Moderne kamer van een relatietherapeut met een bank en twee fauteuils
Moderne kamer van een relatietherapeut met een bank en twee fauteuils
  • Relatietherapeut opleiding

Is er een groeiende vraag naar relatietherapeuten op de arbeidsmarkt?

Geplaatst op: 03-03-2024
Door: harrie
Leestijd: 2 minuten

Jazeker, er is een groeiende vraag naar relatietherapeuten. Er zijn verschillende factoren aan te wijzen waarom cliënten de weg naar relatietherapeuten steeds beter weten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld een groeiend bewustzijn en acceptatie van het belang van geestelijke gezondheidszorg, waaronder je relatietherapie kunt scharen. Steeds meer mensen erkennen de waarde van professionele ondersteuning bij relatieproblemen.

Veranderingen in sociale normen en attitudes ten opzichte van therapie en psychologische hulp en ondersteuning hebben ertoe geleid dat meer mensen bereid zijn hulp te zoeken voor relatieproblemen. Het stigma dat ooit verbonden was aan het zoeken naar psychologische hulp neemt af. Ook heeft de opkomst van online therapieplatforms – zoals RelatietherapieWijzer – de toegang tot relatietherapie vergroot, waardoor meer mensen geneigd zijn hulp te zoeken. Dit heeft de vraag naar relatietherapeuten ook vergroot.

Nog een andere reden voor de groeiende vraag naar relatietherapie is de complexiteit van moderne relaties, inclusief de uitdagingen van moderne huishoudens waarbij beide partners werken en veel ballen in de lucht moeten houden, het balanceren tussen werk en privé dat vaak niet meevalt en (relatie)stress kan veroorzaken. Ook de omgang met digitale communicatie kan op verschillende manieren bijdragen aan relatiestress en zorgt voor een toeloop bij de relatietherapeut.

De corona-pandemie heeft relaties op verschillende manieren beïnvloed, waardoor veel koppels op zoek zijn gegaan naar relatietherapie om te helpen bij het omgaan met de verhoogde stress, angst en samenlevingsdrukken die door de pandemie zijn ontstaan.

Met een grotere acceptatie van diverse relatievormen, zoals LGBTQ+-relaties, polyamoreuze relaties en andere niet-traditionele relatiedynamieken, is er een grotere vraag ontstaan naar therapeuten die kundig en inclusief kunnen werken met een breed scala aan cliënten. En een algemene toename van geestelijke gezondheidsproblemen onder de bevolking vergroot ook de vraag naar relatietherapie. We realiseren ons dat niet zo, maar individuele psychologische problemen beïnvloeden maar al te vaak de dynamiek en kwaliteit van relaties.

En ‘last but not least’, er is een toenemende trend in het zoeken naar relatietherapie als vorm van preventieve zorg om potentiële relatieproblemen aan te pakken voordat ze escaleren. Dit is een hele positieve trend, aangezien een relatietherapie altijd werd gezien als een laatste strohalm om een partnerrelatie te redden. Ook deze trend draagt bij aan de groeiende vraag naar relatietherapeuten.

Bovenstaande factoren duiden op een voortdurende en toenemende behoefte aan relatietherapeuten in Nederland. Dit biedt een positief arbeidsmarktperspectief voor relatietherapeuten die reeds in het veld werken of zij die een opleiding tot relatietherapeut overwegen. Dit maakt een opleiding tot relatietherapeut een goede investering