Je begeleiding wordt vergoed door zorgverzekeraars
ACT Therapie opleiding Groningen, post-hbo deeltijd
Start ACT Therapie opleiding
Lees meer over de opleiding
Je kunt lid worden van een beroepsvereniging voor therapeuten, waardoor je diensten als ACT en psychosociaal therapeut worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

ACT Therapie opleiding Groningen, post-hbo deeltijd

Duur en studiebelasting
2 jaar | 6 uur per week | 22 EC
Investering
€3295 per jaar,-
Accreditaties
SKB-B

Geaccrediteerde ACT Therapie opleiding in Groningen: vergoeding via zorgverzekering, cliënten via StressWise

Als je in relatief korte tijd ACT- én Psychosociaal Therapeut wilt worden en beschikt over een ‘mensgerichte’ hbo of wo opleiding dan is onze ACT Therapie opleiding echt wat voor jou. Onze ACT Therapie opleiding is een tweejarige post-hbo opleiding in deeltijd. Na afronding van deze opleiding kun je geheel zelfstandig als erkend therapeut aan de slag. Je kunt lid worden van een beroepsvereniging voor therapeuten, waardoor je begeleiding als ACT therapeut wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Uniek: onze CliëntGarantie. StressWise Academy is de enige therapie-opleiding in Nederland die cliënten aan je doorverwijst na je opleiding. Dat kan eventueel al na het eerste jaar van deze opleiding. We zorgen dus ook na de opleiding goed voor je.

Download de opleidingsgids
Om te kunnen starten met onze ACT therapie opleiding dien je in het bezit te zijn van een regulier mensgericht hbo of wo diploma.

Kom jij in aanmerking voor deze intensieve ACT opleiding in Groningen?

Om te kunnen starten met onze ACT therapie opleiding in Groningen dien je in het bezit te zijn van een regulier mensgericht hbo of wo diploma. Vooropleidingen die in aanmerking komen zijn onder andere (toegepaste) psychologie, (ortho) pedagogiek, pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk. Daarnaast heb je een Basisopleiding in ACT gevolgd. Als dat nog niet het geval is kun je de 4-daagse ACT Basis opleiding bij StressWise Academy volgen. En je hebt ervaring met 1-op-1 hulpverleningsgesprekken. Neem voor meer informatie of advies contact op met Manon of Simone van ons secretariaat. Zij kunnen je precies vertellen wanneer je in aanmerking komt voor de ACT Therapie opleiding.

Vraag naar toelatingseisen

Je onderzoekt, ontwikkelt en verdiept in dit eerste jaar van onze ACT therapie opleiding je professionele competenties als therapeut.

ACT Therapie opleiding in Groningen, jaar 1

Je onderzoekt, ontwikkelt en verdiept in dit eerste jaar van onze ACT therapie opleiding te Groningen je professionele competenties als therapeut. Je leert om te gaan met je eigen kwetsbaarheid en dat van de ander. Je ontwikkelt je in dit eerste jaar tot een toegewijde therapeut die vanuit een diep doorleefd proces van mededogen zijn cliënten kan ondersteunen. Je werkt met mensen die extra psychologische veerkracht nodig hebben. Je hebt een sterk besef van je persoonlijke waarden en weet die vorm te geven in je werk. Betekenis geven, verdieping en liefdevolle vriendelijkheid vormen de rode draad in dit eerste leerjaar van deze intensieve ervaringsgerichte ACT Therapie opleiding op onze prachtige locatie in de binnenstad van Groningen. Je werkt vanuit compassie en je weet hoe je onder verschillende omstandigheden zelf stevig en krachtig kunt blijven.

Coachen met een hart zo groot als de wereld

ACT Therapie opleiding in Groningen, jaar 2

In dit tweede en afrondende jaar van de opleiding ACT Therapie in Groningen ga je een stap verder in de ontwikkeling van je eigenheid als therapeut. ACT is voor jou een methode die je op een vrije manier kunt verbinden met je hart en met je andere competenties als ACT & Psychosociaal therapeut. Je leert ook werken met groepen en er is aandacht voor ACT binnen relatietherapie. Je werkt vanuit het besef dat naast vreugde ook pijn een onderdeel van het leven is en je kunt daar vanuit evenwicht en met een ‘open mind’ mee omgaan. Verbinden, medevreugde en gelijkmoedigheid vormen de rode draad in dit afsluitende jaar van onze opleiding tot ACT & Psychosociaal therapeut. Na deze veelomvattende ACT opleiding op onze locatie in Groningen heb je een flinke ontwikkeling doorgemaakt, beroepsmatig en persoonlijk. Je bent een stevige therapeut met diepgang die werkt vanuit mededogen. Je ontvangt aan het einde van dit jaar het diploma ACT & Psychosociaal therapeut.

Vraag om informatie of meld je aan

 

De opleiding ACT Therapeut is - net als onze andere opleidingen - sterk ervaringsgericht.

Programma ACT Therapie opleiding Groningen: 12 lesdagen per jaar, intervisie, supervisie, leertherapie en stage

De ACT Therapie opleiding is – net als onze andere opleidingen – sterk ervaringsgericht. Dat betekent dat je regelmatig contact hebt met je docenten en je medestudenten. Het studiejaar bestaat uit 12 lesdagen en twee een afsluitende dagen, waarin praktijkexamens worden afgenomen en (aan het eind van de opleiding) het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut wordt uitgereikt. Tijdens de opleiding werk je aan een portfolio, waarin je materiaal verzamelt van de opdrachten die je hebt gedaan. Denk aan intervisie en supervisie verslagen, een beschrijving van leertherapie en een stageverslag.

Na afronding van de tweejarige opleiding ACT Therapeut kun je je zelfstandig vestigen als ACT therapeut en Samenwerken met StressWise.

Mogelijkheden na de ACT Therapie opleiding in Groningen

Na afronding van de tweejarige ACT Therapeut opleiding in Groningen kun je je zelfstandig vestigen als ACT & Psychosociaal therapeut. Je kunt je aanmelden als lid bij een beroepsvereniging van therapeuten, waardoor je gebruik kunt maken van alle voordelen die een dergelijk lidmaatschap je biedt, waaronder vergoeding van je begeleiding door zorgverzekeraars en btw-vrijstelling. Je hebt als afgestudeerd ACT & Psychosociaal therapeut bij StressWise Academy Groningen recht op CliëntGarantie: via het platform van StressWise krijg je cliënten doorverwezen. Hierdoor ben je direct na je afstuderen verzekerd van werk, zonder dat je zelf hoeft te werven. StressWise neemt ook graag ACT therapeuten in dienst. Er zijn regelmatig nieuwe vacatures voor ACT therapeuten en psychologen in Groningen of elders in het land. Bekijk hiervoor de website van StressWise onder het kopje vacatures.

Lees meer over CliëntGarantie

Er worden enkele heel inspirerende boeken gelezen over ACT.

Wat ga je lezen?

In jaar 1 van de opleiding:

  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
  • Jansen, G. & Batink, T. (2014). Time to ACT.
  • Seys, A. & A-Tjak, J. (2018). Intervisie met impACT.
  • Smalley, S. & Winston, D. (2014). In het moment: mindfulness.
  • Westrup, D. & Wright, J. (2017). ACT voor groepen.

In jaar 2 van de opleiding:

  • Brugman, K. & Collewijn, B. (2010). Ik (k)en mijn ikken
  • Harris, R. (2019). ACT With Love.
  • Hulsbergen, M. (2016). Mindfulness: de aandachtsvolle therapeut.
  • Strosahl, K., Robinson, P. & Gustavsson, T. (2016). In het moment met ACT.
De opleiding is geaccrediteerd bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB-B.

Accreditatie voor de ACT Therapie opleiding

De ACT Therapie opleiding is geaccrediteerd bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB, in de categorie SKB-B: Basis- of vervolgopleiding 1 tot 2 jaar. Belangrijk, want zo kun je na diplomering lid worden van een beroepsvereniging voor therapeuten (zoals NFG) waardoor vergoeding van je begeleiding door zorgverzekeraars mogelijk wordt. Daarnaast zijn er andere voordelen, zoals btw-vrijstelling. Als je lid wordt van een beroepsvereniging is samenwerking met StressWise mogelijk. Wij hebben daarvoor de CliëntGarantie ontwikkeld. En dat is uniek in Nederland. Als zelfstandig partner van StressWise krijg je cliënten doorverwezen vanuit het platform. StressWise neemt ook graag afgestudeerde ACT therapeuten in dienst. Als je dat wilt is een sollicitatieprocedure aan de orde.

De opleiding tot ACT Therapeut kost €2985 per jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.

Wat kost de ACT Therapeut opleiding in Groningen?

De tweejarige ACT Therapie opleiding kost €3295 per jaar. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit onze Academy in Groningen in. Alleen kosten voor boeken, supervisie en leertherapie komen erbij. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar. De kosten voor supervisie en leertherapie zijn afhankelijk van de supervisor en de leertherapeut. StressWise Academy heeft zelf supervisoren en leertherapeuten aangewezen die de opleiding goed kennen en een redelijk tarief rekenen.

Vraag meer informatie

ACT opleidingen in het centrum van Groningen bij StressWise Academy

Door wie wordt de ACT Therapie opleiding in Groningen gegeven?

Onze tweejarige ACT therapie opleiding wordt gegeven door Drs. Maaike Welfing. Daarnaast zijn er gastdocenten verbonden aan de opleiding die hun specialisme delen met de studenten. Maaike is ACT trainer, therapeut, lifecoach en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. In 2010 kwam ze in aanraking met ACT. Tot 2016 heeft Maaike bijgedragen aan het invoeren van ACT bij GGZ Drenthe, als trainer en als opleider van nieuwe trainers. De ACT Therapie opleiding wordt behalve in Groningen ook op andere locaties van StressWise Academy gegeven, waaronder Hilversum, Nijmegen en Rotterdam.

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
Communicatie vaardigheden

Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk.

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.

In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT.

ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.

ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag.

ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, en andere derde generatie cognitieve gedragstherapeutisch methoden. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de (complementaire) geestelijke gezondheidszorg en de cliënten van StressWise psychologen. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Download de opleidingsgids
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen