Jonge man en vrouw hebben plezier op een boot
Jonge man en vrouw hebben plezier op een boot
  • Relatietherapeut opleiding

Na de opleiding je eigen relatietherapie praktijk, hoe ziet je dag eruit?

Geplaatst op: 23-02-2024
Door: harrie
Leestijd: 2 minuten

Uiteraard bestaat de werkdag van een relatietherapeut veelal uit het geven van relatietherapie sessies. Maar daarnaast zijn er ook volop andere werkzaamheden die je (eventueel tussendoor) dient in te plannen. Je begint na je opleiding je eigen praktijk als relatietherapeut. Hoe kan je werkdag er dan uitzien?

Relatietherapie sessies in de ochtend

De dag begint vaak met het herzien van de planning voor de dag, het voorbereiden van sessienotities en het bekijken van eventuele doelen of aantekeningen van vorige sessies met cliënten. Afhankelijk van hoe laat je start en hoe lang je sessies duren (meestal zo tussen de 50 minuten en anderhalf uur) kun je twee of drie relatietherapie sessies plannen. Tussen de sessies door kun je als relatietherapeut tijd besteden aan administratieve taken, zoals het bijwerken van cliëntdossiers, het beantwoorden van e-mails, en het plannen van toekomstige afspraken.

In de middag meer van hetzelfde of toch andere taken

De middag kan eventueel wat meer cliëntsessies omvatten. Sommige relatietherapeuten plannen langere sessies of dubbele sessies, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. Let er wel op dat het belangrijk is scherp en fris te blijven. Het geven van relatietherapie kan vermoeiend zijn, vanwege de intensiteit van het werk. Hou hier rekening mee met je planning. Ook is het belangrijk voldoende tijd in te plannen voor een lunchpauze om even te ontspannen.

Als relatietherapeut dien je ook tijd te besteden aan je eigen professionele ontwikkeling, zoals het lezen van vakliteratuur, het volgen van online webinars of workshops, of het deelnemen aan supervisie- of intervisiegroepen. Je kunt zeggen dat je opleiding als relatietherapeut een ‘ongoing process’ is en blijft. Er blijft veel te leren. Dus blijf tijd en ruimte creëren voor opleiding. Blijf leren tussen de relatietherapie sessies door en doe af en toe een opleiding bij een goed opleidingsinstituut voor relatietherapie.

In de late middag en avond relatietherapie geven?

Veel relatietherapeuten bieden avonduren aan om tegemoet te komen aan cliënten die overdag werken of naar school gaan. Dat hoeft uiteraard niet, maar je kunt het overwegen. Ook hiervoor geldt weer, denk aan je eigen zelfzorg. De dag afsluiten met enige vorm van zelfzorg, zoals meditatie, lichte lichamelijke activiteit of reflectie op de sessies van de dag, kan belangrijk zijn om je persoonlijke welzijn te ondersteunen.

Na de laatste cliëntsessies relatietherapie kun je je administratie afronden, waaronder het bijwerken van sessienotities en het voorbereiden van facturen of betalingsverwerking.

Overige werkzaamheden voor de relatietherapeut

Naast directe cliëntsessies kun je als relatietherapeut ook betrokken zijn bij andere professionele activiteiten, zoals:

– Deelnemen aan professionele netwerkevenementen of bijeenkomsten met collega’s.
– Werken aan de marketing van je praktijk, zoals het bijwerken van de website, het schrijven van blogposts over relatietherapie of sociale media activiteiten.
– Sommige therapeuten zijn betrokken bij onderzoek binnen hun vakgebied of schrijven artikelen of boeken.

Als je flexibel bent in je planning kun je je werk- en privéleven goed in balans te houden. Dit is een van de grote voordelen van het beroep van relatietherapeut. De variatie in je dagelijkse taken en activiteiten zorgt ervoor dat geen enkele dag precies hetzelfde is. Dat draagt bij aan het dynamische en boeiende karakter van dit mooie beroep.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in onze opleiding tot relatietherapeut? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.