Vrouwen zoeken op wat Voice dialogue betekent achter de laptop
Vrouwen zoeken op wat Voice dialogue betekent achter de laptop
  • Psychosociaal therapeut opleiding

Voice Dialogue, wat is het en hoe gebruik je het in therapie?

Geplaatst op: 06-02-2024
Door: Frans
Leestijd: 4 minuten

Voice Dialogue is een therapeutische methode die in de jaren '70 werd ontwikkeld door psychologen Hal en Sidra Stone. Het is gebaseerd op het idee dat onze persoonlijkheid bestaat uit verschillende subpersoonlijkheden, of 'ikken', elk met hun eigen perspectieven, gevoelens, gedachten en herinneringen. Deze methode biedt een unieke manier om inzicht te krijgen in onszelf, onze interne conflicten te verkennen en een evenwichtiger leven te leiden. In dit artikel verkennen we wat Voice Dialogue is, de voordelen ervan, en hoe het kan worden ingezet in therapie.

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue gaat uit van het principe dat we niet één uniforme identiteit hebben, maar dat onze psyche bestaat uit meerdere subpersoonlijkheden. Deze subpersoonlijkheden worden ook wel ‘selves’ of ‘ikken’ genoemd. Elke ‘ik’ heeft zijn eigen perspectief, functie en energie. Zo kan iemand een sterke ‘zorger’ in zich hebben, maar ook een ‘kritische ouder’, een ‘innerlijk kind’, of een ‘avonturier’. Deze delen worden gevormd door onze levenservaringen en spelen een rol in hoe we denken, voelen en handelen.

Wat heb je aan deze methode?

Voice Dialogue biedt diepgaande inzichten in hoe verschillende delen van ons invloed hebben op ons dagelijks leven. Door direct met deze subpersoonlijkheden in gesprek te gaan, kunnen we hun behoeften, angsten, en de wijze waarop ze ons leven beïnvloeden, begrijpen. Dit bewustzijn stelt ons in staat om meer controle te krijgen over ons leven en onze beslissingen. Het helpt bij het herkennen van interne conflicten en biedt tools om deze op een constructieve manier aan te pakken. Daarnaast bevordert het een dieper zelfbewustzijn en zelfacceptatie, doordat we leren alle delen van onszelf te erkennen en waarderen.

Hoe kan je het in psychosociale therapie gebruiken?

Voice Dialogue kan op verschillende manieren binnen de hulpverlening worden ingezet, zoals in psychosociale therapie. Het is bijzonder effectief in het behandelen van persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken, relatieproblemen, stressmanagement en het omgaan met levensveranderingen. Hier zijn enkele manieren waarop Voice Dialogue kan worden gebruikt:

  • Bewustwording en integratie: therapeuten gebruiken Voice Dialogue om cliënten te helpen zich bewust te worden van hun verschillende ‘ikken’ en hoe deze hun leven beïnvloeden. Door deze delen te integreren, kunnen cliënten een voller en evenwichtiger leven leiden.
  • Conflictresolutie: Voice Dialogue is effectief in het oplossen van interne conflicten. Door de dialoog tussen tegenstrijdige delen te faciliteren, kunnen cliënten een middenweg vinden die rekening houdt met de behoeften van alle betrokken ‘ikken’.
  • Zelfmanagement: Het helpt individuen beter om te gaan met stress en emoties door een bewuste dialoog met hun innerlijke delen. Dit leidt tot betere zelfregulatie en emotionele veerkracht.
  • Relatieverbetering: Door te werken met subpersoonlijkheden, kunnen cliënten hun eigen gedragspatronen binnen relaties herkennen en aanpassen, wat leidt tot gezondere en harmonieuzere relaties.

Voice Dialogue in opleiding tot psychosociaal therapeut

De methodiek van Voice Dialogue wordt geïntegreerd in de opleiding tot psychosociaal therapeut bij StressWise Academy. Doordat het een belangrijk component is in het integreren van alle delen die we hebben, krijgt het ruimte in de opleiding. Je leest er daarnaast een boek over: ‘Ik (k)en mijn ikken‘ van Karin Brugman.

Voice Dialogue is een verrijkende benadering die individuen leidt naar authentieke zelfontdekking en persoonlijke groei. Het opent de weg naar de innerlijke wereld, waarbij elke subpersoonlijkheid wordt geëerd en geïntegreerd. Cliënten ervaren verhoogde innerlijke rust, verbeterde relaties en een beter algeheel welzijn. Deze methode nodigt uit tot een holistische kijk op ontwikkeling, waarbij de veelzijdigheid van de menselijke psyche wordt omarmd. Voice Dialogue biedt een pad naar zelfrealisatie, door het bouwen van bruggen tussen verschillende delen van onszelf, en vormt daarmee een cruciale stap naar een vollediger en harmonieuzer leven.

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in een opleiding Voice Dialogue, bekijk dan deze pagina voor meer informatie.