Man die overdenkt over boeken ACT-therapeut
Man die overdenkt over boeken ACT-therapeut
  • ACT-therapeut opleiding

6 waardevolle boeken voor ACT-therapeuten

Geplaatst op: 12-03-2024
Door: Frans
Leestijd: 3 min

Als therapeut ben je altijd op zoek naar wegen om je vaardigheden te verfijnen en je begrip van de menselijke psyche te verdiepen. Het veld van psychotherapie is rijk aan diverse methodieken die beloven de brug te slaan tussen theoretische kennis en praktische toepasbaarheid. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is zo'n benadering die niet alleen de aandacht heeft getrokken van professionals over de hele wereld, maar ook bewezen effectief is in het ondersteunen van mensen bij het omgaan met een breed scala aan psychologische uitdagingen. Om je te begeleiden in je professionele ontwikkeling en het versterken van je praktijk, presenteren we een zorgvuldig geselecteerde lijst van boeken. Deze werken, variërend van praktische handleidingen tot diepgaande theoretische verkenningen, zijn onmisbaar voor elke therapeut die zich wil verdiepen in ACT. Of je nu net begint met het verkennen van deze benadering of op zoek bent naar manieren om je bestaande praktijk te verrijken, deze boeken bieden waardevolle inzichten, technieken en inspiratie om je te ondersteunen op je pad als ACT-therapeut.

1. “ACT in de praktijk” – Russ Harris

Dit boek biedt een praktische introductie tot het zijn van een hulpverlener in ACT. Russ Harris legt de zes kernprocessen van ACT helder uit en biedt tal van oefeningen en metaforen die je direct kunt toepassen in je therapeutische werk. Het is een uitstekende bron voor zowel beginnende als ervaren therapeuten die hun begrip van ACT willen vergroten en hun toolbox willen uitbreiden. Je wordt begeleid van begin tot eind in het proces van ACT-hulpverlening, om op die manier het meeste waarde te kunnen geven aan je (toekomstige) cliënten.

2. “Loskomen als je vastzit in ACT” – Russ Harris

Dit boek richt zich op veelvoorkomende valkuilen in de praktijk van ACT en biedt concrete strategieën voor therapeuten om deze te overwinnen. Het is een waardevolle hulpbron voor therapeuten die zoeken naar manieren om doorbraken te bereiken met cliënten die vast lijken te zitten. Dus wanneer je het even niet meer weet in je traject, kan je dit boek raadplegen. De meeste struikelblokken komen in dit boek concreet en vanuit een praktisch oogpunt voor.

3. “Leef meer, denk minder” – Pia Callesen

Hoewel dit boek niet uitsluitend over ACT gaat, biedt het inzichten die nuttig kunnen zijn voor ACT-therapeuten. Het speelt in op met name de zuilen ‘hier en nu‘ en ‘defusie‘ van ACT. Callesen presenteert een aanpak gericht op het verminderen van overmatig piekeren en het overmatig zorgen maken door metacognitieve therapie. In metacognitieve therapie onderzoek je de overtuigingen (metacognities) waarom mensen bepaalde strategieën als piekeren toepassen. Ook krijg je een concreet stappenplan met voorbeelden om deze overtuigingen uit te dagen in een traject. Op deze manier kunnen cliënten strategieën als piekeren doorbreken, zodat ze meer rust en ontspanning kunnen ervaren. De technieken en perspectieven kunnen dus een waardevolle aanvulling zijn op ACT-therapie, vooral bij het werken met cliënten die worstelen met angst en depressie.

4. “A Liberated Mind” – Steven C. Hayes

Geschreven door de mede-oprichter van ACT, Steven C. Hayes, verkent dit boek de wetenschap achter de therapie en hoe deze kan worden toegepast om een rijk en zinvol leven te leiden. “A Liberated Mind” biedt diepgaande inzichten in de theoretische onderbouwing van ACT en deelt persoonlijke verhalen die de kracht van deze aanpak illustreren. Het is een inspirerend boek dat de filosofie achter ACT tot leven brengt. Bovendien zijn er talloze wetenschappelijke oefeningen en tools die je direct kan toepassen in je praktijk en in oefensessies.

5. “Ik en mijn ikken” – Karin Brugman

Dit boek introduceert Voice Dialogue, een methode die therapeuten helpt om de verschillende ‘ikken’ binnen een individu te verkennen. Hoewel het geen ACT-boek is, biedt het concepten die complementair kunnen zijn aan ACT door te helpen bij het identificeren van innerlijke conflicten en het bevorderen van zelfacceptatie en psychologische flexibiliteit. Bij de opleiding tot ACT-therapeut aan de StressWise Academy wordt Voice Dialogue geïntegreerd als een belangrijk onderdeel van de opleiding.

6. “ACT in balans” – Denise Matthijssen

“ACT in balans” is een praktische gids die zich richt op het toepassen van ACT-principes voor het bereiken van een evenwichtiger leven. Dit boek biedt een stap-voor-stap aanpak voor therapeuten om hun cliënten te ondersteunen bij het navigeren door uitdagingen, het ontwikkelen van acceptatie en het nastreven van waardengericht leven. Het benadrukt het belang van evenwicht tussen acceptatie en verandering en biedt tools om dit evenwicht te bereiken.

Conclusie

Elk van deze boeken biedt unieke inzichten en technieken die je kunnen helpen om een meer effectieve ACT-therapeut te worden. Door deze literatuur te verkennen, kun je je praktijk verrijken, je cliënten beter ondersteunen en bijdragen aan hun reis naar een voller en vrijer leven. Het is niet nodig om alle boeken te lezen, maar het is aan te raden om tenminste een paar van deze boeken gelezen te hebben. Op die manier ben je beter voorbereid om ACT-sessies met betere tools, oefeningen en inzichten te vullen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het worden van een ACT-therapeut? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.