• IBCT opleiding

Welke technieken leer je in de IBCT relatietherapie opleiding?

Geplaatst op: 10-02-2024
Door: harrie
Leestijd: 3 minuten

Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) vertegenwoordigt een vernieuwende benadering binnen het domein van relatietherapie gericht op het bevorderen van acceptatie en begrip tussen liefdespartners. Voor aankomend studenten in de opleiding tot IBCT-relatietherapeut is het zaak om vertrouwd te raken met de basis technieken die IBCT onderscheiden van andere relatietherapievormen. De IBCT technieken stellen je als aankomend therapeut in staat om effectief te handelen bij de complexe dynamiek van menselijke relaties. Het doel is net als bij andere vormen van relatietherapie uiteraard het verbeteren van de kwaliteit van de relatie. Daarnaast staat in de opleiding tot IBCT relatietherapeut het bevorderen van een dieper wederzijds begrip centraal.

In de IBCT relatietherapie opleiding leggen we de focus op acceptatie en begrip

Een van de fundamentele uitgangspunten van IBCT is het idee dat niet alle problemen binnen een relatie “opgelost” kunnen worden. In plaats daarvan richt IBCT relatietherapie zich op het ondersteunen van stellen om een diepere acceptatie van elkaar te ontwikkelen, wat op zijn beurt leidt tot een meer bevredigende en duurzame relatie. Deze focus op acceptatie onderscheidt IBCT van andere relatietherapieën die meer gericht zijn op het veranderen van specifiek gedrag of het verbeteren van communicatievaardigheden.

Technieken in de IBCT opleiding: empathische aansluiting

Een sleuteltechniek binnen IBCT is het bevorderen van empathische aansluiting tussen partners. Dit houdt in dat de relatietherapeut stellen begeleidt in het proces van het delen van hun innerlijke ervaringen op een manier die empathie en begrip van de ander stimuleert. Door het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving kunnen partners leren om hun eigen kwetsbaarheden en behoeften te delen, zonder angst voor kritiek of afwijzing.

Verenigde detachering

Verenigde detachering is een techniek waarbij stellen leren om samen te kijken naar hun problemen vanuit een helicopterview, wat helpt om de emotionele intensiteit van hun conflicten te verminderen. Dit proces van gezamenlijke observatie stelt het stel in staat om hun interactiepatronen te herkennen en te begrijpen zonder onmiddellijk reactief te zijn. Dit leidt tot een meer analytische en minder emotioneel geladen benadering van de relatieproblemen.

Gedragsexperimenten in de IBCT opleiding

Gedragsexperimenten in IBCT zijn ontworpen om stellen te helpen nieuwe manieren van interactie te verkennen en te experimenteren met verschillende gedragingen in hun relatie. Deze techniek moedigt een stel aan om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe manieren in hoe ze met elkaar omgaan uit te proberen. Dit leidt vaak tot nieuwe inzichten en verbeteringen in de relatie.

Acceptatie en tolerantie

Centraal in IBCT staat het cultiveren van acceptatie en tolerantie voor de onveranderlijke aspecten van de partner en de relatie. Als IBCT relatietherapeut werk je met stellen om een houding van acceptatie te ontwikkelen ten aanzien van verschillen die niet veranderd kunnen worden, wat helpt om frustratie en conflict te verminderen.

Opleiding: ontwikkeling van vaardigheden in IBCT-relatietherapie

Voor studenten die zich voorbereiden op een carrière als IBCT-relatietherapeut is het uiteraard van belang dat ze voldoende vaardigheden ontwikkelen in deze IBCT-technieken. Dit vereist niet alleen theoretische kennis, maar juist ook veel oefening en praktische ervaring (onder supervisie) waarbij studenten leren hoe ze deze technieken effectief kunnen toepassen binnen de relatietherapeutische setting.

De opleiding tot IBCT-relatietherapeut omvat ook studie van de theorieën die ten grondslag liggen aan IBCT, inclusief gedragsanalyse, de rol van acceptatie in relaties en de dynamiek van menselijke interacties. Studenten leren hoe ze een therapeutische omgeving kunnen creëren die bevorderlijk is voor openheid en kwetsbaarheid, en hoe ze paren kunnen begeleiden door het proces van verandering en groei.