Twee mensen hebben de handen ineengeslagen
Twee mensen hebben de handen ineengeslagen
  • Relatietherapeut opleiding

Wat verdient een relatietherapeut?

Geplaatst op: 16-02-2024
Door: harrie
Leestijd: 2 minuten

De dynamiek van relaties lijkt wel steeds complexer te worden. Daardoor stijgt de vraag naar goede relatietherapeuten die stellen kunnen helpen bij uiteenlopende kwesties. Het perspectief voor het beroep van relatietherapeut lijkt dus erg goed. Wat verdient een relatietherapeut eigenlijk? Deze vraag willen we graag tweeledig beantwoorden. Het gaat immers om zowel materiële waardering van het werk van de relatietherapeut, als de immateriële waarde die relatietherapeuten aan de samenleving geven.

Het inkomen van een relatietherapeut varieert

Het inkomen van een relatietherapeut varieert sterk afhankelijk van factoren als locatie, ervaring, specialisatie en de setting waarin de relatietherapeut werkt. Werk je in je eigen praktijk – iets wat de meeste relatietherapeuten doen – dan verdien je zo tussen de €50.000 en €80.000 per jaar, afhankelijk van je uurtarief en hoeveel stellen je in je praktijk ontvangt. De uurtarieven voor relatietherapie kunnen uiteenlopen van €60 tot wel €150 per uur.

Als relatietherapeut in loondienst

Als je als relatietherapeut in een bestaande praktijk gaat werken of bij een instelling wordt aangenomen zul je waarschijnlijk wat minder verdienen, maar dat biedt ook zo zijn voordelen, zoals het hebben van collega’s en goede regelingen bij ziekte en vakanties.

Het geven van relatietherapie is intensief

Hou er rekening mee dat het geven van relatietherapie een intensieve bezigheid kan zijn. Als je vier stellen op een dag in behandeling hebt kan dat al een flinke impact op je hebben. De emoties kunnen hoog oplopen in de therapieruimte. Dus je moet als praktiserend relatietherapeut over een zekere stressbestendigheid en een goede energievoorraad beschikken, en de limiet van de sessies die je wekelijks kunt doen ligt misschien wat lager dan je zou denken.

De essentie van het beroep van relatietherapeut

De essentie van het beroep van relatietherapeut gaat echter wat verder dan financiële compensatie voor het geleverde werk. Jouw werk als relatietherapeut – het herstellen van de communicatie tussen partners, het helpen helen van oude wonden en het bouwen aan een fundament voor een gezonde toekomst van het stel – is van onschatbare waarde. Als relatietherapeut ben je een specialist in menselijke verbinding. Dit aspect van je werk is moeilijk in cijfers uit te drukken, maar het is wel wat je beroep zo uitzonderlijk en belangrijk maakt. Je draagt bij aan verbinding tussen mensen en daarmee lever je een prachtige bijdrage aan een meer harmonieuze samenleving.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in onze opleiding tot relatietherapeut? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.