De beroemde Eames chair tegen een decor van een boekenkast
De beroemde Eames chair tegen een decor van een boekenkast
  • ACT-therapeut opleiding

Hoe kan je omgaan met misvattingen over ACT als therapeut?

Geplaatst op: 29-02-2024
Door: Frans
Leestijd: 2 min

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van therapie die zich richt op het accepteren van wat buiten onze persoonlijke controle ligt en het committeren aan acties die ons leven verrijken. Ondanks de groeiende populariteit en bewezen effectiviteit van ACT, bestaan er nog steeds misvattingen rondom deze therapievorm. Als ACT-therapeut is het van belang om deze misvattingen aan te pakken en cliënten te begeleiden naar een beter begrip van wat ACT inhoudt en hoe het hen kan helpen. Hieronder bespreek ik enkele strategieën die je als therapeut kunt inzetten om misvattingen over ACT op een effectieve manier te adresseren.

Luister actief en valideer het perspectief van je cliënt

Wanneer cliënten misvattingen uiten over ACT, is het allereerst belangrijk om actief te luisteren en hun perspectieven en indrukken te valideren. Het is belangrijk dat de cliënt zich gehoord voelt. Over het algemeen zijn cliënten al erg onzeker over zichzelf en doen hun best om het goed te doen. Door met empathie en compassie misvattingen te ontvangen is er ook een betere ingang om de misvattingen te corrigeren. Wanneer je misvattingen op deze manier benadert, bouw je een fundament van vertrouwen en openheid, wat de therapeutische relatie verbetert.

Voorzie in educatie

Wanneer je de cliënt hebt erkend in zijn of haar standpunt, kan je uitleggen hoe ACT of bepaalde principes werken door de ogen van een professional. Leg daarin uit wat ACT daadwerkelijk inhoudt en hoe het verschilt van andere therapievormen. Het kan namelijk zijn dat iemand verkeerde indrukken heeft door kennis of ervaringen met andere therapievormen. Benadruk de kerncomponenten van ACT, zoals cognitieve defusie, acceptatie, het hier-en-nu, waarden, toegewijd handelen, en het observerende zelf. Gebruik ook vooral voorbeelden die resoneren met de ervaringen van je cliënt om de principes van ACT verder te verduidelijken en te concretiseren.

Gebruik metaforen en oefeningen

ACT maakt veel gebruik van metaforen en praktische oefeningen. Deze kunnen erg bruikbaar zijn in dit soort gevallen wanneer er misvattingen zijn. Metaforen zoals het drijfzand-metafoor of de vingerval-metafoor kunnen cliënten helpen om ACT beter te begrijpen. Oefeningen aan de andere kant geeft de mogelijk om het direct te ervaren.

Benadruk empirisch bewijs

Sommige misvattingen ontstaan uit twijfels over de effectiviteit van ACT. In zulke gevallen kan het nuttig zijn om te wijzen op het groeiende hoeveelheid aan empirisch bewijs dat de effectiviteit van ACT ondersteunt bij een breed scala aan psychologische problemen. Het delen van onderzoeksbevindingen kan helpen om wetenschappelijke geloofwaardigheid te bieden en twijfels weg te nemen.

Conlusie

Als therapeut is het jouw taak om misvattingen rondom ACT niet alleen te corrigeren, maar ook om je cliënten te begeleiden naar een dieper begrip en waardering voor wat ACT voor hen kan betekenen. Door actief te luisteren, te voorzien in educatie, het gebruik van metaforen en oefeningen, het benadrukken van empirisch bewijs, het versterken van persoonlijke waarden, en het reflecteren op vooruitgang, kun je als ACT-therapeut effectief omgaan met misvattingen en je cliënten ondersteunen in hun therapeutische reis.

Ben je na het lezen van dit artikel, geïnteresseerd geraakt in een opleiding tot ACT-therapeut? Bekijk dan hier onze opleidingspagina.