Een lachende vrouw die aan een verhoogde tafel zit., na te denken wat ze verdient als psychosociaal therapeut.
Een lachende vrouw die aan een verhoogde tafel zit., na te denken wat ze verdient als psychosociaal therapeut.
  • Psychosociaal therapeut opleiding

Wat verdient een psychosociaal therapeut (loondienst vs ZZP)?

Geplaatst op: 02-02-2024
Door: Frans
Leestijd: 4 minuten

Als je overweegt een carrière als psychosociaal therapeut te starten of al in dit vakgebied werkt, kan je je afvragen wat je kunt verwachten qua inkomen. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, aangezien er verschillende factoren een rol spelen, waaronder de keuze tussen werken als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) of in loondienst. In dit artikel duiken we in de financiële aspecten van beide werkmodellen, met een focus op wat je verdient onder beide constructies en bijkomende kosten.

Wat je verdient in Loondienst

Wanneer je als psychosociaal therapeut in loondienst werkt, betekent dit vaak dat je een vast salaris verdient. Dit salaris kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding, en de instelling waarvoor je werkt. Indien je qua opleiding (en ervaring) een goede basis wil hebben, is het aan te raden om een erkende opleiding te doen. Door een erkende opleiding tot psychosociaal therapeut word je meer gewaardeerd door je werkgever en kan je meer verdienen. Lees hier meer over hoe je een gekwalificeerde therapeut kan worden. Volgens recente gegevens kan het jaarsalaris voor therapeuten in loondienst variëren van ongeveer €30.000 voor starters tot €50.000 of meer voor zeer ervaren therapeuten.

Een groot voordeel van werken in loondienst is de financiële zekerheid die je daarbij krijgt. Je weet namelijk elke maand wat je verdient, zodat je meer overzicht hebt van wat er binnenkomt. Op basis van deze inkomsten kan vervolgens je kosten sturen in je leven. Bovendien zijn er vaak extra voordelen, zoals pensioenopbouw, vakantiegeld, en soms zelfs een dertiende maand. Ben je dus op zoek naar stabiliteit en zekerheid? Dan kan een functie in loondienst iets voor jou zijn.

Verdiensten als ZZP’er

Als ZZP’er zijn de verdiensten vaak variabeler en daarbij minder stabiel en zeker. Je uurtarief als psychosociaal therapeut kan weer sterk verschillen, afhankelijk van je ervaring, specialisatie, en de regio waar je werkt. Tarieven variëren meestal tussen de €80 en €120 per uur. Het belangrijkste is dat je in staat bent om zelf je tarief te bepalen en de vrijheid hebt in het bepalen van je uren. Tegelijkertijd moet je natuurlijk wel in rekening nemen hoeveel je doelgroep bereid is te betalen. Je kan als starter best €150 per uur proberen te vragen. Maar als je doelgroep dat alleen overheeft voor uiterst gespecialiseerde hulpverleners, val je buiten de boot. Je kan hierin natuurlijk testen en uitproberen zodat je zicht krijgt in wat werkt. Bovendien is het belangrijk om een erkende psychosociaal therapeut te zijn. Op die manier kan je je namelijk aansluiten bij beroepsverenigingen als de NFG of de NVPA. Bij onze opleiding ondersteunen we je in dit proces, zodat je je meteen kan aanmelden bij de NFG wanneer je bent afgestudeerd.

Een uitdaging voor ZZP’ers is het managen van onregelmatige inkomsten, vooral tijdens vakantieperioden of wanneer cliënten afzeggen. Daarnaast moet je als ZZP’er zelf zorgen voor je pensioenopbouw en verzekeringen, wat aanzienlijke extra kosten met zich mee kan brengen. Om je als ZZP’er daarin steun te bieden, kan je samenwerken met StressWise voor het verkrijgen van leads. Bovendien kan je je na een opleiding voor het ACT therapeut Register aanmelden. Door dit register vergroot je je zichtbaarheid als psychosociaal hulpverlener in de specialisatie ACT.

Kosten in Rekening Brengen

Zowel voor ZZP’ers als therapeuten in loondienst zijn er kosten waarmee rekening gehouden moet worden. Voor ZZP’ers zijn dit onder andere huur voor praktijkruimte, verzekeringen, bijscholing, en belastingen. Toch heb je wel manieren om je kosten zo laag mogelijk te houden. Een van die manieren is door een praktijk aan huis te hebben, waardoor je geen aparte praktijkruimte hoeft te huren. Ook kan je met een groep ZZP’ers een praktijkruimte huren zodat er minder kosten aan verbonden zijn. Daarnaast kan je dingen als bijscholing vaak als kostenpost opschrijven in je boekhouding. Hierin is het wel belangrijk dat de bijscholing je huidige arbeidspositie verbetert in het veld waarin je werkt. Zie hier ook de directe tekst van de belastingdienst over aftrekbaarheid van bijscholing. Hoe meer je de kosten kan verminderen en afschrijven, hoe meer je in principe verdient in je bedrijf.

In loondienst worden meer van deze kosten gedekt door de werkgever. Zo hoef je geen locatie te regelen, je wordt betaald voor voorbereidingstijd en kan zelfs gesteund worden in bijscholing zodat je een betere therapeut wordt. Tegelijkertijd blijft een deel van je eigen ontwikkeling vaak voor eigen rekening.

Conclusie: Wat verdient beter?

De vraag of je als psychosociaal therapeut beter verdient in loondienst of als ZZP’er hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Werken in loondienst biedt financiële stabiliteit en extra voordelen, maar wellicht met een lager potentieel inkomen dan dat van een succesvolle ZZP’er. Aan de andere kant biedt het werken als ZZP’er de mogelijkheid voor een hoger inkomen en meer flexibiliteit, maar met meer financiële onzekerheid en bijkomende kosten.

Ongeacht het pad dat je kiest, het vak van psychosociaal therapeut wordt veelal als belonend ervaren, niet alleen financieel maar ook in de voldoening die het biedt door anderen te helpen. Het is belangrijk om je goed in te lezen en eventueel financieel advies in te winnen om een keuze te maken die het beste past bij jouw professionele en persoonlijke doelen.

Ben je enthousiast geworden om mee te doen met een erkende opleiding tot psychosociaal therapeut? Bekijk dan hier de pagina.