Jonge vrouw zit op een stoel en heeft een andere jonge vrouw op schoot
Jonge vrouw zit op een stoel en heeft een andere jonge vrouw op schoot
  • IBCT opleiding

Hoe de IBCT opleiding verschilt van andere relatietherapie opleidingen

Geplaatst op: 02-02-2024
Door: harrie
Leestijd: 4 minuten

In de dynamische wereld van relatietherapie onderscheidt Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) focust zich op acceptatie en begrip en biedt daarmee een alternatieve kijk op relatietherapie die fundamenteel verschilt van andere realtietherapieën. Als je in de opleiding tot relatietherapeut wilt gaan biedt de filosofie en aanpak van IBCT vele praktische inzichten in het ondersteunen van stellen die door een moeilijke periode in hun relatie heen gaan.

IBCT Relatietherapie, nadruk op acceptatie

Wat IBCT onderscheidt van andere relatietherapieën zoals Emotionally Focused Therapy (EFT), is de fundamentele nadruk op acceptatie. In tegenstelling tot relatietherapieën die gericht zijn op het veranderen van gedrag of het diepgaand verkennen van emotionele verbindingen, moedigt IBCT paren juist aan om de verschillen tussen elkaar te accepteren. Deze acceptatie vormt de basis voor het bevorderen van begrip en respect, wat kan leiden tot een natuurlijke en organische verandering binnen de partnerrelatie.

Acceptatie versus verandering

Met de nadruk op acceptatie doet IBCT relatietherapie geen afstand van verandering als zodanig; het gaat erom dat acceptatie voor verandering uit gaat. Verandering wordt in IBCT gezien als een belangrijke stap naar een gezondere relatie. IBCT relatietherapie erkent dat door het accepteren van de onveranderlijke eigenschappen van hun partner, paren conflicten kunnen verminderen en een nieuwe waardering voor elkaar kunnen vinden. Dit concept van acceptatie staat in contrast met relatietherapieën die zich voornamelijk richten op het oplossen van conflicten of het veranderen van gedragspatronen. IBCT begrijpt dat sommige problemen inherent zijn aan de dynamiek van een relatie en dat acceptatie van deze problemen kan bijdragen aan harmonie.

Psychologische dynamiek binnen relaties

Een ander belangrijk onderscheid met andere vormen van relatietherapie is dat IBCT veel aandacht heeft voor de diepere psychologische dynamiek binnen relaties. In IBCT relatietherapie onderzoek je samen met je cliënten hoe zij elkaars gedrag interpreteren, hoe hun verleden hun huidige interacties beïnvloedt en hoe onuitgesproken emoties en behoeften de relatie kunnen vormen. Door te werken aan het begrijpen van deze onderliggende dynamieken kunnen paren een dieper inzicht in elkaar en hun relatie ontwikkelen. Dit begrijpen is een belangrijke stap voor het faciliteren van een omgeving waar acceptatie en verandering kunnen bloeien.

Het begrijpen van de dynamiek onder conflicten met IBCT

In tegenstelling tot methoden die zich richten op conflictoplossing helpt IBCT stellen om de onderliggende betekenis van hun conflicten te begrijpen. Het gaat niet alleen om het vinden van een compromis, maar ook om het begrijpen van de emotionele behoeften en kwetsbaarheden die aan de basis liggen van deze conflicten.

Implicaties voor de opleiding IBCT Relatietherapeut

Voor aspirant-relatietherapeuten biedt de IBCT-aanpak waardevolle lessen in hoe relaties kunnen worden benaderd en behandeld. Het werken met IBCT vereist ontwikkeling van vaardigheden in empathisch luisteren, het faciliteren van open en eerlijke communicatie en het begeleiden van paren door het proces van acceptatie. Relatietherapeuten in opleiding moeten leren om de complexiteit van menselijke relaties te doorzien, waarbij tevens aandacht is voor de psychologische dynamiek die elke unieke relatie vormt. Daarnaast vereist het beoefenen van IBCT relatietherapie een gedegen begrip van hoe externe factoren – zoals werk, familie en sociale druk – relaties kunnen beïnvloeden. Het vermogen om deze externe stressoren aan te pakken binnen het kader van de relatietherapie is tevens van groot belang.

IBCT Relatietherapeut opleiding: een verkenning van de menselijke ervaring binnen romantische relaties

De opleiding tot IBCT-relatietherapeut is niet alleen een leerproces in technieken en methoden; het is een diepgaande verkenning van de menselijke ervaring binnen romantische relaties. Door de nadruk te leggen op acceptatie, het begrijpen van de psychologische dynamiek en het bevorderen van een diepgaand begrip, biedt IBCT relatietherapie een krachtig kader voor het ondersteunen van stellen met relatieproblematiek. De opleiding tot IBCT Relatietherapeut bereidt toekomstige therapeuten voor om een diepgaande en blijvende impact te mogen hebben op de relaties waaraan ze gaan werken.

Opleiding IBCT Relatietherapie bij StressWise Academy

Ben je geïnteresseerd in onze vierdaagse opleiding IBCT Relatietherapie? Bekijk dan de opleidingspagina.