ACT OPLEIDING MET EEN HART ZO GROOT ALS DE WERELD
ACT Coach opleiding Groningen, hbo deeltijd
Start ACT Coach opleiding
Lees meer over de opleiding
In onze ACT Coach opleiding leer je je de basisbeginselen van ACT eigen maken en ermee te werken. Het is een volwaardige coach opleiding.

ACT Coach opleiding Groningen, hbo deeltijd

Duur en studiebelasting
1 jaar | 6 uur per week | 10 EC
Investering
3295
Accreditaties
SKB

ACT Coach opleiding in Groningen met opname in ACT coach-pool en register

Onze ACT Coach opleiding in Groningen is een eenjarige coach opleiding, waarbij je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt en ermee leert werken. Je leert creatieve coachvaardigheden en effectieve gesprekstechnieken en je krijgt volop de ruimte om ermee te oefenen. In de ACT Coach opleiding zet je bovendien een belangrijke en ingrijpende stap in het verbinden met jezelf en met je omgeving. Uniek: je kunt deel uitmaken van de ACT Coach-pool van StressWise in de regio Groningen na deze ACT Coach opleiding. We zorgen dus ook goed voor je na deze opleiding met ‘een hart zo groot als de wereld’.

Download de opleidingsgids
De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT.

Is onze ACT Coach opleiding in Groningen iets voor jou?

De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT. Of je nu werkt in een organisatie waarbij coachende vaardigheden van belang zijn, of een zelfstandige coachpraktijk wilt starten, of je je vaardigheden als coach wilt opfrissen en uitbreiden met ACT, deze opleiding is door zijn ervaringsgerichte aanpak voor velen van grote waarde. De opleiding is op hbo niveau. Een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure.

In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld.

Inhoud ACT Coach opleiding te Groningen

In de opleiding tot ACT Coach zul je jezelf en de mensen om je heen op een heel nieuwe manier leren kennen. Vanuit een hart zo groot als de wereld. We werken bij StressWise Academy vanuit vijf kernwaarden: betekenis, verbinding, kwetsbaarheid, compassie en ontwikkeling. Je vergroot je persoonlijke en professionele ruimte in de opleiding en daarbuiten. Je leert te werken met de basisvaardigheden van ACT om effectief als ACT coach te kunnen werken, je doet ruime ervaring op met mindfulness en doet kennis op van positieve psychologie. Je ontdekt wat het voor jou betekent om te leven en te werken met een hart zo groot als de wereld.

Neem nu contact op

Het professioneel voeren van gesprekken speelt een belangrijke rol, waarbij het leren van de technieken en vaardigheden ondersteunend zijn aan het ontdekken van je eigenheid als coach.

Ontdek je eigenheid als coach met een compassievolle benadering

Hoe voer je een gesprek? Welke interventie is nodig? Hoe ondersteun je een ander om in zijn of haar kracht te zijn, onafhankelijk en in verbinding met het eigen liefdevolle hart? Het professioneel voeren van gesprekken speelt een belangrijke rol, waarbij het leren van de technieken en vaardigheden ondersteunend zijn aan het ontdekken van je eigenheid als coach en aan een compassievolle benadering met creativiteit, inventiviteit en diversiteit in interventiemogelijkheden. Met ‘een hart zo groot als de wereld’ als basis voor elke ondersteuning.

 

In deze ervaringsgerichte coachopleiding vinden we persoonlijke aandacht voor jou als student belangrijk. We gaan samen met jou op zoek naar hoe jij als coach uniek kunt zijn.

Je persoonlijke route naar een betekenisvolle coach begint hier, in Groningen

In deze ervaringsgerichte ACT Coach opleiding vinden we persoonlijke aandacht voor jou als student belangrijk. We gaan samen met jou op zoek naar hoe jij als coach uniek kunt zijn. Vanuit jouw specifieke kennis, talenten en waarden. Naast individuele aandacht bij het oefenen tijdens de reguliere lessen zijn er twee specifieke momenten in de opleiding waarbij jij en jouw ontwikkeling als coach centraal staan. Op ongeveer de helft van de opleiding is de opleider een keer aanwezig bij jouw intervisiegroep waarbij iedere student afzonderlijk een coachgesprek met een medestudent voert. Hierbij kijken we naar je specifieke talenten als coach en waar voor jou nog mogelijkheden voor ontwikkeling liggen.

Je ontwikkelt je tot een coach die zich zeker kan voelen en stevig kan zijn in zijn of haar werk, zonder daarbij onkwetsbaar te hoeven zijn.

En eindigt bij stevigheid en het gevoel kwetsbaar te mogen zijn

Daarnaast krijg je tegen het eind van de opleiding een persoonlijke opdracht met de focus op ACT, waar je een paper over schrijft. Bij deze opdracht betrek je alle zuilen van de ‘ACT-hexaflex’ op een persoonlijk issue, zodat je op een diepgaande manier de werking van ACT zelf kunt ervaren en ervaart in hoeverre ACT geïntegreerd is in de wisselwerking tussen hoofd, hart en handen. Aan de hand van dit verslag krijg je een individueel coachgesprek met de hoofddocent over het onderwerp van je verslag en over je vorderingen en welke acties je nog kunt ondernemen. Acties die in overeenstemming zijn met je persoonlijke waarden als coach. Je ontwikkelt je Bij StressWise Academy Groningen tot een coach die zich zeker kan voelen en stevig kan zijn in zijn of haar werk, zonder daarbij onkwetsbaar te hoeven zijn.

 

Coachen met een hart zo groot als de wereld

De ACT Coach opleiding in Groningen bestaat uit 14 lesdagen

Dag 1. Coachen met een hart zo groot als de wereld
Dag 2. Hexaflex
Dag 3. Coaching en coachingsvaardigheden
Dag 4. Mindfulness, hier en nu, bereidheid – introductie
Dag 5 en 6. Retraite: vriendelijkheid
Dag 7. Waarden en toegewijde actie
Dag 8. Communicatie en compassie | Creatieve hopeloosheid
Dag 9. Defusie
Dag 10. Zelf en creativiteit in coachen
Dag 11. Dansen met de hexaflex | Filosofie
Dag 12. Positieve psychologie en ACT – coachingsvaardigheden
Dag 13. Alles bij elkaar laten komen
Dag 14. Afsluiting

Na afronding van de ACT Coach opleiding kun je professioneel aan de slag als ACT coach, voor jezelf of de organisatie of instelling waar je werkt.

Na de ACT Coach opleiding

Na afronding van de ACT Coach opleiding bij StressWise Academy Groningen kun je als professioneel ACT coach aan de slag, voor jezelf of de organisatie of instelling waarvoor je werkt. Ook kun je je verbinden met StressWise Nederland en een samenwerking aangaan op basis van onze unieke ‘werkgarantie’. De ACT coaches van StressWise zijn vooral werkzaam in het bedrijfsleven waar veel vraag naar ACT coaches is. Als je geïnteresseerd bent in samenwerking, bekijk dan eens de website van StressWise. Je vindt meer info onder het kopje ‘vacatures’. Ook kun je besluiten om in te stromen in het tweede jaar van de opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut als je meer in de richting wilt van ondersteuning bij psychologische problematiek.

Lees meer over werkgarantie

Er worden enkele heel inspirerende boeken gelezen over ACT.

Literatuur voor de ACT Coach opleiding

  • Bohlmeijer, E. & Hulsbergen, M. (2019). Voluit leven.
  • Crasborn, J. & Buis, E. (2015). Hoe boek voor de coach.
  • Harris, R. (2020). Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.
  • Salzberg, S. (2020). Liefdevolle vriendelijkheid.
  • Bakker, I.K. (2017). De kracht van aandacht. (handout)

 

De opleiding is geaccrediteerd als onderdeel (het eerste jaar) van de driejarige beroepsopleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB.

Accreditatie voor de ACT Coach opleiding in Groningen

De opleiding is geaccrediteerd als onderdeel (het eerste jaar) van de driejarige beroepsopleiding ACT & Psychosociaal Therapeut bij de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen, SKB. Mocht je tegen het eind van de opleiding willen instromen in het tweede jaar van de therapeuten opleiding, dan heb je met deze ACT Coach opleiding al een geweldige stap gezet. Ook kun je ingeschreven worden in het coach-register van de NFG.

De ACT Coach opleiding kost €2.985 en duurt een jaar. Als je wilt kun je dit bedrag voldoen in 10 termijnen middels automatische incasso.

Wat zijn de kosten van de ACT Coach opleiding?

De opleiding tot ACT Coach kost €3.295 en duurt een jaar. Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit StressWise Academy Groningen in, zoals extra begeleide intervisie. De kosten voor de literatuur zijn ongeveer €150. De aanvraag voor de STAP-subsidie die de overheid vanaf 1 maart 2022 beschikbaar stelt is gestart. Als deze opleiding in aanmerking komt voor deze regeling krijg je tot €1.000 subsidie voor onze ACT Coach opleiding in Groningen. Informeer bij ons naar de stand van zaken rondom de STAP subsidie.

ACT opleidingen in het centrum van Groningen bij StressWise Academy

Door wie en waar wordt de ACT Coach opleiding gegeven?

De ACT Coach opleiding wordt gegeven door Alexander van Kleef, medeoprichter van StressWise Academy. Alexander is als trainer en coach al meer dan 30 jaar betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hij schoolde zich in onder andere Psychodrama, Voice Dialogue, Mindfulness en ACT. Naast Alexander worden de lessen gegeven door vaste docenten en enkele gastdocenten. Vaste docent drs. Imre Dietz is al ruim 25 jaar actief als psycholoog NIP. Vanaf 2013 combineert zij haar psychologiepraktijk met een docentschap aan de huisartsopleiding van de Universiteit Utrecht. Maaike Welfing is ACT trainer, lifecoach en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. Zij is als vaste docent betrokken bij de coach opleiding en hoofddocent van de ACT therapeut opleiding in Groningen. De ACT Coach opleiding vindt plaats op onze mooie locatie in het centrum van Groningen, naast de Martinitoren, en op onze locaties in Hilversum, Rotterdam en Nijmegen.

Ervaringen
Beoordelingen van onze studenten en alumni

Ik heb de opleiding tot ACT coach (jaar 1) als ontzettend leerzaam en inspirerend ervaren. Er is veel ruimte om zowel zelf te ervaren als ontzettend veel te leren van het oefenen met elkaar. De kennis en ervaring van de docenten draagt bij aan een hele inspirerende setting.

Julia, Amstelveen 4-07-2022

De ACT-coachopleiding heb ik ervaren als een mooie verdieping op de coachopleiding die ik al had gevolgd. Ik heb op speelse wijze ACT leren kennen en ik leerde hoe ik met mijn cliënten kan dansen met de hexaflex. Ik kijk ontzettend uit naar de komende twee jaren, omdat ik verder ga met de opleiding tot psychosociaal ACT-therapeut.

Marielle van Sleen, Zwolle 30-06-2022

Goede docenten. Inhoudelijk goede stof en boeken. De eindtoets criteria mochten wat helderder vooraf. Maar dit mocht de pret (en het resultaat) niet drukken. Ik raad de opleiding aan wanneer iemand zijn PSBK wilt halen OF eenvoudigweg omdat je jezelf wilt verdiepen in psychosociale- en medische basiskennis. Het is een mooie basis voor verdere diepgang op alle fronten.

Tim, Veldhoven 4-07-2022

De ACT coach opleiding biedt een mooie en heldere toepasbare methodiek. Waardevol en bruikbaar zowel voor mezelf als voor mij als coach. Goede begeleiding/docenten en fijne opzet van de leergang. Aan te raden!

Judith, Utrecht 4-07-2022

Ik heb de psbk als zeer leerzaam en inspiratie vol ervaren.
Fijne mix van docenten met kennis.

Dus dank en ik hoop op een vervolg op deze opleiding.
Hoeft wat mij betreft niet met examen en wel met dag workshops met thema…als stress of psychologie.

Wilma Werkheim

Wilma Werkheim, VREELAND 4-07-2022

De 4-daagse ACT basiscursus was voor mij een bijzondere ervaring. Ik heb de cursus als intensief maar leerzaam ervaren. Het oefen van de theorie met mede cursisten heeft de methodiek voor mij tot leven gebracht. Tijdens de lessen waren er diverse ontspannende meditatie momenten waar ik ontzettend van genoten heb. Deze cursus heeft mij meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. Een verhelderende cursus met een top docent.

Astrid, Tilburg 26-03-2022

ik vond het boeiend! iedereen was heel open en nieuwsgierig . ik heb veel geleerd en wil me verder verdiepen in ACT

Ali m Pickering, Amsterdam 23-03-2022

Een zeer persoonlijke waardevolle inspirerende opleiding waar ik heel anders en veel rijker ben uitgekomen dan ik er in ging.

Tineke, Kollumerpomp 5-07-2021

Het afgelopen jaar begonnen aan de opleiding tot ACT coach. Een jaar met betrokken en warme docenten (Alexander en Imre), hele lieve medestudenten wat het een zeer leerzaam en warm jaar maakte. ACT is een prachtige manier om met je coachees de diepte in te gaan. De zes zuilen geven op ieder vlak een invalshoek. Ook over mijzelf heb ik veel geleerd dit jaar.

Petra, Veenendaal 1-07-2021

Mijn ervaring met StressWise is alleen maar positief geweest. Ik heb me welkom en op m’n gemak gevoeld. De docenten van StressWise bieden een vertrouwelijke en prettige leeromgeving. Lesdagen bestonden gedeeltelijk uit theorie en vooral veel oefenen met medestudenten. Ik heb veel geleerd wat ik in mijn huidige werk kan gebruiken. Daarnaast merk ik dat ik zelf een ontwikkeling heb doorgemaakt waar ik heel blij mee ben.

Anna, van den Berg 30-06-2021
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen
Communicatie vaardigheden

Wat is ACT?

ACT, ofwel Acceptance & Commitment Therapy is onderdeel van de derde generatie gedragstherapie in de psychologie. ACT is voor een flink deel gebaseerd op aspecten van mindfulness en daarnaast op persoonlijke waarden en van deze waarden afgeleide acties (of gedrag). In therapie op basis van ACT ga je samen met je cliënt op zoek naar zijn of haar waarden die richting geven aan het begeleidingstraject. Onderweg kun je een veelheid aan creatieve therapeutische interventies toepassen. In ACT therapie gaat het erom je cliënt te leren accepteren wat zij niet kan veranderen en om (vaak kleine, soms grote) duurzame veranderingen in het dagelijks leven in te zetten. Dat maakt ACT tot een actieve therapie waarbij direct resultaat kan worden ervaren. Door herhaling van het (nieuwe) gedrag zal je cliënt stap voor stap een nieuw leven met nieuwe perspectieven omarmen en steeds beter gaan beseffen dat tegenslag en moeilijkheden net zozeer bij het leven horen als succes en geluk.

Mindfulness (meditatie) maakt integraal onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk.

ACT en Mindfulness

Mindfulness (meditatie) maakt onderdeel uit van onze opleidingen en de beroepspraktijk. Tijdens de ACT Basis Opleiding en de andere ACT opleidingen van StressWise Academy werk je aan je eigen mindfulness beoefening. Ook dat maakt onze opleidingen uniek in Nederland. Je ervaringen met mindfulness en meditatie zijn van onschatbare waarde voor je werk als ‘ACT professional’. Je cultiveert tijdens onze opleidingen een ‘mindfulle houding’, waarbij openheid en wijsheid, kwetsbaarheid en kracht, dynamiek en stilte, en luisteren (naar de ander én naar jezelf) en effectiviteit, hand in hand gaan. Een ACT professional is in onze visie een ‘mindfulle’ professional.

In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT.

ACT en Positieve Psychologie

De GGZ richt zich traditioneel op ‘genezing’ van psychische klachten en stoornissen. En dat is best vreemd voor een instantie die zich bezig houdt met de zorg voor onze geestelijke ‘gezondheid’. In de positieve psychologie gaat het juist over psychisch welbevinden en dat sluit uitermate goed aan op mindfulness en ACT. Psychisch welbevinden heeft verschillende dimensies. Een gevoel van richting in je leven en ervaring van zin en betekenis. Persoonlijke groei. Autonomie en zelfbepaling. Effectief gebruik van je mogelijkheden. Zelfacceptatie. Positieve en vertrouwensvolle relaties met de mensen om je heen. Bezig zijn met het welzijn van anderen. Aandacht voor waar je plezier aan beleeft, voor de mooie dingen waarbij je betrokken bent en wat je leven zinvol maakt. Het leven is vaak minder maakbaar dan je denkt. Het draait in onze visie uiteindelijk om de juiste balans tussen acceptatie en (positieve) verandering. Zo geef je betekenis aan je leven.

ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag.

ACT en derde generatie cognitieve gedragstherapie

De klassieke gedragstherapie (eerste generatie gedragstherapie) volgde in de jaren vijftig van de vorige eeuw de principes van de leertheorieën: operante en klassieke conditionering. Met de tweede generatie werd gedragstherapie volwassen en werd het de standaard behandelmethodiek in de ggz in Nederland. CGT (cognitieve gedragstherapie) en RET (rationeel emotieve therapie) zijn gericht op het veranderen van de inhoud van irrationele of niet-werkzame gedachten en zijn tot op heden dominant. ACT en andere derde generatie gedragstherapieën zijn aandachts- en acceptatiegerichte therapieën. De focus ligt bij ACT niet op het actief veranderen van gedachten en gevoelens (zoals bij CGT), maar op het veranderen van gedrag. Effectief gedrag, aandacht en acceptatie zijn de sleutel tot een rijk en betekenisvol leven. StressWise Academy is hiervan overtuigd en draagt deze overtuiging uit met een groot hart. Een hart zo groot als de wereld.

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, mindfulness en positieve psychologie.

StressWise Academy is onderdeel van StressWise

StressWise Academy biedt opleidingen die hun basis vinden in ACT, Acceptance & Commitment Therapy, en andere derde generatie cognitieve gedragstherapeutisch methoden. Bij ons vind je geen schoolse leeromgeving, maar een stimulerende ervaringsgerichte praktijk, die in directe verbinding staat met collega’s uit de (complementaire) geestelijke gezondheidszorg en de cliënten van StressWise psychologen. Bij StressWise Academy sta je dus met een been in de opleiding en met het andere been in de praktijk van alledag. Stevig, krachtig en dynamisch.

Download de opleidingsgids
Neem nu contact op
Voor deelname, het aanvragen van een opleidingsgids of vragen en opmerkingen