Student zit op een stoel en maakt aantekeningen
Student zit op een stoel en maakt aantekeningen
  • Relatietherapeut opleiding

Hoe word je een gekwalificeerde relatietherapeut?

Geplaatst op: 21-01-2024
Door: harrie
Leestijd: 3 minuten

In Nederland zijn er enkele duizenden relatietherapeuten, waarvan er vele onvoldoende gekwalificeerd zijn voor het uitoefenen van het vak van relatietherapeut. Afgezien van natuurtalenten en professionals die op andere (aanliggende) vakgebieden hun sporen hebben verdiend, zijn er velen die aanvullende opleiding nodig hebben om het verantwoordelijke vak van relatietherapeut optimaal in te vullen.

Om een gekwalificeerde relatietherapeut te worden zou je de volgende stappen kunnen zetten:

1. Relevante basisopleiding volgen
Volg een relevante opleiding op hbo- of wo-niveau. Dit kan bijvoorbeeld psychologie, maatschappelijk werk of een andere relevante studie zijn, bijvoorbeeld in de zorg.

2. Specialisatie in relatietherapie doen
Na een hbo of wo-opleiding kun je je specialiseren in relatietherapie. Dit kan door middel van opleidingen, cursussen of trainingen die zich richten op relatietherapie.

3. Praktijkervaring opdoen
Het is belangrijk om praktijkervaring op te doen, bijvoorbeeld door te werken onder supervisie van een ervaren therapeut of door stages te lopen in relevante praktijken voor relatietherapie.

4. Registratie aanvragen
In Nederland is het aan te raden om je te registreren bij een beroepsvereniging voor therapeuten, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) of het Relatietherapeuten Register Nederland. Dit helpt je bij het verkrijgen van erkenning en het opbouwen van een professioneel netwerk.

5. Blijven leren en professionaliseren
Het vakgebied van relatietherapie is altijd in ontwikkeling, dus het is belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden door middel van nascholing en het bijwonen van relevante workshops, trainingen en eventueel conferenties.

6. Ethiek en wetgeving volgen
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de ethische richtlijnen en wetgeving die van toepassing zijn op relatietherapie in Nederland. Bekijk hiervoor het Beroepsprofiel in het Relatietherapeuten Register Nederland.

Het exacte pad varieert afhankelijk van je huidige opleidingsniveau, richting en ervaring. Met de jaaropleiding Relatietherapeut ACT van StressWise Academy doorloop je in één jaar alle stappen (vanaf stap 2) om een goede relatietherapeut te worden. Je specialiseert je in relatietherapie. Je doet praktijkervaring op. En je kunt je laten registreren in het Relatietherapeuten Register. Met registratie zet je direct een stap om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden en je aan de ethische richtlijnen te houden.

Wil je meer weten, neem dan contact op met StressWise Academy of bekijk het Opleidingsprofiel in het Relatietherapeuten Register.