Een koppel van middelbare leeftijd kust elkaar
Een koppel van middelbare leeftijd kust elkaar
  • IBCT opleiding

Welke kernprincipes komen langs in de IBCT relatietherapie opleiding?

Geplaatst op: 27-01-2024
Door: harrie
Leestijd: 3 minuten

IBCT of Integrative Behavioral Couple Therapy is een relatief moderne benadering van relatietherapie, ontwikkeld door Dr. Andrew Christensen en Dr. Neil S. Jacobson. IBCT is gebaseerd op traditionele gedragstherapie maar breidt deze uit door een grotere nadruk te leggen op emotionele acceptatie en de diepere psychologische onderstromen binnen relaties.

De kernprincipes van IBCT

Acceptatie

In tegenstelling tot traditionele gedragstherapie, die zich richt op het veranderen van gedrag, focust IBCT zich op het accepteren van verschillen tussen partners. Met IBCT erken je dat niet alle problemen kunnen worden opgelost of moeten worden veranderd. Acceptatie wordt gezien als een manier om de strijd in een relatie te verminderen en een dieper begrip en meer empathie voor elkaar te ontwikkelen.

Emotionele Verbondenheid

IBCT benadrukt het belang van het delen van gevoelens en emotionele kwetsbaarheid. Door elkaar open tegemoet te treden en je zoveel mogelijk eerlijk te uiten kun je als partners een diepere emotionele verbinding en begrip ontwikkelen.

Gedragsverandering

Hoewel acceptatie centraal staat wordt er in IBCT ook aandacht besteed aan gedragsverandering. Dit gebeurt echter op een manier die past binnen de context van de relatie, dus rekening houdend met de behoeften en gevoelens van beide partners.

De Dynamiek van Conflicten

IBCT onderzoekt de onderliggende patronen en dynamieken in conflicten, in plaats van zich alleen te richten op de specifieke inhoud van conflicten. Dit helpt stellen om te begrijpen hoe hun interacties bijdragen aan problemen en hoe ze deze kunnen veranderen.

Empathie en Begrip

Als IBCT relatieherapeut moedig je stellen aan om empathie en begrip voor elkaar te ontwikkelen. Dit helpt bij het verminderen van defensiviteit en bevordert een meer ondersteunende en zorgzame interactie.

Flexibiliteit

IBCT is flexibel en past zich aan de unieke behoeften van elk stel aan. Dit betekent dat de IBCT-relatietherapeut niet strikt een vast protocol volgt, maar eerder de relatietherapie afstemt op de dynamiek van het paar.

Zelfreflectie en zelfbewustzijn

Een belangrijk aspect van IBCT is het bevorderen van zelfreflectie en zelfbewustzijn bij beide partners. Door zich bewust te worden van hun eigen bijdrage aan de problemen binnen de relatie, kunnen de partners effectiever werken aan verbetering.

Toepassing in de Praktijk

IBCT relatietherapie is een veelzijdige benadering die goed past bij de hedendaagse dynamische en diverse relatievormen. Als je geïnteresseerd bent in een carrière als relatietherapeut of als je je expertise wilt uitbreiden, biedt de IBCT relatietherapie opleiding een waardevolle toolkit van strategieën en technieken die je in staat stelt om effectief te werken met stellen in een verscheidenheid aan situaties. Het bestuderen van IBCT relatietherapie biedt niet alleen een diepgaand inzicht in relatiepatronen en -dynamieken, maar stelt je ook in staat om stellen te helpen een diepere, meer betekenisvolle en veerkrachtige relatie te ontwikkelen.

Ben je benieuwd naar een opleiding tot IBCT relatietherapeut? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.