ACT basis opleiding

Ontwikkel basisvaardigheden van Acceptance & Commitment Therapy

Start maandag 27 mei 2024 in Hilversum
Schrijf je in
De ACT Basis opleiding is opgezet voor psychologen, coaches, trainers, therapeuten, maatschappelijk werkers, (ortho)pedagogen, docenten, praktijkondersteuners of andere mensen met een enigszins coachend beroep.

Schrijf je in voor onze ACT Basis opleiding

Eerstvolgende startdatum
maandag 27 mei 2024 in Hilversum
Duur en studiebelasting
4 dagen | 17,5 uur per week | 2,5 EC
Investering
895,-
Niveau
HBO
Accreditaties
SKB
Diploma
Certificaat (bij 80% actieve deelname)

Korte ACT Basis opleiding: maak jezelf de ACT principes eigen door ermee te werken en te ervaren

Acceptance & Commitment Therapy of ACT is een ‘evidence-based’ methodiek en onderdeel van de derde generatie gedragstherapie waarbij acceptatie een grote rol speelt. Door toepassing van ACT leer je anderen om de dingen te accepteren die niet veranderd kan worden en zich te committeren aan eigen waarden door voor hen belangrijke acties te formuleren en uit te voeren. De ACT Basis opleiding heeft de focus op beroepsspecifieke vaardigheden en richt zich op mensen met professionele ambities. Na het afronden van deze korte en krachtige opleiding kun je de basisprincipes van ACT toepassen in je werk.

Deze korte ACT Basis opleiding is uitermate geschikt voor professionals waarbij coaching, begeleiding, therapie of training deel uitmaakt van hun rol, die zichzelf op professioneel vlak willen ontwikkelen. Middels de ACT Basis opleiding krijg je tools om cliënten, collega’s of leerlingen te begeleiden op basis van de methodiek Acceptance & Commitment Therapy. Je vergroot en verbreedt met deze praktische korte ACT opleiding je arsenaal aan methodieken met een van de meest populaire richtingen in de hedendaagse psychologie: ACT.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Lesdata en tijden
Startdatum
27 mei 2024 maandag 27 mei 2024
Locatie
Hilversum
Programma ACT Basis opleiding
27 mei 2024 | 10:00 - 17:00
1. Een Bevredigend en Vitaal Leven
Kennismaking met elkaar en met ACT
3 juni 2024 | 10:00 - 17:00
2. Betrokken, Waardegericht Leven en Werken
Hoe kun je je leven leiden met je waarden als kompas?
10 juni 2024 | 10:00 - 17:00
3. Herkennen en Omarmen
In contact komen met 'het hier en nu'
24 juni 2024 | 10:00 - 17:00
4. Gedachten en Zelfbeeld als Keurslijf
Geachten en overtuigingen, fusie en defusie
Startdatum
4 sep 2024 woensdag 4 september 2024
Locatie
Hilversum
Programma ACT Basis opleiding
4 september 2024 | 10:00 - 17:00
1. Een Bevredigend en Vitaal Leven
Kennismaking met elkaar en met ACT
11 september 2024 | 10:00 - 17:00
2. Betrokken, Waardegericht Leven en Werken
Hoe kun je je leven leiden met je waarden als kompas?
25 september 2024 | 10:00 - 17:00
3. Herkennen en Omarmen
In contact komen met 'het hier en nu'
16 oktober 2024 | 10:00 - 17:00
4. Gedachten en Zelfbeeld als Keurslijf
Geachten en overtuigingen, fusie en defusie
Startdatum
14 nov 2024 donderdag 14 november 2024
Locatie
Hilversum
Programma ACT Basis opleiding
14 november 2024 | 10:00 - 17:00
1. Een Bevredigend en Vitaal Leven
Kennismaking met elkaar en met ACT
21 november 2024 | 10:00 - 17:00
2. Betrokken, Waardegericht Leven en Werken
Hoe kun je je leven leiden met je waarden als kompas?
5 december 2024 | 10:00 - 17:00
3. Herkennen en Omarmen
In contact komen met 'het hier en nu'
12 december 2024 | 10:00 - 17:00
4. Gedachten en Zelfbeeld als Keurslijf
Geachten en overtuigingen, fusie en defusie
Actief zijn, voelen en doen wat de ander nodig heeft op basis van de door zijn of haar gevoelde behoeften is essentieel bij Acceptance & Commitment Therapy.
Voor wie

Is onze ACT Basis opleiding iets voor jou?

De ACT Basis opleiding is bedoeld voor professionals waarbij coaching, begeleiding, therapie of training deel uitmaakt van hun rol, die zichzelf op professioneel vlak willen ontwikkelen. Middels de ACT Basis opleiding krijg je tools om cliënten, collega’s of leerlingen te begeleiden op basis van de methodiek Acceptance & Commitment Therapy. Je vergroot en verbreedt met deze praktische korte ACT opleiding je arsenaal aan methodieken met een van de meest populaire richtingen in de hedendaagse psychologie: ACT. Deze opleiding biedt een mooie verruiming van het theoretische kader waarbinnen je werkt en van de mogelijkheden richting jouw cliënten of andere personen aan wie je hulpverlening biedt vanuit jouw professie.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali Pickering, Amsterdam

Ik vond de cursus helder en zeer praktisch uitvoerbaar.

Maria, Groesbeek

Een korte en intensive opleiding waarbij er heel veel practisch wordt geoefend. Ook Het IBCT traject is een goed doordacht pragmatisch trajrct met gelukkig ook nog ruimte voor je eigen invulling.

Henriëtte Rutten, Rotterdam

Heel mooi, zeker aan te bevelen.

Ellis, Utrecht

Een beetje onwennig en afwachtend de opleiding ingerold. Het werd een bijzondere reis, met prachtige mooie mensen vanuit verbondenheid zelfs in een corona jaar. Alexander en Imre hebben op een zeer integere en vanuit liefdevolle vriendelijkheid de lessen verzorgd met veel persoonlijke aandacht voor iedereen. Zoveel mogen ontdekken en vooral omarmen. De zuilen hebben zoveel prachtige invalshoeken en vertrekpunten. In deze opleiding mezelf ontmoet, en leren kennen, waardoor er daadwerkelijk iets blijvends is veranderd. Ik ben hier zeer dankbaar voor.

Gerda, Kropswolde

Dynamisch, informatief, zelf ervaren, fijne sfeer, goeie docenten

Marieke, Hoorn

Alexander en Imre doorleven zichtbaar en voelbaar de ACT methodiek en hierdoor gaat het model al helemaal leven in deze 4 daagse basistraining. Zelfs online weten zij te verbinden en het juiste tempo aan te nemen waardoor het voelt als een ontspannen en inspirerende kennismaking.

Mirjam, Den Haag

De basiscursus vond ik heel leerzaam! Er wordt geen tijd verspild aan het herhalen van theorie die je ook zelf kunt lezen (dat vind ik altijd een groot pluspunt). Tijdens de vier cursusdagen breng je direct de theorie in de praktijk. Hierdoor begrijp je het beter en dit helpt ook om het te onthouden. Ik vond het fijn dat er tussendoor ruimte was voor rustmomenten en meditatie en voelde me fijn in de groep. Ik heb ook echt inzicht in mezelf gekregen, nog meer dan ik had verwacht. Deze cursus is een goede basis om met ACT aan de slag te gaan met cliënten die je begeleid, ik voel me na deze cursus zelfverzekerd en klaar om oefeningen met cliënten toe te passen. Wat nog fijner was geweest, is als de cursusdagen evenrediger verdeeld waren. De eerste en tweede dag zaten nu bijvoorbeeld in 1 week, de laatste dag was een paar weken na de derde. Klein verbeterpuntje dus 🙂

Anne Bourgonje, Olst

Perfect, zeker aan te bevelen.

Eva Bakker, Utrecht
In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld.
Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de ACT Basis opleiding?

In deze toegankelijke ACT Basis opleiding:

 • Maak je kennis met de verschillende onderdelen van ACT. De focus ligt bij ACT op een combinatie van stoppen en bewegen. Van binnen stil zijn en aan de buitenkant actief bijdragen. Je leert de oorsprong, effecten en toepassingen van ACT kennen. Ook leer je dat ACT erop is gericht om moeilijke gevoelens te accepteren en leer je over concepten als fusie en defusie.
 • Werk je aan je competenties als hulpverlener door je te focussen op beroepsspecifieke vaardigheden als methodisch handelen, communicatie richting cliënt, reflecteren en het uitbrengen van een professioneel advies. In combinatie met de theoretische basis van ACT biedt deze opleiding een prachtige verdieping en aanvulling voor jou als hulpverlener.
 • Leer je beter om te gaan met je eigen uitdagingen door jouw uitdagingen in je leven en werk in te brengen tijdens oefeningen. Op deze manier kan je ACT oefeningen op een echte manier oefenen zodat je ze ook kan toepassen op jouw cliënten, leerlingen en/of collega’s.
 • Leer je empathisch maar eerlijk feedback te geven op elkaar en deze feedback ook toe te passen, zodat je een betere hulpverlener kan worden.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De betekenis van ACT ligt op het raakvlak van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. We richten onze energie bij ACT op datgene wat waardevol en betekenisvol is.
Programma

Programma

De betekenis van ACT ligt op het raakvlak van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. We richten onze energie bij ACT op datgene wat waardevol en betekenisvol is. En dus belangrijk. Ook richten we ons op het belang van ongemak accepteren en hindernissen overbruggen.

Op de eerste dag nemen we je mee in een verkenning van de rijkdom en de vrijheid die ACT kan brengen. Op dag 2 leer je hoe te leven en te werken vanuit waarden, hoe waarden een richtsnoer kunnen worden voor je cliënten. ‘Zijn met wat is’ en het toelaten daarvan staat centraal op de derde dag van de ACT Basis opleiding. Op de laatste dag onderzoek je hoe een andere relatie aan te gaan met gedachten en een flexibele en vriendelijke relatie kunt aan te gaan met het zelf.

StressWise Academy biedt hiermee een ACT Basis opleiding die richting geeft aan jouw leven en het leven van je cliënten. Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit certificaat is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Wil je meer informatie over het programma? Dan kan je onze studiegids downloaden met onderstaande button.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Docenten

Door wie wordt onze ACT Basis opleiding gegeven?

De ACT Basis Opleiding wordt gegeven door Jen Van Horen. Jen is geregistreerd therapeut en trainer en geeft via StressWise workshops, coaching, training en therapie op het gebied van mindfulness en ACT. Ze is opgeleid tot maatschappelijk werker, mindfulness trainer, ACT Coach, ACT & Psychosociaal Therapeut en Relatietherapeut IBCT. Ze heeft ongeveer 10 jaar meditatie ervaring. Vanuit haar kennis en ervaring is zij werkzaam als docent voor de opleidingen tot ACT Coach, ACT Therapeut en de ACT Basis opleiding. Ook verzorgt zij samen met Alexander van Kleef de retraites die deel uit maken van de opleidingen ACT Coach en Therapeut.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

De vier pijlers van WerkGeluk, een positieve werkcultuur creëer je samen. ACT: alle zuilen in relatie tot WerkGeluk. Diverse vormen van coachen: provocatief coachen, oplossingsgericht coachen. Eigen ervaringen met diverse modellen en theorieën voor meer WerkGeluk. Timemanagement en mind management, geweldloze communicatie.
Leeruitkomsten

Het resultaat van de ACT Basis opleiding

Tijdens deze opleiding maak je kennis met de basis van ACT en ontwikkel je de volgende competenties:

 • Je kunt de basisprincipes van Acceptance & Commitment Therapy toepassen in de praktijk
 • Je kunt behoeften en signalen van jezelf en anderen beter inschatten
 • Je kunt effectiever communiceren met je cliënten
 • Je kunt samen met je cliënten reflecteren en op basis hiervan een advies opstellen
 • Je hebt geleerd hoe je oude patronen kunt doorbreken doordat je je cliënten leert spontaan te handelen in nieuwe situaties
 • Je kunt cliënten leren flexibeler om te gaan met gedachten, zodat zij een vriendschappelijker relatie aangaan met zichzelf
 • Je hebt meer inzicht in je eigen uitdagingen en hoe je daarmee om kan gaan

Na afronding van deze korte en krachtige opleiding ontvang je het certificaat ACT Basis opleiding.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Er worden enkele heel inspirerende boeken gelezen over ACT.
Lesmateriaal

Welke boeken heb je nodig?

Ter voorbereiding op de opleiding schaf je het volgende boek aan: Russ Harris, ACT in de praktijk (2020 | 9789492297327).

Als je het prettig vindt om je in te lezen voor aanvang van de opleiding adviseren we je om dit boek alvast door te nemen. Voor de eerste lesdag ontvang je een lijst met aanvullende literatuur.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

Resultaten

Wat kan je verwachten van de opleiding ACT Basis?

De ACT Basis Opleiding duurt slechts vier dagen. Deze opleiding is uitermate geschikt om kennis te maken met Acceptance & Commitment Therapy en er ervaring mee op te doen. Juist doordat je ACT echt belééft. Daarin onderscheiden wij ons van andere opleidingsinstituten. Onze ACT Basis opleiding is een ontwikkelingskans in je carrière. Met deze korte ACT Basis opleiding breid je je arsenaal aan coachvaardigheden uit met een moderne vorm van coaching.

Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken in je werk én in je dagelijkse leven:

 • Je maakt kennis met de verschillende onderdelen van ACT;
 • Je geeft aandacht aan jouw persoonlijke waarden welke je kan vormgeven in je werk als therapeut;
 • Je leert tools om flexibel om te gaan met je eigen interne wereld;
 • Je maakt kennis met oefeningen en tools waarmee je mensen kunt helpen om te gaan met hun emoties en gedachten;
 • Je leert gelijkgestemde professionals kennen waarmee je je netwerk kunt verrijken;
 • Je legt een mooie basis om een ACT coach, ACT therapeut of Psychosociaal therapeut te worden.

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT basis welke 2,5 ECTS representeert.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

 

De ACT Coach opleiding kost €2.985 en duurt een jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.
Kosten

Wat kost de ACT Basis opleiding?

De ACT Basis opleiding duurt 4 dagen en kost 1195.

Schrijf je in Download de opleidingsgids

 

Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij, bekijk dan al onze veelgestelde vragen

Welke toelatingseisen zijn er voor de opleiding ACT Basis?

Voor de opleiding ACT Basis is hbo denk- en werkniveau nodig. Verder vereist de opleiding (coach)ervaring met individuele hulpverlening.

Voor wie is StressWise Academy bedoeld?

StressWise Academy richt zich op studenten met een ‘open mind’, die zich kunnen vinden in onze kernwaarden: van betekenis willen zijn, willen verbinden, kwetsbaar durven zijn, compassievol kunnen zijn en (blijvend) willen ontwikkelen. We bieden opleidingen voor mensen die voor het eerst iets willen leren over ACT en/of coaching en ook opleidingen voor professionals die al werkzaam zijn in het begeleiden van mensen zoals hulpverleners, psychologen, coaches, counselors, therapeuten, maatschappelijk werkers en trainers.

StressWise Academy is er voor bevlogen mensen die zich willen ontwikkelen tot professioneel Psychosociaal Therapeut en/of Coach met een hart zo groot als de wereld. Mensen met een hart voor mindfulness, Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en positieve psychologie. Mensen die zelf (willen) leven vanuit aandacht, acceptatie, wijsheid en compassie en anderen willen begeleiden om als zodanig te kunnen leven en werken.

De therapie opleidingen vormen een gedegen professionele basis voor het opzetten van een eigen praktijk als psychosociaal therapeut of relatietherapeut. De coachopleiding zorgt ervoor dat je over voldoende stevigheid, zekerheid en flexibiliteit beschikt om zelfstandig als coach te kunnen werken en voor een flinke uitbreiding van je kennis en vaardigheden als zelfstandig coach. De ACT Basisopleiding is een korte opleiding waar je snel en stevig de basis van ACT leert kennen. Als je na de therapieopleiding onze kernwaarden actief wilt uitdragen behoort samenwerking met StressWise Nederland tot de mogelijkheden.

Bekijk hier alle veelgestelde vragen om snel antwoord te krijgen op je vraag

Veelgestelde vragen

Voor vragen die je online niet kunt vinden

Contactformulier
Schrijf je in voor de ACT Basis Opleiding
Of stel je vraag aan ons secretariaat via het onderstaande formulier
Locatie
Deze opleiding wordt gegeven aan de ‘s-Gravelandseweg 65 in Hilversum.