis opleiding. Ook verzorgt zij samen met Alexander van Kleef de retraites die deel uit maken van de opleidingen ACT Coach en Therapeut.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De vier pijlers van WerkGeluk, een positieve werkcultuur creëer je samen. ACT: alle zuilen in relatie tot WerkGeluk. Diverse vormen van coachen: provocatief coachen, oplossingsgericht coachen. Eigen ervaringen met diverse modellen en theorieën voor meer WerkGeluk. Timemanagement en mind management, geweldloze communicatie.
Leeruitkomsten

Het resultaat van de ACT Basis opleiding

Tijdens deze opleiding maak je kennis met de basis van ACT en ontwikkel je de volgende competenties:

 • Je kunt de basisprincipes van Acceptance & Commitment Therapy toepassen in de praktijk
 • Je kunt behoeften en signalen van jezelf en anderen beter inschatten
 • Je kunt effectiever communiceren met je cliënten
 • Je kunt samen met je cliënten reflecteren en op basis hiervan een advies opstellen
 • Je hebt geleerd hoe je oude patronen kunt doorbreken doordat je je cliënten leert spontaan te handelen in nieuwe situaties
 • Je kunt cliënten leren flexibeler om te gaan met gedachten, zodat zij een vriendschappelijker relatie aangaan met zichzelf
 • Je hebt meer inzicht in je eigen uitdagingen en hoe je daarmee om kan gaan

Na afronding van deze korte en krachtige opleiding ontvang je het certificaat ACT Basis opleiding.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Er worden enkele heel inspirerende boeken gelezen over ACT.
Lesmateriaal

Welke boeken heb je nodig?

Ter voorbereiding op de opleiding schaf je het volgende boek aan: Russ Harris, ACT in de praktijk (2020 | 9789492297327).

Als je het prettig vindt om je in te lezen voor aanvang van de opleiding adviseren we je om dit boek alvast door te nemen. Voor de eerste lesdag ontvang je een lijst met aanvullende literatuur.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Resultaten

Wat kan je verwachten van de opleiding ACT Basis?

De ACT Basis Opleiding duurt slechts vier dagen. Deze opleiding is uitermate geschikt om kennis te maken met Acceptance & Commitment Therapy en er ervaring mee op te doen. Juist doordat je ACT echt belééft. Daarin onderscheiden wij ons van andere opleidingsinstituten. Onze ACT Basis opleiding is een ontwikkelingskans in je carrière. Met deze korte ACT Basis opleiding breid je je arsenaal aan coachvaardigheden uit met een moderne vorm van coaching.

Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken in je werk én in je dagelijkse leven:

 • Je maakt kennis met de verschillende onderdelen van ACT;
 • Je geeft aandacht aan jouw persoonlijke waarden welke je kan vormgeven in je werk als therapeut;
 • Je leert tools om flexibel om te gaan met je eigen interne wereld;
 • Je maakt kennis met oefeningen en tools waarmee je mensen kunt helpen om te gaan met hun emoties en gedachten;
 • Je leert gelijkgestemde professionals kennen waarmee je je netwerk kunt verrijken;
 • Je legt een mooie basis om een ACT coach, ACT therapeut of Psychosociaal therapeut te worden.

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT basis welke 2,5 ECTS representeert.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

 

De ACT Coach opleiding kost €2.985 en duurt een jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.
Kosten

Wat kost de ACT Basis opleiding?

De ACT Basis opleiding duurt 4 dagen en kost 895.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

 

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding ACT Basis?

Voor de opleiding ACT Basis is hbo denk- en werkniveau nodig. Verder vereist de opleiding (coach)ervaring met individuele hulpverlening.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de ACT Basis Opleiding
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
Deze opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum.