Vrouw die lacht omdat ze weet hoe ze zich kan specialiseren tot ACT-therapeut
Vrouw die lacht omdat ze weet hoe ze zich kan specialiseren tot ACT-therapeut
  • ACT-therapeut opleiding

Hoe kan ik me specialiseren tot ACT-therapeut?

Geplaatst op: 14-03-2024
Door: Frans
Leestijd: 4 min

Specialiseren als ACT-therapeut kan een waardevolle stap zijn voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg of dit veld willen betreden. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het helpt cliënten flexibeler om te gaan met hun gedachten en gevoelens. In dit artikel bespreken we hoe je je kunt specialiseren tot ACT-therapeut.

Opleiding en Certificering

ACT Basiscursus

Een basiscursus in ACT is over het algemeen je eerste stap in het specialiseren tot ACT-therapeut. Deze cursussen bieden een ruimte introductie over de kennis en begrip van de ACT-principes en tools. Dit soort cursussen kunnen bestaan uit online modules, live trainingssessies, en hands-on workshops waarbij je leert door te doen. Het is aan te raden om de docenten die de cursus geven, te controleren op ervaring en eigen training. Zo zorg je ervoor dat je een goede introductie krijgt in ACT. Deze eerste stap is niet altijd noodzakelijk. Het kan namelijk zijn dat je al de enige ervaring hebt met de methodiek ACT in je praktijk. Dan is het wel van belang dat je de basis van ACT goed in je systeem hebt zitten. Opleiders waar je een ACT basis cursus kan doen zijn bijvoorbeeld SeeTrue en StressWise Academy. Je kan er ook voor kiezen om een stevige basis te leggen in ACT, door eerst een ACT coach opleiding te volgen. Dan kan je al als getraind ACT coach aan de slag wanneer je je weg verder bewandelt tot gespecialiseerd ACT-therapeut.

Specialisatie opleiding

Na het voltooien van de basiscursus of je ACT coach opleiding, kan je de stap maken om je verder te specialiseren tot ACT-therapeut. Het zijn van een ACT-therapeut is niet per se een erkende titel, maar wel een waardevolle specialisatie. Hoe meer je een opleiding kan doen die is ingericht op de principes van ACT en omliggende methodieken, des de meer je je sessies die waarde mee kan geven. In Nederland zijn er bijna geen geaccrediteerde (voor zover wij weten) die zich voornamelijk richt op het worden van een erkende ACT-therapeut. Met erkende ACT-therapeut bedoelen we een psychosociaal therapeut, gespecialiseerd in ACT, die wordt erkend door beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Federatie Gezondheid (NFG). Voordelen van deze erkenning zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid voor je cliënten om gedeeltelijke vergoedingen te krijgen. Aan de StressWise Academy kan je deze gespecialiseerde opleiding wel volgen, onder leiding van ervaren vakmensen en verschillende gastdocenten. Aan het einde van de opleiding kan je je direct inschrijven bij een beroepsvereniging als de NFG.

Praktijkervaring

Supervisie en intervisie

Een ervaren ACT-supervisor vinden is essentieel. Supervisie biedt de kans om te leren van een expert, feedback te krijgen op je therapeutische vaardigheden, en te groeien in je praktijk. Het is een waardevolle bron van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook is intervisie een belangrijk onderdeel, waarin je casussen bespreekt met medestudenten of -therapeuten.

Oefenen

Actieve praktijkervaring is belangrijk om een complete ACT-therapeut te worden. Begin met het toepassen van ACT-principes onder begeleiding, in klinische settings of via stages. Real-life ervaring met cliënten helpt je de theorie in praktijk te brengen en je vaardigheden te verfijnen. Tijdens de opleiding tot ACT-therapeut kan je ook oefenen met medestudenten en met proefcliënten.

Blijven Leren

Workshops en Seminars

Deelname aan workshops en seminars houdt je kennis actueel. Deze evenementen presenteren de nieuwste onderzoeken, technieken, en inzichten in ACT. Bovendien bieden ze uitstekende netwerkmogelijkheden.

Vakliteratuur

Het is daarnaast aan te raden om regelmatig vakliteratuur over ACT tot je te nemen. Denk aan wetenschappelijke artikelen (bijvoorbeeld van ), boeken en casestudies. Steven Hayes heeft bijvoorbeeld verschillende artikelen en boeken geschreven rondom ACT. Deze bronnen verdiepen je begrip van ACT en houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen het veld. Het regelmatig lezen van vakliteratuur zorgt ervoor dat je je praktijk kunt baseren op de meest actuele inzichten en methoden.

Netwerken

Professionele Gemeenschappen

Het aansluiten bij professionele gemeenschappen of netwerken van ACT-therapeuten biedt meerdere voordelen. Deze gemeenschappen bieden ondersteuning, inspiratie, en kansen om te leren van collega’s. Ze kunnen ook een bron zijn van verwijzingen en samenwerkingskansen. Veel van deze netwerken hebben online forums of sociale mediagroepen waar leden vragen kunnen stellen, ervaringen kunnen delen, en advies kunnen geven. Twee gemeenschappen speciaal ingericht op ACT zijn: ACBS BeNe en het ACT-therapeuten Register.

Conferenties en Bijeenkomsten

Bijwonen van conferenties en professionele bijeenkomsten is een andere uitstekende manier om te netwerken met andere ACT-professionals. Deze evenementen bieden vaak workshops, lezingen, en presentaties van vooraanstaande experts in het veld. Ze zijn een geweldige kans om diepgaande kennis op te doen en te discussiëren over uitdagingen en successen met vakgenoten.

Conclusie

Specialiseren als ACT-therapeut is een proces van continue groei en ontwikkeling. Het vereist een stevige basis in de theorie en praktijk van ACT, voortdurende educatie, praktijkervaring, en de bereidheid om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen. Door de stappen in deze gids te volgen, kun je een deskundige ACT-therapeut worden die effectieve ondersteuning biedt aan je cliënten. Het pad naar specialisatie is zowel uitdagend als belonend, met talrijke kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Blijf je inzetten voor je groei als therapeut en je zult in staat zijn om een diepgaande impact te maken op de levens van degenen die je helpt.

Ben je geïnteresseerd geworden in het worden van een gespecialiseerde ACT-therapeut? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.