Jonge vrouw schrijft op een notitieblok
Jonge vrouw schrijft op een notitieblok
  • Voice Dialogue opleiding

Wat is Voice Dialogue en hoe kan het je leven veranderen?

Geplaatst op: 12-06-2024
Door: harrie
Leestijd: 3 minuten

Heb je ooit het gevoel gehad dat er meerdere "stemmen" in je hoofd zijn die je verschillende richtingen op trekken? Misschien hoor je een kritische stem die je prestaties in twijfel trekt, terwijl een andere stem je geruststelt en aanmoedigt. Deze innerlijke stemmen zijn normaal en maken deel uit van de menselijke ervaring. Voice Dialogue is een krachtige methode die helpt om deze verschillende delen van jezelf te ontdekken, begrijpen, en harmoniseren. In dit artikel ontdek je wat Voice Dialogue is en hoe het je leven positief kan beïnvloeden.

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is een therapeutische techniek die werd ontwikkeld door psychologen Hal en Sidra Stone in de jaren 1970. De methode is gebaseerd op het idee dat ons bewustzijn bestaat uit verschillende subpersoonlijkheden of “stemmen”, die elk een unieke kijk op de wereld en eigen behoeften en wensen hebben. Deze stemmen kunnen variëren van de “Innerlijke Criticus” tot de “Plezierzoeker” of de “Zorgzame Ouder”.

In een Voice Dialogue sessie werkt de facilitator met de cliënt om deze verschillende stemmen te identificeren en uit te drukken. Door middel van dialoog wordt elk deel erkend en onderzocht. Dit proces helpt bij het verkrijgen van inzicht in hoe deze subpersoonlijkheden je denken, voelen en gedrag beïnvloeden.

Hoe werkt Voice Dialogue?

Hieronder zetten we in in vier stappen in het kort uiteen hoe Voice Dialogue werkt. Je kunt er zelf mee experimenteren of de hulp van een Voice Dialogue facilitator inroepen. Er zijn ook therapeuten en coaches die Voice Dialogue aanbieden. Wil je zelf Voice Dialogue leren en gebruiken in je privéleven en als professional? Dan kun je overwegen om onze vierdaagse korte opleiding te volgen. Hoe het proces in zijn werk gaat zetten we hieronder uiteen.

1. Identificatie van subpersoonlijkheden

Het proces begint met het identificeren van de verschillende stemmen of subpersoonlijkheden. Dit kan variëren van beschermende stemmen die je behoeden voor risico’s, tot stemmen die je aansporen om nieuwe dingen te proberen.

2. Dialoog met de stemmen

Tijdens een sessie neemt de Voice Dialogue facilitator je mee in een gesprek met een van deze stemmen. Je neemt een fysieke positie aan die deze stem vertegenwoordigt, wat helpt om volledig in de rol te stappen en vanuit dat perspectief te spreken.

3. Begrip en integratie

Door in dialoog te gaan met de verschillende stemmen, leer je hun motivaties en angsten kennen. Dit inzicht helpt je om ze beter te begrijpen en te integreren in je dagelijks leven.

4. Bewust ego creëren

Voice Dialogue helpt je een “Bewust Ego” te ontwikkelen – een deel van jezelf dat al deze stemmen kan observeren en leiden zonder door hen overweldigd te worden. Dit geeft je de vrijheid om keuzes te maken die in lijn zijn met je ware zelf en niet alleen gedreven worden door een dominante subpersoonlijkheid.

Enkele voordelen van Voice Dialogue

Voice Dialogue kan op verschillende manieren een positieve impact hebben op je leven:

+ Verhoogd zelfbewustzijn

Het proces van Voice Dialogue vergroot je bewustzijn van de verschillende delen van jezelf. Dit verhoogde zelfbewustzijn helpt je om beter te begrijpen waarom je reageert zoals je doet in bepaalde situaties.

+ Verbeterde emotionele intelligentie

Door te leren communiceren met en tussen je innerlijke stemmen, kun je je emotionele reacties beter beheren en je empathie voor jezelf en anderen vergroten.

+ Betere besluitvorming

Voice Dialogue helpt je om beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op een breder scala van perspectieven binnen jezelf, in plaats van vanuit één overheersende stem. Dit kan leiden tot meer weloverwogen en evenwichtige beslissingen.

+ Versterkte relaties

Wanneer je beter begrijpt welke innerlijke stemmen je gedrag en reacties beïnvloeden, kun je effectiever communiceren en omgaan met anderen. Dit kan leiden tot diepere en meer authentieke relaties.

+ Minder stress

Door de dialoog aan te gaan met je innerlijke stemmen, kun je conflicten tussen deze stemmen verminderen, wat leidt tot een rustiger en harmonieuzer innerlijk leven.

Praktische toepassingen van Voice Dialogue

Voice Dialogue kun je voor verschillende aspecten van je leven toegepassen:

Voor persoonlijke groei

Gebruik Voice Dialogue om je persoonlijke doelen te verduidelijken en te bereiken. Begrijp welke stemmen je ondersteunen en welke je belemmeren, en werk aan het harmoniseren van deze dynamieken.

Voor professionele ontwikkeling

Verbeter je communicatievaardigheden en leiderschapskwaliteiten door inzicht te krijgen in je innerlijke wereld. Dit kan je helpen om effectiever te zijn op de werkvloer en betere relaties met collega’s te ontwikkelen.

Voor gezonde relaties

Door je bewust te worden van de verschillende delen van jezelf en hun invloed op je interacties, kun je meer empathie tonen en conflicten in je relaties beter aanpakken.

Hoe Begin je met Voice Dialogue?

Het starten met Voice Dialogue kan eenvoudig zijn. Zo kun je beginnen met Voice Dialogue:

1. Vind een gekwalificeerde facilitator

Zoek naar een gekwalificeerde Voice Dialogue facilitator die ervaring heeft in het werken met subpersoonlijkheden. Een goede facilitator kan je begeleiden door het proces en je helpen de verschillende stemmen te ontdekken en begrijpen.

2. Begin met zelfreflectie

Je kunt ook zelf beginnen door na te denken over de verschillende kanten van je persoonlijkheid. Schrijf op welke innerlijke stemmen je herkent en hoe ze je gedrag beïnvloeden.

3. Oefen regelmatig

Net als bij andere vaardigheden, is consistentie belangrijk. Oefen regelmatig met Voice Dialogue om dieper inzicht en harmonie te bereiken.

Met Voice Dialogue rust in je hoofd

Voice Dialogue biedt een unieke en krachtige manier om je innerlijke wereld te verkennen en te harmoniseren. Het helpt je om meer zelfbewust te worden, betere keuzes te maken, en diepere relaties op te bouwen. Door de dialoog aan te gaan met je innerlijke stemmen, kun je een rijker, meer vervullend en authentieker leven leiden. Of je nu net begint aan je reis met Voice Dialogue of al ervaring hebt, deze methode kan een waardevol instrument zijn in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wil je zelf Voice Dialogue facilitator worden of als therapeut of coach Voice Dialogue aan je gereedschapskist toevoegen? Kijk dan of de 4-daagse opleiding Voice Dialogue van StressWise Academy iets voor je is.